Já tímto žádám o ochranu. Já a dalších 1,6 milionu Palestinců

19. 5. 2021

čas čtení 3 minuty
Moderátorka, ABC News: Samozřejmě, obvinění přicházejí z obou stran. Jakou odpovědnost cítíte vy, že nese organizace Hamas za ty smrtící útoky, k nimž nyní dochází?

Tamer Nafar, palestinský rapper: To je ale iritující otázka. Proč pokaždé kdy člověk z Palestiny poskytne interview, vy od něho chcete, aby přijal odpovědnost. Přijmout odpovědnost za co? Já nemám armádu, já nevlastním žádné zbraně. Jediné, co mám jako rapper, jako hudebník, jako umělec, je mikrofon. A vy tady hovoříte o obyvatelstvu, které je ozbrojené. A vy mluvíte o tom, jakou máme my odpovědnost. My nemáme vůbec žádné nástroje. Proč, když jde o Izraelce a o Palestince, vy vždycky musíte nalézt způsob, jak ospravedlnit izraelské zločiny. Proč?

 
Moderátorka: Vlastně, ne, vlastně, já se nesnažím ospravedlňovat ani jednu stranu. Jen se snažím říci: Není tady vina na obou stranách? Je tu odpovědnost na obou stranách?

Tamar Nafar: Tak mi to vysvětlete. Já nevím, jaká je moje odpovědnost. Můžete mi to sdělit?

Moderátorka: To, co se musí v tuto chvíli stát, aby přestalo krveprolévání v ulicích?

Tamar Nafar: Svět, zaprvé, právě v tuto chvíli, můžete jít i na můj Instagram, a naleznete tam můj telefonát izraelské policii, který jsem uskutečnil jako izraelský občan. Jako občan nejdemokratičtějšího státu na Blízkém východě. Zavolal jsem na policii, řekl jsem, Poslouchejte, právě jsem od vás dostal zprávu, že platí zákaz vycházení a že nechcete, abych chodil ven na ulici. Já jako občan tohoto města. A zároveň se dívám do ulic ze svých oken a vidím spoustu izraelských osadníků, kteří přicházejí z Hebronu, kteří přicházejí z Chalilu, přicházejí ze všech stran, přicházejí sem a mají krátké zbraně  Uzi i další zbraně. A oni chodí po mých ulicích.

Telefonát: Máte tady ozbrojence, kteří chodí ve čtvrtích, kde žijí neozbrojení občané a ozbrojená policie je chrání.

Policistka: Pane, já tady velím a nepotřebuju váš souhlas k tomu, co -

Vy nepotřebujete můj souhlas? Poslouchejte, neřvěte na mě, poslouchejte, poslouchejte... Nashledanou.


Tamer Nafar: Takže vy jste právě řekla, že já nemohu cestovat, jak je možné, že oni mohou cestovat? A mám tady ozbrojence, které ochraňuje policie. Policie ochraňuje ozbrojence, neochraňuje neozbrojené lidi. Takže jestli se mě chcete zeptat, jaká je situace, pro mě teď jako pro otce, jako někoho, kdo se bojí o vlastní život, jediným řešením je, že někdo, nějaká organizace, nějaké Spojené národy, nějaký policejní zákon, nevím Superman, Spider-Man, Wonder Woman, ať už jim říkáte jakkoliv v této paranoidní situaci, ptala jste se, co očekávám. Vzhledem k tomu, že izraelská policie si bere každoročně mé peníze, ode mne jako od občana, který platí daně, a ona mě nechrání, já tímto žádám o ochranu.  Já a dalších 1,6 milionů Palestinců, kteří jsme tu uvězněni a drženi v Izraeli jako rukojmí. Top je ten první krok, o který žádám.  

Video níže:



1
Vytisknout
5772

Diskuse

Obsah vydání | 25. 5. 2021