Zachraňte kousek smlouvy INF

12. 6. 2019

čas čtení 1 minuta
Zachování zákazu balistických raket by omezilo nebezpečí opuštění smlouvy - a ulehčilo cestu k jejímu nahrazení, napsal Greg Thielmann.


Odpojena od přístrojů v únoru Trumpovou administrativou, Smlouva o střelách středního a kratšího doletu (INF Treaty) bude oficiálně prohlášena za mrtvou 2. srpna. Musíme nyní urgentně zvážit, jak udržet naživu jednu část dohody - zákaz balistických střel středního doletu - dokud se nebude moci zrodit nová smlouva INF.

Pokud balistické rakety pomohly přivést na svět INF, záležitosti nejvíce spojené s její smrtí se točily kolem střel s plochou dráhou letu - konkrétně skutečného doletu ruských pozemních střel 9M729 a potenciální schopnosti amerického protiraketového systému Aegis Ashore Mark-41 odpálit pozemní střely s plochou dráhou letu s doletem, na nějž se vztahuje INF.

Bez ohledu na to, která ze zemí nesla větší odpovědnost, existuje nyní jedna naléhavější věc. Obě strany musejí přijít na to, jak uchovat současný zákaz balistických raket podléhajících INF.

Jakmile kterákoliv strana provede letové testy nebo rozmístí dosud zakázané balistické rakety, bude mnohem složitější zabránit úplnému rozkladu omezení obsažených ve smlouvě INF.

Ve své nejpraktičtější forma by zákaz raket prostě vyžadoval politický závazek pěti stran - USA, Ruska, Běloruska, Ukrajiny a Kazachstánu - že nepodniknou akce neslučitelné se zákazem a vývoje a rozmisťování raket s doletem podléhajících režimu INF.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7564

Diskuse

Obsah vydání | 18. 6. 2019