Eutanázie

13. 6. 2019 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty

Od té doby, co jsem zaregistroval bohulibou parlamentní iniciativu na téma už snad konečně uzákonění eutanazie v Česku, sleduji, kdo bude kverulovat. Například u ortodoxních církevních uskupení člověk očekává odpor skoro automaticky, nicméně aktuálně jsem ho v médiích nezaznamenal. Že by prozření? Dnes jsem se ale dočetl (pokud je to pravda?), že mráz přichází z některých hospiců. To mi přijde nelogické hned z několika důvodů. 

Jednak je tam spousta odborníků na tišení bolesti a odtud je už jen mírný krůček k poskytnutí kvalitní eutanázie, která samozřejmě musí být předem dobře právně ošetřena (viz včasné a legálně vyslovené přání nemocného). 

Současně právě hospic by měl být místem, kde pro člověka existuje skutečná poslední naděje, která by měla spočívat především v tom, aby si mohl vybrat nejsnesitelnější způsob ukončení vlastního života. Navíc v době, kdy je nedostatečná nabídka hospicových míst - pokud se řada lidí sama, svobodně, předem a podle předpisů rozhodne svůj život ukončit eutanázií, bude více místa pro lidi, kteří chtějí život dožít až do hořkého konce a mít k tomu profesionální péči v lékařském zařízení, spočívající hlavně v kvalitní a včasné léčbě bolesti. 

Hospic se pro eutanázii jeví výhodnějším místem než nemocnice i proto, že nemocnice by měla primárně léčit a pokud možno vyléčit a pokud bude řešit eutanázii, tak spíš jako okrajovou záležitost.

Tolik sice názor laika, který ale není jen přihlouplým teoretikem. Prošel jsem si umíráním několika blízkých lidí na těžkou rakovinu. Jediným tvorem, který však u nás směl ukončit život bohulibou eutanázií, tj. v podstatě bezbolestně, byl náš hnědý labrador. Když už mu z tlamky tu a tam vypadávaly částečky nádorem odumřelé tkáně a měl krvavou moč, zavolali jsme paní zvěrolékařku a ta mu za nějaké nepodstatné stokoruny zkrátila utrpení (samozřejmě měl do té doby léky na bolest). Oholit packu, najít žílu a pak už jen spát a spát.

Je dobré dívat se psům do očí.

Je dobré dívat se lidem do očí.

Je špatné stavět rozhodování na předsudcích namísto uvážených soudů.

A vzkaz pro ortodoxní věřící?

Je tu šance poskytnout nejpotřebnějším kus nebe - včas.

0
Vytisknout
9385

Diskuse

Obsah vydání | 18. 6. 2019