Transparency International: "Krize demokracie" a korupce jdou ruku v ruce

30. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Organizace Transparency International (TI) zveřejnila čerstvý Index vnímání korupce. Ukazuje mj., že Turecko a Maďarsko patří k zemím, které se v žebříčku výrazně propadly.


Rozhovor Britských listů 203. Co dělají Čeští elfové?

25. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta


Bohumil Kartous se stal mluvčím Českých elfů. Je to skupina několika desítek lidí, kteří chtějí bojovat proti falešným informacím šířeným tzv. "trolly" na internetu. Může ale taková akce být efektivní? O tom s ním mluví Jan Čulík. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 25. ledna 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Mezitím v Absurdistánu 95:

Vraždění divočáků, manželku smíte podle návrhu zákona bít jen jednou, národovecké lavičky a skandál Kaczyńského

30. 1. 2019 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut

Posledním čtrnácti dnům v Polsku samozřejmě dominovala tragická vražda primátora města Gdańsk (ZDE). Někteří lidé říkají, že se to může stát významným momentem pro budoucí polskou politiku, že po této vraždě už nemůže níc zůstat takové, jaké to bylo. Strana Právo a spravedlnost však rychle stáhla všechny snílky k zemi, jednak tím, že začala ve veřejných médiích šířit šokující propagandu, obviňující opozici, a jednak chováním šéfů této strany - Jarosław Kaczyński a jeho stoupenci se například rozhodli neúčastnit se minuty ticha na Adamowiczovu památku a vstoupili do jednací síně až po této poctě. Veřejnost na druhé straně projevila obrovskou podporu pro usmrceného primátora. Spontánně zorganizovaná sbírka  na Facebooku,  jejíž organizátoři doufali, že vyberou tak 1000 zlotých (6000 Kč) pro charitativní organizaci, kterou Adamowicz podporoval, shromáždila ohromujících 15 991 611 zlotých (cca 96 milionů Kč).

Brexit: Už není slov

29. 1. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Dolní sněmovna v úterý večer odmítla - velmi rozumný - návrh bývalého generálního prokurátora Dominica Grieva, aby sněmovna postupně hlasovala o tom, jaké řešení pro brexit vlastně chce.

Dolní sněmovna v úterý večer odmítla návrh poslankyně Yvette Cooperové, aby byla prodloužena lhůta pro odchod Británie z EU, pokud do konce února Mayová nebude mít k dispozici schválenou dohodu o odchodu. Jak na to na Twitteru poukázal skotský ministr spravedlnosti Humza Yousaf, 300 poslanců Dolní sněmovny hlasovalo pro odchod Británie z EU bez dohody, což by byla naprostá ekonomická katastrofa.

Dolní sněmovna v úterý večer přijala pouze nezávazný návrh, aby se Británie vyhnula brexitu bez dohody.

Dolní sněmovna v úterý večer přijala návrh poslance Bradyho, aby Mayová cestovala zpět do Bruselu a donutila Evropskou unii, aby zrušila irskou podmínku o volné severoirské hranici. Brusel, Dublin, Paříž i Donald Tusk opakovaně zdůraznili, že tuto podmínku evropská sedmadvacítka nezruší.

Hlasování Dolní sněmovny v úterý večer o brexitu, jak píše Faisal Islam, analytik Sky News:

Dolní sněmovna:

Absolutně odmítáme dohodu Mayové o brexitu
Odmítáme odchod Británie z EU bez dohody
Odmítáme pravomoc pro parlament, aby vyloučil odchod Británie z EU bez dohody
Dáváme premiérce mandát, aby odstranila irskou podmínku, kterou vyjednala - to ale její partneři už odmítli


Není k tomu co dodat. Šílenství.



Nestor britských televizních novinářů John Simpson:


Když jsem byl začátkem osmdesátých let politickým editorem BBC, byl jsem šokován tupostí většiny britských poslanců ohledně toho, jak funguje vnější svět. Soudě podle toho, co se v úterý dělo v parlamentě, věci se moc nezměnily.


Raphael Behr v deníku Guardian:


Nikdo, kdo sleduje, co se děje v Británii, zvenčí, si neuchoval romantický názor na Británii jako baštu politické střízlivosti. Namísto toho vidí podivné, tvrdošíjné odmítání mluvit o této krizi otevřeně a jasně. Je zjevné, že brexit je katastrofa, ale stále příliš mnoho poslanců dodržuje tabu a odmítá říci, že musí být zastaven. Pro naše přátele v Evropě a pro naše sousedy je to nepochopitelné. Vypadá to jako britská sociální neohrabanost povýšená na úroveň ústavního rozkladu. Ničíme se a jed v našem systému je brexit.  ZDE

   






 

Británie: Brexitová fraška pokračuje stále neuvěřitelněji

29. 1. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Aktualizace: Premiérka Theresa Mayová se naprosto podrobila fundamentalistickým brexitérům v Konzervativní straně a fundamentalistickým protestantům z menšinové severoirské strany DUP, když v Dolní sněmovně v úterý odpoledne podpořila tzv. Bradyho dodatek, který požaduje odstranění severoirské "zarážky", podmínky, z dohody o odchodu Británie z EU. Evropská unie opakovaně, a znovu v úterý večer, konstatovala, že otevírat jednání o dva roky vyjednávané smlouvě o odchodu Británie z EU nebude a že Bradyho dodatek je nepřijatelný.

Komentátoři poukazují na pozoruhodnou skutečnost, že totiž Mayová vystupuje v Dolní sněmovně proti dohodě, kterou sama během dvou let vyjednala. Je to poprvé, co se něco takového děje v historii.

Aktualizace: Labouristická strana konečně rozhodla, že podpoří dnes večer při hlasování v Dolní sněmovně dodatek poslankyně Yvette Cooperové, který donutí premiérku Mayovou, aby požádala EU o prodloužení lhůty pro britských odchod z EU, pokud nebude žádná dohoda o odchodu Británie z EU schválena do 26. února 2019. Cooperova chce, aby Británie prodloužila lhůtu pro odchod Británie z EU do konce roku 2019, Labouristická strana však chce povolit prodloužení lhůty jen o tři měsíce, tedy do července 2019. Je velkou otázkou, zda by to evropská sedmadvacítka schválila, protože ta chce prodloužit lhůtu Británii jen pod podmínkou, že bude použita k nějakému konstruktivnímu řešení, jehož však poslanci v Dolní sněmovně nejsou schopni.



- Britské supermarkety varují před vážným nedostatkem potravin
- Evropská unie varuje, že Británii nyní vážně hrozí vypadnutí z EU bez dohody
- Brusel po tisící upozorňuje, že dohoda s britskou vládou je uzavřená a nebude se znovu zahajovat vyjednávání
- Theresa Mayová a konzervativní brexitéři se chystají do Bruselu "obnovit vyjednávání o brexitu"
- Brusel zdůraznil, že "irskou podmínku" není možné z dohody o brexitu odstranit, Mayová a brexitéři chtějí jednat o jejím odstranění


Většina britských potravinářských supermarketů v pondělí varovala, že vypadnutí Británie z EU bez dohody bude znamenat nedostatek potravin v obchodech a výrazné zvýšení jejich cen.  Šéfové deseti britských supermarketů, jako jsou Sainsbury’s, Asda, M&S, Co-op a Waitrose poslali otevřený dopis britské vládě, v němž píší:

Nová americká zpravodajská strategie: Rusko a Čína využijí izolacionistických sklonů na Západě

30. 1. 2019

čas čtení 2 minuty

Varování zpravodajské komunity přichází ve chvíli, kdy Sněmovna reprezentantů odmítla Trumpovy útoky proti NATO, píše Katie Bo Williamsová. "Tradiční protivníci" - Rusko a Čína - se budou snažit využít "slábnutí poválečného mezinárodního řádu a... stále izolacionističtějších sklonů na Západě" k získání vlivu, varuje úřad Národního ředitele zpravodajských služeb ve strategickém dokumentu zveřejněném minulý týden.

Bolsonarova vláda zveřejnila plány rozvoje "neproduktivní Amazonie"

30. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Necelý měsíc stará administrativa brazilského prezidenta Bolsonara ústy šéfa pro strategické záležitosti minulý týden oznámila plány na výstavbu mostu přes řeku Amazonku ve státě Pará. Ten by měl zahájit ekonomický rozvoj toho, co je označováno jako "neproduktivní, poušť připomínající" region - čímž se myslí amazonský prales, upozorňuje Jan Rocha.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Rusko a Venezuela sdílejí stejný osud

30. 1. 2019

čas čtení 2 minuty

Důvodem, proč jsou události ve Venezuele pro Moskvu tak znepokojující, je, že jasně indikují, co mohou putinské elity očekávat poté, až bude protiústavní Putinův režim svržen - a ony "v jediné hodině" ztratí veškerou legitimitu svého bohatství a moci, píše Natalija Guljevskaja.

Proč levice stále nechápe Venezuelu

30. 1. 2019

čas čtení 2 minuty

Venezuela je postižena vládou vyvolanou ekonomickou krizí dvojnásobného rozsahu než Velká deprese 30. let, která zapříčinila největší uprchlickou vlnu v nedávné historii Latinské Ameriky. Režim, který tuto katastrofu způsobil, se mezitím mění z ošklivé autokracie v potenciálně plnokrevnou diktaturu. Ovšem "antiimperialisté" dávají přednost diktátorovi podporovanému Ruskem před revoltou veřejnosti, napsal James Bloodworth pro Foreign Policy.

Zbrojení: Nové ruské schopnosti, jichž by se měl Západ opravdu obávat

30. 1. 2019

čas čtení 3 minuty

Z Ruska se hrnou vojenské strašidelné historky. Jedna se týká Poseidonu, velkého jaderného torpéda či bezpilotního prostředku. Rusko rádo zveřejňuje podrobnosti o jeho dostřelu a ráži. Něco z toho může dokonce i být pravda. Další údajně neporazitelnou zbraní je nadzvuková raketa Avangard, která má být letos zavedena do výzbroje, píše Edward Lucas.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Povede politička nakloněná Orbánovi eurokandidátku německé FDP?

30. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Nicola Beerová nyní oficiálně povede kandidátku německé Strany svobodných demokratů (FDP) do Evropského parlamentu, upozorňuje Abraham Vass. Ačkoliv její strana Orbána ostře kritizovala, Beerová to vždycky nedělala. Kromě toho její manžel je blízkým přítelem maďarského premiéra.

To není lež. To je můj názor

29. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta



Probouzení právního státu v oblasti exekucí

29. 1. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Jedna věc je zajistit, aby se dluhové a exekuční bezpráví už nedělo do budoucna. Druhá věc je zmírnění obrovského bezpráví, které se už v této oblasti stalo. Například v ČR bylo téměř šedesát tisíc nebankovních poskytovatelů úvěrů. Jakmile se zavedla regulace těchto poskytovatelů ze strany České národní banky, zůstala jich jen necelá stovka. V čem asi spočíval byznys těch ostatních? https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/2496622-prehled-penize-uz-smi-pujcovat-jen-tato-osmdesatka-firem-o-licenci-cnb-jich-prisly

Další děsivý, masový problém byli takzvaní soukromí rozhodci. Ti měli rozhodovat pře mezi dlužníky a věřiteli, ačkoli byli finančně motivovaní hrát ve prospěch věřitelů. Soudy v poslední době tyhle vztahy ruší jako nelegální, tedy i exekuce, které z nich vyplynuly. Jedná se asi o dvě stě tisíc exekucí. Podle Hospodářských novin na to čerstvě doplatil i prezident Exekutorské komory. Cituji:

Ve Venezeuele se proti Madurovi stavějí už i obyvatelé slumů, kteří ho dosud podporovali

29. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta

Madurova policie volně střílí do demonstrantů. V jedné z chudinských čtvrtí právě zastřelila sedmnáctiletého mladíka, který šel poprvé v životě na demonstraci, protože "už nemohl snést, že rodina musí stát hodiny fronty na pytlík mouky, aby mohla jíst". Usmrcený mladík měl před maturitou. Rodina plánovala, že po jeho maturitě odejde do zahraničí, stejně jako miliony dalších Venezuelanů, protože se v zemi za Madurova režimu nedá žít. Tradiční podpora pro Maduru v chudinských čtvrtích skončila. Uvidíte v nich na zdech nápisy: MADURO-VRAH.


Velmocenské vměšování do interních záležitostí Venezuely je třeba nekompromisně odsoudit

29. 1. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 14 minut

Politická krize ve Venezuele, již doprovází děsivý ekonomický úpadek, se pro Bílý dům stala vítanou příležitostí ke změně režimu v zemi s největším nalezištěm ropy na světě, o což koneckonců usiluje už dlouhá léta. Nenechme se ošálit chytlavými frázemi o demokracii a lidských právech, vždyť Spojené státy vojensky spolupracují s většinou autoritářských a diktátorských režimů na světě a v Latinské Americe celé dekády vydržovaly pravicové diktatury, podporovaly státní převraty a realizovaly ozbrojené intervence. Je naprosto irelevantní, zda někdo hájí Madurův kabinet, anebo naopak šéfa opozice Juana Guaidó. V této chvíli je nesmírně důležité respektovat venezuelskou ústavu a zároveň diplomatické úsilí neutrálních států, aby v zemi, kde má tradičně silné slovo armáda, bylo zabráněno vojenskému konfliktu s vysoce riskantní účastí antagonistických velmocí.

Globalizovaná polarizace

28. 1. 2019

čas čtení 5 minut

Zdá se, že demokracie trpí určitým typem "politické autoimunitní choroby" - když část každé společnosti vede válku proti zbytku sociálního těla, píše v listu El País venezuelský komentátor Moisés Naím.

30127

Ve skutečném právním státu není tak snadné, aby se blbost propsala do legislativy

Epochální zákonodárný výlet Vašíka&spol., tentokráte do XXI. století

28. 1. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous 

Jakákoliv legislativní iniciativa by měla být doprovázena tzv. Regulatory Impact Assessment (RIA), tedy hodnocením dopadu nového závazného pravidla. Taková praxe zabraňuje jak prolobování společensky nebezpečných zájmů, tak emanaci blbosti do právního rámce. Žel, tato praxe se v ČR nedodržuje. Bylo tak možné vytvořit parazitické legislativní schéma, umožňující ožebračovat lidi za bagatelní dluhy a nedoplatky. Tam byl jednoznačný zájem lidí, kteří se neštítí vydělávat na likvidaci jiných. V návrhu několika desítek "zákonodárců" (jak trpký význam), který má zamezit provozovatelům sociálních sítí chránit jimi poskytovaný informační prostor před zneužitím, je to trochu jinak. Těch pár chytrých hlav, které se - ne náhodou - sešly v České republice, lze právem označit za kognitivně znevýhodněné. Nevědí, co činí...

Zeman: Škodit až do smrti

28. 1. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Evropský parlament před několika dny schválil návrh podmínit financování z evropských fondů fungováním právního státu ZDE. Stručně řečeno státy, které nebudou respektovat nezávislost justice a jejichž vládci se neobtěžují s dodržováním zákonů, napříště nemusejí dosáhnout na evropské peníze. V první řadě se opatření dotkne orbánistického Maďarska, které nezávislost soudů zlikvidovalo daleko sofistikovaněji než PiSácké Polsko (to nakonec narazilo na odpor Bruselu a obrátilo). Ale díky právě odhaleným aktivitám Miloše Zemana a jeho spolupracovníků se předním kandidátem na úplné odebrání evropských peněz stává i ČR.

Úroda ze zralých let

28. 1. 2019 / Pavlína Antošová

čas čtení 4 minuty

Odvážná křivka, kterou opsal trup letadla, se rozplyne, ještě než pilot posadí svůj stroj na přistávací plochu. Většina divadelních inscenací zmizí spolu s kyticemi věnovanými k poslední děkovačce, takže se jen malá část jejich tresti rozpráší do divadelních programů, fotografií, recenzí a vzpomínek. Ale k zachování některých jiných lidských vzepětí nám naštěstí pomáhají důmyslné prostředky: filmový pás, televizní a rozhlasový archív, tiskařský lis.

O čem česká historie neučí

28. 1. 2019 / Petr Homoláč

čas čtení 8 minut

 

Výklad historických událostí přizpůsobený vlastní verzi dějin, to je běžný jev u většiny národů. Stejně jako lidé rádi zdůrazňují pro ně příznivé aspekty událostí, ty nelichotivé překroutí či zcela vypustí, křivdy a nespravedlnosti přisuzují druhým a oni sami zůstávají čistí a téměř bez viny. Na světě je tedy mnoho různých výkladů historie a často jsou vzájemně nekompatibilní.

Schopnost národa podívat se sám na sebe z druhé strany umožní daleko hlubší pochopení dějinných souvislostí. Ani velké národy to dobře nezvládají, typicky třeba Rusové, patologicky nedůvěřiví vůči světu opět skoro jak za komunistů, dobře vycházejí jen s těmi nejhoršími režimy.

Civilnost proti hrubosti i mravokárství

28. 1. 2019 / Martin Horut

čas čtení 2 minuty

Civilnost je střízlivá schopnost občanského soužití.


Dost bylo napsáno o vzrůstající vlně populismu u nás, ať už babišovského, zemanovského či okamurovského. Vzedmula se proti ní reakce, která se ohlašuje demonstracemi na Václavském náměstí, vzýváním ducha 17. listopadu a odkazem na velké osobnosti českých dějin, od Husa přes Masaryka až po Havla.

Jestliže český populismus vykazuje jistou amorálnost (absence hodnot a programových přesvědčení u Babiše, vulgárnost u Zemana nebo nesnášenlivost u Okamury), sází reakce právě na zdůrazňování mravních hodnot ve společnosti a v politice.

Přiznám se, že mě étos této reakce dráždí stejně jako étos jejich názorových protivníků.

Milan Kohout: V holocaustu nezahynuli jen židé

28. 1. 2019

čas čtení 2 minuty

Jelikož bojujete za odstraňování takzvaných “Fake News” ze sociálních sítí, tak byste si měl obrazně řečeno “zamést před vlastním prahem”.

V dnešním vydání jste publikoval přejatou částečnou “Fake News”od pana Marka Hilšera, který píše, cituji:

“Vzpomeňme na 6 milionů žen, mužů a dětí, které v továrnách na smrt zavraždili nacisté.”

Tato částečná “Fake News”, vyvolává dojem, že v nacistických koncentračních táborech, nazývaných “továrny na smrt”, zahynulo jen 6 miliónů lidí, píše Milan Kohout.

Co se doopravdy děje ve Venezuele

28. 1. 2019

čas čtení 2 minuty

Na náměstí v Caracasu obklopen příznivci s vlajkami volajícími po demokracii, Juan Guaidó, pětatřicetiletý poslanec z pobřežního města slibuje "převzít všechny pravomoci prezidentství, abych zajistil konec uzurpace". Událost byla široce prezentována jako "Guaidó se prohlásil venezuelským prezidentem". Tento jazyk, myšlenka, že "se prohlásil", naznačuje banánovou republiku a nepovedené pokusy zabrat cizí území, píše Fabiana Sofia Pererová.

Německo skončí s uhlím do roku 2038

28. 1. 2019

čas čtení < 1 minuta

Byla zveřejněna zpráva k odklonu od uhlí, z něhož nyní Německo čerpá asi třetinu energie. Má být podle komise oficiálně pojmenované Růst, strukturální změny a zaměstnanost. 
Vytvořil jsem k tomu (překopírováním obrazu) prezentaci. Když je v Německu usnesení, tak do detailu rozpracované,   336 stran, píše Milan Lelek.

Jeho prezentace je zde:

Pro stoupence czexitu

Británie nebude moci v případě vypadnutí z EU bez dohody obchodovat se zahraničím podle podmínek Světové obchodní organizace

28. 1. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Fundamentalističtí stoupenci brexitu a neinformovaná anglická veřejnost v těchto dnech tvrdí, že vypadnutí Británie z EU bez dohody není žádný problém, a "my jim ukážeme", protože bude prý Británie moci obchodovat na základě podmínek Světové obchodní organizace.

Dva čelní odborníci na právo Evropské unie nyní upozornili, že Británii bude trvat nejméně sedm let, než získá možnost bezcelně obchodovat podle podmínek Světové obchodní organizace.

Chaos, který vznikne po odchodu Británie z EU bez dohody, zřejmě povede ke zdvojnásobení cen potravin a vyvolá hospodářskou krizi, která potrvá až třicet let

Polsko: Lídr opozice chce nenávistné skupiny postavit mimo zákon

28. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Lídr největší opoziční strany v Polsku - Občanské platformy - Grzegorz Schetyna vyzval k zákazu politických uskupení a hnutí praktikujících "vyvolávání nenávisti". Zmínil se o "Všepolské mládeži" jako o příkladu organizace, která by měla být postavena mimo zákon.

Venezuela je pro socialisty katastrofou

28. 1. 2019

čas čtení 1 minuta

Ve značné části mainstreamového zpravodajství o politické krizi ve Venezuele absentuje slovo "socialismus", všímá si Bret Stephens. Jistě, každý rozumný pozorovatel souhlasí, že kdysi nejbohatší země Latinské Ameriky, která sedí na největších světových zásobách ropy, je ekonomickým selháním, humanitární katastrofou a diktaturou, jejíž odchod nemůže přijít dostatečně brzy.

Brexit sníží bezpečnost USA a Evropy

28. 1. 2019

čas čtení 2 minuty

Debata v Londýně se teď většinou týká toho, jak brexit ovlivní politické a ekonomické vztahy mezi Británií a EU. Britové i Američané z velké části ignorují, do jaké míry brexit přináší tragickou geopolitickou ztrátu pro USA a transatlantickou alianci, napsal bývalý vojenský velitel NATO James Stavridis.

Rusko: Sociologie bývalé inteligence

28. 1. 2019

čas čtení 2 minuty

Žádná sociální skupina v Rusku není takovým předmětem debat jako inteligence, vzhledem k tomu, že právě její členové typicky píšou o sociálních skupinách a soustředí se především sami na sebe. Avšak vývoj posledních dvou dekád to změnil a zřídka narazíte na současnou studii věnovanou inteligenci, napsal Žan Toščenko z Moskevského sociologického institutu.

Hospodaření OSBL v prosinci 2018

26. 1. 2019

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 93 433.82  . DĚKUJEME! 

Zůstatek byl koncem prosince  2018 398 843.45  Kč.  

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Sdělovací prostředky | Náboženství | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
25066