Koronavirus: Indie zaznamenala nový rekord v počtu denních úmrtí

18. 5. 2021

čas čtení 4 minuty
 
V pondělí 17.5.  ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo 1126 denních nákaz, je to ve srovnání s pátkem 15.5. opět nárůst nákaz o 76 osob. Rozvolňování je v tomto kontextu v ČR šílenost, vzhledem k hrozbě indické varianty.   V ČR do 17.5.  zemřelo  29 933 lidí.  V nemocnicích je 1351 osob.Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 654 219 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. I Českou republiku vážně ohrožuje cestování do zahraničí. Češi se hromadně chystají přivézt nákazu z dovolené v Chorvatsku.

Průměrný počet nákaz za posledních 7 dní je v ČR 67 na 100 000 obyvatel, za posledních 14 dní 162 na 100 000 (v Británii je to nyní 23,5 nákaz na 100 000, přesto se tam silně obávají indické varianty, která postihla některá místa v severní Angli a ve Skotsku).

V pondělí 17.5. bylo v ČR očkováno 74 290 osob, ukončeno bylo očkování  jen 6359 osob. Důraz na očkování první dávkou je zjevně chybný, protože šíření nákazy brání až druhá dávka. První dávkou bylo dosud očkováno 3 104 828 lidí, druhou dávkou 1 088 822 osob.

- V severoanglických ohniscích nákazy indickou variantou končí s vážným průběhem covidu v nemocnicích ti občané, kterým byla nabídnuta vakcína, ale nenechali se očkovat. Veřejnost zuří. Andrew Lloyd Webber, známý autor muzikálů, řekl v rozhlase, že tito lidé by měli být ostrakizováni stejně jako osoby, které si sednou v opilosti za volant. Někteří posluchači volali v úterý dopoledne do rádia, že by se tito lidi měli z nemocnic vyhodit. Stephen Reicher, profesor sociální psychologie na St Andrews University upozornil, že na koronavirem můžeme zvítězit pouze, pokud budeme jednat solidárně s ostatními. Pokud se budeme chovat sobecky, poškodíme lidi v komunitě a nakonec i sebe.

- Vakcíny jsou vysoce efektivní. U více než 90 procent Britů vznikly po první dávce vakcíny AstraZeneca či Pfizer protilátky. U 96,42 procent lidí vznikly v období od 28 do 34 dnů po první vakcíně protilátky proti covidu, v období od sedmi do čtrnácti dnů po druhé dávce počet vzrostl na 99,O8 lidí s protilátkami. Studie zkoumala 8517 lidí v Anglii a ve Walesu. ZDE 

- Od pondělka 17.5. smějí Angličané chodit i dovnitř do restaurací, avšak imunologové varují, ať to lidé nepřehánějí. Koronavirus se hlavně šíří prostřednictvím aerosolů v uzavřených místnostech, a proto je návštěva restaurací stále ještě podstatným rizikem. pokud se lidi musejí setkávat v místnostech, je nesmírně důležité, aby otevřeli okna. Totéž platí o veřejné dopravě.  Epidemiologové také Brity varují, ať necestují do zahraničí. V Británii se v některých oblastech vážně šíří nakažlivější indická varianta koronaviru.

- Indie zaznamenala nový rekord v počtu úmrtí. 4329 mrtvých za posledních 24 hodin.

 

- Rusko zaznamenalo 8183 denních nákaz a dalších 364 denních mrtvých.

- Izraelská armáda leteckými údery zničila jedinou laboratoř v Gaze, která testovala občany na koronavirus.

- V Británii vládnou obavy, že během několika dní tam převládne indická varianta. Britská vláda potvrzuje, že rozvolnění lockdownu zruší, pokud by se situace drasticky zhoršila.

- Egypt dává přednost očkování pracovníkům v turistice.

- Indie začne znovu vyvážet vakcíny až na podzim.

- Vakcíny Pfizer/BioNTech se dají skladovat bez silného zmrazení daleko déle, než se původně předpokládalo, konstatovala Evropská léková agentura. Mohou být skladovány v normální ledničce při teplotě 2-8 stupňů Celsia ne jen pět dní, jak se původně myslelo, ale celý měsíc. To výrazně zlepší možnost očkovat touto vakcínou občany v EU, nutnost skladovat vakcíny při extremně nízkých teplotách dosud očkování bránila.

- Německo už nebude dávat při očkování přednost starým lidem a od 7. června bude očkovat kohokoliv nad 18 let.

- Itálie prodloužila zákaz vycházení, platí nyní nikoliv od 23 hodin, ale od 22 hodin.

- Ve Francii bylo na jednotkách intenzivní péče v pondělio 4186 osob, je to pokles o 69.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

2
Vytisknout
5510

Diskuse

Obsah vydání | 25. 5. 2021