Trvalá americká vojenská přítomnost v Polsku vyvolá ruskou reakci

12. 6. 2019

čas čtení 1 minuta
Polsko dlouho nadbíhalo USA kvůli trvalé vojenské přítomnosti, která má sloužit jako barikáda proti ruskému vlivu. Navzdory polským žádostem se však Washington držel flexibilnějšího přístupu k obraně země. Ale to se teď může brzy změnit, když velí prezident Trump.


Déle jak rok USA a Polsko jednaly o takové dohodě, která, jak indikují polští představitelé, bude dokončena již k 1. září. Nicméně taková trvalá vojenská přítomnost poblíž Ruska nepochybně podnítí Moskvu k posílení vlastní vojenské přítomnosti u polských hranic. Tím se Varšava ocitne uprostřed stále žhavějšího velmocenského soupeření mezi Moskvou a Washingtonem.

Polsko ležící na frontové linii soupeření mezi Ruskem a Západem ve Střední a Východní Evropě dlouho usilovalo o zvýšené bezpečnostní závazky ze strany USA. Navzdory vstupu do NATO v roce 1999 zde stále není velká a trvalá vojenská přítomnost NATO jako v Německu či Itálii.

Proto se Polsko stále cítí zranitelné ruským vlivem. A konflikt na Ukrajině v roce 2014 tyto obavy jen potvrdil.

Spojené státy zřejmě v následujícím čtvrtletí pokročí v plánech rozšířit vojenskou přítomnost v Polsku. To může zahrnout více jak 1 000 nových vojáků a permanentní rozmístění jednotek v zemi.

I když přítomnost Washingtonu nemusí mít charakter Varšavou navrhované základny Fort Trump, nepochybně to znamená pevnější opatření ve smyslu americké bezpečnostní podpory Polsku a dodatečnou obrannou linii proti Rusku.

Moskva bude zřejmě reagovat posílením jednotek nedaleko polských hranic, nejpravděpodobněji posílením obrany v Bělorusku.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7744

Diskuse

Obsah vydání | 18. 6. 2019