Jeho Eminence opět nakládá

19. 5. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

Pan kardinál Dominik Duka zveřejnil na Facebooku, kterak se stalo, že slečna Hana Lipovská se stala jejich nominantkou do Rady České televize. S potěšením kvituji, že o nominaci "rozhodly především vynikající (!!! pozn. JH) reference o jejím odborném zázemí: je členkou České společnosti ekonomické, Jednoty českých matematiků a fyziků a The American Economic Association." (A nikoli nějaká pazgřivá nenávist vůči veřejnoprávním médiím, jak by se snad mohl někdo domnívat).

Tak tedy:

 

1) Česká společnost ekonomická je spolek, jehož členem se stane každý, kdo podá přihlášku a zaplatí členský příspěvek. Ten je levný, dospělý pětistovku ročně, studenti polovic, senioři jen stovečku.

K získání členství není potřeba prokázat vůbec nic, jen vyplnit přihlášku s osobními údaji. Nemusíte prokazovat svou odbornost, svou publikační činnost, svou lektorskou činnost, svou veřejnou aktivitu, nenásleduje grilování před učenou komisí, která prověří, zda jste takovéhoto členství vůbec hodna.

2) Jednota českých matematiků a fyziků je spolek, jehož členem se stane každý, kdo vyplní online přihlášku a zaplatí členský příspěvek. Ten je ještě levnější, dospělí 350 kaček, studenti i senioři polovic. Ani zde není nutno nic prokazovat, registrační formulář ostatně žádné další informace kromě těch identifikačních ani nevyžaduje.

(U obou těchto společností je ještě členství schvalováno spolkem; vzhledem k tomu že žádný nepožaduje doložení odbornosti, pedagogické nebo výzkumné dráhy, předpokládám, že je to jen formální schválení pro vyhovění stanovám a pro zabránění nějakým nekalostem).

3) American Economic Association (to "The" je tam špatně, což je taková malá pozoruhodnost, do obrázku nicméně pěkně zapadající) je, jak již jistě tušíte, organizace, jejíž členem se stane každý, kdo vyplní členskou přihlášku a zaplatí příspěvek. I zde je členský příspěvek na Ameriku překvapivě nízký; pokud dosvědčíte, že jste ze zchudlé středoevropské rodiny, platíte jen 24 dolarů ročně (ti nejbohatší platí jen 44 dolarů, takže i tam je to za babku). I zde nemusíte dosvědčit své vzdělání, publikační činnost, atakdále atakdále, to už víte.

Jinými slovy, členy všech těchto společností - což byl pro Dominika kardinála Duku hlavní důvod, proč církev rozhodla o nominaci slečny Lipovské - se může stát úplně každý kdo přijde z ulice. Pro Jeho Eminenci je to však důkaz o vynikajících (!) odborných referencích.
Pro pořádek dodávám: není to VŮBEC NIC proti zmíněným třem společnostem. Jejich činnost může (či nemusí - nevím) být vskutku příkladná, podle webu vydávají řadu publikací a udávají mnoho dalších bohulibých aktivit. A protože jsem se pokusil jít do hloubky zjistit, zda i církevní nominantka už do těchto společností vyryla nějakou stopu, googloval jsem na výskyt jejího příjmení na webech těchto organizací (které jsou informačně velmi rozsáhlé a bohaté a jsou tam třeba aktivity jejich členů, jako jsou jejich přednášky a publikace). Výsledek je 0.

Na okraj. Já si velmi vážím náboženství i církví, ač sám věřící nejsem. Představují tkanivo, které ještě stále spojuje řadu společenských struktur včetně rodin, udržuje je pohromadě, předává, šíří i vytváří hodnoty, jde příkladem. Jsou i v dnešní době kladem a přínosem, nejen u nás.

Toto je ale velmi, velmi smutné.

3
Vytisknout
7395

Diskuse

Obsah vydání | 25. 5. 2021