Palermo se postavilo proti Salvinimu: Přijme loď s uprchlíky

11. 6. 2018

čas čtení 1 minuta


Leoluca Orlando, primátor Palerma, hlavního města Sicílie, uvedl, že bude ignorovat příkaz nového italského ministra vnitra, Mattea Salviniho z ultrapravicové Ligy, a povolí lodi, která zachránila 629 uprchlíků přistát v palermském přístavu. Salvini zakázal všem italským přístavům přijmout loď Aquarius, se zachráněnými uprchlíky.

Maltská vláda loď také odmítla přijmout s poukazem na to, že podle mezinárodního práva musí loď být přijata v italských přístavech.

Orlando uvedl: "Palermo ve staré řeštině znamenalo 'naprostý přístav'. Vždycky jsme přijímali lodi, které zachraňují životy na moři. Nepřestaneme ani teď. Salvini porušuje mezinárodní právo. Znovu dokázal, že nás ovládá ultrapravicová vláda."



Rozhodnutí podpořili další primátoři na italském jihu, včetně primátorů Neapole, Mesiiny a Reggio Calabria. Ti všichni uvedli, že jsou připraveni ignorovat Salviniho příkaz a dovolit loni Aquarius, aby přivezla zachráněné uprchlíky.


Za posledních pět let přistálo v Itálii více než 600 000 migrantů a odhaduje se, že asi půl milionu z nich je stále v Itálii. Evropská unie nepomohla s jejich rozdělováním, především proto, že jakékoliv uprchlíky odmítají středoevropské země. Vedlo to nedávno k volebnímu úspěchu ultrapravice, přestože za poslední rok počet uprchlíků přicházející z Libye výrazně poklesl.

Humanitární organizace SOS M=diteranée uvedla v neděli na Twiteru, že její záchranná loď Aquarius přijala na palubě 629 migrantů, včetně 123 dětí bez doprovodu ročičů, 11 dalších dětí a sedmi těhotných žen.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11591

Diskuse

Obsah vydání | 14. 6. 2018