Mezitím v Absurdistánu 176:

Korupce a zakazované protesty

19. 5. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut
 
Pokud vám bylo řečeno, že vládní komise pro vyšetřování pedofilie je jen loutkovým orgánem, který nedělá nic, možná budete chtít tento názor přehodnotit. Rozhodl jsem se ho přehodnotit, když jsem uslyšel, že komise  požaduje, aby jí episkopát poskytl veškeré údaje od kurie a církevních soudů ohledně zločinů kněžské pedofilie. Episkopát tento požadavek zvážil a reagoval:  „Zajímavý návrh, ale, ehm, ne, děkujeme“.  A komise nemůže dělat nic, protože nemá žádné právní nástroje, které by církvi nařídily tyto spisy vydat. Může o ně jen zdvořile požádat. Po svém přehodnocení jsem se tedy rozhodl vrátit se k svému předchozímu názoru: Komise pro vyšetřování  pedofilie je jen loutkovým orgánem, který vládě umožňuje předstírat, že ve věci církevní pedofilie něco dělá.

 

Nový program vlády jmenující se „Nowy Ład“ (Nový řád) a poté přejmenovaný na „Polski Ład - Nowa Nadzieja“ (Polský řád - Nová naděje) se zdá být také kouřovou clonou. Obsahuje převážně sliby - některé pěkné - jako další předstírání rozdávání peněz formou posilování  sociálního státu, jiné méně hezké - například zvyšování daní (což vyvolalo rozruch mezi podnikateli, kteří pohrozili  přesunem svých podniků do České republiky  - dokonce i zástupce předsedy Polské Razem, vládnoucí koaliční strany, pohrozil, že své podnikání přesune do zahraničí). Program také obsahuje některé zcela nereálné sliby, jako je přeměna oblasti kolem Rzeszowa na „Vodíkové údolí“, ve světové centrum vodíkových technologií.

Někteří tvrdí, že název „Nový řád“ byl změněn na „Polský řád“, aby se podobal německému stereotypu Polnische Wirtschaft, podle kterého „polský řád“ znamená špínu, absenci rozumného plánování a špatné řízení. Ovšem podle nových pravidel bude Polsko vypadat přesně takhle, protože projekt umožňuje Polákům bez povolení stavět domy s plochou střechou až do 70 metrů čtverečních. Jako by polské územní plánování již posledních 30 let neumíralo v příkopě ... Nově navrhovaný zákon o lesnictví, který má firmám umožnit vyměňovat si pozemky se Státními lesy - dokonce i průmyslem zcela znečištěná pustina bude vyměněna za les 1: 1 do tohoto obrazu zcela určitě patří. 

Není jasné, jak mají být všechny ty sliby od Polnische Ordung, promiňte, od Polského řádu, financovány, a je zcela jasné, že vláda doufá v ty fondy EU, které mají po krizi COVID-19 znovu nastartovat Evropu. Nerad si hraju na proroka, ale očekávám, že jediné čeho se nám dostane, budou vyšší daně a některé strategicky rozmístěné úplatky pro veřejnost, aby se zajistilo znovuzvolení strany PiS. Zakládám své předpovědi na výsledcích předchozího plánu premiéra Mateusze Morawieckého, „Strategie odpovědného rozvoje“ z roku 2016. Skončilo to zvýšenými daněmi a inflací v důsledku vládních úplatků veřejnosti, ale slíbený milion elektromobilů atd. jaksi nikde nevidět. Jedinou částí této Strategie, kterou lze považovat za úspěšnou, je to, že Morawiecki slíbil konsolidovat podniky v holdinzích - až na to, že je konsolidoval pod kontrolou oligarchů PiS.

Například nedávno všechny místní noviny, který tuhle zakoupil státní ropný gigant Orlen, publikovaly článek, ve kterém vychválily do nebes návrh fúze firem Orlen a Lotos - dvou větších ropných společností v Polsku. Jen  opravdu pozorní čtenáři by si v rohu stránky povšimli řádky čísel a ještě méně z nich bude vědět, že to je číslo reklamy, což znamená, že se ve skutečnosti jednalo o sponzorovaný obsah.

Je to ironické, protože na jiných místech mediálního impéria ovládaného stranou PiS je hledání podprahové reklamy velmi přísné - natolik, že zaměstnancům státní propagandistické televize  TVP bylo nařízeno „odstranit nebo změnit barvu“  veškerých  záběrů dospívající hvězdy Roksany Węgiel, ve které má na tvářích duhový make-up. Zákaz byl rozšířen i na sociální média, včetně lidí, kteří zveřejňují obrázky na svých soukromých kanálech ...

Není divu, že k vyloučení takových šokujících situací, jako je dospívající dívka, která si na tváře namaluje duhu, je strana PiS nucena zajistit, aby všude pracovali pouze lidé, kterým může důvěřovat. Nedávný průzkum mezi zaměstnanci ministerstva zahraničních věcí ukázal, že tam vládne naprosto neuvěřitelná míra protekce.   Podle zaměstnanců už na kvalifikaci zaměstnanců vůbec nezáleží a mnoho z nich má pocit, že si jich nikdo za jejich práci neváží. Průzkum shrnul tento vtip:

- Ministr zahraničních věcí se zeptal svých zaměstnanců, zda jsou ve své práci spokojeni:
- 21% uvedlo NE
- 7% uvedlo ANO
- 72% odpovědělo: „A na co ty hloupé otázky, strýčku?


Vládní koalice zachází se státními institucemi a s veřejnými penězi, jako by byly její. Marcin Warchoł - náměstek ministra spravedlnosti, a kandidát na místo primátora  města Rzeszowa se na dobu své předvolební kampaně vzdal své práce na ministerstvu. Nedávno ale přerušil svou dovolenou, aby  z fondu justice poskytl místním dobrovolným hasičským sborům 1 200 000 zł (7,2 milionů Kč). Peníze z tohoto fondu mají pomáhat obětem trestných činů a sponzorovat projekty, které pomáhají předcházet trestným činům, ale zjevně si Warchoł myslí, že může tohoto fondu taky používat k úplatkům pro zajištění svého vítězství ve volbách. Když se ho na to  zeptáte, nevidí na tom nic špatného: „Nerozdával jsem ty šeky jako kandidát na primátora,  jako náměstek ministra nemám žádnou stranickou příslušnost," řekl.  

Avšak láska k dobrovolným hasičským sborům není ve vládnoucí koalici  zrovna trvalá. Tato organizace je v Polsku velmi silná a dobrovolná hasiči hrají klíčovou roli v hasičském systému již více než 100 let - je jich desetkrát více než profesionálních hasičů. Ale podle nově navrhovaného zákona přijdou nyní o právo nazývat se hasiči, nosit uniformy nebo se účastnit bezplatného výcviku poskytovaného státní hasičskou službou. Jejich povinnosti samozřejmě zůstanou stejné.

Jak tedy vznikl tento nápad? Dobrovolné hasičské sbory jsou silnou a početnou organizací - a zároveň jednou z mála, které jsou stále ještě hodně nezávislé na politicích. Tahle změna zlikviduje současný stav, který  existuje už od doby před válkou, a zvýší závislost dobrovolných hasičů na fondech rozdělovaných politiky. A Warchołův pokus je podplatit, aby pro něho hlasovali,už dokazuje, jak je to důležité.

Jiné  organizace jsou jak se zdá už nyní zcela podřízeny současným polským vládcům. Polská skautská asociace vážně diskutuje o otázkce, zda je možné, aby byl skaut ateista.  Na tom není nic nového: alternativní přísaha byla odstraněna v 90. letech a od té doby smějí skauti jen přísahat „Sloužím Bohu a Polsku“. během let se provádělo množství  akrobacie, která měla vysvětlit, že „Bůh“ není vlastně skutečný bůh, ale jakési nespecifikované vyšší dobro, ale nyní už byla maska oficiálně stržena.

O nic lepší nejsou ani státní instituce. Poté, co 25letý vandal kopal do hlavy sochy svaté Faustyny ​​v Myślibórzu, vyrazil polský stát do akce. Místní vojvoda a dva poslanci přispěchali na  to místo a tam se modlili za Korunku Božského milosrdenství!   Naštěstí tam byly štáby televizních a rozhlasových stanic z vládních médií, takže s nimi mohly hovořit o dalším útoku „zaměřeném na naše hodnoty, křesťanské hodnoty“, což je „ještě nepochopitelnější chování, zejména že se jedná o polskou svatou, která hovořila o milosrdenství. Toto milosrdenství se díky ní stalo známým po celém světě. Svatý papež Jan Pavel II. přece zavedl Den milosrdenství, když svatou sestru Faustynu svatořečil.“ 

Zajímalo by mě, proč polský stát platí všechny ty kaplany, opravdu je potřebujeme? Ostatní státní úředníci to zjevně zvládají i bez nich...

Překvapivě, i když se dobrému stavu soch  dostává tolik pozornosti, žádný státní úředník ani mediální zájem se nestará o víru živého člověka, tedy ženy, která je těhotná se siamskými  dvojčaty, které nebude možné oddělit. Porod pro ni může být opravdu nebezpečný, ale ze strachu z kriminálních následků jí lékaři potrat odmítli, protože těhotenství pro ni „v této fázi“ není nebezpečné. Bylo jí doporučeno „pokračovat v těhotenství“ a  tiše doufat, že plody samy zemřou, což je pravděpodobné. Je to velmi humánní.

Pokud jste si mysleli, že si státní úředníci, kteří se modlí za poškozenou sochu ze sebe dělají idioty, doporučil bych vám bližší pohled na práci polské policie. Teprve minulý týden jelo několik aktivistů autem po Varšavě poblíž místa, kde bydlí Kaczyński. Vůz byl vyzdoben malou gumovou kachničkou s bleskem (symbolem stávky žen) v zadku. Kachna je odkazem na Kaczyńského, jehož příjmení je odvozeno od toho ptáka.

Aktivisty brzy zastavila dopravní policie a bylo jim nařízeno dekoraci odstranit, aby to nebránilo výhledu. Ale bylo to jen proto, aby měla ostatní policejní vozidla čas  do oblasti přijet. Další dvě  hodiny ty aktivisty v autě sledovalo nejméně osm policejních aut - šest z nich nebylo označeno - a v jednu chvíli až čtyři najednou. Ti aktivisté se pokusili trollovat policii změnou jízdního pruhu těsně před plnou čarou nebo vjížděním do slepých uliček. Když  začali policisty filmovat  pomocí mobilních telefonů, auta velkou rychlostí odjížděla pryč. Když  z auta vystoupili a šli se projít, brzy narazili na kordon policistů…

Klipy z této akce můžete sledovat zde:


 
Policie popřela, že by aktivisty vůbec sledovala. Není to ale poprvé, kdy to dělali a kdy byli odhaleni.  

Jiný  aktivista byl brutálně zadržen policií, když stál s protivládním transparentem.


Policie tvrdí, že byl zatčen za „účast na spontánním shromažďování a za odmítnutí sdělit své jméno“. Což je trochu hloupé, protože policie dobře ví, o koho jde: je to tentýž člověk, který pokládá věnec obětem smolenské havárie, který pak každý měsíc policie nebo armáda ukradne (více v pokračování z minulého týdne). Právníci se shodují, že toto zadržení bylo zcela nezákonné - policie nemá právo požadovat jméno od osoby, která nedělá nic nezákonného. A i kdyby byla „účast na spontánním shromáždění“   nezákonná (což není, dokonce ani  během COVIDu-19), jelikož byl jediným účastníkem tohoto shromáždění, těžko se mohl rozejít, že?

Jen před několika lety, když jsem četl „že policie zatkla muže za to, že zorganizoval protest jediného člověka"  řekl bych si, že to musí být Rusko nebo Bělorusko. Dnes si už nemůžete být jisti.

1
Vytisknout
7028

Diskuse

Obsah vydání | 25. 5. 2021