Angličané důvěřují daleko více Borisi Johnsonovi než premiéru Davidu Cameronovi

7. 6. 2016

čas čtení 1 minuta



Pondělní průzkumy veřejného mínění potvrdily, že Angličané důvěřují ohledně Brexitu daleko více lžím Borise Johnsona než výrokům premiéra Davida Camerona. Jak píše komentátor Guardianu Andrew Sparrow, toto není zrovna jednoduché pochopit, má-li to člověk říci zdvořile. Z nového průzkumu organizace YouGov vyplývá, že 22 procent Angličanů považuje kampaň za odchod z EU za víceméně poctivou a 42 za víceméně nepoctivou, takže celkové skóre poctivosti je -20. Avšak 19 procent  Angličanů považuje kampaň za setrvání v EU za víceméně poctivou a 46 procent za víceméně nepoctivou, takže celkové skóre poctivosti je -27.

A to je navzdory tomu, že bitevní autobus kampaně za Brexit má na sobě obří nápis ohledně nákladů členství EU, který odsoudili všichni odborníci jako lživý. "Politikové někdy tvrdí, že občan má vždycky pravdu, ale v tomto případě je to obtížné připustit," píše Sparrow a dodává:

Cameronův problém je, že velká část jeho důvěryhodnosti zmizela v důsledku hněvivého, lidového antielitářství, které destabilizuje nejen Británii, ale i celý západní svět.

Podrobnosti v angličtině ZDE

"Budeme hlasovat pro odchod z EU, protože horší to už stejně být nemůže"

7. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

Tradičně sociálnědemokratický jižní Wales se po spirále vážného hospodářského úpadku dal skoro úplně celý na podporu euroskeptické pravicové strany UKIP a odchodu Británie z EU. Zřejmě právě tato část Británie může způsobit vítězství stoupenců odchodu z EU, píše Aditya Chakrabortty.

Frustrovaní místní občané obviňují ze všeho imigranty, kterých je ovšem v jižním Walesu jen minimum. Ale to nevadí, stejně za všechno můžou. "Osobní zkušenost s nimi nemám, ale slyšel jsem, že zneužívají sociální dávky."

Jak zlepší situaci místních lidí odchod z EU? Na tu otázku pokrčí rameny: "Horší to už být nemůže."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Milionářští stoupenci Brexitu se systematicky zaměřují na nespokojené občany v dolních vrstvách společnosti

7. 6. 2016

čas čtení 3 minuty

Cynické zneužívání frustrovaných a chudých britských občanů aktivisty za odchod Británie z EU šokoval stoupence EU. Na vině je třídní rozdělení Británie, míní Poly Toynbee. Je to obdobná situace, jako situace s neexistujícími uprchlíky a s rasismem v České republice.

Co nás přivedlo do této situace, kdy nám hrozí sebezničení? ptá se komentátorka Poly Toynbee. Ta známá britská nemoc - třídní rozdělení země.

Rebelie proti "elitám" nabyla bizarních forem, vzhledem k tomu, že v jejím čele stojí dvojice pravicových populistických oportunistů, absolventů drahých škol v Etonu a v Dulwichi, kteří záměrně v zemi vyvolávají xenofobii. Ale problém třídního rozdělení Británie nyní tímto explodoval a má zcela jasné příčiny.

Rozhovor Britských listů 60:

Tváří v tvář katastrofě musíme jednat, ale nemáme projekt

3. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta



V tomto Rozhovoru Britských listů hovoří Jan Čulík s Josefem Šlerkou, odborníkem na nová média z Karlovy univerzity, o dnešní politické situaci. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 3. června 2016.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Šéf anglikánské církve:

Farage je rasista a Trump není křesťan

7. 6. 2016

čas čtení 2 minuty

Anglikánský arcibiskup canterburský Justin Welby obvinil šéfa euroskeptické strany UKIP Nigela Farage z rasismu a souhlasil s názorem papeže Františka, že Donald Trump zjevně není křesťan.

Justin Welby řekl v britské Dolní sněmovně, že "absolutně odsuzuje" Farageovy výroky z víkendu, podle nichž jsou sexuální útoky migrantů v britském referendu o členství Británie v EU "jadernou bombou".

Arcibiskup zdůraznil, že Farage se dopustil "neodpustitelného podbízení se obavám a předsudkům lidí, které poskytují legitimizaci rasismu". Šéf strany UKIP podle něho "posiluje strach lidí za účelem politického zisku a to je absolutně nepřijatelné."

Stanovisko RRTV k údajné manipulaci ve zpravodajství televize Prima

7. 6. 2016

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

V minulém týdnu server Hlídací pes zveřejnil nahrávku, která má dokládat, že zaměstnanci zpravodajství televize Prima byli svým vedením instruováni, aby informace o migrační krizi vykreslovali jako riziko a ohrožení a fakticky tak ignorovali zásady objektivity a vyváženosti.

RRTV konstatuje, že k porušení příslušných ustanovení zákona o vysílání ovšem nemůže dojít samotným vydáním jakéhokoli interního pokynu. Zda reálně došlo či dochází k porušování zásad objektivity a vyváženosti ve vysílání programu Prima, je možné zjistit výhradně monitoringem a analytickým vyhodnocením odvysílaného zpravodajského a publicistického obsahu.

Švédsko v konstrukci českých médií:

"Socialistické multikulturní peklo"

7. 6. 2016

čas čtení 10 minut



V dlouhém, Švédy silně sdíleném článku publikovaném v hlavním švédském deníku Dagens Nyheter dokazuje Hynek Pallas, že se pro česká média v posledních letech Švédsko stalo varovným příkladem "socialistického multikulturního pekla". Lživý obraz, který česká média o Švédsku vytvářejí, je ovšem pro Švédy neuvěřitelně varovný.

Hned po pádu komunismu, začátkem devadesátých let, se v ČR rozšířila představa, že Švédsko je nesvobodná země. Vládne tam "prohibice". Důkazem byly hordy severské mládeže, které v Praze pily levný alkohol až do bezvědomí.

Jinou falešnou představou bylo, že ve Švédsku vládne "socialismus". Jednoho odpoledne v roce 1995 jsem měl opravdu těžkou práci vysvětlit editoru jednoho českého týdeníku, že jeho představa o "socialismu" ve Švédsku jaksi neodpovídá tomu, že švédská vláda právě ukončila čtyři roky privatizace státních podniků.

ČR ovšem vnímala všechno, co bylo nalevo od politického středu, jako zdroj historického zla. Způsobil to člověk jménem Klaus. Osoba, která nenávidí Evropskou unii a obdivovala Thatcherovou, tehdy dominovala politické scéně v Česku. Než opustil v roce 2013 prezidentský úřad, vydal Klaus amnestii pro všechny oligarchy, kteří během let jeho privatizace rozkrádali miliardy.

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Evropský soud pro lidská práva: Uvěznit ženu, která se pokusila dostat se neregulérně na britské území, bylo nesprávné

7. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

Evropský soud pro lidská práva rozhodl, že Francie nejednala správně, když uvěznila ženu z Ghany, které se s falešným pasem pokusila dostat tunelem pod kanálem La Manche do Británie.

Soud poukázal na to, že směrnice EU o deportaci neregulérních migrantů zabraňuje členským zemím EU tyto migranty věznit, pokud se je nepokusily deportovat to země původu.

Selina Affum se v autobuse do Británie vykázala falešným belgickým pasem a byla zatčena za "protizákonný vstup na území Francie". Affum žalovala francouzské úřady za její uvěznění.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Evropa uvažuje, zda má začít spolupracovat s utlačitelskými režimy v Africe na potlačení migrace

7. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

Evropská unie bude v úterý rozhodovat, zda bude spolupracovat s utlačitelskými režimy v Africe a pomáhat jim v bránění útěku lidem před útlakem v těchto zemích.

Ve snaze zabránit uprchlíkům dostat se do Evropy, Evropská unie zvažuje partnerství se Súdánem, jehož prezident je obžalován z válečných zločinů, a s Eritrejí, jejíž vládu obvinila OSN ze zločinů proti lidskosti.

Obě země, Súdán i Eritrea, jsou podstatným zdrojem uprchlíků snažících se dostat do Evropy.

Tři britské celebrity odsoudily rasismus Nigela Farageho

7. 6. 2016

čas čtení 3 minuty

Lady Warsi, vysoká činitelka Konzervativní strany a známé aktivistky za lidská práva Doreen Lawrence, matka rasisty zavražděného černošského teenagera Stephena Lawrence a Shami Chakrabarti, donedávna ředitelka lidskoprávní organizace Liberty, požadují omluvu od Nigela Farageho, šéfa euroskeptické strany UKIP za jeho rasistické výroky.

Všechny tři britské celebrity poukázaly na to, že Farage o víkendu "překročil hranice civilizovaného diskursu".

Farage se o víkendu vyjádřil, že jde o "vážnou kulturní otázku", protože "imigranti by mohli ohrozit ženy v Británii. "Jadernou bombou v tomto případě by byl Kolín nad Rýnem," řekl Farage.

"Šíření strachu tímto způsobem je starý známý rasistický nástroj na vyvolávání konfliktů proti nejnovější skupině imigrantů, přicházejících do Británie," píší tři celebrity": Všechny tři ženy, ač stojí ve věci odchodu Británie z EU na různých pozicích, odsoudily Farageho za "šíření lží a strachu" ohledně toho, že údajně do EU vstoupí Turecko a desetimiliony Turků zaplaví Británii. "Je to levná politická taktika, jejímž cílem je způsobit maximální množství škod a proměnit strach ve volební hlasy za jakoukoliv cenu."

Kampaň Stronger in Europe vydala sestřih nejkontroverznějších a nejrasističtějších výroků Nigela Farage:

PŘEDSTAVUJEME VÁM NIGELA FARAGE...

MLUVČÍHO KAMPANĚ ZA ODCHOD BRITÁNIE Z EU

O zrození tzv. peer review hodnocení vědeckých prací

7. 6. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 7 minut

Ve veřejnosti je poměrně velké povědomí, i když často dost zjednodušené a zavádějící, o různých vědeckých objevech a teoriích. Už mnohem méně se ale ví o tom, jak věda vlastně funguje a že její objevy a teorie jsou produktem složitého, rozporného a společensky podmíněného procesu hledání konsensu.

V dnešní době musí vědec, který chce publikovat např. v oblasti přírodních věd, přistoupit na to, že jeho práce bude v daném vědeckém časopise podrobena tzv. peer review, tedy redakce ji pošle na posouzení nezávislým odborníkům v oboru a na základě jejich vyjádření se pak zachová: odmítne její publikování, nebo vyžaduje nějaké úpravy, nebo ji publikuje tak, jak je. Samozřejmě ve světě dnešní vědy, kde se na základě publikací rozhoduje o vědeckém bytí a nebytí každého vědce, je peer review široce a kriticky diskutovaný proces.

2. Váš názor a váš pohled na věc nás zajímá

4. 6. 2016

čas čtení 4 minuty



Sdílejte na Facebooku!

V polovině května se konalo v Evropském parlamentu ve Štrasburku Evropské setkání mládeže 2016 (EYE - European Youth Event 2016) s mottem "Společně to můžeme změnit". Podrobné informace v angličtině jsou ZDE

Odkaz a témata z minulého týdne jsou ZDE

Díky Britským listům se můžete o tématech, která víří Evropou i světem, dozvědět a diskutovat o nich společně s námi.

V nadcházejících týdnech vám chceme postupně zprostředkovávat otázky z pěti tematických okruhů, o nichž mladí lidé z celé Evropy ve Štrasburku diskutovali. Přijde nám, že otázky, které pro setkání připravili jeho organizátoři, jsou vynikajícím způsobem zformulovány a jsou nesmírně aktuální a důležité. Řeší budoucnost Evropy i světa, který je na rozcestí. Rádi bychom, kdybyste se k nim vyjádřili. Chtěli bychom vyvolal aspoň ozvěnu vynikající diskuse, jaká se konala ve Štrasburku. Chtěli bychom vědět, co si o těchto otázkách myslíte vy. Napište nám svůj názor, na twitteru či emailem. Zajímavou diskusi zveřejníme.

O ukradené československé revoluci z roku 1989

17. 11. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 11 minut

James Krapfl, Revolution with a Human Face. Politics, Culture and Community in Czechoslovakia, 1989-1992. Ithaca a Londýn. Cornell University Press, 2013. xxi, 260 str.

(Tato recenze zde původně vyšla dne 10. dubna 2014. Knihu nyní vydalo česky nakladatelství Rybka Publishers ZDE)

Hlavním problémem většiny studií o demokratické revoluci z roku 1989, upozorňuje historik James Krapfl, je to, že se jí historikové zabývají téměř výlučně z hlediska mocenských elit. To, co si mysleli a jak jednali během revoluce 1989 obyčejní lidé, zatím většinou nikoho nezajímalo. James Krapfl však prostudoval obrovské množství informací, prohlášení, letáků a dalšího materiálu z prvních týdnů revoluce od roku 1989 a objevil celou řadu pozoruhodných, zapomenutých a zřejmě i potlačovaných informací.

Ve zmateném Holandsku výrazně sílí ultrapravice

6. 6. 2016

čas čtení 2 minuty

Holandsko je dnes ztraumatizovaná, rozhněvaná a hluboce zmatená země, píše Joris Luyendijk. Podpora pro imigraci a pro EU je na absolutním minimumu. Synagogy a židovské školy potřebují policejní ochranu před domácími džihádisty a svoboda projevu je ohrožena. Čelní političtí komentátoři a komikové vyvolávají nenávist vůči muslimům stejně jak antisemité zuří proti "židům".

Nejpopulárnější je dnes v Holandsku Geert Wilders a jeho PVV, tedy Strana svobody. Wilders byl v roce 2015 zvolen "politikem roku". Je jediným členem Strany svobody a vládne jí tak nedemokraticky jako arabští diktátoři, jimiž pohrdá. Chce, aby Holandsko zrušilo euro a odešlo z EU. Jako Donald Trump požaduje zákaz přistěhovalectví z islámských zemí.

Mírná většina holandských občanů dál hlasuje pro proevropské politické strany, které s hrůzou odmítají diskriminaci vůči muslimům. Mluvčí holandského parlamentu Khadija Arib, je marockého původu. Populární primátor Rotterdamu Ahmed Aboutaleb je otevřeně a hrdě muslimem. V roce 2007 hlasováním holandští čtenáři vybrali knihu "Dům mešity" od v Íránu narozeného autora Kadera Abdolaha jako "nejlepší holandskou knihu všech dob".

Británie se řítí do katastrofy

6. 6. 2016

čas čtení 3 minuty



Šéfové kampaně pro odchod Británie z EU Boris Johnson a Michael Gove. Těmto už od pohledu šílencům anglická veřejnost důvěřuje víc než Obamovi, šéfům všech britských politických stran, většině britských ekonomů, britským finančním institucím, Anglické bance, většině britských odborových předáků, britským lékařům, britským univerzitám, OECD, MMF a drtivé většině světových politiků, kteří všichni varují, že odchod Británie z EU bude katastrofou nejen pro Británii, ale pro celou Evropu

- V pondělí ráno poklesla hodnota britské libry vůči 16 hlavním měnám poté, co byla zveřejněna celá řada průzkumů veřejného mínění, z nichž vyplývá, že v Británii počet stoupenců odchodu země z EU převážil počet občanů, kteří chtějí v EU zůstat.

- Libra klesá i v Asii, kde rostou obavy z Brexitu.

- Pádu libry napomohl prý i deník Daily Telegraph, který zveřejnil průzkum 19 000 předplatitelů tohoto listu. 69 procent z nich si přeje odchod Británie z EU a nahrazení Davida Camerona v premiérské funkci potrhlíkem Borisem Johnsonem.

- Redakční komentář deníku Financial Times apeluje na šéfy všech britských firem, aby svým zaměstnancům vysvětlili, jak nebezpečný je Brexit.

- Bývalý britský premiér John Major ostře kritizoval šéfy kampaně pro Brexit Borise Johnsona a Michaela Gova. Obvinil je, že ostudným způsobem britské veřejnosti lžou.

- Podle pondělního průzkumu společnosti YouGov pro komerční televizi ITV podporuje odchod Británie z EU nyní 45 procent obyvatelsta a 41 procent chce v EU zůstat.

- David Cameron se v pondělí spojuje s labouristickou poslankyní Harriet Harmanovou, šéfem liberálních demokratů Timem Farronem a šéfkou Strany zelených Natalie Benettovou. Společně poukazují na to, že kampaň stoupenců Brexitu je podvod. Upozorňují, že stoupenci Brexitu během posledních týdnů zaujali 23 různých postojů ohledně toho, co by mělo být alternativou k členství Británie ve společném evropském trhu. Během té akce David Cameron v pondělí varoval, že britská ekonomika se zpomaluje v důsledku nejistoty ohledně Brexitu. Brexit by podle něho "umístil bombu pod britskou ekonomiku" Šéf britských liberálních demokratů Tim Faron varoval, že stoupenci Brexitu lžou: "Jak zrazeni se budou lidé cítit, jestliže budou hlasovat pro Brexit na základě argumentů jejich kampaně a posléze zjistí, že tyto důvody byly naprosté, vymyšlené nesmysly. Labouristická poslankyně Harriet Harmanová zdůraznila, že EU je garantem zaměstnaneckých práv. Natalie Bennettová, šéfka Strany zelených varovala, že odchod Británie z EU by znamenal konec ochrany životního prostředí. ZDE

- Předáci 10 hlavních britských odborových svazů varovali, že konzervativci zruší sociální práva, garantovaná Evropskou unií, pokud Británie odejde z EU. Apelovali na 6 milionů svých členů, aby hlasovali pro setrvání Británie v EU.

- Pod tlakem se octly v pondělí dopoledne i akcie britských stavebních firem. Očekává se hospodářský propad. Někteří ekonomové se obávají, že po odchodu Británie z EU bude Anglická banka nucena zvýšit úrokové míry, aby zabránila propadu libry na mezinárodních finančních trzích. To povede k zvýšení splátek za hypotéky a k ochromení trhu s nemovitostmi.

- Volatilita britské libry dostáhla maxima za posledních sedm let.

- Objednávky u britských firem poklesly za poslední tři roky na nejmenší míru uprostřed obav, že odchod Británie z EU bude ranou pro britskou ekonomiku.

- Soukromé kapitálové firmy a realitní kanceláře zastávají názor, že Británie by měla setrvat v EU.

- Mezinárodní měnový fond varoval, že Brexit zasáhne ceny realit v Británii. Stoupenci Brexitu to popírají.

Zdroje v angličtině ZDE ZDE ZDE

Postřehy z putování po Svaté zemi - 2. část

6. 6. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 12 minut



Cesta z Betléma do nedalekého Hebronu, již jsem bez problémů absolvoval v mikrobusu, je rovněž lemována několika nelegálními osadami. Ještě dříve, než vylíčím své postřehy a zážitky z Hebronu, jenž je řadou zasvěcených pozorovatelů považován za jakýsi mikrokosmos izraelské okupace, podívejme se nejprve na politické „rozparcelování“ Západního břehu.

Západní břeh Jordánu byl na základě Přechodné dohody Olso II v roce 1995 rozdělen na tři základní oblasti: Oblast A, B a C. Oblast A, která je plně pod kontrolou Palestinské samosprávy (PA), zaujímá zhruba 18 procent území Západní břehu a nacházejí se zde větší města, jako jsou Ramalláh, Náblus, Betlém, Jericho a podstatná část Hebronu. Oblast B, jejíž civilní správu zajišťuje Palestinská samospráva a bezpečnostní záležitosti spravuje PA společně s izraelskými okupačními orgány, tvoří 22 procent Západního břehu. Oblast C, která je zcela pod izraelskou kontrolou, pokrývá asi 63 procent Západního břehu, a na rozdíl od předchozích dvou oblastí se zde budují a rozšiřují nelegální osady, jichž je v současnosti asi 125, dále pak nelegální výspy a vojenské základny a zóny.

Británie: Labouristická strana zkoumá možnost zavedení univerzálního základního příjmu

6. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

Stínový labouristický ministr financí John McDonnell se účastní v pondělí v Dolní sněmovně zveřejnění analýzy tohoto návrhu, kterou připravila levicová aktivistická organizace Compass.

McDonnell uvedl, že univerzální základní příjem pro všechny by mohl připravit naši zemi na revoluci v zaměstnanosti v důsledku blížících se zásadních technologických změn. Je to pojem, který bude Labouristická strana v následujících několika letech podrobně zkoumat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Švýcarsko odmítlo univerzální základní příjem

6. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

V referendu odmítlo zřejmě až 78 procent švýcarských voličů univerzální základní příjem ve výši až 60 000 Kč měsíčně. Proti byly všechny politické strany.

Stoupenci univerzálního základního příjmu argumentovali, že polovina práce, která se vykonává ve Švýcarsku, je neplacená, patří k ní práce v domácnosti a péče o nemocné a invalidy.

Kritikové plán odmítli jako "příliš nákladný" a také proto, že jeho stoupenci nevysvětlili, jak má být financován. Podle jeho stoupenců to mělo být úkolem parlamentu zajistit to.

Hlavním důvodem, proč byl návrh odmítnut, byla obava, že by univerzální základní příjem přilákal do Švýcarska miliony lidí z jiných zemí.

Stoupenci univerzálního základního příjmu se však cítí neporaženi. Argumentují, že to také trvalo velmi dlouho, než společnost přijala takové pojmy, jako je univerzální starobní důchodové zabezpečení, všeobecné zdravotnictví či podporu v nezaměstnanosti. Vyjádřili přesvědčení, že do deseti let bude univerzální základní příjem zaveden.

V Evropě se o něm debatuje hlavně proto, že se předpokládá, že zanedlouho připraví robotizace většinu lidí o zaměstnání.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Evropa začíná experimentovat s univerzálním základním příjmem

3. 6. 2016

čas čtení 4 minuty

Zkušební projekty budou zahájeny ve Finsku a v Holandsku v roce 2017

Pro stoupence univerzálního příjmu je to nevyhnutelné. Vzniká svět, v němž roboti odstraní většinu pracovních příležitostí, i když nikoliv bohatství států. Proto by státy měly svým občanům platit základní příjem bez ohledu na jejich potřeby či požadavky.

Univerzální základní příjem je atraktivní pro levici i pro pravici. Pro levici slibuje odstranění chudoby a práci v nepříjemných zaměstnáních. Pravicoví libertariáni zase doufají, že to odstraní byrokracii a vytvoří jednoduchý, samostatný sociální systém.

V digitální ekonomice by to také lidem umožnilo koupit si nutné robotické technologické zařízení.

Bývalý premiér John Major varoval veřejnost, že aktivisté za Brexit lžou

5. 6. 2016

čas čtení 1 minuta



Bývalý britský konzervativní premiér John Major varoval v neděli v televizi BBC britskou veřejnost, že jí aktivisté za odchod Británie z EU systematicky lžou. Zdůraznil, že je tím nesmírně rozhněván.

Major řekl, že se obává, že lidé budou hlasovat pro odchod Británie z EU na základě informací, o nichž je známo, že jsou nepravdivé. Citoval jako příklad podvodných informací, které šíří kampaň za odchod Británie z EU, tvrzení, že Británie "musí každý týden platit Evropské unii 350 milionů liber".

Major zdůraznil, že šéfové kampaně za Brexit Boris Johnson a Michael Gove "vedou kampaň, která je na hranici špinavosti". Major charakterizoval Borise Johnsona, bývalého primátora Londýna jako "dvorního šaška".

John Major pokračoval: "Oni uvádějí veřejnost v omyl neuvěřitelným způsobem. Šíří mezi britské voliče celou galaxii nepřesných a nepravdivých informací. A nesdělili nám, co se stane, pokud bychom hlasovali pro odchod z EU."

John Major předpověděl chaos, pokud dne 23. června bude Británie hlasovat za odchod z EU a varoval, že Británie v tom případě přijde "o obrovské množství státního příjmu prostřednictvím obchodu s Evropou". Dodal: "Všechny ty přísliby, jak se 'ušetřené' peníze budou moci investovat do britského státního zdravotnictví a jiné jsou upřímně řečeno slaboduché. Státní zdravotnictví je v rukou aktivistů za Brexit asi tak bezpečné, jako křeček v objetí hladového hroznýše."

Boris Johnson, interviewovaný v druhé části pořadu televize BBC, všechna tato obvinění odmítl a trval na tom, že to, co kampaň za odchod z EU tvrdí, je pravdivé.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Just take me to jail

Ali, ne Jágr

4. 6. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Odvaha je riskovat ve 24 letech všechno: vztek deníků a televizních reportérů a milionů bílých Američanů, kteří vás vnímají jako veřejného nepřítele, když říkáte ne válce. 

Je rok 2026

4. 6. 2016

čas čtení 5 minut

Je rok 2026. Uplynulo deset let od té doby, co Británie hlasovala pro odchod z Evropské unie. V Londýně pořádá premiér z euroskeptické strany UKIP oslavy desátého výročí "referenda o suverenitě", píše Natalie Nougayrède.

Evropská unie se rozpadla. Většina Evropy je nyní čínské Jednotné pásmo nové Hedvábné stezky, v jehož rámci se budují infrastrukturní projekty po celé Eurasii. Avšak to neznamená, že je Evropa stabilní. Stala se prostorem geopolitického soupeření. Rusko prosadilo v mnoha zemích svůj vliv a tajně se obává rostoucího vlivu Číny. Řecko se spojilo s Ruskem v nově vytvořené Ortodoxní unii, v projektu, který je charakterizován jako "kulturní a duchovní civilizace". Přidalo se i Bulharsko.

Francouzská prezidentka Marine Le Penová se připravuje na své znovuzvolení do prezidentského úřadu. Dostala se k moci roku 2022 na základě protiglobalizačního a protiimigračního programu. Rychle zorganizovala referendum o odchodu Francie z Evropské unie, čímž EU skončila.

Na pokraj Brexitu nás přivedly vlastní zlozvyky

4. 6. 2016

čas čtení 5 minut

V ČR demonstrují občané za právo poslouchat lži televize Prima. Avšak i v Británii se chovají občané jako blbci, a je to ještě vážnější. Zamýšlí se nad tím Martin Kettle:

Důvěřujme občanům, to si vždycky říkám. Víceméně, v dlouhodobé perspektivě, se vždycky nakonec chovají rozumně. O tom se musím neustále přesvědčovat, když britští voliči, což dělají často, zvolí vládu, pro kterou jsem nehlasoval. Ovšem referendum o odchodu Británie z EU není nic takového. Jeho dopad je daleko nebezpečnější. A síly jsou nebezpečně vyrovnané. Brexit může zvítězit.

Pokud k tomu opravdu dojde, se všemi chaotickými a nekoordinovanými důsledky pro celou Evropu i Británii, nebude to proto, že stoupenci Brexitu mají lepší argumenty: Absolutně nemají. Ani to nebude proto, že na jejich straně jsou fakta. Absolutně nejsou. Ani proto, že je jasné, co Brexit znamená: naprostý skok do tmy. Ani proto, že probrexitová kampaň je mistrovsky vedena: není.

Občané demonstrovali, aby jim televize Prima dále lhala

4. 6. 2016

čas čtení < 1 minuta

Přestože bylo prokázáno nahrávkou z redakční schůze, že manažeři z televize Prima svým redaktorům nařizovali, co mají vysílat, jinak budou propuštěni, demonstranti se před televizí Prima razantně dožadovali pokračování této praxe:

Prototyp idiota současnosti

Fandím Primě

4. 6. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení < 1 minuta

Tento stručný a srozumitelný vzkaz nám napsal čtenář na FB. Myšlenkový vzorec, který obsahuje vše o dominantním diskursu současné české společnosti: selský, zemanský rozum, myšlení pervertované do podoby racionalizace nejnižší ubohosti, která se najednou vyjeví jako hrdost. Jásání nad úplným vlastním ponížením. Povýšení tuposti na princip nejvyšší. Konec civilizace ve dvou slovech a jedné osobě. Geniální, děkujeme.

Bodláky Václava Duška

Každý den odvahu prý mnoho nestojí

4. 6. 2016 / Václav Dušek

čas čtení 4 minuty

Chybíš -li, vážený souputníku, v našem mrňavém bulvárním orloji, jako bys zemřel. Lid chce číst pohádky pro dospělé - neboť všední život jest nuda, nuda a šeď. Bulvárně tvořit není legrace. Ke všemu můžeš být v ohrožení, že jakýsi halama po tobě vztáhne spravedlivou pracku, ale nic není tak horké, jak se servíruje. Klídek. Vytrvat. Kam sáhneš, doslechneš, dohlédneš, hned máš téma ku zpracování. Vytáhne se příkladně prastará záležitost ohledně výběru jména. Dcerka známého uměleckého pišošvora se měla státi Stalinkou. Naštěstí se otecko nechal přemluvit, aby nešílel. Existují jedinci, co straší bulvarizací - jeminkote, žijeme ve světovém bulvárním kotli, kde se vaří med i jed a fronty hladových slintají nad poživatinami, nevídanými ve starých časech malinkatého bulvárku...

Další pozoruhodné fotografie Daniela Veselého z Izraele a Palestiny

3. 6. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 2 minuty

Palebná zóna:



Tak dom. Na letišti v Tel Avivu jsem dostal ještě větší sodu než jeden Palestinec z Jeruzaléma, který je na tohle zvyklej. Lhal jsem, že jsem byl jen v Jeruzalémě ( a to si klidně mohli čeknout můj foťák a bylo by zle), ptali se mě na lidi, se kterými jsem mluvil, co a kdy jsem přesně dělal, kdy jsem koupil tohle a tohle, kde jsem přesně bydlel, jak dlouho bla bla..Asi desetkrát mi projížděli věci, boty a hlavně pásek, esi v něm nemám nějakou bombu. Nakonec si mě ještě vytáhli z letadla. Uff, píše Daniel Veselý.

Jeho fotografická reportáž viz níže:

Proč nepřátelé Spojených států milují Donalda Trumpa

3. 6. 2016

čas čtení 3 minuty


Donald Trump je podle barvité severokorejské propagandy "jasnozřivý" a "moudrý politik". V USA byla tato vyjádření vesměs přijata s pobavením. Ale podobně jako s chybným úsudkem ohledně Trumpovy domácí atraktivity, je chybou odepisovat severokorejské prohlášení jako frašku, protože tato propaganda je pravdivá: Donald Trump je mezi nepřáteli Spojených států velice populární - a tato popularita odráží jejich strategické zhodnocení kandidáta, napsal Tom Rogan.

Od Etonu k Brexitu

3. 6. 2016

čas čtení 3 minuty


Tahle referenda jsou podivná věc: Na jedné straně poskytují prostor nejpřímější, neovlivněné vůli lidu; na druhé posunou celý národ na kurs, který může být riskantní, přičemž obcházejí instituce, které mohly celek i jeho části chránit. 23. června Britové zvolí mezi setrváním v Evropské unii a jejím opuštěním směřujícím do neznáma. Nedávné průzkumy ukazují, že je obyvatelstvo rozděleno takřka na stejně velké části. Za tři týdny se může hodně změnit, ale zdá se jisté, že o něco málo více než polovina těch, kdo budou hlasovat, uvalí na ostatní něco, co si nepřejí a co rozhodne o budoucnosti všech, napsal Nikos Konstandaras.

Nový středověk

3. 6. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 10 minut


Zikmund Winter v knize Kuchyně a stůl našich předků (1892) zmiňuje stížnost cechu pražských nožířů z roku 1552, "že by tovaryšům čtyřikrát za den stravu dávati museli". O čtyři sta let později mí chudší prarodiče doma před dětmi zamykali chleba - a kdyby jim někdo přečetl Winterovy záznamy z "temného středověku", nejspíše by nevěřili. Řeč je ovšem - kromě jiného - o rozdílech mezi organizovanou a neorganizovanou námezdní prací.

Evropská komise ČR důrazně doporučuje:

Udělejte něco s učiteli, než bude pozdě...

2. 6. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Evropská komise pravidelně vydává doporučení členským zemím EU s ohledem na jejich dlouhodobé i krátkodobé politiky. Čerstvé doporučení se týká (opět) zvýšení transparentnosti veřejné správy, protikorupční reformy, posílit udržitelnost financování zdravotní péče. Nejširším a nejvíce konkrétním je ale doporučení v oblasti vzdělávání. Kromě očekávatelné inkluze (proti ČR je stále vedeno řízení pro porušování mezinárodního práva, tzv. infringement proceedings, kvůli diskriminaci v přístupu ke vzdělávání) si Rada EU, která doporučení vydává, všímá problému s učiteli. ČR patří mezi země s nadprůměrně stárnoucí učitelskou populací v rámci OECD. Problém je zároveň v tom, že učitelské povolání se jeví jako neatraktivní a na pedagogické fakulty směřují většinou pouze uchazeči, kteří se nedostanou jinam. Nejde jen o preselekci, následně dochází k redukci u těch absolventů učitelství, kteří nejdou učit a dále u těch, kteří ze školství odcházejí kvůli nízkým platům. Zároveň je tu početná skupina vysokoškolských studentů, kteří by rádi učili, ale zákon o pedagogických pracovnících požaduje (zcela nesmyslně) úplné pedagogické vzdělání, čímž tyto lidi odrazuje (více v nedávném průzkumu mezi uchazeči o studium na VŠ). Situace směřuje k tomu, že český stát bude muset - chtě nechtě - výrazně zvýšit platy učitelů, protože ve školách budou zanedlouho citelně chybět. Zajímavý průzkum v této souvislosti provedl Národní úřad pro ekonomický výzkum v USA, který ukazuje, že v době ekonomické recese přicházejí do škol učitelé, kteří mají následně lepší výsledky. Je to pravděpodobně způsobeno tím, že v době poklesu ekonomiky a menších šancí najít si práci jinde se více potentních uchazečů zajímá o práci ve škole. Český stát se opět chová krajně nezodpovědně a nechává situaci dojít do extrému, kdy nebude moct kontrolovat kvalitu a kultivovat pedagogickou obec, která je částečně v tristním stavu (zejména s ohledem na relativní neschopnost se dále vzdělávat a měnit často desítky let neměnné postupy, ve srovnání s jinými oblastmi lidské činnosti fascinující atavismus). V okamžiku, kdy budou učitelé chybět, bude pouze nominálně doplňovat stavy. Kvalita učitelů je přitom klíčovým faktorem udržitelného sociálního a vzdělanostního rozvoje společnosti. Další zanedbávání je projevem ignorance politické moci a důkazem o tom, že její držitelé sledují jiné cíle než veřejný zájem. Jinak si to lze jen stěží vysvětlit.

Pojem rozchod bude pomalu nahrazen pojmem uninstall a outsourcován na třetí osobu...

Až nám začnou ledničky odmlouvat

2. 6. 2016 / Ivo Barteček

čas čtení 7 minut

Dokážete si to představit? Večer vás začne honit mlsná, vyběhnete k lednici, otevřete ji a ozve se milé, zdvořilé, ale nesmlouvavé - „Po šesté večerní chceš uzené?“ A vy uslyšíte ten odsuzující podtón, který vás donutí uhnout při manévru rukou a namísto uzeného si vzít odtučněný jogurt.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2016

1. 6. 2016

čas čtení 1 minuta

V květnu 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 45 339 Kč.   Příjem z reklamy byl 16 913 Kč.

Zůstatek byl koncem května 2016 130 685,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
18147