Brexit: Už není slov

29. 1. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Dolní sněmovna v úterý večer odmítla - velmi rozumný - návrh bývalého generálního prokurátora Dominica Grieva, aby sněmovna postupně hlasovala o tom, jaké řešení pro brexit vlastně chce.

Dolní sněmovna v úterý večer odmítla návrh poslankyně Yvette Cooperové, aby byla prodloužena lhůta pro odchod Británie z EU, pokud do konce února Mayová nebude mít k dispozici schválenou dohodu o odchodu. Jak na to na Twitteru poukázal skotský ministr spravedlnosti Humza Yousaf, 300 poslanců Dolní sněmovny hlasovalo pro odchod Británie z EU bez dohody, což by byla naprostá ekonomická katastrofa.

Dolní sněmovna v úterý večer přijala pouze nezávazný návrh, aby se Británie vyhnula brexitu bez dohody.

Dolní sněmovna v úterý večer přijala návrh poslance Bradyho, aby Mayová cestovala zpět do Bruselu a donutila Evropskou unii, aby zrušila irskou podmínku o volné severoirské hranici. Brusel, Dublin, Paříž i Donald Tusk opakovaně zdůraznili, že tuto podmínku evropská sedmadvacítka nezruší.

Hlasování Dolní sněmovny v úterý večer o brexitu, jak píše Faisal Islam, analytik Sky News:

Dolní sněmovna:

Absolutně odmítáme dohodu Mayové o brexitu
Odmítáme odchod Británie z EU bez dohody
Odmítáme pravomoc pro parlament, aby vyloučil odchod Británie z EU bez dohody
Dáváme premiérce mandát, aby odstranila irskou podmínku, kterou vyjednala - to ale její partneři už odmítli


Není k tomu co dodat. Šílenství.



Nestor britských televizních novinářů John Simpson:


Když jsem byl začátkem osmdesátých let politickým editorem BBC, byl jsem šokován tupostí většiny britských poslanců ohledně toho, jak funguje vnější svět. Soudě podle toho, co se v úterý dělo v parlamentě, věci se moc nezměnily.


Raphael Behr v deníku Guardian:


Nikdo, kdo sleduje, co se děje v Británii, zvenčí, si neuchoval romantický názor na Británii jako baštu politické střízlivosti. Namísto toho vidí podivné, tvrdošíjné odmítání mluvit o této krizi otevřeně a jasně. Je zjevné, že brexit je katastrofa, ale stále příliš mnoho poslanců dodržuje tabu a odmítá říci, že musí být zastaven. Pro naše přátele v Evropě a pro naše sousedy je to nepochopitelné. Vypadá to jako britská sociální neohrabanost povýšená na úroveň ústavního rozkladu. Ničíme se a jed v našem systému je brexit.  ZDE

   






 

0
Vytisknout
11272

Diskuse

Obsah vydání | 5. 2. 2019