Konspirační teoretik a antisemita Semín nebude členem Rady ČTK

18. 6. 2019

čas čtení < 1 minuta

Dobrá zpráva. Konspirační teoretik a antisemita Michal Semín nebude zvolen do Rady ČTK. Premiér Babiš nařídil své straně ANO, pod tlakem od koaličních partnerů z ČSSD, aby pro Semína nehlasovali.


Rozhovor Britských listů 223. Proč vraždí lidi jiné lidi za to, čím si o nich chybně myslí, že jsou?

14. 6. 2019

čas čtení 1 minuta


For English, scroll below. Fergal Keane´s presentation is in English with Czech subtitles.


Pozn. JČ: Toto vystoupení Fergala Keana je vynikající. Má zásadní dopady i pro novinářskou práci v České republice.

PS. Upozorňuji, že novinářskou práci Fergala Keana sleduje globálně v zahraničním vysílání společnosti BBC 394 milionů lidí. (Je docela komické, jak jsme v Čechách mimo.)



Na 45. mezinárodní konferenci European Broadcasting Union promluvil douholetý slavný rozhlasový a televizní reportér společnosti BBC Fergal Keane o své osobní zkušenosti z genocidy ve Rwandě, k níž došlo právě před pětadvaceti lety, a pohovořil také o několika dalších velmi významných aspektech novinářské práce. Toto jeho vystoupení se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 14. června 2019.

Fergal Keane, BBC Africa reporter, speaks about his personal experiences from the genocide in Rwanda, which he reported upon twenty-five years ago. He spoke during the 45th EBU International feature conference in Castlemartyr, Cork, Ireland.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE


ČR pálí uhlí

18. 6. 2019

čas čtení < 1 minuta

(Klikněte na název článku, aby se vám grafika otevřela ve správné velikosti.)

Jak se skládá energetický mix v jednotlivých zemích (uhlí a ostatní fosilní palivo, jádro a obnovitelné zdroje). Na statistiku upozornil Jiří Dolejš. 

Nepřekvapivě, horší je jen Polsko.

Znečištění ovzduší způsobuje vážné choroby a pokles inteligence.

Británie: Teenager, který odsoudil prince Harryho jako "zrádce naší rasy", odsouzen na čtyři roky do vězení

18. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Univerzitní student Michal Schewczuk (19), který na interentu charakterizoval prince Harryho (ten se oženil s neběloškou) jako "zrádce naší rasy", byl odsouzen na čtyři roky a tři měsíce k uvěznění v nápravné instituci pro mladistvé. 

Schewczuk vytvořil obrázek Harryho s pistolí u hlavy - na pozadí plném krve. Na obrázku byl také hákový kříž. Obrázek byl  loni v srpnu, několik měsíců poté, co se princ Harry oženil s Megan Marklovou, míšenkou, sdílen na ultrapravicových sociálních sítích. U obrázku byl nápis: "Setkáme se později, ty zrádče naší rasy."

Schewczuk přiznal vinu z dvou trestných činů povzbuzování k terorismu a z pěti trestných činů shromažďování teroristického materiálu. Psal také "extremně násilný a agresivní" blog, v němž ospravedlňoval znásilňování žen a dětí s cílem prosadit nadřazenost árijské rasy. Spolu s Schewczukem, který je z anglického města Leeds, byl také odsouzen Oskar Dunn-Koczorowski, 18, z Chiswicku v západním Londýně, který přiznal dva trestné činy povzbuzování k terorismu. 

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

U soudu v Egyptě zemřel první demokraticky zvolený prezident Mohamed Mursí

18. 6. 2019

čas čtení 2 minuty

 
Sedmašedesátiletý bývalý prezident zkolaboval a zemřel během procesu, kdy byl souzen za údajnou "špionáž"



Mohamed Mursí, první egyptský demokraticky zvolený prezident, zemřel u soudu v Káhiře téměř šest let poté, co byl v pondělí souzen za "špionáž".

Vše pro brexit: Britská Konzervativní strana se zbláznila

18. 6. 2019

čas čtení < 1 minuta

- 46 procent členů britské Konzervativní strany by klidně přijalo Nigela Farage jako šéfa strany, 

- 63 procent by přijalo odchod Skotska ze Spojeného království jako cenu za brexit, 
- 61 procent by přijalo podstatné poškození ekonomiky jako cenu za brexit, 
- 59 procent by přijalo ztrátu Severního Irska, 
- 54 procent by přijalo zničení Konzervativní strany, jen aby byl realizován brexit: 

Je to oficiální. Britská Konzervativní strana je nyní kult vzývající sebevraždu:

Pozoruhodné: Daily Telegraph se pokusil zdiskreditovat jediného rozumnějšího kandidáta na premiéra

18. 6. 2019

čas čtení < 1 minuta

List naprosto nezajímá, kolik má jeho favorit Boris Johnson nemanželských dětí, avšak pozoruhodně se na titulní straně úterního vydání pokusil zdiskreditovat jediného rozumnějšího kandidáta na britského premiéra, Roryho Stewarta, insinuací, že "možná" pracoval pro britskou rozvědku. Odkdy je to pro ultrakonzervativní deník handikap?


Volba členů mediální rady ČTK

18. 6. 2019

čas čtení 2 minuty

Vážené poslankyně a vážení poslanci hnutí ANO2011 za kraj hl. m. Prahu,

omlouvám se, že Vás oslovuji takto společně. Obracím se na Vás ve věci volby členů do mediální rady ČTK. V minulém kole získal největší podporu Michal Semín, údajně díky podpoře poslanců ANO. Protože mi na vývoji směřování České republiky a jejích veřejnoprávních médií záleži, tímto Vás chci požádat, abyste zvolili vhodnějšího kandidát, píše Josef Kalčík.

Studie: Dvě hodiny v přírodě vám podstatně zlepší zdraví

18. 6. 2019

čas čtení 1 minuta



Podle vědců prostě i jen sezení v přírodě přináší podstatný duševní i fyzický prospěch


Na základě pohovorů s 20 000 lidmi v Anglii o tom, co dělali v předchozím týdnu, vědci zjistili, že kdo netráví alespoň dvě hodiny týdně v přírodě, má zdravotní problémy a je nespokojen se svým životem. Naproti tomu jen sedmina lidí, kteří tráví alespoň dvě hodiny týdně v přírodě měla tyto potíže.

Ve východoněmeckém Zhořelci zvolili primátorem rumunského imigranta

18. 6. 2019

čas čtení 3 minuty

Foto: Octavian Ursu

Herci a režiséři apelovali na voliče ve Zhořelci, aby nepodpořili stranu Alternative für Deutschland a "nenávist a nepřátelství"

Rumunský imigrant Octavian Ursu z Křesťanskodemokratické strany (CDU) byl v neděli zvolen primátorem v druhém kole hlasování ve východoněmeckém Zhořelci poté, co se spojily tři politické strany s cílem porazit kandidáta strany Alternative für Deutschland a poté, co tam vystoupily celebrity z filmového průmyslu proti ultrapravicové straně.

Octavian Ursu byl zvolen teprve poté, co  Strana zelených a Die Linke souhlasily, že stáhnou své kandidáty a sjednotí se v podpoře pro kandidáta CDU.

Hospodaření OSBL za květen 2019

17. 6. 2019

čas čtení 2 minuty

V dubnu 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 105 974,03 Kč, výdaje byly 111 986,50 Kč. Děkujeme za tuto vydatnější finanční podporu, kterou potřebujeme.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Izraelský soud odsoudil Saru Netanyahuovou za zneužívání státních peněz

17. 6. 2019

čas čtení 1 minuta


Sara Netanyahuová, manželka izraelského premiéra, byla odsouzena za protizákonné zneužívání tisíců dolarů, jimiž financovala své okázalé stravování. Zaplatí pokutu asi ve výši 15 000 dolarů.

Podle původní obžaloby, která ji vinila z podvodů a z porušení důvěry byla Sara Netanyahuová a jeden vládní zaměstnanec obviněni, že v letech 2010-2013 vydalo asi 100 000 dolarů na jídlo z drahých restaurací, navzdory tomu, že měla doma kuchaře placeného pro ni státem.

Británie: Šílená televizní debata

17. 6. 2019

čas čtení 7 minut

V neděli večer se v Channel Four konala devadesátiminutová debata pěti konzervativních kandidátů na nového šéfa Konzervativní strany a nového britského premiéra. Neúčastnil se jí favorit této soutěže, Boris Johnson, kterého podporuje většina konzervativních poslanců. Nového britského premiéra bude volit 150 000 důchodců, členů Konzervativní strany. Tvoří 0,7 procent britských voličů. Potud britská demokracie. (JČ)

Ocitujme z pravidelných satirických sloupků o současné britské politice od známého komentátora Johna Craceho. Jeho články vynikají zdůrazňovanou absurditou dnešní britské politické scény, jsou komické. Potíž je, že všechno v nich je pravda. Citujeme:


Den otců [16. června] je pro domácnosti Borise Johnsona vždycky problematická příležitost [vysvětlení: Boris Johnson je notorický sukničkář a má asi sedm dětí s nejrůznějšími ženami - nikdo vlastně neví, kolik, protože Johnson to utajuje a snaží se žalovat ty novináře, kteří to chtějí objevit], a tak bylo pochopitelné, že se Boris Johnson rozhodl poslat do debaty kandidátů na britského premiéra v Channel 4 namísto sebe jen řečnický pultík. Ukázalo se, že to bylo inspirující rozhodnutí, protože řečnický pultík odpovídal na otázky daleko otevřeněji a poctivěji, než jak by to býval dělal Johnson.

Děs: Antisemitu a konspiračního teoretika Semína prosazuje Ano a SPD do Rady ČTK

17. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

 


Čeští novináři a mediální analytikové bijí na poplach ohledně hrozby českým veřejnoprávním médiím, která vzniká v důsledku tlaku populistických politiků.

Příští týden hodlá protlačit český parlament blázna, antisemitu a konspiračního teoretika Michala Semína, který mj. z útoků dne 11. září obviňuje americké elity, do Rady České tiskové kanceláře. V Radě už zasedá další populista Petr  Žantovský, který se vyjádřil, že by mu nevadilo, kdyby ČTK šířila "zprávy", tedy propagandu, kterou publikuje propagandistický server ruské vlády Sputnik.

Stojí Írán za útokem na ropné tankery?

17. 6. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Krize v Perského zálivu nabrala na obrátkách poté, co došlo k dalším záhadným útokům na ropné tankery v Ománském zálivu poblíž Hormuzského průlivu, kudy proudí pětina světových zásob ropy. Hovoříme o krizi, jež se už několik týdnů odehrává ve strategicky důležité oblasti, a tudíž by potenciální konflikt představoval významnou hrozbu nejen pro regionální bezpečnost, ale i pro globální ekonomiku. Obezřetnost je proto na místě, přičemž bezhlavé soudy, výhrůžky a vzájemná osočování pouze přilévají olej do ohně.  

Varovný příklad: Jede dnešní Británie po trajektorii výmarského Německa k nacismu?

16. 6. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

 
Je velmi varovné sledovat, jak Velká Británie, země, kterou jsme všichni považovali za zářný příklad zavedené parlamentní demokracie, se nyní propadá k fašismu. Angličtí důchodci se ve vysílání rozhlasu BBC - bez věcné korekce - emocionálně dožadují vypadnutí Británie z EU bez dohody, nikdo řádně neanalyzuje úzkost ekonomů, podnikatelů a státních úředníků, kteří dobře vědí, že "No Deal Brexit" bude pro Británii katastrofou.

Je pozoruhodné, že vidíme, že vůči likvidaci ekonomiky, sociálního smíru a demokracie není imunní ani nejstarší demokracie v Evropě. Nákaza tedy může postihnout jakýkoliv stát. Už jsme zde několikrát upozorňovali, že před hlasováním o brexitu byl v Británii odpor vůči Evropské unii tématem jen pro asi 5 procent ultrapravicových aktivistů. Nekompetentně provedeným referendem o brexitu (v civilizovaných zemích se provádějí hluboké ústavní změny jen na základě dvoutřetinové většiny - i když na to bojácně i v Británii poukázalo veřejně pár právníků, politikové to zcela ignorují) se Cameronovi, který mezitím z politiky utekl, podařilo fatálně rozhádat celou zemi.

Na sociálních sítích se vzedmula vlna odporu proti autoritářskému prosazování brexitu současnými vrcholnými činiteli britské vlády, kteří ignorují skutečnost, že většina britských občanů je v současnosti proti brexitu a chce, aby jejich země setrvala v Evropské unii. Všichnni se bojí agresivních brexitérů, včetně Nigela Farage a jeho Brexit Party.  (Dojde v ČR k něčemu podobnému, když nyní Miloš Zeman požaduje v podstatně likvidaci relativně neutrálního vysílání veřejnoprávní České televize?)

Jaký je budoucí (?) britský premiér Boris Johnson

16. 6. 2019

čas čtení 18 minut



V sobotním diskusním pořadu posluchačů "Any Answers" se zmínil jeden občan, že se osobně setkal s Borisem Johnsonem v roce 2016 nedlouho před referendem o brexitu. Řekl mu, že relativně významná země jako Británie by měla i nadále spolupracovat se svými evropskými partnery na ekonomických projektech.

Boris Johnson na to opáčil: "Jakých?"

Občan řekl: "No třeba Airbus."

Boris Johnson: "Co je to Airbus?"

* * *

Jeremy Vine je britská celebrita. Je to moderátor každodenních pořadů v lidové britské rozhlasové stanici BBC Radio 2. Na své facebookové stránce zveřejnil svou zkušenost s Borisem Johnsonem, která je dost podobná výše zmíněné epizodě:

Už zbývaly jen čtyři minuty, když do místnosti vběhl Boris Johnson. Už jsem byl znepokojen - možná víc znepokojen než Boris. Byla to ceremonie pro udílení cen v hotelu Hilton v centru Londýna, v milionářské Park Lane. Místnost byla plná finančníků s motýlky.

Bílé vrány a otazníky

15. 6. 2019 / Pavlína Antošová

čas čtení 3 minuty

Písně Spirituál kvintetu, jímavé pozdravy sympatizantů, vtipná hesla od organizátorů i z řad publika – souhrnně vzato působivé oživení atmosféry z podzimu 1989. A nad tím vším tentokrát jediný požadavek, který účastníky spojuje a jenž se týká arogance moci. Přesněji samozřejmě jejího omezení. Do současných protibabišovských demonstrací však prosakují už i písemná upozornění, že říká-li Milión chvilek pro demokracii jasné A, měl by také říci neméně srozumitelné B. A že ze žhavě současného pohledu nelze přehlédnout jednu skutečnost: Hnutí tvrdí, že neusiluje o politický vliv. Důkazy zatím scházejí.

Hongkong: Šéfka tamější vlády odložila zákon o extradici

15. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Carrie Lam, šéfka hongkongské vlády, přiznala, že návrh zákona o extradici osob z Hongkongu k soudům v Číně "způsobil mnoho konfliktů"


Lamová se rozhodla schválení kontroverzního nového zákona o extradici odložit na dobu neurčitou. Došlo k tomu po celém týdnu obrovských protestů a pouličního násilí.

Případ dvouletého mrtvého chlapce v mrazničce a postoj EU, nositele Nobelovy ceny míru

15. 6. 2019

čas čtení 6 minut

Kapitánka lodi, která zachraňovala uprchlíky: "Itálie kriminalizuje solidaritu"



"Měli jsme případ, kdy jsme se snažili oživit dvouletého chlapce. Nepodařilo se nám to. Libyjské pobřežní stráže bránily plavbě uprchlíků a dělaly vše, co je v jejich silách, aby je nuceně vrátily do Libye. Poškozovaly záchranné lodě a mnoho lidí zůstalo ve vodě. Italské a francouzské válečné lodě se záchranou nepomohly. Asi 40 lidí bylo odvezeno zpět do Libye, 40 se utopilo a 60 jsme měli na naší lodi, včetně toho dvouletého chlapce, kterého jsme museli několik dní mít v mrazničce. Evropa nám neposkytla bezpečný přístav, kde bychom mohli přistát, a tak jsme zůstávali několik dní v mezinárodních vodách s tím chlapcem v mrazničce a jeho matkou na palubě, a já bych opravdu ráda věděla, co řeknete té ženě, jejíž dítě je ve vaší mrazničce, o Evropské unii, která dostala Nobelovu cenu míru."


Británie: Předseda muslimských konzervativců srovnal Borise Johnsona s Hitlerem

14. 6. 2019

čas čtení 2 minuty

Foto: Mohammed Amin 

Mohammed Amin, dlouholetý předseda oficiálního Muslimského fóra Konzervativní strany, srovnal Borise Johnsona, kandidáta na šéfa této strany a britského premiéra, s Adolfem Hitlerem. Konstatoval, že "mnoho strašlivých lidí bylo populárních". Upozornil, že z Konzervativní strany po šestatřiceti letech odejde, pokud bude Boris Johnson zvolen jejím šéfem.

Amin charakterizoval Borise Johnsona jako "šaška" a kritizoval, že se Johnson "posmíval k vlastnímu prospěchu muslimským ženám, které nosí nikáb a burku."

John Major o šíleném návrhu brexitérů suspendovat britský parlament

14. 6. 2019

čas čtení 2 minuty

Liz Webster: Nikdy jsem ještě neslyšela takto rozhněvaného a důrazného Johna Majora. Jedním důsledkem brexitu je to, že si nyní uvědomuju, jak dobří byli naši premiéři, než zahájil David Cameron tuto noční můru brexitu.


Když nějaká vláda nemá většinu, je neuvěřitelně oslabena. Je oslabena mnoha způsoby. Když vláda nejenže nemá většinu, ale je sama podstatnou měrou rozhádaná ohledně své politické strategie, pak je její mezinárodní vliv oslaben ještě více. To není žádná konkrétní slabost premiéra - je to endemická slabost, protože nejste v situaci, kdy byste mohli pracovat tak, jak byste pracovali, kdybyste měli ve sněmovně většinu 50, 80 nebo 100 poslanců.

A já to teď řeknu docela otevřeně. Když se dostanete do situace, kdy vám lidi navrhují suspendovat parlament, protože parlament má jiný názor než určitá frakce v Dolní sněmovně, pak směřujete na velmi nebezpečné území. Pohlédnu-li zpět britskou historií, nedovedu si představit pana Disraeliho, pana Gladstonea, pana Churchilla, nebo paní Thatcherovou, i v jejich nejsložitějších okamžicích, že by řekli: "Suspendujme parlament, abych mohl provést tuto kontroverzní politickou strategii, s níž část mé strany nesouhlasí." Je to zásadním způsobem protiústavní. A slyšet, že tento argument přichází od lidí, kteří v debatě o brexitu prosazovali suverenitu britského parlamentu, která je prý Evropskou unií ohrožena, to nejenže je hluboce odporné, je to neuvěřitelné pokrytectví.

Nemyslím, že může být dovoleno, aby to prošlo. Nemyslím, že by Dolní sněmovna dovolila, aby to prošlo, a upřímně řečeno, nemyslím si, že kdokoliv, kdo to navrhuje, anebo vůbec dovolí, aby mu to jen mžikem prolétlo hlavou, vůbec chápe, co je parlament zač, co je suverenita zač, co je státnictví zač a co je Británie zač. A čím dříve Dolní sněmovna tento nápad  zlikviduje, absolutně, totálně a navždy, tím líp.


Jak se propadá britský tisk do temnoty

14. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Peter Walker: Strávil jsem dva roky jako novinář v Číně, avšak nepamatuji si, že bych tam kdy četl ve státních médiích nějaký článek tak podivně vlezdoprdelistický jako tento článek Allison Pearsonové o Borisi Johnsonovi:

Ach, Panebože! Obrovský pocit úlevy. Po třech letech, kdy nás vedlo (špatně) shrbené, vždy pryč chvátající zjevení premiérky, po zoufalství zácpy bez projímadla, po ubohém ponížení, po nervózních zoufalcích a po celonárodní ostudě a trapných štěcích pronášených na veřejnosti, po protibrexitovém Projektu strach (lživě nás varujícím před "katastrofou brexitu") a ...  panebože, panebože, my jsme zapomněli, jaké to je cítit optimismus. Avšak nyní přichází Boris.

"Dobré jitro, vespolek!" zahájil svou předvolební kampaň v Carlton Gardens ... a lidé se začali usmívat. I ti, kteří ho nenávidí, si nemohli pomoci - rty se jim měnily do úsměvu. Nemohou si prostě pomoci. Kdykoliv Boris vejde do místnosti, molekuly se prostě přeskupí, aby uvolnily místo obrovské síle jeho osobnosti. Probíhá hmatatelné mrazení v zádech, plné očekávání. Je obtížné definovat charisma, ale, panebože, my víme, že je to charisma, když ho vidíme
před sebou.

Allison Pearson je komentátorkou ultrapravicového britského deníku The Daily Telegraph ZDE  



 

Snížení koncentrace čpavku v ovzduší, šířeného ze zemědělství, by snížilo počet předčasných úmrtí o 50 000 lidí

14. 6. 2019

čas čtení 1 minuta



Vyplývá to z nového výzkumu organizace Bureau of Investigating Journalism, Channel 4 News a deníku Guardian.

Zatímco jiné  látky znečišťující ovzduší byly v posledních desetiletích výrazně omezeny, koncentrace čpavku v ovzduší zůstává vysoká.

Zdrojem emisí čpavku do ovzduší je především zemědělství a zejména problematický je intenzivní chov skotu. Čpavek totiž uniká do atmosféry z nechráněných výkalů hospodářských zvířat a z hnojiva.

Čpavek vyvolává znečištění vzduchu jemnými částicemi, které pronikají hluboko do plic a do krevního oběhu a mají závažné zdravotní důsledky: vyvolávají kardiovaskulární problémy a problémy dýchacích cest.

Osobní šarm proměněný ve zbraň jako nový, nebezpečný nástroj tyranie

14. 6. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty



Potrhlí konzervativní poslanci dali při hlasování o kandidátech na budoucího britského premiéra lháři, podvodníku, lenochu a nekompetentnímu klaunovi Borisi Johnsonovi celých 114 hlasů. Neznamená to však stále ještě, zda se opravdu stane premiérem. Při všech předchozích volbách šéfa Konzervativní strany nikdy nevyhrál největší favorit. Ostatní kandidáti už nyní začali jednat, jak se proti Johnsonovi spiknout.

Že je Johnson nekompetentní, sobecký, sám sebou posedlý narcistní hlupák, jemuž nejde o nikoho jiného než o sebe, je známo. Evropský tisk vyjadřuje hrůzu nad tím, že by se Boris Johnson mohl stát budoucím britským premiérem. Charakterizuje ho jako notorického porušovatele jakýchkoliv příslibů, osobu neustále vyvolávající kolem sebe skandály a jako člověka, jehož "příchod do úřadu britského premiéra by byl katastrofou pro jeho zemi i pro Evropu."

Dilema Fidesze: Kterou cestou se dát?

14. 6. 2019

čas čtení 3 minuty

Květnové volby do Evropského parlamentu vyhrála Evropská lidová strana, ačkoliv s menším náskokem než dříve. Průlom radikální pravice, který zřejmě Orbán očekával, se nekonal, ačkoliv došlo k jistému pokroku, napsal Dénes Sályi.

Zatčený Assange se nebude moci podílet na druhé Trumpově volební kampani

14. 6. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Muellerova zpráva zdokumentovala, jakým způsobem ruská GRU prostřednictvím organizace WikiLeaks "vyprala" ukradené emaily Demokratické strany a napomohla tak zvolení Donalda Trumpa prezidentem USA. V kauze vměšování do amerických prezidentských voleb v roce 2016 fungoval Julian Assange jako vědomý a ochotný nástroj ruských zpravodajských služeb. - Díky tomu, že se Assange již nadále nemůže skrývat na ekvádorském velvyslanectví v Londýně, byl zatčen a jedná se o jeho možné extradici do USA, se na druhé Trumpově kampani už nebude moci žádným významným způsobem podílet.

Ústavní žaloba jako lakmusový papírek

14. 6. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Návrh ústavní žaloby na prezidenta Zemana podepsalo již 30 senátorů ZDE. Porušení základního zákona ze strany hlavy státu mělo zahrnovat svévolné jmenování Rusnokovy vlády v rozporu s poměry ve sněmovně, lánské intriky proti expremiéru Sobotkovi, svévolnou interpretaci demise Sobotkovy vlády či umožnění Babišovy vlády bez důvěry.

Boj za Assangeho svobodu je bojem i za naši svobodu

14. 6. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Britská vláda podle očekávání kývla na požadavek Bílého domu, aby vydala Juliana Assange do Spojených států, kde mu hrozí doživotní pobyt za mřížemi a patrně i mučení. A to jen proto, že jím vedená organizace zveřejnila zásadní informace o zkorumpovaném a zločinném politickém systému Spojených států. Britský ministr vnitra Sajid Javid, jímž Trumpova vláda očividně pohrdá, podepsal příkaz k Assangeho vydání a jeho další osud alibisticky přenechává soudům. Tato skutečnost potvrzuje tezi, že Velká Británie je pouhým vazalem Spojených států, který nedbá lidskoprávních principů. Česká republika by si z této epizody měla vzít cenné ponaučení; Spojené státy nás nikdy nebudou brát jako rovnocenného partnera, ale jen jako bezpáteřního leníka.

Trump "se setkal s princem velryb"

13. 6. 2019

čas čtení 1 minuta



Podobně jako se Andrej Babiš nedávno vytahoval, jak je nesmírně známý a populární protože se při oslav dne D nedávno v Normandii setkal s Trumpem, Merkelovou i Macronem, ze stejného důvodu se na Twitteru pokusil vytahovat Donald Trump. Ovšem se mu to příliš nepodařilo, neboť neumí pravopis. Chtěl napsat, že se setkal i s anglickým princem Charlesem, princem z Walesu. Ve skutečnosti ho jmenoval "Prince of Whales" (namísto "Prince of Wales"), což znamená, že ho jmenoval "princem velryb".


Reakce na sociálních sítích byl všeobecný smích:




Dětské dluhy a právní experti

13. 6. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Včera jsem na ČRo Plus slyšel zajímavou diskusi v pořadu „Pro a proti“ mezi poslancem Dominikem Ferim za TOP09, který je zpravodajem zákona, věnujícího se otázce dětských dluhů, a expertem Člověka v tísni na toto téma Danielem Hůle. Činnost pana Hůle už dlouho sleduji a velice obdivuji.

Faktem je to, že v České republice jsou malé děti, které jsou zadlužené. Je to situace, která byla umožněna legislativou z doby komunismu. Za první republiky nebo za Rakouska to nebylo možné. Podle průzkumu Člověka v tísni si velká většina laiků v oblasti práva dodnes neumí představit, že by malé dítě mohlo mít dluhy. Naopak, jak vyplynulo z pořadu, naši přední právníci něco takového berou za samozřejmost.

Konzumace červeného a zpracovaného masa vám zřejmě zkrátí život

13. 6. 2019

čas čtení 2 minuty



Zvýšení konzumace hovězího, jehněčího a párků vám velmi pravděpodobmně zkrátí život, konstatuje nový výzkum.

Světová zdravotnická organizace už dříve klasifikovala červené a zpracované maso jako příčinu rakoviny. Výzkum, který právě vyšel v časopise British Medical Journal, konstatuje, že prý existuje vazba mezi konzumací podstatného množství červeného a zpracovaného masa, jako je slanina, párky a šunka, a zvýšeným rizikem předčasné smrti. Naopak snížení konzumace červeného a zpracovaného masa a konzumace více ryb, kuřat, zeleniny a ořechů riziko předčasného úmrtí snižuje.

V Hongkongu to skončí špatně

13. 6. 2019

čas čtení < 1 minuta

Hongkongská policie střílela na demonstranty gumovými projektily a slzným plynem. Bránili se deštníky. Zuřivě bojují statisíce lidí proti totalitním tendencím komunistické vlády v Pekingu, která chce Hongkongu vnutit  deportační zákon, podle něhož by měli být obvinění deportováni  z Hongkongu do Číny ke komunistickým totalitním soudům. Stát nechce ustoupit, i když se v Hongkongu pořádají nejrozsáhlejší demonstrace a protesty za posledních třicet let. Zřejmě to bohužel dopadne opravdu špatně. (JČ)


Videoreportáž ZDE

Brexit: Britská Dolní sněmovna ve středu hlasovala proti možnosti vyloučit vypadnutí Británie z EU bez dohody

13. 6. 2019

čas čtení 2 minuty



Labouristická strana za podpory skotských nacionalistů, liberálních demokratů, zelených a jednoho bývalého konzervativního ministra, se pokusila ve středu v Dolní sněmovně hlasováním prosadit nadstranickou rezoluci, podle níž by parlament měl dne 25. června převzít od vlády právo určovat ten den parlamentní agendu. Po schválení této rezoluce by měla v ten den mít Dolní sněmovna právo sama navrhnout a schválit zákon, který by zabránil vypadnutí Británie z EU bez dohody dne 31. října, což by bylo pro britskou ekonomiku katastrofou.  

Trump zuřivě zaútočil na nové průzkumy veřejného mínění, signalizující, že volby v roce 2020 nevyhraje

13. 6. 2019

čas čtení 2 minuty

 
Z nového průzkumu veřejného mínění, zveřejněného ve středu vyplývá, že Donald Trump má zásadní problémy s popularitou u amerických občanů a že prezidentské volby v roce 2020 nevyhraje.

Z průzkumu veřejného mínění vyplynulo, že Trumpa by porazilo nejméně šest prezidentských kandidátů z Demokratické strany. Po zveřejnění průzkumu Trump znovu ostře zaútočil na sdělovací prostředky a výsledky tohoto nejnovějšího průzkumu veřejného mínění odmítl jako "falešné".

29596

ANO, bez argumentů bude líp...

13. 6. 2019 / Albín Sybera

čas čtení 5 minut

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Ve své pohotové servilitě vůči Andreji Babišovi upozorňuje ministr životního prostředí Richard Brabec na skutečnosti, které ale jenom více potvrzují dlouhotrvající střet zájmů Andreje Babiše. Jak jinak si lze vysvětlit argumenty, kterými Richard Brabec před poslanci a českou veřejností stále vykresluje sebe sama jako nezávislého odborníka, během jehož úřadování klesl čistý příjem Agrofertu (z dotací administrovaných resortem MŽP) na několik směšných desítek milionů Kč?

30425

Triko lóra by padlo třeba i Miloši Jakešovi

13. 6. 2019 / Stanislav Biler

čas čtení < 1 minuta

Mnoho lidí mate to šermování s konzervativními a tradičními hodnotami. Situace se značně uklidní, když si položíte otázku, zda by to stejné co říká Klaus mohl říct také Miloš Jakeš:

„Rodina, která se skládá z táty, mámy a dětí, je ta rodina, kterou chceme hájit.“

„Skutečně nás zajímá mnohem víc Jaroslav Novák z Pelhřimova než lachtan na Antarktidě."

"Přišel čas vrátit tuto zemi lidem, kteří pracují, platí daně, vychovávají děti."

"Až to budeme oznamovat, tak to budeme oznamovat."
...
atd. atd. tradiční hodnoty normalizace.

PPF za č..ské zájmy

Hledejme, co nás spojuje, demokracie, volný trh, životní prostředí a lidská práva a svobody nejsou přece vše...

13. 6. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

V českém kyberprostoru se objevil nový portál věnující se tématu současné Číny. Jmenuje se Sinoskop a jedním z jeho spoluzakladatelů a nejčastějších dosavadních přispěvatelů je tlumočník pracující pro Miloše Zemana. Nápadná podobnost s názvem projektu Sinopsis, který Čínu podrobuje kritickému pohledu z hlediska vnitřních poměrů i snahy expandovat prostřednictvím diplomatických a ekonomických prostředků, končí právě u názvu.

30423

Eutanázie

13. 6. 2019 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty


Od té doby, co jsem zaregistroval bohulibou parlamentní iniciativu na téma už snad konečně uzákonění eutanazie v Česku, sleduji, kdo bude kverulovat. Například u ortodoxních církevních uskupení člověk očekává odpor skoro automaticky, nicméně aktuálně jsem ho v médiích nezaznamenal. Že by prozření? Dnes jsem se ale dočetl (pokud je to pravda?), že mráz přichází z některých hospiců. To mi přijde nelogické hned z několika důvodů. 

30422

Sponsored by PPF

Vezmeme si naši zemi zpátky

13. 6. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty


"Poslední dva roky jsem měl možnost sledovat politický život republiky zevnitř. Je to drtivá zkušenost, vidět divadýlka pro veřejnost a noviny, vidět neřešení příčin důležitých společenských problémů. Vidět stádnost a pokrytectví, hloupost a osobní zájmy spousty našich elit," tvrdil Václav Klaus ml., když před pár dny představil svou novou stranu. Svou politickou sólo kariéru odstartoval s heslem "Vezmeme si naši zemi zpátky", dvěma poslaneckými mandáty transferovanými z ODS, partou politických turistů a obrazem otce v zádech. Kardinální otázkou je, komu vlastně tomuto zemi chce vracet a které elity jsou pokrytecké, sobecké a hloupé. Hlavního sponzora svého otce, společnost PPF vlastněnou oligarchou Petrem Kellnerem pravděpodobně na mysli neměl. A zřejmě ani Daniela Křetínského, jemuž patří mediální skupina CNC, v jejíž stáji parkuje i server Info.cz. Ten se - pravděpodobně shodou okolností - v průběhu posledních měsíců transformuje na médium, které má dle informací z mediálního průmyslu vytvořit nový silný hlas české pravice a vydává články podobné tomuto, v němž jde o to vysvětlit naprosto demagogická tvrzení pana poslance a ukázat na podstatu. Samozřejmě důležitou a zcela legitimní. Možná i proto, že vlastnicky do deníku vstoupila společnost, za kterou stojí pan Ochvat, bývalý tiskový mluvčí Klause seniora. Shodou okolností...

Změna klimatu může zničit evropskou politickou třídu

12. 6. 2019

čas čtení 3 minuty

Pokud významná část populace vyjadřuje ve volbách nespokojenost s prací vlády, jako špičkový politik můžete reagovat různými způsoby, napsala Karin Jankerová. Můžete oznámit, že to bude mít následky. Můžete se ptát sami sebe a zkoumat, jak jste přišli o hlasy. Nebo se můžete označit za oběť "výroby mínění" a doufat, že si nikdo nevšimne, že nereagujete na podložnou kritiku zmíněné části populace.

Začarovaný kruh: Extremní počasí vedlo k výraznému zvýšení emisí CO2

12. 6. 2019

čas čtení 2 minuty



Emise uhlíku z globálního energetického průmyslu loni vzrostly největší měrou za celé poslední desetiletí. Extremní počasí a překvapivé změny globální teploty totiž vyvolaly zvýšenou poptávku po fosilních palivech.

Vlivná globální analýza spotřeby energie, kterou vypracovává firma BP, nyní poprvé odhalila, že fluktuace teploty vedou k zvýšení spalování fosilních paliv po celém světě, navzdory úsilí odstranit klimatickou krizi.

Zaznamenané teplotní výkyvy - dny, kdy je daleko větší horko či zima než normálně - způsobily rekordně největší spotřebu plynu za posledních třicet let. Vedly také k druhému největšímu nárůstu pálení uhlí, čímž se zastavil trend z posledních tří let, kdy objem pálení uhlí klesal.

Zachraňte kousek smlouvy INF

12. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Zachování zákazu balistických raket by omezilo nebezpečí opuštění smlouvy - a ulehčilo cestu k jejímu nahrazení, napsal Greg Thielmann.

Bolsonarův ministr spravedlnosti se při odsuzování Luly spikl s prokurátory

12. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Foto: Sergio Moro 

Bolsonarův nynější ministr spravedlnosti Sérgio Moro se stal před časem v Brazílii celebritou, protože vedl protikorupční vyšetřování bývalého brazilského socialistického prezidenta Luly. Než se loni stal kontroverzně Bolsonarovým ministrem spravedlnosti, pomohl odsoudit do vězení Bolsonarova hlavního volebního soupeře, bývalého prezidenta Luize Inácia Luly da Silva.

Budoucí britský premiér (?) schválil po masakrech civilistů další dodávky zbraní Saúdské Arábii

12. 6. 2019

čas čtení 2 minuty


Boris Johnson, který je dosud nejpopulárnějším kandidátem na nového britského premiéra (bude ho volit 150 000 důchodců, tedy členů Konzervativní strany) ve funkci ministra zahraničí doporučil, aby Británie prodala Saúdské Arábii součástky pro bomby pro použití v Jemenu. Doporučil to několik dní poté, co v roce 2016 saúdský letecký úder proti továrně na zpracování brambor tam usmrtil 14 civilistů.

Je čas vymazat z telefonu většinu aplikací

12. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Je těžké uvěřit, že teprve před 11 lety se na iPhonu objevila ikona aplikace App Store. Začala s pouhými 500 aplikacemi, ale tento počet vyrostl na 2,2 milionu. Je tu značná šance, že provozujete více aplikací než potřebujete - a může to škodit vašemu zacházení s telefonem, napsal Stan Horaczek.

Němci si přejí pokračování velké koalice

12. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Vládní strany v Německu si v evropských volbách vedly špatně, což vyvolalo spekulace, že vláda kancléřky Merkelové může padnout. Nový průzkum veřejného mínění však ukazuje, že Němci si přejí pokračování velké koalice (GroKo) CDU/CSU a SPD.

Polsko: Decentralizační požadavky opozice

12. 6. 2019

čas čtení 2 minuty

Představitelé regionů blízcí hlavní opoziční straně Občanská platforma (PO), po vzoru 21 požadavků Solidarity ze srpna 1980, předložili návrh na "samosprávnou republiku" s 21 požadavky ohledně decentralizace státu.

28888

Rusové si ve snaze udržet životní standard berou rekordní spotřebitelské úvěry

12. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Objemy individuálních úvěrů v Rusku vyrovnaly rekord z roku 2012. A bez ohledu na to, že centrální banka se několikrát pokusila ochladit trh s ohledem na rizikové koeficienty spotřebitelských úvěrů. Experti jsou toho názoru, že situace může přinutit regulátora k výraznému zpřísnění normativu, a to ještě do konce roku, informuje Světlana Samusevová.

Pravidla řepkárny

12. 6. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Ondřej Závodský má na základě osobních zkušeností z ministerstva financí jasno, jak jsou v Babišistánu rozdány karty, jde-li o postoj premiéra k lidem okolo: "buď je někdo pouhým sluhou, a to je ještě vznešený název, nebo je skutečným nepřítelem se vším všudy" ZDE. - Pokud už zkrátka jakkoliv obcujete s Babišem, předem zapomeňte na možnost být "tak trochu těhotný".

Strana pánů Klausů a SPOZ

11. 6. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

V létě 2013 se spekulovalo, že případnou levicovou vládu po podzimních sněmovních volbách podrží strana prezidenta Zemana SPOZ. Prezident byl vysoce populární, hrál si na to, že svou mocí znemožnil pokračování neoblíbené pravicové vlády, neboť jmenoval svou vládu pod vedením Jiřího Rusnoka.

Někteří ministři Rusnokovy vlády dokonce kandidovali ve sněmovních volbách za SPOZ, např. tehdejší (i dnešní) ministr zemědělství Toman. Levice, tedy ČSSD, KSČM a SPOZ, měla jasně vyhrát volby. A nad nimi byl žehnající „levicový prezident“ Zeman. Výsledek? SPOZ dosáhla pouhé jedno a půl procenta hlasů.

Poslanci Labouristické strany ostře zkritizovali Jeremyho Corbyna za jeho neexistující strategii proti brexitu

11. 6. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

V pondělí večer ostře zaútočili poslanci Labouristické strany během soukromé stranické schůze proti Jeremymu Corbynovi. Několik poslanců loajálních vůči Corbynově vedení se vyjádřilo, že se styděli, když hlasovali pro labouristy během nedávných eurovoleb, a naléhali na změnu strategie.

Překvapivě proti Corbynovi vystoupili i jeho kolegové, kteří ho dosud hájili. Parlamentní Labouristická strana také ostře kritizoval způsob, jímž vedení Labouristické strany (ne)reagovalo na stížnosti ohledně šikanování, vznesené proti dvěma vysokým labouristickým činitelům a na vyšetřování antisemitismu v Labouristické straně, které provádí britský státní úřad pro rovnost příležitostí.

Jeden poslanec konstatoval, že to byla pro Corbyna "nejhorší schůze jako šéfa strany". "Ani nebyl schopenm přiznat, že má Labouristická strana problémy, od brexitu, přes sexuální šikanování až po antisemitismus."

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Pomozte maďarským vědcům. Orbán se rozhodl zcela podřídit své moci maďarskou Akademii věd

11. 6. 2019

čas čtení < 1 minuta

Podepište prosíme petici na podporu nezávislosti maďarské vědy:


Lidská práva | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Sdělovací prostředky | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky
19769