Co se doopravdy děje ve Venezuele

28. 1. 2019

čas čtení 2 minuty
Na náměstí v Caracasu obklopen příznivci s vlajkami volajícími po demokracii, Juan Guaidó, pětatřicetiletý poslanec z pobřežního města slibuje "převzít všechny pravomoci prezidentství, abych zajistil konec uzurpace". Událost byla široce prezentována jako "Guaidó se prohlásil venezuelským prezidentem". Tento jazyk, myšlenka, že "se prohlásil", naznačuje banánovou republiku a nepovedené pokusy zabrat cizí území, píše Fabiana Sofia Pererová.


Tento jazyk špatně reprezentuje to, co se ve Venezuele ve středu stalo. Guaidó se "neprohlásil" prezidentem jihoamerické země. Převzal prezidentství na základě ústavního mandátu.

Bývalý prezident Maduro v květnu 2018 usiloval o znovuzvolení. V té době země zažívala ekonomickou a humanitární krizi. Miliony Venezuelanů uprchly ze země ve snaze dostat se k potravinám a lékům. Maduro zakázal opozičním kandidátům kandidovat. Opozice bojkotovala volby. Nicméně volební komise postrádající nezávislé postavení prohlásilo Madura vítězem s 67 % hlasů. Volby byly široce považovány za zfalšované a vyústily v posílení sankcí proti režimu. Je jasné, že ve dnech, které vedly ke Guaidóovu projevu, nebyla Venezuela demokratickou zemí. Venezuela byla zbídačená země bohatá na zásoby ropy ovládaná diktátorem. Co ji odlišovalo od dalších podobných zemí bylo umístění v pokojném regionu, blízkost k USA a odhodlání lidu obnovit demokratický žád demokratickými prostředky.

Příležitost se nabídla v lednu. Poté co se prohlásil za vítěze prezidentských voleb v roce 2018, byl Maduro inaugurován podruhé 10. ledna. Většina demokratických zemí v regionu ho odmítla uznat, i když ho v minulosti uznávaly. Několik přátelských států odhaluje povahu režimu: Bělorusko, Bolívie, El Salvador, Nikaragua, Turecko a Rusko.

Venezuelská ústava vyzývá všechny občany, aby zajistili dodržování ústavního pořádku (čl. 333) a neuznávali žádný režim, který jde proti jejím "hodnotám, principům a demokratickým zárukám nebo porušuje lidská práva (čl. 350). Madurův režim velmi jasně porušoval demokratické principy a lidská práva, jak ukazují zprávy organizace Freedom House a Organizace amerických států.

Madurova diktátorská vláda aktivovala odpovědnost vloženou na občany. Povaha voleb, o nichž Maduro tvrdí, že je vyhrál, znamená, že jeho režim není demokratický. Když Juan Guaidó ve středu vstoupil na tribunu, "neprohlásil se" prezidentem, ale místo toho jako nejvyšší demokraticky zvolený představitel převzal odpovědnost za návrat země k demokracii.

Zprávy, že Guaidó přišel na náměstí a "prohlásil se" prezidentem riskují, že přehlédnou kritický předěl v politickém životě Venezuely. Venezuela je třicetimilionová země bojující za svobodu. Guaidó je jen člověk, který měl za úkol převzít tuto výzvu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
13558

Diskuse

Obsah vydání | 31. 1. 2019