O zneužívání jazyka: Trump proměnil slova ve zbraně. Média mu pomáhají, a likvidují tak demokracii

14. 6. 2018

čas čtení 7 minut



Trump zneužívá jazyka a nově, lživě, jím definuje veřejný prostor. Média mu v tom usilovně pomáhají. Totéž mimochodem platí v ČR o Miloši Zemanovi a dalších populistech, stejně jako např. o medializaci lhářů podporujích brexit v Británii a o šiřitelích nesmyslného strachu z cizinců a muslimů v České republice

Naprosto klíčový článek:



Donald Trump je už téměř půl století obchodníkem. Nyní prodává sebe, svůj světový názor a vlastní názory na právo a na pravdu, které upravil ke svému prospěchu. Jeho hlavními nástroji jsou jazyk a média.Tím, že sdělovací prostředky rozšiřují Trumpova slova a myšlenky, pomáhají Trumpovi nad nimi samotnými vyhrát válku, varují George P. Lakoff a Gil Duran.

Trump ví, že média mají silnou tendenci opakovat jeho nejvíce šokující výroky a to mu umožňuje zneužívat jich jako marketingové agentury pro své myšlenky. Jeho lži ovlivňují svým neustálým opakováním v médiích a na sociálních sítích miliony lidí. To je existenciální hrozbou demokracii.

Rozhovor Britských listů 168.

Škodí to všem, když v učebnicích nemáme příslušníky jiných kultur

8. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta



KIrsten McMullan, pedagog a absolventka studia střední Evropy na Glasgow Univerzity, vypracovala doktorskou dizertaci o tom, jakým způsobem se vyrovnává české školství s nacionalistickými tendencemi a jak dokáže tolerovat etnickou a národnostní jinakost. Zjistila, že v podstatě nijak. Mluví o tom s Janem Čulíkem v rozhovoru, který se vysílá na Regionalnitelevizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 8. června 2018.


K pětiletému výročí zásahu policie na Úřadu vlády ČR

14. 6. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

V médiích se v posledních dnech často objevuje představa, že spektakulární zásah policie na Úřadu vlády před pěti lety znamenal politickou revoluci, která zdiskreditovala pravici a do výšin moci vynesla Andreje Babiše. To zní skoro tak, jako by v lednu nebo květnu 2013, před zmíněnou policejní akcí, měla pravice veřejné mínění na své straně. Ale tak tomu přece vůbec nebylo.

500 anglických dětí potřebuje psychologickou pomoc. A co děti v Sýrii?

14. 6. 2018

čas čtení 1 minuta

14. června je první výročí šokujícího požáru obytného věžáku Grenfell Tower v Londýně, při němž loni zahynulo více než 70 jeho obyvatel. Celá Británie si dnes toto výročí připomíná. Rozhlas BBC v poledne vysílal reportáž o tom, že 500 malých dětí potřebuje stále psychoterapii, protože je požárem a smrtí svých blízkých i malých kamarádů naprosto ztraumatizováno. (Tříleté dítě: "Oni nejsou mrtví. Oni nejsou mrtví. Oni se schovali někde ve skříni!")

Je dobře, že se psychologické služby v Británii věnují snaze pomoci dětem i dospělým s jejich děsivým traumatem (ani po roce nemizí noční můry z oné noci) - kdopak se ale stará o statisíce až miliony dětí v bombardovaných a obléhaných syrských městech? A jak to dopadne s tamější generací dětí a mladých lidí? A s tisíci uprchlíků, snažících se dostat do Evropy, jejichž válečné trauma nebo trauma teroru, zažívaného po cestě v Libyi, nikdo neřeší? ptá se Jan Čulík.

Západ podporou saúdské invaze do Jemenu nyní ohrožuje životy 300 000 dětí

14. 6. 2018

čas čtení 4 minuty



Humanitární organizace varují, že útok na přístav Hodeidah  povede k úmrtí 8 milionů lidí.

Andrew Mitchell, poslanec Dolní sněmovny, bývalý britský ministr pro mezinárodní rozvoj: "Všechny humanitární organizace na světě žádají saúdskou koalici, aby  na přístav Hodeidah
neútočila. Z vojenského hlediska je to šílenství. Je to pravděpodobně porušení mezinárodního humanitárního práva a způsobí to neuvěřitelné utrpení a množství mrtvých. Stojíme na nesprávné straně. Neměli bychom stát na žádné straně. Máme  povinnost být neutrální. Usilovat o příměří a o vyjednávání. My jsme vlastně součástí té saúdské koalice a musíme se od ní distancovat."



Před úsvitem začala operace "Zlaté vítězství". Vojáci ze saúdské koalice zaútočili na vzbouřenci ovládaný přístav Hodeidah. Stihačky a válečné lodi předtím bombardovaly Husie. V ofenzívě hrají hlavní roli jemenské jednotky. Podporují je emirátská a súdánská vojska. Celá arabská armáda má zřejmě asi 20 000 mužů.

30003

Proč se komentáře ke globálním událostem nedají číst

Trumpův vytoužený "Usáma Kim" z milosti Číny

14. 6. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 7 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Posuzovat, jestli schůzka Donalda Trumpa s Kim Jong-Unem dopadla "vítězstvím" pro toho či onoho a o čem hovoří přijatá deklarace mi připomíná vtip o klíčích. To jde takhle chlápek po ulici a vidí, že pod lampou někdo něco hledá. "Co jste ztratil?" ptá se. "Klíče," odpovídá zoufalec. " A jste si jistý, že tady?" pokračuje kolemjdoucí. "Ne, ale tady je světlo," odvětí zoufalec...

Měli bychom vycházet z několika premis. Zveřejněné informace o tom, jaké jsou důvody podobného politického aktu, jsou vždy zavádějící. Skutečná motivace a iniciace je vždy mnohem složitější a v některých ohledech natolik kontroverzní, že ji nelze učinit veřejnou. Výsledky schůzky a deklarace nejsou výsledkem jednání dvou politiků, ale vektorem zájmů a vlivů v pozadí. A skutečné dopady podobných globálních aktů nelze odhadnou s pravděpodobností, která by vůbec stála za řeč...

Primátor belgického města Mechelen chce pozvat Orbána a ukázat mu, jak funguje soužití s muslimy

14. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Primátor belgického města Mechelen chce, aby do jeho města přijel Viktor Orbán, nenávist šířící premiér Maďarska, a přesvědčil se o tom, jak dobře funguje multikulturalismus. V Mechelenu žije víc muslimů než v celém Maďarsku.


Kde se bere slepá víra v úsudek západních analytiků?

14. 6. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Britské listy v souvislosti s dohodou, kterou podepsal Donald Trump a Kim Čong-un, zveřejnily převážně negativní reakce západních komentátorů a analytiků. Zdá se, jako by mezi západními experty existoval konsensus, podle nějž je ona dohoda de facto jen bezcenným kusem papíru. Jednomyslný konsensus však neexistuje a skeptické postoje západních pozorovatelů jsou ovlivněny několika zavádějícími faktory a navíc opomíjejí celkový kontext korejské krize.    

Pro stoupence czexitu: Britští konzervativci drsně likvidují britskou ekonomiku

14. 6. 2018

čas čtení 2 minuty



Právě bylo oznámeno, že firma Rolls Royce vyrábějící letecké motory, propustí 3000 svých zaměstnanců.   Skoro každý den přicházejí v Británii zprávy, že kolabují obchodní řetězce, které měly supermarkety v britských městech po desítky let, a že firmy jsou nuceny propouštět.

Minulý týden vrcholní představitelé čelných britských firem po schůzce v Downing Street s Theresou Mayovou na ní ostře zaútočili: "My fungujeme v ekonomice, politikové si hrají politické hry," řekl Paul Drechsler, předseda Konfederace britského průmyslu. "My podnikatelé jsme frustrovaní. Zuříme."  Asociace nákladních dopravců, kdysi absolutně podporující Konzervativní strany, minulý týden zaútočila na premiérku Mayovou, že "riskuje ohrožení existence klíčových součástí britské ekonomiky a ohrožuje živobytí 7 milionů Britů".


Dochází tak k rozkladu jedné ze základních vazeb britského establishmentu - a důsledek pro vládu a ekonomiku země bude zřejmě kataklysmatický.

Eurostat neregistruje exekuce a insolvence, Češi jsou chudší než prokazují evropské statistiky

14. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta



Tak argumentují v Hospodářských novinách Daniel Hůle a Radek Hábl, podrobnosti ZDE. Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni vystupuje systematicky na Twitteru i jinde jako ostrý kritik systému exekucí v České republice.

To je chvályhodné, potíž je, že když jsem mu nedávno poslal drsný případ jedné důchodkyně postižené exekucí s prosbou o pomoc, vůbec nereagoval, tak nevím, poznamenává Jan Čulík.

Zrušit manévry s Jižní Koreou doporučil Trumpovi Putin

14. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Zrušit manévry s Jižní Koreou doporučil Trumpovi Putin, píše Wall Street Journal. Trump prý o tom neinformoval klíčového spojence Ameriky, Jižní Koreu, předtím, než je přislíbil zrušit. Systematickou linií Trumpovy zahraniční politiky je dělat to, co uspokojuje Putina - zejména útočit na aliance a ochromovat je.

Trump: Krym je ruský, Ukrajina patří k nejzkorumpovanějším zemím na světě

14. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Trump doporučil politikům ze skupiny G7, aby přestali otravovat s anexí Krymu Ruskem, protože Krym je ruský, a divil se, proč spolupracují s Ukrajinou, " s jednou z nejzkorumpovanějších zemí na světě: 


Šok, zuřivost, strach, nenávist - to vyvolává zájem

14. 6. 2018 / Andrew Stroehlein

čas čtení 2 minuty


 Quick thread on how annoying it is that cross-party criticism gets little interest on Twitter.

Mrzí mě, jak malý zájem vyvolává na Twitteru kritika obou stran, píše na Twitteru Andrew Strohlein. V souvislosti s USA, například. Když poukážu na selhání Trumpovy politické strategie, vyvolá to zájem. Když poukážu na selhání Obamvy strategie, vyvolá to zájem. Ale když poukážu na selhání jak Obamovy, tak Trumpovy vlády, nechce to nikdo slyšet.

Týká se to především americké imigrační politiky. Ta byla za Obamy špatná a za Trumpa je ještě horší. Ale když to napíšete, nikoho to nezajímá. Skoro nikdo nechce dostat o věci kompletní obraz, lidi chtějí jen to, co odpovídá jejich ideologické zaujatosti.

Hašteření o uprchlících se rozšířilo do EU; Itálie a Francie si vzájemně nadávají

14. 6. 2018

čas čtení 4 minuty



Rakousko požaduje vznik "osy ochotných" a v německé koalici se prohlubují rozpory


Itálie si ve středu povolala francouzského velvyslance, odmítla kritiku Emmanuela Macroan, že zabránila přistání lodi Aquarius s více než 600 uprchlíky, a zrušila jednání mezi francouzským a italským ministrem hospodářství.

Italský premiér Giuseppe Conte uvažuje o odložení své páteční návštěvy v Paříži, kde má jednat s Emmanuelem Macronem poté, co se francouzský premiér vyjádřil, že Itálie jednala "cynicky a neodpovědně", když odmítla přijmout záchranářskou loď s uprchlíky.

Mezitím však na Sicílii bylo dovoleno přistát lodi italské pobřežní stráže s dalšími 900  uprchlíky:


Italský ultrapravicový ministr vnitra Matteo Salvini řekl, že Itálie se nebude poučovat od kohokoliv o velkomyslnosti, voluntarismu, vítání a solidaritě, a požadoval omluvu.

Proč vás děsí vymyšlená hrozba šarii v Belgii a ne třeba reálná hrozba vzniku pouště v Česku?

14. 6. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Já už se musím umanuté argumentaci pana Urbana, který se děsí naprosto nerealistického strašáku zákona šaría v Belgii, docela usmát. Vzhledem k tomu, že v západních evropských zemích žijí muslimové stovky let a jsou tam zcela integrováni, jak o tom svědčí všichni, kdo v těchto zemích žijí (mně je osobně velmi sympatický Humza Yousaf, muslimský spolužák mé dcery, který se stal čelným politikem vládnoucí Skotské nacionální strany a v současnosti je skotským ministrem dopravy: za celou Británii je ministrem vnitra muslim, konzervativec Sajid Javid, bývalý ředitel Deutsche Bank,který minulý týden oznámil novou kampaň britského ministerstva vnitra proti terorismu a při tom poukázal na to, že ho nenávidí jak ultrapravicoví, tak islamističtí extremisté), pravděpodobnost, že v těchto zemích převládne zákon šaría je asi tak velká, jako že Slunce se utrhne z oblohy a rozboří Hradčana. 

Stačilo by, kdyby z 218 000 unikátních čtenářů BL jich měsíčně 350 přispělo dvěma stovkami na provoz

12. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

Je to nudné, pořád opakovat (a vůči některým čtenářům neférové, protože ti přispívají), avšak jsme na nikom nezávislý, nemanipulující zpravodajský a analytický server, který nestraší veřejnost nesmysly, nevyvolává v ní rasistickou ani xenofobní hysterii a snaží se - neúplatně, padni komu padni - přinášet nezávislé informace z domova i ze zahraničí a otevírat tak dveře do světa.

K tomu potřebujeme minimální částku na provoz ve výši 60 - 70 000 Kč měsíčně. Stačilo by, kdyby z nynějších 218 000 unikátních čtenářů Britských listů za každý měsíc (Google Analytics) jich přispělo cca 350 každý měsíc částkou 200 Kč. Je to míň, než kolik dáte za noviny.

Můžete také příspěvek na Britské listy použít k své registraci na diskusní fórum.

Bez těchto příspěvků se server nedá provozovat, neboť naši reportéři a analytici nemohou pracovat úplně zadarmo.

Pokud si myslíte, že Britské listy hrají v českém prostředí nezastupitelnou roli, prosíme, zaveďte pravidelný příspěvek na náš provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

17941

Den, kdy zanikla česká sociální demokracie

14. 6. 2018 / Richard F. Vlasák

čas čtení 3 minuty

Jednou, za pár let, se budou děti učit o zániku strany, která tady kdysi byla pro lidi práce, ale pak se stala "partají oligarchů". Pamatujte si ten den, 15. června 2018, až jednou budete platit v nemocnici, až státní školy budou vypadat jak po náletu luftwaffe a nízká mzda bude znovu dohánět k slzám. Nebude už o koho se opřít. Černý scénář? Nemyslím. Ostatně dnešní jednání tripartity ukázalo pro koho bije srdce "velkouzenáře, barona z Čapího hnízda a pána s čistou minulostí". Sociální demokracie si odhlasuje zřejmě zánik v náruči někoho, komu o zaměstnance jde až na posledním místě. Až vyluxuje voliče socialistů, zavede Andrej Babiš vládu kapitálu jako řemen, a ti se pak budou divit. Proč?

30004

Balšínkův svět vpravo dole...

14. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Před lety, tuším v Británii, jelo Xté kolo Big Brothera, píše na Facebooku Stanislav Biler. Soutěžící se hádali a předváděli, aby vyhráli. Produkce se jim však bohužel neodvážila říct, že už je přestali vysílat, protože diváci ztratili zájem o jejich osudy. Obávám se, že v podobném světě žije ta parta v pravicovém kibucu okolo Balšínka. 


Zavření ve sklepě vedou svou partyzánskou válku, zatímco je obléhají neomarxistické guerrilly. Každý den se vzájemně hecují, kdo tvrději zaútočí na zlotřilou levici. Jako když malý děcko běží na okraj hřiště, zařve na kolemjdoucí: prdel! A rychle utíká na písek mezi svý. Snad to kluci, a Zlámalová, nějak přežijí, až jednou vylezou na povrch a zjistí, že na ně všichni zapomněli...

29766

Bodláky Václava Duška

Seriálové lynčování v Podřipsku

14. 6. 2018 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

U nás doma máme ve zvyku postavit na pranýř nepohodlné bytosti a kvičet, co s nimi nejlépe zlého provést. Dostat vybraného na šibenici, koníček masových demonstrací a politických estrádních výtvorů; honby se neúčastní pouze prokazatelní blbové, ale i titulovaní zbabělci – poslat kohosi na onen svět, anebo ho aspoň znemožnit, pomazat, vymazat, toť lidová zábava. V dobách nejtemnějších pláli na hranicích posvěcených církevní věrchuškou vymyšlené čarodějnice a jejich pomahači. Honitba povolena! Ve věznicích, mučírnách a lágrech hnili po světě miliony ocejchovaných lidí. Hanba všem, kteří podporovali zločinné spolky; kvílely ženské od ploten i političky, chlapíci se očividně propadli do temnoty zla; v dobách nejistých hledáme jistotu, po jistotě následuje pád a je zapotřebí stát na straně vítězů, hlasitě kvákat hesla k podpoře nečistých sil – čistotu bytostí určují podivné spolky, prodejné holky, chlapáčtí škrholové, budovatelé růžových dálnic, prohnilé partaje bez ideových zábran, znalci životních kliček, nejapní blbouni, křiklouni z vražedných vrhů.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Mezitím v Absurdistánu 73:

Kněží káží, že ženy sexuálně provokují, v Sopotách by se nemělo chodit v plavkách, homosexuálové ohrožují polský národ a americká vojska se zase srazila na silnici

13. 6. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut



Člověk by si myslel, že v jednadvacátém století už nejsou homosexuálové považováni za kuriozitu a že ženy už nejsou považovány za dobytek a mají svá vlastní práva. Nikdo jim nenařizuje, co mají dělat a co mají mít na sobě. Avšak stále ještě existují některé země, v nichž náboženští předáci mají pocit, že mají právo poučovat ženy ohledně jejich šatů a obviňovat je, že v mužích vyvolávají sexuální napětí. Vzhledem k tomu, že většina obyvatel té země zase není tak silně nábožensky založená, tito náboženští vedoucí představitelé nejsou zrovna úspěšní ve své snaze získat tak velké množství stoupenců, aby mohli dosáhnout změny, a proto se silně snaží používat svého vlivu na vládnoucí třídu a na státní instituce, aby lidi donutili dodržovat jejich náboženské předpisy. "Dívky muže provokují tím, jak se oblékají a jak se chovají," říkají. "Jejich vzdorné pohledy probouzejí u mužů sexualitu" a "vystavují je zbytečným potížím". Jakápak asi je to země, milí čtenáři? Írán? Afghánistán? Saúdská Arábie? Ne, je to Polsko.

Španělský ministr zahraničí kritizoval "pštrosí politiku" Evropy vůči migrantům

13. 6. 2018

čas čtení 1 minuta



Špéanělský ministr zahraničí Josep Borrell charakterizoval rozhodnutí své vlády přijmout stovky migrantů a uprchlíků, kteří jsou na palubě záchranné lodi Aquarius, jako "vysoce symbolický čin", jehož cílem je probudit Evropu a přimět ji, aby opustila svou "pštrosí politiku" v otázce migrace.

"Je to sdílený problém  a je nutno to považovat za sdílený problém. Španělsko učinilo vysoce symbolický čin - protože konec konců jde o velmi malý počet lidí  - a ten přiměje Evropskou unii, aby se vzdala své neschopnosti řešit problém migrace."

Borell dodal, že nová španělská vláda "tluče pěstí do stolu" před setkáním evropských politiků na konci června, kde se má jednat o migrační a azylové politice.

"Když pohlédnete na demografické údaje, uvědomíte si, že my Evropané provádíme pštrosí politiku, strkáme hlavu do písku a myslíme si, že oni nás nevidí, protože my nevidíme je," řekl španělský ministr. "Takhle to dál už nemůže pokračovat."

Podrobnosti v angličtině ZDE


Severokorejská média oslavují Kima jako vítěze "setkání století"

13. 6. 2018

čas čtení 3 minuty

 


Poté, co zpočátku o setkání Trump-Kim severokorejská televize vůbec neinformovala, nyní oslavují severokorejská média schůzku mezi Donaldem Trumpem a Kim Jong-unem jako ukončení nepřátelských styků s USA. Státní média v Severní Koreji vykreslují setkání jako diplomatické vítězství pro severokorejského předáka.

Trump byl v Singapuru stoprocentně podveden

13. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Zdá se, že Trump byl v Singapuru stoprocentně podveden, píše John Simpson, nestor britských novinářů a zahraničněpolitický odborník z BBC. Souhlasil, že zruší vojenská cvičení s Jižní Koreou, jak KLDR požadovala. Ale Kim nesouhlasil, že zastaví jaderné zkoušky trvale, ANI nedovolil jaderným inspektorům vstup do země, ANI nezničil své balistické rakety, ANI neposkytl žádné podrobnosti o svém jaderném programu.


K tomu: Trump neumí vyjednávat a Kim to ví

Singapur 2.0: O přestrašování Trumpem, čili Overkill

13. 6. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Donald Trump se nepochybně stane nejhorším prezidentem v dosavadní historii Spojených států amerických. U vědomí všech nepopiratelných "kvalit" tohoto panáka je však nutno současně poznamenat, že jeho (velmi rudimentární) zahraničněpolitické a národněbezpečnostní názory jsou často zcela překrucovány a démonizovány. Jestliže se ještě před pár měsíci bezpečnostní experti vážně obávali obnovení bojových operací na Korejském poloostrově, pak rozhodně nikoliv proto, že by byl Trump něco takového výslovně plánoval. Strach pramenil jednoduše z faktu, že Trump je příliš omezený, užvaněný a nezodpovědný, než aby si vůbec dokázal uvědomit, že by mohl hloupým tlacháním vyvolat ozbrojený konflikt.

Proč provést invazi do USA

13. 6. 2018

čas čtení 1 minuta

Budoucí historici nikdy nesvedou tvrdit, že jsme se nesnažili. Jak řekla ministryně zahraničí Chrystia Freelandová na závěr katastrofálního summitu skupiny G7, Kanada je "nejbližší a nejsilnější spojenec, jakého kdy Spojené státy měly", napsal Scott Gilmore.

Singapurský summit: Experti jsou skeptičtí

13. 6. 2018

čas čtení 2 minuty

Americký prezident Donald Trump a severokorejský lídr Kim Čong-un přivítali úterní summit v Singapuru jako diplomatický průlom. Většina analytiků však s takovým zhodnocením nesouhlasí. 

Trump v Singapuru: Žádné konkrétní výsledky, jak se očekávalo, Trump se chválí

12. 6. 2018

čas čtení 4 minuty



Kieran Williams, světoznámý odborník na Československo, cituje Václava Havla:

"Totalitní systémy jsou vypouklé zrcadlo, groteskně zvětšený obraz samotných hlubokých tendencí Západu, extremní výrůstek jeho vlastního vývoje a děsivý důsledek jeho vlastní expanze. Totalitní systémy jsou hluboce informativní reflexí krize samotného Západu."

Absolutně trumpovská blbost, naprosto izolovaná od skutečnosti. Na otázku o lidech v severokorejském gulagu odpovídá Trump, že jsou to "velcí vítězové dneška":

Guy Verhofstadt: Mám vážné pochybnosti, že   legitimizace diktátora nezávaznou dohodou, která recykluje starou dohodu se Severní Koreou z roku 1990, bude úspěšná. Zejména člověkem, který vlastnoručně zabil pařížskou dohodu o globálním oteplování, dohodu s Íránem a nedávno G7. V zájmu lidstva doufám, že se mýlím


Donald Trump a Kim Jong un podepsali v Singapuru to, co Trump charakterizoval jako "velmi důležitý" dokument. Kim přislíbil "plnou denuklearizaci" a Trump bezpečnostní záruky pro Pchjongyang.

Zatímco Trump pochválil schůzku jako "vynikající den", skeptici poukazují na to, že schůzka nepřinesla žádné konkrétní výsledky, jak se mnozí experti ve Washingtonu obávali, píše Financial Times.

"Pokud je to společné prohlášení všechno, na čem se dohodli, je to opravdu zklamání," řekl Kim Jae-chun, bývalý poradce jihokorejské vlády. "Čeho dosáhli kromě toho, že si podali ruku a řekli hezké věci o zlepšování vztahů? V dokumentu nic není o rozsahu denuklearizace ani o žádné lhůtě, ani slovo o zahájení denuklearizace odesláním jaderného materiálu ze Severní Koreje."

Spojené státy neuvedly nic o vyjednávání vedoucím k vrcholné schůzce. Zdůraznily, že Severní Korea bude dále předmětem sankcí, dokud nepodnikne "úplnou, verifikovatelnou a nezvratitelnou denuklearizaci" korejského poloostrova. Oplátkou nabídly bezpečnostní záruky, které Pchyongyang zoufale chce.

Zatímco činitelé Trumpovy vlády tvrdí, že Trump používá odvážný nový přístup a jeho předchůdci selhali, někteří experti na Severní Koreu se obávají, že Trump je zmanipulován Kimem a jeho zkušenými jadernými vyjednavači, mnozí z nichž jednají s USA už déle než dvě desetiletí,"

"Donald Trump se úzce zaměřuje na svou šachovou hru s Kimem, ale hraje jen dámu, nabízí mírovou deklaraci za prázdné opakování údajného příslibu KLDR, že provede denuklearizaci," řekl Michael Green, bývalý vysoký činitel Bushovy vlády pro Asii. "Mezitím je Čína připravena zvítězit na jiném šachovém hřišti, kde prezidentovy manévry hrozí zlikvidovat americké aliance."


Trump: Zruším společné manévry s Jižní Koreou

12. 6. 2018

čas čtení 3 minuty

BBC: Severokorejská televize vůbec o schůzce Trump-Kim Jong-un neinformovala. Uvedla jen, že "Kim navštívil Singapur".

Trump na Twitteru:

"To, že se scházím, je prý velkou ztrátou pro USA, říkají nenávistníci a zoufalci. Máme svá rukojmí, zkoušky, výzkum a všechno odpalování riket skončylo, a tito odborníci, kteří tvrdí od začátku, že jednám špatně, nemají nic jiného co říct. My budeme úspěšní!"




https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1006296018210603008

Donald Trump přislíbil, že zruší společná vojenská cvičení americké armády s Jižní Koreou oplátkou za mlhavý příslib denuklearizace od Kim Jong-una. Spojené státy dosud společná vojenská cvičení odmítaly zrušit s poukazem na tom, že to jsou klíčové prvky jejich vojenské aliance s Jižní Koreou a jsou součástí udržování deterentu proti KLDR.

Trump uvedl, že oplátkou za to souhlasil Kim, ve společném prohlášení, potvrdit "svůj pevný a neotřesitelný příslib dokončit denuklearizaci korejského poloostrova."

Vyhlídky na trvalý mír na Korejském poloostrově jsou nyní nezanedbatelné

12. 6. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Přiznám se, že jsem Donalda Trumpa hrubě podcenil, když jsem se domníval, že jeho setkání se severokorejským lídrem Kim Čong-unem nedopadne dobře. Ačkoli obě znepřátelené země podepsaly přelomovou dohodu, v níž se Washington zavazuje poskytnout Pchjongjangu bezpečnostní záruky výměnou za demontáž severokorejského jaderného arzenálu, pouze čas ukáže, zda Spojené státy svým závazkům dostojí. Severokorejci mají totiž řadu pádných důvodů, proč Bílému domu nevěřit.   

V Turecku otevřeli plynovod TANAP

13. 6. 2018

čas čtení 1 minuta

V turecké provincii Eskisehir proběhla slavnostní ceremonie otevření Transanatolského plynovodu (TANAP). Zařízení bude přepravovat zemní plyn z Ázerbájdžánu do Turecka a odtud do Evropy. 

Británie "zkoumá velmi vážně" vazby probrexitového milionáře Arrona Bankse na Rusko

12. 6. 2018

čas čtení 1 minuta



Britský ministr vnitra Sajid Javid uvedl v parlamentě, že ruské vazby probrexitového milionáře Arrona Bankse zkoumají "velmi vážně" dva ministři na dvou ministerstvech, kteří chtějí zjistit, zda během kampaně před referendem o brexitu došlo k pokusu ochormit v Británii demokracii.

Banks byl povolán k výslechu před parlamentním výborem Dolní sněmovny, kde ses zřejmě bude chtít razantně hájit, především útoky na zasedající poslance, na něž se snaží byhrabat různé pomluvy.

Brexit: Automobilka Jaguar Land Rover přesune svou výrobu z Anglie na Slovensko

12. 6. 2018

čas čtení 1 minuta



Největší britská automobilka Jaguar Land Rover se rozhodla přesunout celou výrobu svého vozu Land Rover Discovery z anglického města Solihull do Nitry na Slovensku. Potenciálně to znamená ztrátu zaměstnání pro další stovky pracovníků automobilky, poté, co automobila JLR oznámila letos v dubnu, že je nucena v důsledku brexitu a dalších problémů propustit asi tisíc lidí.

Hlavním problémem pro britské automobilky i další výrobce je princip, že pokud má být výrobek, tedy například automobil, být považován za výrobek Evropské unie, a vyvážen do zahraničí jako takový (mít tedy nároky na příslušné bezcelní slevy), musí být alespoň z 55 procent sestaven ze součástek vyrobených v Evropské unii. Po brexitu ovšem britské součástky už nebudou součástkami vyrobenými v Evropské unii a jak konstatují ředitelé britských automobilek, v době, kdy se součástky automobilů vyrábějí na mnoha místech Evropy, tato situace bude pro ně katastrofou.

Podrobnosti v angličtině ZDE



Varoufakis: Trump má v USA velmi silnou ekonomiku, může klidně rozbít světový pořádek

12. 6. 2018

čas čtení 5 minut

Trumpova vláda v USA na domácí scéně rychle rozjíždí americkou ekonomiku, píše Janis Varoufakis. Nejprve Trump schválil obrovské škrty na daních z příjmu a na podnikatelských daních. Ale to nebylo všechno. Za scénou Trump ohromil Nancy Pelosiovou, šéfku Demokratů ve Sněmovně reprezentantů, že schválil téměř všechny sociální programy, o něž ho požádala. V důsledku toho má nyní americká federální vláda největší rozpočtový deficit v historii Ameriky a nezaměstnanost v USA je dnes menší než 4 procenta.

Tento prezident dává peníze nejen bohatým, ale i mnoha chudým občanům. S velmi silnou domácí americkou zaměstnaností, zejména mezi Afroameričany, s inflací pod kontrolou a optimistickou burzou má Donald Trump domácí situaci zvládnutou.

Jak je možné být Bohu vděčný?

12. 6. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Jak je možné být Bohu vděčný? Bůh především není džin z Aladinovy lampy, který na náš příkaz nebo prosbu udělá to, co si zamaneme. Dokonce vidíme všude spoustu nespravedlivé hrůzy, kterou Bůh nechává být, nezasahuje do ní. Připustil Osvětim. Proč by měl zajistit mé zdraví nebo můj úspěch, když nechal šest milionů Židů napospas Hitlerovi (a nejen Židů)?

Italský ultrapravicový ministr vnitra vyhlásil vítězství poté, co Španělsko souhlasilo přijmout uprchlíky

11. 6. 2018

čas čtení 1 minuta



Matteo Salvini, který odmítl přijmout loď s 629 uprchlíky, tvrdí: "Otevřeli jsme frontu v Bruselu!"

Dramatický konflikt, poté co populistická a ultrapravicová vláda v Itálii odmítla přijmout záchrannou loď Aquarius s uprchlíky, zřejmě naznačuje, že Evropa letos v létě bude čelit humanitární krizi v důsledku fundamentalistického přístupu nové italské vlády.

"Otevřeli jsme novou frontu v Bruselu," řekl Salvini, který se minulý týden stal ministrem vnitra. "Kontaktovali jsme Evropskou komisi, aby splnila své povinnosti vůči Itálii, které dosud nebyly respektovány."

Úřad OSN pro uprchlíky naléhal na státy, aby dovolily uprchlíkům z lodi Aquarius urychleně vystoupit na pevninu. Nakonec loď souhlasil přijmout nový socialistický španělský premiér, avšak lodi potrvá nejméně dva dny, než dopluje do španělského přístavu Valencie. Na palubě lodi začíná být nedostatek zásob.


Humanitární organizace, zachraňující uprchlíky ve Středozemí, jsou nyní nejisté, kam budou uprchlíky v budoucnu odvážet. Úřad OSN pro uprchlíky varoval, že Španělsko nemá infrastrukturu a zdroje pro zvládání migrační krize.

Odmítavý postoj nové italské vlády vůči migrantům kritizoval Vatikán a četní primátoři měst v jižní Itálii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Záběry z lodi Aquarius:



Jak Itálie, tak Malta se zachovaly ostudně...

11. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Jak Itálie, tak Malta se zachovaly ostudně při svém hašteření, kdo přijme 629 lidí zachráněných ve Středozemním moři.

"Byla to vaše odpovědnost."
"Ne, byli blíž vám."
Lebky: "Je hezké, že na nás nezapomněli."


Loď s uprchlíky, odmítnutou italskými ultrapravičáky, přijme Španělsko

11. 6. 2018

čas čtení 2 minuty



Nový španělský premiér Pedro Sánchez řekl v pondělí, že jeho země přivítá migranty na palubě záchranné lodi MS Aquarius a že dal povolení, aby loď přistála ve Valencii.

V pondělí odpoledne bylo vydáno prohlášení, v němž se praví: "Pan premiér dal příkaz, aby Španělsko mohlo splnit své závazky v mezinárodní humanitární krizi a oznámil, že loď Aquarius bude vítána ve španělském přístavu. Je naší povinností pomoci vyhnout se humanitární katastrofě a nabídnou "bezpečný přístav" těmto lidem podle mezinárodního práva."

Předtím apeloval Úřad OSN pro uprchlíky na úřady, aby dovolily 629 uprchlíkům, včetně více než 100 dětí, z lodi, kterou odmítla Itálie i Malta, bezodkladně přistát.

Palermo se postavilo proti Salvinimu: Přijme loď s uprchlíky

11. 6. 2018

čas čtení 1 minuta



Leoluca Orlando, primátor Palerma, hlavního města Sicílie, uvedl, že bude ignorovat příkaz nového italského ministra vnitra, Mattea Salviniho z ultrapravicové Ligy, a povolí lodi, která zachránila 629 uprchlíků přistát v palermském přístavu. Salvini zakázal všem italským přístavům přijmout loď Aquarius, se zachráněnými uprchlíky.

Maltská vláda loď také odmítla přijmout s poukazem na to, že podle mezinárodního práva musí loď být přijata v italských přístavech.

Orlando uvedl: "Palermo ve staré řeštině znamenalo 'naprostý přístav'. Vždycky jsme přijímali lodi, které zachraňují životy na moři. Nepřestaneme ani teď. Salvini porušuje mezinárodní právo. Znovu dokázal, že nás ovládá ultrapravicová vláda."

Robert de Niro poslal Trumpa veřejně do prdele

11. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Na Tony Awards. (BBC toto vystoupení zcenzurovala, australská televize nikoliv:)

Robert de Niro přistoupí k mikrofonu a řekne "Ať jde Trump do prdele!" ("Fuck Trump!"). Po dlouhém, hurónském potlesku a ovacích dodává: "Už to není: 'Dolů s Trumpem!'je to "Fuck Trump!'"





Pro stoupence czexitu: brexit kolabuje na všech frontách

11. 6. 2018

čas čtení 2 minuty



Stoupenci brexitu čelí třem skutečnostem, které nemohou přijmout. Vede je to k stále šílenějším příslibům a stále nemožnějším vyjednávacím postojům, napsal v týdeníku Observer WIll Hutton.

Prvním problémem je, že neexistuje žádné otevřené moře, do něhož by probrexitová Británie mohla vplout a které nijak neomezuje suverenitu a umožňuje jen bohaté možnosti. Je to fantasmagorie. Neexistují žádné jednoduše vyjednatelné obchodní dohody s USA a Čínou, které by mohly nahradit ztrátu obchodní výměny s 27 členskými zeměmi EU a s 61 zeměmi, s nimiž o obchodních dohodách nyní EU jedná. To všechno zosobňuje 45 procent všech zemí na této planetě.

Proč bychom měli být znepokojeni tímto konfliktem mezi Donaldem Trumpem a představiteli skupiny G6?

11. 6. 2018

čas čtení 2 minuty

Lindsey Hilsum, zahraničněpolitické editorka, Channel 4 News: Kvůli tomu, k čemu to může vést. Čtu o třicátých letech dvacátého století. A obchodní válka, která tehdy byla zahájena v roce 1930, to, co se tehdy jmenovalo Smooth-Hawleyův zákon o tarifech, který přijal americký prezident Herbert Hoover, ten zákon začal velmi podobně jako dnešní konflikt. Tehdy se Američané snažili ochraňovat své zemědělství, ne ocel a hliník jako dneska. Vedlo to k hospodářské odvetě. Je zajímavé, že i tehdy stála v čele ekonomické odvety Kanada. To vedlo k obrovské obchodní válce. A globální ekonomika se zmenšila, někteří říkají o třicet procent, jiní říkají o šedesát procent. A my všichni víme, jak třicátá léta skončila. Nebylo to jen v důsledku obchodní války, samozřejmě, vzestup nacismu byl způsoben mnoha dalšími faktory, ale mezinárodní obchodní války jsou velmi nebezpečné, mají dopad na obyčejné lidi, na všechny z nás, je to velmi nebezpečné.

Moderátor: Z toho summitu byla zveřejněná ta fotografie, kterou posluchači mohli vidět, buď na sociálních sítích, anebo v tisku. Zdá se, že aliance mezi těmito členy skupiny G7 je velmi silně ohrožena.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v květnu 2018

3. 6. 2018

čas čtení 2 minuty

V květnu 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 71160,18 .    Výdaje na provoz Britských listů byly 83 047,50 Kč.   

Zůstatek byl koncem května 2018 347 685,03 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme měsíčně cca 70 000 Kč na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 350 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
30370