Morálně zkorumpovaný český establishment je hrdý na podporu izraelské genocidy a apartheidu

19. 5. 2021 / Jan Darmovzal

čas čtení 7 minut

 

Mohutné protestní pochody a demonstrace na podporu Palestiny jsou organizovány napříč celým (nejen muslimským) světem. Je tak zcela evidentní, že lidé se mobilizují a dávají tak jasně najevo, že už mají po krk lživého izraelského narativu o tom jak židovský stát bezprostředně čelí palestinskému terorismu, který je pro něj existenční hrozbou. Všem lidem disponujícím elementárním rozumem je zcela jasné, že Izrael překročil veškeré hranice, a to nejen ty, které mu vyhrazuje mezinárodní právo, ale také všechny hranice týkající se lidskosti a morálky. Už před rokem 1948 až do dnešního dne to byli a jsou Palestinci, kteří čelí hromadnému vypuzování, pogromům, 73 let dlouho trvající kolonizaci a apartheidu ze strany Izraele.

Miloš Zeman zlikvidoval Řád Bílého lva

19. 5. 2021 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

 

Udělením Řádu Bílého lva srbskému autoritáři Aleksandaru Vučićovi zlikvidoval  Miloš Zeman toto české oficiální vyznamenání. Maasaryk rotuje v hrobě. Předchozí držitelé tohoto vyznamenání, pokud mají vůbec nějakou morálku, by ho měli vrátit.

Zeman se programově sdružuje s fašisty, diktátory a autoritáři. Pro budoucnost České republiky to bude mít opravdu neblahé následky.

Zřejmě jde také o podporu české oligarchie a šíření vlivu firmy PPF v Srbsku. Vučíć se tam snaží zlikvidovat nezávislé sdělovací prostředky.

Albín Sybera, Expanze PPF na Balkáně obnáší spolupráci s okolím srbské vládnoucí strany

 

Rozhovor Britských listů 390. Jaké to je pracovat s bezdomovci

19. 5. 2021

čas čtení 1 minuta



K tomu:  Vojtěch Landa,  Lidé, co k nám chodí, nemají jména

Učitel angličtiny, literát a kulturní pracovník Vojtěch Landa během několika posledních měsíců během pandemie pracoval u Armády spásy pro bezdomovce. V tomto Rozhovoru Britských listů hovoří s Bohumilem Kartousem o tom, co se za těchto několik měsíců naučil. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 19. května 2021.

Pozn. JČ Milí čtenáři, povšimněte si, že kdykoliv se věnujeme osudu zranitelných spoluobčanů v České republice, projevujete o to absolutní nezájem. Děkujeme za tuto informaci, je o stavu české společnosti opravdu výmluvná.

 17149

Planeta op(oz)ic, aneb Jak se střelit do nohy a provrtat si přitom hlavu

19. 5. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Foto: diego_cue/Wikimedia Commons. Licence: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported.

Jak se dalo očekávat, Babišova vláda mimořádně zvrzla evropský postpandemický plán obnovy a deficitní ČR tím připravila o další miliardy. Také sousední Polsko se lehce zpozdilo za termínem vyhlášeným Evropskou komisí, jeho evropský plán obnovy je však součástí vlastního velkorysého programu inspirovaného rooseveltovským Novým údělem ("Polski Ład"). Možno tedy říci: Kéž by čaukabinet alespoň oPiSoval...

Neomalený cenzurní zásah vůči Kverulantovi

19. 5. 2021

čas čtení < 1 minuta



Kverulant.org nedávno na svých stránkách uveřejnil odhalení, že kardinál Duka převedl na svoji soukromou nadaci majetek církve v hodnotě nejméně čtvrt miliardy korun.  Dnes bylo Kverulantovi doručeno předběžné rozhodnutí,  ve kterém se mu zakazuje článek s názvem „Kardinál Duka tuneluje majetek církve“ nadále publikovat. Kverulant to považuje za neomalený cenzurní zásah. Kverulant ctí právní řád a tak článek stáhl. Kverulant se však bude u soudu domáhat zrušení rozhodnutí a bude na celé kauze dál pracovat.

za správnost Jan Urban, člen správní rady Kverulant.org

 17160

Jeho Eminence opět nakládá

19. 5. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty


Pan kardinál Dominik Duka zveřejnil na Facebooku, kterak se stalo, že slečna Hana Lipovská se stala jejich nominantkou do Rady České televize. S potěšením kvituji, že o nominaci "rozhodly především vynikající (!!! pozn. JH) reference o jejím odborném zázemí: je členkou České společnosti ekonomické, Jednoty českých matematiků a fyziků a The American Economic Association." (A nikoli nějaká pazgřivá nenávist vůči veřejnoprávním médiím, jak by se snad mohl někdo domnívat).

Tak tedy:

Mezitím v Absurdistánu 176:

Korupce a zakazované protesty

19. 5. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut

 
Pokud vám bylo řečeno, že vládní komise pro vyšetřování pedofilie je jen loutkovým orgánem, který nedělá nic, možná budete chtít tento názor přehodnotit. Rozhodl jsem se ho přehodnotit, když jsem uslyšel, že komise  požaduje, aby jí episkopát poskytl veškeré údaje od kurie a církevních soudů ohledně zločinů kněžské pedofilie. Episkopát tento požadavek zvážil a reagoval:  „Zajímavý návrh, ale, ehm, ne, děkujeme“.  A komise nemůže dělat nic, protože nemá žádné právní nástroje, které by církvi nařídily tyto spisy vydat. Může o ně jen zdvořile požádat. Po svém přehodnocení jsem se tedy rozhodl vrátit se k svému předchozímu názoru: Komise pro vyšetřování  pedofilie je jen loutkovým orgánem, který vládě umožňuje předstírat, že ve věci církevní pedofilie něco dělá.

 17158

Jakékoliv množství alkoholu poškozuje mozek

19. 5. 2021

čas čtení < 1 minuta

 

Britská studie 25 000 lidí zjistila, že i mírná konzumace alkoholu způsobuje snížení hustoty mozkové šedé hmoty


Pro mozek neexistuje žádné bezpečné množství pití alkoholu, alkohol škodí všem částem mozku, zjistila britská studie. Čím více alkoholu pijete, tím více se vám zmenšuje objem mozku. Neexistuje žádná bezpečná hranice - jakákoliv konzumace alkoholu škodí. Postižen je celý mozek, nikoliv jen jeho některé části, jak se dosud usuzovalo, konstatuje vedoucí autorka studie, Anya Topiwala z University of Oxford.

Vyšší konzumace alkoholu je spojena s nižší hustotou mozku - klesá až o 0,8 procent. Alkohol také poškozuje integritu bílé mozkové hmoty, mozkovýá vlákna která jsou lešením pro miliardy neuronů vytvářejících šedou hmotu. Situaci zhoršuje vysoký tlak a nadváha.

Předchozí tvrzení, že pití červeného vína je pro organismus prospěšné, se ukázalo jako nesmysl.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Jedenáct dětí usmrcených v Gaze se účastnilo programu, který jim pomáhal s jejich traumatem

19. 5. 2021

čas čtení < 1 minuta

 

Norský výbor pro uprchlíky je zdrcen zprávou, že dětští účastníci jejich psychoterapeutického programu byli vyvražděni


Humanitární organizace oznámila, že jedenáct dětí, usmrcených izraelskými leteckými údery se účastnilo projektu, který jim pomáhal zvládnout jejich trauma. Všechny tyto děti byly během minulého týdne usmrceny ve svých domovech, oznámila Norská rada pro uprchlíky.

Současnými izraelskými leteckými údery už bylo usmrceno více než 60 dětí. 11 z nich se účastnilo psychosociálního programu, který pomáhal dětem v Gaze vyrovnat se s traumatem.

Usmrceným dětem bylo mezi pěti a patnácti lety.

Zdroj v angličtině ZDE

 17157

Já tímto žádám o ochranu. Já a dalších 1,6 milionu Palestinců

19. 5. 2021

čas čtení 3 minuty

Moderátorka, ABC News: Samozřejmě, obvinění přicházejí z obou stran. Jakou odpovědnost cítíte vy, že nese organizace Hamas za ty smrtící útoky, k nimž nyní dochází?

Tamer Nafar, palestinský rapper: To je ale iritující otázka. Proč pokaždé kdy člověk z Palestiny poskytne interview, vy od něho chcete, aby přijal odpovědnost. Přijmout odpovědnost za co? Já nemám armádu, já nevlastním žádné zbraně. Jediné, co mám jako rapper, jako hudebník, jako umělec, je mikrofon. A vy tady hovoříte o obyvatelstvu, které je ozbrojené. A vy mluvíte o tom, jakou máme my odpovědnost. My nemáme vůbec žádné nástroje. Proč, když jde o Izraelce a o Palestince, vy vždycky musíte nalézt způsob, jak ospravedlnit izraelské zločiny. Proč?

Je zapotřebí zrušení apartheidu v Izraeli

19. 5. 2021

čas čtení 5 minut

V úterý se konala na palestinských územích okupovaných Izraelem i mezi Palestinci žijícími v samotném Izraeli generální stávka. V Izraeli se jí účastnilo překvapivě velké množství Palestinců. Channel 4 News k tomu interviewovaly jednoho jeruzalémského knihkupce:

 

Od minuty 5.50

Mahmoud Muna, majitel knihkupectví: Tohle je poprvé v mém životě, abych to řekl upřímně, kdy my Palestinci máme znovu pocit, že jsme propojení, předkládáme všichni v podstatě stejné požadavky. Žádáme svobodu, žádáme o ukončení tohohle rasismu, této diskriminace, tohoto apartheidu, který nás postihuje všechny stejným způsobem, i když jsme zeměpisně roztříštění, ten apartheid nás konečně sjednocuje. A tak to působilo dnes v ulicích Betléma a Ramallah, v Jeruzalémě, myslím, že naposledy byli Palestinci takto sjednocení v roce 1936 za britské vlády. Takže jsme konečně sjednoceni. A já doufám, že naše požadavky jsou jasné a zjevné pro mezinárodní společenství i pro Izrael, který nás okupuje už příliš dlouho.

Moderátor Channel 4 News Matt Frei
: Máte tuto jednotu mezi obyčejnými lidmi. Jak to proměníte v politickou jednotu? Ani Fatah, ani Hamas, ti to nejsou, že?

 17156

Gaza: izraelci vybombardovali bez varování mediální středisko žen

19. 5. 2021

čas čtení < 1 minuta

Kenneth Roth, ředitel lidskoprávní organizace Human Rights Watch: V úterý izraelská válečná letadla vybombardovala a poškodila kancelářskou budovu v Gaza City, kde sídlila kancelář ženské mediální organizace Nawa Online Women Media Network. Nevyslali předem žádné varování, takže bombardování usmrtilo dva civilisty, identifikované jako muže a jeho dceru.


Více o tom Výbor na ochranu novinářů ZDE

https://twitter.com/KenRoth/status/1394787862793568258?s=20

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Varšava: Násilníci napadli muže s duhovými vlajkami. Zasáhla policie - proti mužům s duhovými vlajkami

19. 5. 2021

čas čtení < 1 minuta

 Dva muži zaútočili na opoziční aktivisty, kteří šli po varšavských ulicích s vlajkami LGBT.

Naštěstí, v dnešní době jsou všichni takoví aktivisté na polských ulicích sledování policií "v zájmu jejich vlastní bezpečnosti".

A co že ta policie udělala? Zadržela ty aktivisty a násilníkům dovolila utéci.

Video níže:

 17006

Češi v nerovnováze

19. 5. 2021

čas čtení 3 minuty

22. dubna český ministr zahraničí Jakub Kulhánek spolu s šéfem kontrarozvědky Michalem Koudelkou předložili důkazy o ruském útoku ve Vrběticích, napsali Michael Weiss a Holger Roonemaa.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

 16936

O sovětském původu Putinových žoldáků

19. 5. 2021

čas čtení 6 minut

V únoru 2018 byli obyvatelé ruského města Asbest překvapeni zjištěním, že několik jejich spoluobčanů zemřelo v syrském Chašamu, 4 000 km od domova. Když mediální hvězda listu Novyj děňMaxim Borodin dorazila do Asbestu, úmrtí byla dosud obestřena tajemstvím. Asbest leží ve Sverdlovské oblasti a je znám zejména svými továrnami na azbest, ale po pádu SSSR bylo obyvatelstvo tohoto průmyslového sídla tvrdě zasaženo. Chyběla práce a uživit rodinu bylo ve stále větší míře možno jen zaměstnáním u soukromých bezpečnostních agentur. Tento sektor od počátku 90. let zažil boom kvůli rizikům spojeným s podnikáním v tehdejším Rusku, napsal Ruslan Trad.

Lékaři bez hranic: V Gaze umírají civilisté, poškozována jsou i zdravotnická zařízení

18. 5. 2021

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva  a fotografie organizace Lékaři bez hranic

V noci na neděli 16. května došlo k leteckému útoku na město Gaza. Zemřelo při něm nejméně 42 lidí, včetně 10 dětí, uvádí tamní ministerstvo zdravotnictví.


Bomby, které na oblast dopadly, zničily i sterilizační místnost a čekárnu kliniky Lékařů bez hranic.

Přístup vážně zraněných obětí útoků k lékařské péči je omezen, protože nálety poškodily i silnice.

Prioritou teď musí být zajistit vstup do oblasti dalším humanitárním pracovníkům a umožnit dovoz potřebného zdravotnického materiálu.

 

Izraelští televizní reportéři čelí násilí od židovských extremistů

18. 5. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Televizní stanice v Izraeli jsou nuceny poskytovat svým slavným reportérům bezpečnostní ochranu před fyzickými útoky a výhrůžkami smrtí od židovských extremistů


Izraelský televizní okruh N12 byl nucen poskytnout trvalý bezpečnostní doprovot čtyřem ze svých reportérů poté, co v posledních dnech vznikla na sociálních sítích proti nim obrovská vlna nenávisti.

Izraelská policie zatkla jednu osobu za výhrůžky smrtí proti reportérce Daně Weissové.

Reportéři izraelských televizních okruhů Channel 12, Kan news a Channel 13 se v minulých dnech stali terčem fyzických útoků poté, co ultrapravicoví židovští extremisté začali v různých místech Izraele lynčovat své palestinské spoluobčany.

 16637

Koronavirus: Indie zaznamenala nový rekord v počtu denních úmrtí

18. 5. 2021

čas čtení 4 minuty

 

V pondělí 17.5.  ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo 1126 denních nákaz, je to ve srovnání s pátkem 15.5. opět nárůst nákaz o 76 osob. Rozvolňování je v tomto kontextu v ČR šílenost, vzhledem k hrozbě indické varianty.   V ČR do 17.5.  zemřelo  29 933 lidí.  V nemocnicích je 1351 osob.Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 654 219 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. I Českou republiku vážně ohrožuje cestování do zahraničí. Češi se hromadně chystají přivézt nákazu z dovolené v Chorvatsku.

Průměrný počet nákaz za posledních 7 dní je v ČR 67 na 100 000 obyvatel, za posledních 14 dní 162 na 100 000 (v Británii je to nyní 23,5 nákaz na 100 000, přesto se tam silně obávají indické varianty, která postihla některá místa v severní Angli a ve Skotsku).

V pondělí 17.5. bylo v ČR očkováno 74 290 osob, ukončeno bylo očkování  jen 6359 osob. Důraz na očkování první dávkou je zjevně chybný, protože šíření nákazy brání až druhá dávka. První dávkou bylo dosud očkováno 3 104 828 lidí, druhou dávkou 1 088 822 osob.

- V severoanglických ohniscích nákazy indickou variantou končí s vážným průběhem covidu v nemocnicích ti občané, kterým byla nabídnuta vakcína, ale nenechali se očkovat. Veřejnost zuří. Andrew Lloyd Webber, známý autor muzikálů, řekl v rozhlase, že tito lidé by měli být ostrakizováni stejně jako osoby, které si sednou v opilosti za volant. Někteří posluchači volali v úterý dopoledne do rádia, že by se tito lidi měli z nemocnic vyhodit. Stephen Reicher, profesor sociální psychologie na St Andrews University upozornil, že na koronavirem můžeme zvítězit pouze, pokud budeme jednat solidárně s ostatními. Pokud se budeme chovat sobecky, poškodíme lidi v komunitě a nakonec i sebe.

- Vakcíny jsou vysoce efektivní. U více než 90 procent Britů vznikly po první dávce vakcíny AstraZeneca či Pfizer protilátky. U 96,42 procent lidí vznikly v období od 28 do 34 dnů po první vakcíně protilátky proti covidu, v období od sedmi do čtrnácti dnů po druhé dávce počet vzrostl na 99,O8 lidí s protilátkami. Studie zkoumala 8517 lidí v Anglii a ve Walesu. ZDE 

- Od pondělka 17.5. smějí Angličané chodit i dovnitř do restaurací, avšak imunologové varují, ať to lidé nepřehánějí. Koronavirus se hlavně šíří prostřednictvím aerosolů v uzavřených místnostech, a proto je návštěva restaurací stále ještě podstatným rizikem. pokud se lidi musejí setkávat v místnostech, je nesmírně důležité, aby otevřeli okna. Totéž platí o veřejné dopravě.  Epidemiologové také Brity varují, ať necestují do zahraničí. V Británii se v některých oblastech vážně šíří nakažlivější indická varianta koronaviru.

- Indie zaznamenala nový rekord v počtu úmrtí. 4329 mrtvých za posledních 24 hodin.

Češi a dezinformace

18. 5. 2021

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva


Počet lidí, kteří se již setkali s dezinformacemi a fake news, stále roste. S obsahem, který považovali za fake news nebo za dezinformaci, se již někdy setkalo 66 % české internetové veřejnosti (o 11 procentních bodů více, než ukázal výzkum v roce 2019).

Vyplývá to z výsledků studie Zpravodajství v digitálním věku 2020, části zaměřené na šíření dezinformací, na které již druhým rokem spolupracoval Nadační fond nezávislé žurnalistiky (NFNZ) s výzkumnou agenturou Nielsen Admosphere.  Cílem této části studie bylo stejně jako v loňském roce zjistit základní data o vnímání fake news a dezinformačních webů v českém mediálním prostředí. Výzkum přitom vycházel z přirozené intuice toho, jak tyto pojmy vnímá česká veřejnost. Cílem tedy nebylo definovat, co jsou fake news či dezinformační weby.

„Počet lidí přicházející do styku s dezinformacemi roste také částečně i kvůli rostoucí míře povědomí o tomto fenoménu v české společnosti,“ vysvětluje Josef Šlerka z NFNZ.

Nejčastěji se lidé setkali s dezinformacemi náhodně, v příspěvcích na sociálních sítích, případně tak, že je sdílel někdo z jejich kontaktů, nebo je četli v komentářích na sociálních sítích či zpravodajských webech.

„Meziročně také zesílily obavy české internetové veřejnosti z masivního šíření dezinformací i obavy z toho, že lidé sami nedokážou v médiích rozeznat, co je pravdivá a co nepravdivá informace,“ komentuje výstupy Hana Friedlaenderová z Nielsen Admosphere.

Výzkum rovněž ukázal zajímavé generační rozdíly. Mladí lidé se více obávají masivního šíření dezinformací (62 % vs. 54 % průměrná hodnota v populaci). Možná i proto je pro ně ve srovnání se starší generací přijatelnější určitá autocenzura sociálních sítí jako nahlašování nevhodných příspěvků druhými uživateli nebo mazání nevhodných příspěvků a blokování profilů na Facebooku.

Kompletní text ZDE

Guardian cituje případ Jana Čulíka, který dostal varovný dopis od britské vlády

18. 5. 2021

čas čtení 2 minuty

Britský deník  Guardian včera citoval mj. i případ Jana Čulíka, který získal britské občanství v roce 1985 :),  v souvislosti s případy tisíců občanů, kteří mají v Británii dvojí občanství, britské a zároveň občanství nějaké země Evropské unie, kteří v posledních dnech obdrželi od britské vlády anonymní (!) dopis (podepsaný výrazem "Office Manager"), který je varoval, že jako "občané EU" se musejí do 30. června v Británii registrovat, jinak přijdou o přístup k zdravotnictví a mohou být deportováni. Totéž prý platí pro celou jejich rodinu.

Na dopis se nedalo nijak reagovat, protože v něm nebyla zpáteční adresa a když jste zavolali na udávanou telefonní linku, ozvala se předtočená informace, že je před vámi tolik telefonujících, že vás nemohou dát do fronty, a hovor se vypnul. Na internetových stránkách, uvedených v dopise, se nedalo upozornit na omyl, protože bylo lze pouze dotazovat se na předem definované otázky. No kafkárna, horší než za komunismu.

Celé je to absolutní nesmysl a v některých dopisech byla na straně dvě drobná věta, že pokud mají adresáti "britskou národnost" (to není správný termín, ten je "britské občanství") tak se na ně tyto výhrůžky nevztahují.

Jan Čulík se obrátil na svého poslance (za Skotskou nacionální stranu) v Dolní sněmovně. Jeho úřad jeho jménem okamžitě napsal britskému ministerstvu vnitra, aby jmenovitě a písemně potvrdilo, že se výhrůžný dopis na něho nevztahuje.

V pondělí 17. 5. pozdě v noci vyjádřil Janu Čulíkovi osobně podporu i rektor University of Glasgow Professor Sir Anton Muscatelli. Napsal mu, že je otřesen, tím, co se děje, a ujistil ho, že mu univerzita poskytne v této věci veškerou podporu. Stejně šokováni byli i Čulíkovi akademičtí kolegové. "What's going on in the UK at the moment beggars belief. - To, co se v současnosti děje v Británii, je naprosto neuvěřitelné," napsal například jeden z nich. 

Případ zaujal i lidskoprávní organizaci Human Rights Watch, jejíž mediální ředitel Andrew Stroehlein upozornil ve svých tweetech na anglickou verzi tohoto případu, zveřejněnou v Britských listech. Napsal k tomu:

Vlastně nemám v této věci příliš mnoho starostí o Jana Čulíka samotného. Je to tvrdý bojovník s dobrými  konexemi, který si prostě nenechá líbit žádné nesmysly od britského ministerstva vnitra. Ale pomyslete na jiné lidi, kteří chybně obdrželi tento dopis, které tento dopis zděsí a ztraumatizuje:


Brazílie: Zlatokopové házeli bomby na domorodé obyvatele už v sedmý den útoků v zemi Janomami

18. 5. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta

 

Útočníci připluli na patnácti lodích a házeli bomby na domorodé obyvatelstvo. Již deset dní v brazilské komunitě Palimiú probíhají ozbrojené konflikty mezi zlatokopy a domorodými obyvateli. Nejvyšší soud nařídil brazilské federální Unii vyslat bezpečnostní jednotky na ochranu indiánů, to se ale se podle domorodých obyvatel nestalo. Extrémistický prezident Jair Bolsonaro brání úřadům v ochraně kmene.

Zdravotní sestra, která zachránila Borisi Johnsonovi život, zhnusena odchází ze zdravotnictví: "Konzervativci nemají pro zdravotnictví respekt""

18. 5. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Zdravotní sestra JennyMcGee, která loni na jaře v londýnské nemocnici hlídala po dvě noci na jednotce intenzivní péče vážně nemocného, covidem nakaženého Borise Johnsona, aby mu nepoklesla míra kyslíku v krvi na nebezpečnou úroveň, oznámila, že z absolutní deziluze nyní z britského zdravotnictví odchází, "protože Johnsonova vláda nemá vůči zdravotnikům a britskému zdravotnictví vůbec žádný respekt".

Rozhovor Britských listů 389. Jak fungují v ČR dezinformační servery

14. 5. 2021

čas čtení < 1 minuta




O charakteristické manipulativní praxi dezinformačních serverů v České republice hovoří Bohumil Kartous s Milošem Gregorem z Masarykovy univerzity v Brně, spoluautorem studie o dezinformačních serverech na internetu. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 14. května 2021.

 17143

Izrael usmrtil šéfa protikoronavirové jednotky v Gaze

18. 5. 2021

čas čtení < 1 minuta



 


Izrael usmrtil raketovým útokem ředitele  protikoronavirové jednotky v Gaze dr. Aymana Abuy al-Oufa a jeho rodinu, pak vybombardoval silnice vedoucí k nemocnici.

V pondělí byla vyřazena z provozu jediná laboratoř v Gaze, testující na koronavirus tím, že byla bombardována budova naproti v ulici.

Během pandemie...



https://twitter.com/MiddleEastEye/status/1394320707761364992?s=20

 17145

SVU sobota 29. mája 21, 17.00 CET, Zoom: Iva Pekárková predstavuje svoju knihu o tom, ako nestárnuť

18. 5. 2021

čas čtení 2 minuty

Milí priatelia,

Společnost pro vědy a umění na vás nezabúda a poslednú sobotu tohto mesiaca, čo padne na 29. mája, budeme mať o štvrtej poobede ďalšie virtuálne stretnutie. Dúfam, že ste si na zoom už zvykli a prídete v hojnom počte. Kľudne rozpošlite túto pozvánku ďalším priateľom a známym, keď chcete aj za hranicami - to je výhoda zoomu.

Keďže máme máj, bude to literárne poobedie, tentoraz iba s jednou autorkou, zato najznámejšou súčasnou britsko-českou spisovateľkou: Ivou Pekárkovou, píše Zuzana Slobodová z Londýna.

Když vám já ten dům neukradnu, ukradne ho někdo jiný. Tak kde je problém?

18. 5. 2021

čas čtení 1 minuta

;

"Vy  kradete můj dům!"

"A když vám ho neukradnu já, ukradne vám ho někdo jiný."

"Ne! Nikdo nám ho nesmí ukrást!"

Tento izraelský osadník se snaží převzít dům jedné palestinské rodiny. V okupované východojeruzalémské čtvrti Šejch Džará.

"Jakube, vy víte, že tohle není váš dům."

"Ano, ale jestliže já odejdu, vy ho zpátky nedostanete. Takže kde je problém? Proč na mě řvete? Já jsem tohle neudělal. Já jsem tohle neudělal. Je lehké na mě řvát, ale já jsem tohle neudělal."

"Vy kradete můj dům."

Ve čtvrti Šejch Džará žije asi 3000 Palestinců. Mnoho z nich jsou potomci lidí, kteří byli odtud vyhnáni. ze země, která je nyní Izrael, během etníckého očišťování v roce 1948.  Izrael nařizuje vyhnání palestinských rodin, které žily ve čtvrti Šejch Džará po dlouhé generace. Ohroženo je 58 Palestinců včetně 17 dětí. Ti mají být násilně vyhnání a to místo má být uvolněno pro židovské osady.

Palestinci na sociálních sítích žádají Save Sheikh Jarrah, Zachraňte Šejch Džará, a vyvíjejí nátlak na Izrael aby v té čtvrti zastavil probíhající "nakbu", "etnické očišťování", "katastrofu".

"Kradete můj dům."

O obscénní disproporčnosti palestinského konfliktu. Už bylo zavražděno 55 palestinských dětí

18. 5. 2021

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Do úterý 18.5. usmrtili Izraelci 213 Palestinců v Gaze. Hamas usmrtil 10 Izraelců. ZDE

Mehdi Hasan Show, MSNBC:  Izrael v Gaza City provádí množství tvrdého leteckého bombardování, zatímco počet mrtvých v Gaze dále stoupá. Tento týden zveřejnil senátor Bernie Sanders sžíravý komentář v New York Times o situaci v Gaze. Požadoval, aby Spojené státy přestaly být apologetou pro pravicovou Netanjahuovu vládu. Jeden výrok mě ale zaujal. Poslední věta: Na palestinských životech záleží.

To není výrok, který slýcháváme zrovna často. Vlastně ho od poslanců Kongresu v této zemi neslyšíme vůbec nikdy.

Možná, že si pomyslíte: Proč je to vůbec kontroverzní? Samozřejmě, že na palestinských životech záleží. Stejně jako na izraelských životech záleží. Na všech životech záleží. Na všech stranách. Ano.

Rozhovor Britských listů 388. Pro pravičáky hlasují ti nejchudší

11. 5. 2021

čas čtení < 1 minuta



O roli populismu v britské i české politice po nedávných britských volbách a o možné nezávislosti Skotska mluví v tomto Rozhovoru Britských listů Albín Sybera s dlouholetým obyvatelem Británie a Skotska, šéfredaktorem Britských listů Janem Čulíkem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 12. května 2021.

 16578

Čeští politikové se v případě hromadného zabíjení Palestinců chovají jako fašističtí šílenci

18. 5. 2021

čas čtení 3 minuty

Odkdy je normální vyvěšovat na státní budovy vlajku hromadných vrahů dětí? (JČ)

Občanské iniciativy Ne naším jménem – za spravedlivý mír na Blízkém východě, Židovský hlas solidarity, Mezinárodní hnutí solidarity (ISM) a Přátelé Palestiny vyzvaly ministra zahraničí Kulhánka k vyvěšení palestinské vlajky na budovu Černínského paláce. Chtějí tak doplnit vlajku Izraele na budově ministerstva zahraničí o vlajku druhé strany tzv. izraelsko-palestinského konfliktu, která má podle nich stejné právo na obranu a na uctění civilních obětí jako Izrael.

Člověk na hranici

18. 5. 2021

čas čtení < 1 minuta

 

Krátký experimentální poetický film, který vznikl v době lockdownu na česko polských hranicích.

 16786

Nová vědecká doporučení ohledně přenosu COVIDu vzdušnou cestou

17. 5. 2021

čas čtení 1 minuta

Podle nových doporučení amerických Centers for Disease Control and Prevention (CDC) dochází často k přenosu virové choroby COVID-19 aerosoly. V minulosti se mělo za to, že velká většina nákaz se uskutečňuje prostřednictvím blízkého kontaktu osob a relativně velkých kapének a částeček.

Izrael a Palestina směřují do nezvládnutelné krize, varuje šéf OSN

17. 5. 2021

čas čtení 3 minuty

Foto: Palestinský otec nese zraněné dítě, které bylo vyhrabáno z trosek vybombardovaného domu

V Gaze bylo usmrceno dalších 42 Palestinců a Hamas odpaluje další rakety do Izraele


Erupce izraelsko-palestinského konfliktu směřuje do "nezvládnutelné bezpečnostní a humanitární krize", varoval generální tajemník OSN po dni vážné eskalace konfliktu, kdy izraelské letecké údery usmrtily v Gaze 42 Palestinců. Byl to nejvražednější den od začátku tohoto konfliktu před týdnem. Padesát Palestinců bylo zraněno.

Moje dítě se ptá, jestli Izrael dokáže zničit náš dům, když nejde elektřina

17. 5. 2021

čas čtení 5 minut



V úterý večer jsme se moje žena, šest dětí a já skrývali v obýváku našeho bytu, protože jsme usoudili, že je to místo, které bude nejnepravděpodobněji zasaženo izraelskými raketami nebo troskami, které po výbuchu létají kolem. Dívali jsme se v televizi na živé vysílání toho, jak se chystala izraelská letadla zničit výškovou budovu al-Jawharah, když přestala jít elektřina, napsal v deníku New York Times z Gazy profesor srovnávací literatury, překládání a tvůrčího psaní Refaat Alareer.

Linah, které je osm let, anebo podle letopočtu z Gazy, je dvě války stará, se ptala bojácně a rozpačitě, jestli "oni" dokáží zničit náš dům, i když nejde elektřina.

 17136

Proč někteří Češi stále volají po "dobré vůli" ve vztahu k putinskému Rusku?

17. 5. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Foto: Wikimedia Commons. Licence: Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic.

Veřejnost v České republice kromě jiného odmítla plány Američanů na umístění protiraketového radaru - jen aby zbytečně neantagonizovala Moskvu. Zvolila si otevřeně proruského prezidenta a dovolila mu, aby rozštěpil zahraniční politiku způsobem, jaký maximálně vyhovuje Kremlu. Po léta se bezpečnostní složky tvářily, že nic nevidí, když se v zemi cvičily desetitisíce příslušníků proruských bojůvek. A ještě i na vrcholu diplomatické roztržky český velvyslanec nakráčel na letošní putinskou vojenskou přehlídku. - Výsledek? Protože si ČR dovolila reagovat na odhalení záškodnického útoku, s miliardovou škodou a dvěma mrtvými, ocitla se navzdory všemu uvedenému na oficiálním seznamu nepřátel Moskvy.

30742

Tragické dění v Izraeli/Palestině nelze redukovat na fotbalové utkání

17. 5. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 8 minut

Česká veřejná debata o vyhrocené situaci v Izraeli/Palestině, ať už hovoříme o médiích, politické scéně nebo sociálních sítích, je ostudně redukována na rovnocenný spor mezi dvěma znepřátelenými tábory. Není žádným tajemstvím, že postoje zoufale neinformovaných zastánců Izraele ve veřejném diskurzu drtivě převažují. A to za situace, kdy na americké politické a mediální scéně dochází k nesmělým změnám, kdy se ke slovu dostávají ti, kdo tento falešný narativ rozporují.

Rozhovor Britských listů 387. Afroameričané české společnosti jsou Romové

7. 5. 2021

čas čtení 1 minuta



Novinářka Apolena Rychlíková byla nominována na European Press Prize, za článek, který organizátorům této ceny poslal server Alarm. Rychlíková v něm poukazuje na pokrytectví záporného postoje mnoha Čechů vůči hnutí Black Lives Matter s tím, že Afroameričany v ČR jsou Romové, kteří tam žijí v otřesně utlačitelských podmínkách. V souvislosti s nominací Apoleny Rychlíkové na tuto cenu s ní hovoří Jan Čulík o nejrůznějších aspektech novinářské práce v dnešní České republice. Hovoříme všichni v podstatě jen k už přesvědčeným? A nejsou na české politické, hospodářské a sociální scéně daleko důležitější věci než žabomyší válka ohledně Jana Hamáčka? A selhala v tomto případě jako obvykle nejen celá česká státní infrastruktura, ale i novinářská obec? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 7. května 2021.



28916

Hovada

17. 5. 2021 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 4 minuty

Věřím, že tímhle textíkem neurazím lidi, kterých si vážím, protože se na silnici chovají slušně – zkrátka jsou lidmi a ne dobytkem (toho času jakýmsi omylem autoškoly s volantem v ruce).

A Kafkaesque experience

17. 5. 2021

čas čtení 3 minuty

UK government is warning British citizens of dual nationality, who have the right of abode in the UK, that they must register for the EU settlement scheme to be allowed to stay in Britain


Dr. Jan Čulík, editor-in-chief of this website and Senior Lecturer at the University of Glasgow in Scotland, has just received an anonymous UK government communication from  www.gov.uk/eusettlementscheme, by post.

The letter, dated 11th May, 2021, says that they know Jan Čulík is an  "an EU citizen" and so he "needs  to register for the EU settlement scheme by 30th June, 2021".

The letter is signed "Office manager". There is no return address.

The problem is that while Jan Čulík is indeed a holder of an EU (Czech) passport, he is  ALSO a British citizen and has been a British passport holder for 36  years. He received his  UK Certificate of Naturalisation in 1985. His UK passport says:


Right of Abode
This passport is proof that the holder has the right of abode in the UK if the holder's nationality is shown as British citizen or the passport has an observation that the holder has the right of abode in the UK.

The passport does say that Jan Čulík is a British citizen.

 17128

Írán slíbil pomoc palestinským ozbrojencům

17. 5. 2021

čas čtení 2 minuty

Íránské vedení slíbilo poskytnout palestinskému uskupení Hamas "všestrannou pomoc" v nynějším střetu s Izraelem. Poté co ozbrojený konflikt mezi židovským státem a pásmem Gazy přešel do horké fáze, Teherán se aktivně snaží předvést svou účast v něm. V důsledku toho se objevuje nebezpečí, že kvůli palestinské otázce mohou zamrznout jednání o íránském jaderném programu, všímá si Igor Subbotin.

 17129

Izraelská pravice je politický kult

17. 5. 2021

čas čtení < 1 minuta

Netanjahu udělal z izraelské pravice kult. Každý kdo se postaví Bibimu, zpochybní jeho úsudek nebo schvaluje tvrzení, že je zkorumpovaný, je okamžitě onálepkován coby zrádce ochotný spolupracovat s "teroristickými" Araby a levičáky, napsala Elisabeth Tsurkovová

 16637

Ignorujte Johnsonovo rozvolňování, hrozí indická varianta, varují britští zdravotničtí experti

17. 5. 2021

čas čtení 2 minuty


Britové by měl ignorovat pondělní rozvolnění lockdownu a přestože je to nyní povoleno, neměli by chodit dovnitř do barů a restaurací, jinak vyvolá indická varianta koronaviru třetí vlnu nákazy, varují britští experti.

Bývalý hlavní vládní vědecký poradce, čelný odborník na veřejné zdraví a odbory zastupující britské lékaře naléhají na veřejnost, aby se lidé setkávali jen venku, jinak dojde k šíření indické varianty.

Rozhovor Britských listů 385. Nikdo dnes neví, co je pokrok

30. 4. 2021

čas čtení 1 minuta



Při příležitosti Svátku práce hovoří Bohumil Kartous s bývalým předsedou vlády České republiky Vladimírem Špidlou o tom, zda může přežít sociální demokracie v Česku a v Evropě obecně. Vladimír Špidla přináší v tomto rozhovoru celou řadu brilantních postřehů o krizi politické reprezentace, o tom, co znamenal pojem pokroku v minulosti a co může znamenat dnes a v budoucnosti a zda vůbec budeme řešit nadcházející epochální proměnu ekonomiky, k níž dojde v důsledku robotizace - Česko tohle zatím zdá se vůbec neřeší a zabývá se na vnitropolitické scéně v podstatě jen pitomostmi. Tento opravdu podnětný Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 30. dubna 2021.

Rozhovor Britských listů 386. Přijďte žít a pracovat na Jesenicko

5. 5. 2021

čas čtení 1 minuta



Není jediná možná existence v České republice jenom v Praze, Kamil Kavka, tvůrce platformy PositivJE, se vrátil po téměř patnácti letech života v Praze do Jesenicka a není sám. Jeho platforma chce připravovat lidi z regionů, aby se po zkušenostech v centru vrátili do míst svého původu v regionech. Vždyť nám koronavirová krize ukázala, že není nutné pracovat jen ve velkém městě. Mimochodem to povede i k poklesu cen nemovitostí ve velkoměstech a k nárůstu cen nemovitostí na venkově. S Kamilem Kavkou mluví v tomto Rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 5. května 2021.



 

 16936

"Alexandr Něvskij nás učí, že se Západem se nelze domluvit"

17. 5. 2021

čas čtení 1 minuta

Rusové si letos připomínají osmisté výročí narození Alexandra Něvského proto, že rozuměl tomu, co dělá Rusko dnes. Chápal, že Západ je větší hrozbou než Východ a že s některými nepřáteli je třeba bojovat silou zbraní, zatímco s jinými diplomacií, prohlásil šéf Státní dumy Vjačeslav Volodin.

Arménský premiér požádal Putina o vojenskou pomoc

17. 5. 2021

čas čtení < 1 minuta

Arménský premiér Pašinjan požádal ruského prezidenta Putina o vojenskou pomoc v souvislosti s narušením hranice ázerbájdžánskými jednotkami v provincii Sjunik.

Během války v Náhorním Karabachu Moskva zdůvodňovala svou pasivitu poukazem na to, že sporné území, na němž probíhaly boje, nepovažuje za součást Arménie. Provincie Sjunik a Gegharkunik (kde je údajně také hlášen průnik azerských jednotek) jsou však podle libovolně "gumového" výkladu jednoznačně součástí Arménie a jejich napadení by mělo aktivovat spojeneckou smlouvu mezi Jerevanem a Moskvou.


Hospodaření OSBL za duben 2021

18. 5. 2021

čas čtení 1 minuta

V dubnu 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 55 909.33 výdaje byly  61 731.50 Kč. Zůstatek ke konci dubna byl 93 128.56  Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci dubnu 2021.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 

Katolická církev | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Wikileaks | Očkování a racionalita | Americký dokumentarista Michael Moore | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Norsko | Turecko | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Globalizace | Sociální poměry | Korupce | Identita | Rasismus | Vietnam | Libye | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Psychiatrie | Psychologie | Oligarchie | PPF | Životní prostředí | Teroristická hrozba a politické hry | Ústava | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Afrika | Chudoba | Bělorusko | Dánsko | Bezdomovectví | Hospodaření Občanského sdružení Britské listy | Japonsko | Ekologie | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Itálie | Sociální vědy aplikované do života | Doprava | Čína | Austrálie | Nový Zéland | Severní Korea | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Demokratický proces se zasekl | Rozhovory Britských listů | Polsko | Drogy | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Francie | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Německo dnes | Školství | Řádění exekutorů v České republice | Genderová nerovnost ve společnosti | Brazílie | Ekonomika | Velká Británie - politika a společnost | Imigrace do Evropy | Sýrie | Jemen | Brexit - vše | Saúdská Arábie | Sdělovací prostředky | Babiš | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Španělsko | Extremismus | Rusko za Vladimíra Putina | Lidská práva | Maďarsko | Ukrajina | Budoucnost NATO a OSN | Spam a šíření dezinformací na internetu | Joe Biden | Donald Trump | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Írán | Evropská unie | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Lidské zdraví | Privatizace po česku | Léková politika, zdravotnictví | Občanská společnost | USA | Česká literatura | Česká politická scéna | Koronavirus | Globální oteplování | Energetické úspory | Srbsko | Česká republika
22142