Brexit sníží bezpečnost USA a Evropy

28. 1. 2019

čas čtení 2 minuty
Debata v Londýně se teď většinou týká toho, jak brexit ovlivní politické a ekonomické vztahy mezi Británií a EU. Britové i Američané z velké části ignorují, do jaké míry brexit přináší tragickou geopolitickou ztrátu pro USA a transatlantickou alianci, napsal bývalý vojenský velitel NATO James Stavridis.


Když státy Západní Evropy jednají společně, reprezentují čtvrtinu světového HDP a druhý největší obranný rozpočet. Ale individuálně ani jeden z nich není zdaleka tak důležitým partnerem USA, jako když jsou brány kolektivně.

Staré pořekadlo připisované Henry Kissingerovi tvrdí, že neexistuje způsob, jak "zavolat Evropu" a požádat o pomoc v zahraniční politice. Nicméně kroky podniknuté v posledních dvou dekádách, včetně vytvoření diplomatické služby koordinované zahraniční a obranné politiky, zahájily proces vzniku tohoto jediného čísla. Brexit tyto zisky ohrožuje, když druhou největší ekonomiku evropského bloku vyjímá z kontinentální obchodní dohody a politicky a vojensky ji odpojuje od zbytku Evropy.

Navíc také vráží klín mezi Británii a francouzsko-německé spojenectví, které ve stále větší míře dominuje evropské politice. To poškozuje schopnost Washingtonu budovat soudržné koalice pro řešení globálních problémů, od Íránu přes Rusko až po změnu klimatu.

Pro NATO jsou tu ovšem i některé dobré zprávy. Britská armáda, která má nyní sklon dělit svou participaci mezi mise EU a NATO, se po brexitu obrátí ke druhému. Špatnou zprávou ovšem je, že Francouzi a Němci se tím spíše přeorientují na vojenské priority EU na úkor NATO. I kdyby brexit měl na strukturu sil neutrální dopad, psychologicky celkově alianci oslabí.

Na nejtemnějším okraji spektra může brexit urychlit celkový kolaps evropského projektu a bezpečnostní deštník, který poskytuje. Další síly podkopávají spojenou Evropu zde představují zvolení protievropských populistů v Itálii, antidemokratické vlády v Polsku a Maďarsku, ztenčující se politický kapitál Angely Merkelové a protesty žlutých vest ve Francii.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8986

Diskuse

Obsah vydání | 30. 1. 2019