Weber Fideszi: K udržení členství v Evropské lidové straně je třeba změn

12. 6. 2019

čas čtení 1 minuta
Manfred Weber, německý politik Křesťanskosociální unie (CSU) v Bavorsku, byl znovuzvolen do čela parlamentní skupiny Evropské lidové strany (EPP) s podporou maďarského vládního Fidesze, informuje Fanni Kaszásová.


Od té doby Fidesz a Weber vydali prohlášení ohledně práv a příležitostí europoslanců Fidesze. Šéf EPP dal najevo, že sám odmítá možnost, aby se člen Fidesze stal místopředsedou stranické rodiny.

Na tiskové konferenci po úvodním jednání frakce EPP Weber připomněl, že v březnu spolu s předsedou EPP Josephem Daulem navrhl pozastavení členství Fidesze.

Toto rozhodnutí kromě jiného znamená, že členové Fidesze se nemohou podílet na aktivitách vnitřních orgánů EPP a mají omezený vliv na stranu. Takže Viktor Orbán se neúčastní pravidelných jednání šéfů členských stran - a ačkoliv Fidesz může nominovat místopředsedu frakce EPP v Evropském parlamentu, Weber to odmítá s tvrzením, že "pravidla je třeba respektovat".

Weber dále zdůraznil, že zpráva ohledně přerušení členství Fidesze je jasná: Je třeba změn v domácí maďarské vládní politice.

Otázka členství Fidesze je podle Webera nyní v rukou Hermana Van Rompuye, nikoliv maďarských úřadů. Rompuy stojí v čele tříčlenné hodnotící komise, která připravuje zprávu, na níž závisí budoucnost Fidesze v EPP.

Weber zdůraznil, že principy EU nelze zpochybňovat, ale všichni je musejí respektovat - a že doufá, že v Maďarsku dojde k pozitivním změnám.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6047

Diskuse

Obsah vydání | 18. 6. 2019