Lékaři bez hranic: V Gaze umírají civilisté, poškozována jsou i zdravotnická zařízení

18. 5. 2021

čas čtení 4 minuty
tisková zpráva  a fotografie organizace Lékaři bez hranic

V noci na neděli 16. května došlo k leteckému útoku na město Gaza. Zemřelo při něm nejméně 42 lidí, včetně 10 dětí, uvádí tamní ministerstvo zdravotnictví.


Bomby, které na oblast dopadly, zničily i sterilizační místnost a čekárnu kliniky Lékařů bez hranic.

Přístup vážně zraněných obětí útoků k lékařské péči je omezen, protože nálety poškodily i silnice.

Prioritou teď musí být zajistit vstup do oblasti dalším humanitárním pracovníkům a umožnit dovoz potřebného zdravotnického materiálu.

 

 

V poškozeném zařízení, kde Lékaři bez hranic ošetřují úrazy a popáleniny, nebyl nikdo zraněn. Zaměstnanec organizace, svědek útoku, popsal události v Gaze jako dějiště naprostých hrůz. Čtvrtí otřásla silná exploze, ženy a děti vyběhly do ulic, odkud šel slyšet křik a pláč. „Situace byla už tak dost hrozná — počet civilních obětí roste každým dnem. Když jsem ale ráno po útoku viděl škodu v této oblasti, včetně naší poškozené kliniky, neměl jsem slov,“ popisuje lékař Mohammed Abu Mughaiseeb, zástupce koordinátora zdravotnických aktivit Lékařů bez hranic v Gaze. „Útok se podepsal na všem kolem — domech, silnicích, stromech. Klinice, kde každý rok ošetříme přes tisíc dětí s popáleninami a jinými úrazy, chyběla zeď a všude ležely trosky. Museli jsme naše zařízení zavřít nejen kvůli těmto škodám, ale i kvůli tomu, že cesty jsou zničené a v oblasti stále hrozí nebezpečí.“

Omezená zdravotní péče a civilisté jako terč

Zranění lidé v ohrožení života mají velmi omezený přístup ke zdravotní péči. Izraelské nálety totiž zničily silnice vedoucí do nemocnic. Zdravotníci se cítí ohroženi, když jdou do práce. Mezi oběťmi na životech, jež má na svědomí nálet poblíž nemocnice Lékařů bez hranic, byli i dva doktoři. Navíc docházejí zásoby zdravotnického materiálu. 

K poledni 17. května bylo podle tamního ministerstva zdravotnictví v Gaze zabito nejméně 200 lidí, včetně 59 dětí. V Izraeli zemřelo v důsledku raket vypálených z Gazy palestinskými ozbrojenými skupinami 10 lidí, z toho 2 byly děti.

„Příšerný útok na civilisty a civilní infrastrukturu, kterou v Gaze vidíme, je neomluvitelný a nedá se tolerovat,“ říká Ely Sok, vedoucí mise Lékařů bez hranic na palestinských územích. „Situace je kritická. Počet zraněných a vysídlených lidí stoupá, zatímco další humanitární pracovníci, ani zdravotnický materiál, se stále nemohou dostat do Gazy. Místní úřady hlásí, že mají zásoby krve na posledních pár hodin — to znamená, že pacientům nemohou poskytnout transfuzi, což je ve válečné medicíně klíčové.“

Tým Lékařů bez hranic pracuje po 24hodinových směnách jako výpomoc svým kolegům na urgentním příjmu a operačních sálech nemocnice Al-Awda v oblasti Jabalia. Tam denně ošetří až 45 pacientů s hlubokými ránami a vážnými popáleninami. Během posledního týdne taky organizace věnovala zdravotnické vybavení několika zařízením v pásmu Gazy. Své běžné programy tam teď kvůli nejisté situaci Lékaři bez hranic nemohou provozovat.

Zatímco Izrael pokračuje v ostřelovaní Gazy, přes 38 tisíc Palestinců muselo podle údajů OSN opustit své domovy. Nejméně 2 500 z nich je trvale ztratilo. Jsou mezi nimi i zaměstnanci Lékařů bez hranic. Spousta z nich teď přebývá u svých příbuzných. Pro ty, co takovou možnost nemají, organizace našla dočasné ubytování.

„Izrael musí útoky v srdci Gazy zastavit. Už tolikrát jsme viděli, jak znovu a znovu zabíjejí civilisty, nehledě na to, jak moc ‚cílené‘ se snaží být. V tak hustě zalidněné oblasti není možné důsledky bombardování omezit,“ říká Sok.

 

1
Vytisknout
4143

Diskuse

Obsah vydání | 25. 5. 2021