Guardian cituje případ Jana Čulíka, který dostal varovný dopis od britské vlády

18. 5. 2021

čas čtení 2 minuty
Britský deník  Guardian včera citoval mj. i případ Jana Čulíka, který získal britské občanství v roce 1985 :),  v souvislosti s případy tisíců občanů, kteří mají v Británii dvojí občanství, britské a zároveň občanství nějaké země Evropské unie, kteří v posledních dnech obdrželi od britské vlády anonymní (!) dopis (podepsaný výrazem "Office Manager"), který je varoval, že jako "občané EU" se musejí do 30. června v Británii registrovat, jinak přijdou o přístup k zdravotnictví a mohou být deportováni. Totéž prý platí pro celou jejich rodinu.

Na dopis se nedalo nijak reagovat, protože v něm nebyla zpáteční adresa a když jste zavolali na udávanou telefonní linku, ozvala se předtočená informace, že je před vámi tolik telefonujících, že vás nemohou dát do fronty, a hovor se vypnul. Na internetových stránkách, uvedených v dopise, se nedalo upozornit na omyl, protože bylo lze pouze dotazovat se na předem definované otázky. No kafkárna, horší než za komunismu.

Celé je to absolutní nesmysl a v některých dopisech byla na straně dvě drobná věta, že pokud mají adresáti "britskou národnost" (to není správný termín, ten je "britské občanství") tak se na ně tyto výhrůžky nevztahují.

Jan Čulík se obrátil na svého poslance (za Skotskou nacionální stranu) v Dolní sněmovně. Jeho úřad jeho jménem okamžitě napsal britskému ministerstvu vnitra, aby jmenovitě a písemně potvrdilo, že se výhrůžný dopis na něho nevztahuje.

V pondělí 17. 5. pozdě v noci vyjádřil Janu Čulíkovi osobně podporu i rektor University of Glasgow Professor Sir Anton Muscatelli. Napsal mu, že je otřesen, tím, co se děje, a ujistil ho, že mu univerzita poskytne v této věci veškerou podporu. Stejně šokováni byli i Čulíkovi akademičtí kolegové. "What's going on in the UK at the moment beggars belief. - To, co se v současnosti děje v Británii, je naprosto neuvěřitelné," napsal například jeden z nich. 

Případ zaujal i lidskoprávní organizaci Human Rights Watch, jejíž mediální ředitel Andrew Stroehlein upozornil ve svých tweetech na anglickou verzi tohoto případu, zveřejněnou v Britských listech. Napsal k tomu:

Vlastně nemám v této věci příliš mnoho starostí o Jana Čulíka samotného. Je to tvrdý bojovník s dobrými  konexemi, který si prostě nenechá líbit žádné nesmysly od britského ministerstva vnitra. Ale pomyslete na jiné lidi, kteří chybně obdrželi tento dopis, které tento dopis zděsí a ztraumatizuje:




1
Vytisknout
6014

Diskuse

Obsah vydání | 24. 5. 2021