Ruská agrese na Ukrajině: Rusko zuří nad blokací dopravy zboží do Kaliningradu

21. 6. 2022

čas čtení 21 minut

- Rusko bombardováním podpálilo školu v městě Avdiivka:





Ukrajina zahájila údery na Hadí ostrov

Ukrajinská armáda uvedla, že podnikla letecké údery na  Hadí ostrov, a způsobila ruským silám "značné ztráty".

- Vojenská situace pro obránce Ukrajiny na východě Donbasu je "mimořádně obtížná", uvedl gubernátor Luhanské oblasti. Předpokládá se, že v severodoněcké chemičce Azot se ukrývá asi 568 civilistů. Ruské útoky zesílily ve snaze dobýt Severodoněck a Lysyčansk.

- Ruské jednotky se zmocnily frontové vesnice Toškivka poblíž dvojměstí Severodoněck a Lysyčansk v oblasti Donbasu.
Náčelník vojenské správy Severodoněcké oblasti Roman Vlasenko uvedl, že vesnice není od pondělí pod ukrajinskou kontrolou, a dodal, že bitva o Donbas je nyní "v plném proudu".

- Požár, který vypukl poté, co ukrajinské síly údajně zaútočily na ropné plošiny v Černém moři u pobřeží Krymu, se podle proruského představitele blíží k ropnému vrtu.
Tři lidé byli zraněni a sedm osob se údajně stále pohřešuje. Ruskem podporovaný vůdce anektovaného Krymu Sergej Aksjonov z útoku obvinil Kyjev.


- Americký generální prokurátor Merrick Garland je na Ukrajině, aby projednal snahy o stíhání osob zapojených do válečných zločinů během ruské invaze, uvedl představitel ministerstva spravedlnosti.
Garland se setkal s ukrajinskou generální prokurátorkou Irynou Venediktovou a oznámil vytvoření týmu pro odpovědnost za válečné zločiny, který bude pracovat na identifikaci a stíhání všech, kdo se na Ukrajině dopustili válečných zločinů.
.

Rozhovor Britských listů 503. Jak Fialova vláda stále nic nedělá na pomoc drsně chudnoucímu obyvatelstvu

19. 6. 2022

čas čtení 1 minuta



Fialův "deštník proti chudobě" je výsměchem velké části obyvatelstva České republiky, která v důsledku drasticky rostoucích cen potravin a energií nemá už vůbec žádnou možnost žádné své výdaje omezit nebo přesměrovat, a zůstává jim jediné: Hladovění. Fialova vláda hovoří o možné pomoci lidem už od dubna, ale je červen a pořád nic. Pomoc musí být cílená, jinak ještě dál rozjede inflaci. O všech těchto vysoce znepokojujících skutečnostech a o diletantsko-ideologické neschopnosti Fialovy vlády hovoří Jan Čulík s expertem na dluhovou problematiku Radkem Háblem. Tento rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 21. června 2022. 

V této chvíli nejnebezpečnější místo na světě - Suvalská proláklina. Tam vznikne konfrontace mezi Ruskem a NATO

21. 6. 2022

čas čtení 13 minut



V případě střetu mezi Ruskem a NATO by se Suvalská proláklina pravděpodobně stala prvním místem kontaktu.

Při procházce mezi zdobenými vilami z 19. století, fontánami a jezírky, kterými je toto ospalé lázeňské město poseto, snadno zapomenete, že vás tu má Putin na mušce, píše list Politico.

Město Druskininkai, které leží na jihovýchodní hranici Litvy, se otevírá do úzkého zářezu strategického území známého jako Suvalská proláklina. Západní vojenští plánovači varují, že tato oblast, která se táhne asi 100 kilometrů podél litevsko-polské hranice mezi Běloruskem na východě a ruskou exklávou Kaliningrad na západě, by pravděpodobně byla jedním z prvních cílů ruského prezidenta, pokud by se někdy rozhodl rozšířit válku na Ukrajině v kinetickou konfrontaci s NATO.

Mezitím v Absurdistánu 217. Polští biskupové jsou naštvaní, že si Poláci dělají z církve legraci

21. 6. 2022 / Tomasz Oryński

čas čtení 15 minut

Polská firma Orlen přidala místo pro další číslici, tedy desítky,  na panel oznamující na pumpách ceny benzínu. Očekává, že cena stoupne nad 10 zlotých (60 Kč). Vlevo jsou ceny v březnu, vpravo v červnu:

Je hrozné, jak jsou křesťané v Polsku diskriminováni. Možná si vzpomínáte, jak jsem minule svůj článek zakončil informací o tom, že polští skauti mají nyní na výběr, zda chtějí přísahu složit s odvoláním na Boha, nebo bez něj. Tímto příběh zřejmě nekončí. Víte, Pastorační rada polského skautského svazu (ano, to je věc, skauti mají Pastorační radu!) byla opravdu pobouřena a vydala rozzlobené prohlášení. Podle nich "sankcionování toho, že skauti nemohou přísahat, že budou sloužit Bohu, podkopává identitu polského skauta, stejně jako celé století skautingu, jak ho vytvořil Robert Baden-Powell". Doufají, že "cesta skautských ideálů zůstane navždy věrná Bohu a zůstane prostorem pro náboženský rozvoj".

O té strašné „nesvéprávnosti“ pana R, který patrně není orientován časem ani prostorem.... Penězi však jistě ano!

21. 6. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 8 minut

 

"Vy nejste psychicky nemocný, pane Juráčku, Vy trpíte nepředstavitelnou nespravedlností společnosti, na kterou si nemůžete zvyknout a já jako psychiatr Vám v tomto opravdu nemohu pomoci", zapsal si začátkem sedmdesátých let dvacátého století po návštěvě psychiatrické ordinace do svého "Deníku" filmový režisér Pavel Juráček

Obviněný Redl je dál nesvéprávný, řekl nedávno soud. Policie chce dokázat opak

Stíhaný podnikatel Michal Redl z kauzy Hlubuček je nesvéprávný, rozhodl už v polovině května Okresní soud v Plzni, a to s platností na dalších pět let. Soud Redlovi navíc zvedl finanční částku, se kterou může sám měsíčně nakládat. Kvůli nesvéprávnosti se přitom podnikatel stíhaný nyní s pražským exradním Petrem Hlubučkem už v minulosti v jiné kauze trestu vyhnul.
Zdroj ZDE

Když už si myslíš, že není možné vymyslet do článku nějakou novou absurditu v české politice, už je tady v realitě. Jelikož se v rámci sociální práce velmi často vyjadřuji ke klientů a řeším jejich případy a před omezením jejich svéprávnosti i po něm,  píši podněty, návrhy, dělám sociální šetření, účastním se soudů, myslím si, že o "praxi úkonu" snad i trochu něco vím.

Ruská agrese na Ukrajině: Moskva shromáždila "prakticky všechny své síly" k útoku na osady u Severodoněcku

21. 6. 2022

čas čtení 7 minut

- "Teď začne na Ukrajině hladomor a oni zruší sankce a budou se k nám chovat přátelsky, protože si uvědomí, že je nemožné se k nám nechovat přátelsky," řekla propagandistka Kremlu Margarita Simonjan na petrohradském ekonomickém fóru.

 Zelenský se setkal s hollywoodským hercem Benem Stillerem, velvyslancem "dobré vůle" pro vysoké komisařství OSN pro uprchlíky. Stiller řekl, že míra ničení na Ukrajině je daleko horší, než co viděl v televizi:

- Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maliar uvedla, že Rusko shromáždilo téměř všechny své síly k útoku na osady poblíž bojujícího východního města Severodoněck.

V oblasti Severodoněcku probíhají "rozhodující" boje, přičemž ruské vedení usiluje o dosažení hranic Luhanské oblasti do konce týdne, citovala Maliara ukrajinská tisková agentura.

Maliarová řekla novinářům:

    Ruská armáda vrhla prakticky všechny své síly a prostředky, aby zaútočila na osady v okolí. Snaží se prolomit obranu našich vojsk a snaží se obklíčit uskupení našich vojsk, které provádí obranu Lysyčanska a Severodoněcka.

Ukrajinské jednotky dělají "vše, co je v jejich silách", aby udržely své území a zabránily obklíčení, dodala:
"Musíme si však uvědomit, že nepřítel má převahu ve výzbroji, takže situace je nyní mimořádně obtížná a v noci a dnes je intenzita těchto rozhodujících bojů maximální."


 18448

Odhalena síť emailů jimiž je spravován Putinův majetek v hodnotě 4,5 miliardy dolarů

21. 6. 2022

čas čtení 6 minut

 
Paláce, jachty a vinice, které údajně Vladimíru Putinovi poskytli jeho přátelé a oligarchové, jsopu zřejmě spojeny st neformální sítí vlastnící majetek v hodnotě více než 4,5 miliardy dolarů.

Digitální stopa naznačuje, že řada rekreačních rezidencí a dalšího majetku, který údajně ruský prezident užívá a který podle dostupných záznamů patří nebo patřil určitým osobám, společnostem a charitativním organizacím, je propojena prostřednictvím společné e-mailové domény LLCInvest.ru.

Snímek uniklých e-mailových výměn z loňského září dále naznačuje, že ředitelé a správci spojení s některými ze subjektů, které vlastní a spravují tento majetek, diskutovali o každodenních obchodních problémech, jako by byli součástí jedné organizace.

 16510

Další šokující chování Borise Johnsona: Chce porušit zákon a proti stávce železničářů použít stávkokazy

21. 6. 2022

čas čtení 6 minut

 

Odbory odsuzují toto opatření jako potenciálně odporující mezinárodnímu právu.  40 000 zaměstnanců britských železnic se připravuje na první den stávky v úterý

V Británii nyní hrozí kromě železničních stávek i stávky právníků, učitelů a zdravotníků. Kvůli chudobě

Boris Johnson reagoval na největší stávky na železnici za poslední generaci a plánuje přerušit je  tím, že umožní firmám přijmout dočasně stávkokaze. Odbory odsoudily jako neproveditelné a nebezpečné opatření  potenciálně porušující mezinárodní právo.

V době, kdy se 40 000 zaměstnanců připravujena úterní stávku, nejrozsáhlejší na železnici za posledních 30 let, přišla Downing Street s opatřeními, která zaměstnavatelům umožní nahradit železničáře brigádníky.

Odbory v pondělí varovaly, že toto velmi kontroverzní opatření způsobí, že spory budou dlouhé a tvrdé, a Kongres odborových svazů (TUC) obvinil Johnsona z kroku, ke kterému se "nepřiblížila ani Margaret Thatcherová".

 18848

Flegmatický panovník

21. 6. 2022 / Soňa Svobodová

čas čtení 11 minut

 

Nejen jako o flegmatickém panovníkovi, se často hovoří o Vladislavu Jagellonském (1456 -1516), který se roku 1471 ve svých pouhých patnácti letech stal českým králem jako Vladislav II. Po svém předchůdci Jiřím z Poděbrad, však zdědil království se složitou politickou situací, kterou v první polovině jeho vlády provázely střety s papežem, jehož podporoval uherský král Matyáš Korvín, ale protože se snažil o bezkonfliktní a mírová řešení jednotlivých problémů a sporů, nazývala ho šlechta „král Bene“ („král Dobře“). A byl to také on, kdo na královský dvůr pozval českého fortifikačního stavitele a architekta Benedikta Rieda,

Jeho portrét je k vidění na nástěnné malbě ve Svatováclavské kapli v katedrále Svatého Víta, na Pražském Hradě. Budete-li se chtít o tomto jedinečném staviteli a jeho díle dozvědět více, pak není nic snazšího než sáhnout po knihách Portály z okruhu Benedikta Rieda I. a Portály z okruhu Benedikta Rieda II., jejichž autorkou je Mgr. Bc. Michaela Ramešová, Ph.D.

Paní Ramešová, jak se zrodila vaše myšlenka na vytvoření těchto dvou zajímavých knih?

 18843

Vítězství prvního levicového prezidenta v Kolumbii signalizuje, že populismus ztrácí půdu pod nohama

21. 6. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty

 

Chile, Argentina, Bolívie, Mexiko, Honduras a brzy i Brazílie se obracejí k levici. Gustavo Petro se nyní stal prvním levicovým prezidentem v historii Kolumbie. Po více než deseti letech, kdy byli v čele země zběsilí populisté, se k moci vrací levice. Venezuelu, Kubu ani Nikaraguu do tohoto seznamu nezařazuji, protože se nejedná o levicové vlády, ale o diktatury, které předstírají, že jsou socialistické. Diktatura je vždy jen diktaturou, nemá žádnou jinou ideologii.

Rozhovor Britských listů 501. Způsobí Fialova vláda zanedbáním pomoci občanům vládu populistické ultrapravice?

12. 6. 2022

čas čtení < 1 minuta



Jsme ve válce. Je mimořádná situace. Česká republika má inflaci 16 procent a obyvatelstvo celé Evropy trpí drastickým zvýšením cen potravin a energií. Co dělá Fialova vláda? Nic moc. Jaké to může mít dopady? Jan Čulík o tom hovoří s politologem Jiřím Pehem. Tento rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 14. června 2022.


Poněkud děsivá fotografie z vesmíru

20. 6. 2022

čas čtení < 1 minuta

Poněkud děsivá fotografie z vesmíru. Astronaut Bruce McCandless pluje vesmírem nepřivázaný k raketoplánu, daleko od něho, spoléjhá jen na svou osobní manévrovací jednotku. Poprvé v historii.



Jak čeští politikové rozhodují na základě špatných čísel

20. 6. 2022

čas čtení < 1 minuta




Rozhovor Britských listů 500. Pětistý Rozhovor Britských listů

10. 6. 2022

čas čtení < 1 minuta



Rozhovory Britských listů vysíláme na Regionální televizi a zveřejňujeme je na Britských listech už sedm let. Při příležitosti pětistého rozhovoru jsme se rozhodli tak trochu ohlédnout za jejich historií. Je to těžké, co všechno vybrat z pěti set rozhovorů, ale aspoň jsme se o to pokusili. V každém případě: Rozhovory Britských listů byly na You Tube rozděleny do tematických celků a obsahují bohaté informace od mnoha osobností, interviewovaných za posledních sedm let. Tento rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 10. června 2022.

Ruská agrese na Ukrajině: Zelenskij varuje evropské partnery, aby se připravili na útoky z Ruska

20. 6. 2022

čas čtení 10 minut

 - Svátek otců na Ukrajině byl o bolesti, kterou pociťují při objevení mrtvol svých dětí:


- Zelenskij předpovídá, že Rusko bude stupňovat útoky, a varuje Evropu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij předpověděl, že Rusko tento týden zintenzivní své útoky, a varoval evropské partnery, že i oni by se měli připravit na nárůst nepřátelských akcí, zatímco Kyjev čeká na rozhodnutí o své žádosti o vstup do EU.

Evropští představitelé se mají tento týden sejít, aby přijali konečné rozhodnutí ohledně urychlené žádosti Ukrajiny o členství.

Ačkoli ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že Moskva nemá "nic proti" tomuto kroku, mluvčí Kremlu uvedl, že Rusko žádost Kyjeva pozorně sleduje, zejména s ohledem na zvýšenou obrannou spolupráci mezi členskými zeměmi.
 
- Borrell z EU: Ruská blokáda vývozu obilí je "opravdový válečný zločin"

Ruská blokáda vývozu milionů tun ukrajinského obilí je válečný zločin, prohlásil šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell.

"Vyzýváme Rusko k odblokování přístavů... Je nepředstavitelné, nelze si představit, že miliony tun pšenice zůstávají na Ukrajině zablokovány, zatímco ve zbytku světa lidé trpí hladem," řekl podle agentury Reuters Borrell médiím.

"Je to opravdový  válečný zločin. Nedovedu si představit, že to bude trvat ještě dlouho," řekl při příjezdu na zasedání ministrů zahraničí Evropské unie v Lucemburku.

 16510

Další etapa úpadku Británie: Nyní tisková cenzura

20. 6. 2022

čas čtení 5 minut

Aktualizace: Během pondělka vyšlo najevo, že úřad premiéra v Downing Street si stěžoval listu The Times a deníku Daily Mail na tento článek, a oboje noviny tedy ten článek zlikvidovaly. Neuvěřitelné.

"Všechny záznamy byly zničeny nebo zfalzifikovány, všechny knihy byly přepsány, všechny obrazy byly přemalovány, všechny sochy a budovy na ulicích byly přejmenovány, všechna data byla změněna. A ten proces pokračuje každým dalším dnem a každou další minutou." George Orwell, 1984
Zřejmě nejčtenější článek z deniku Times letos. Přestože byl stažen. Sociální sítě jsou k něčemu




Nejnovější manželka Borise Johnsona a podivný případ zmizelého článku v deníku Times

Článek informoval, že když byl Boris Johnson britským ministrem zahraničí (v té  funkci nic nedělal), pokusil se z protekce nechat jmenovat svou tehdejší milenku Carrie Symondsovou šéfkou štábu na ministerstvu vnitra s ročním platem 100 000 liber (= 250 000 Kč měsíčně).

To, že má Johnson novou milenku, bylo zjištěno, když ho přistihli při sexu s ní v jeho kanceláři v Dolní sbněmovně - v době, kdy Johnsonova manželka byla nemocná s rakovinou.

Na první pohled se zdálo, že jde o politickou senzaci víkendu.

V sobotu deník Times přinesl zprávu o tvrzení, že se Boris Johnson v době, kdy byl ministrem zahraničí, snažil jmenovat svou tehdejší milenku šéfkou svého štábu.

Ale téměř ihned poté, co se článek dostal do tiskárny, byl bez vysvětlení či objasnění stažen.

Rozhovor Britských listů 502. Jak dlouho ještě vydrží Boris Johnson v premiérské funkci?

13. 6. 2022

čas čtení 1 minuta



Série skandálů Borise Johnsona je tak dlouhodobá, tak dramatická a tak rozsáhlá, že není možné se jim nevěnovat v Rozhovoru Britských listů. Johnsonovi se podařilo otřást základními pilíři britské demokracie, často považované za kolébku evropských demokratických systémů. Kromě toho, že Johnson systematicky porušoval zákaz sdružovat se během lockdownů a v premiérském sídle v Downing Street pořádal opakované pitky a mejdany, se nyní, poté, co 41 procent konzervativních poslanců hlasovalo pro jeho odstranění z premiérské funkce, rozhodl deportovat ubožáky, osoby prchající před válkou a propnásledováním, do Rwandy. Chystá se také porušit mezinárodní dohodu, kterou podepsal s Evropskou unií a zahájit obchodní válku proti EU. O šílenci, lháři a podvodníkovi v britské premiérské funkci hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous s Janem Čulíkem. Tento rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 17. června 2022.

 18817

Deník New York Times zdokumentoval, že ruská armáda záměrně ničí Ukrajinu a zabíjí lidi obrovským množstvím neřízených střel

20. 6. 2022

čas čtení 16 minut

Podle analýzy listu New York Times používá ruská armáda na Ukrajině   šokující barbarskou a staromódní válečnou strategii. Ostřeluje ukrajinská města a obce raketami a další municí, z nichž většinu lze považovat za poměrně hrubé pozůstatky studené války a mnohé z nich jsou podle mezinárodních smluv  zakázány.

Při ruských  útocích jsou opakovaně a ve velkém měřítku používány zbraně, které zabíjejí, mrzačí a ničí bez rozdílu - což je porušení mezinárodního humanitárního práva. Tyto údery zabíjejí a zraňují civilisty - včetně dětí - a rozbíjejí  kritickou infrastrukturu, jako jsou školy a obytné domy.

Deník The New York Times prozkoumal více než 1 000 snímků pořízených vlastními fotoreportéry a fotografy zpravodajských služeb, kteří působí na Ukrajině, a také obrazové důkazy předložené ukrajinskými vládními a vojenskými agenturami. Novináři Timesů identifikovali a kategorizovali více než 450 případů, kdy byly na Ukrajině nalezeny zbraně nebo skupiny zbraní. Celkem bylo identifikováno více než 2 000 kusů ruské munice, z nichž naprostá většina byla neřízená.

 17942

Koronavirus: V USA během pandemie zbytečně zemřelo téměř 340 000 lidí

20. 6. 2022

čas čtení 2 minuty

Tým výzkumníků z Yale School of Public Health ve spolupráci s kolegy z University of Massachusetts Amherst, University of California, San Francisco a University of Florida našel důkazy, které naznačují, že během pandemie mohly být zachráněny stovky tisíc životů, pokud by lidé v USA byli pokryti univerzálním systémem zdravotní péče.

 18214

Proč je marné čekat na rozkol v ruských elitách

20. 6. 2022

čas čtení 2 minuty

Válka na Ukrajině je mimo jiné "válkou generací", přičemž moskevské elitě dominují ti, kdo se narodili v 60. letech a jsou definováni svými sovětskými zkušenostmi, zatímco kyjevské elitě dominují ti, kteří se narodili v 80. letech, dospěli po rozpadu SSSR a mají velmi odlišné hodnoty, říkají Marija Sněgovaja a Nikolaj Petrov.

 18752

Rusko: Jak se vypořádat s deformovaným jazykem impéria?

20. 6. 2022

čas čtení 2 minuty

Putinův režim i ruská opozice v emigraci zůstávají uvězněni v sovětském chápání země a národnosti, ve fenoménu, který přitahuje velkou pozornost a kritiku, protože první jsou tak vedeni k imperiálnímu revanšismu a druzí k hluchotě vůči mnohým ve své vlastní zemi, napsal Vadim Štěpa.

 16936

Ruský poslanec vyzývá k únosům ministrů zemí NATO

20. 6. 2022

čas čtení 1 minuta

Dalším znamením toho, že se Rusko stává teroristickým státem, je když Oleg Morozov, poslanec Dumy za vládní stranu Jednotné Rusko, vyzval ruské agenty, aby zajali každého ministra NATO na návštěvě Kyjeva a pak takové lidi v Moskvě soudili za dodávky zbraní Ukrajině, upozorňuje telegramový kanál Zakázaný názor.

Ruská agrese na Ukrajině: Rusko se snaží udělat z Charkova frontové město

19. 6. 2022

čas čtení 15 minut

- Ruské školy začaly umisťovat plakety na památku usmrcených bývalých žáků:



- Kyjev byl v neděli ráno opět napaden ze vzduchu, ukrajinským hlavním městem se rozléhal zvuk leteckých poplachů a výbuchů.

"Výbuchy byly dnes ráno slyšet ve Vyšhorodské oblasti. Protivzdušná obrana střílela na nepřátelské cíle," uvedl v neděli na svém kanálu Telegram vojenský gubernátor Kyjevské oblasti Oleksiy Kuleba.

Dodal, že ostřelování nezpůsobilo ve městě škody ani zranění, ale požádal obyvatele Kyjeva, aby se nadále ukrývali v krytech.

- Japonská nízkonákladová letecká společnost Zipair Tokyo Inc. uvedla, že se vzdá svého loga s písmenem Z, které je často vidět na ruských vojenských vozidlech, aby se předešlo nedorozumění.


Prezident dceřiné společnosti Japan Airlines Co. na tiskové konferenci na letišti Narita u Tokia uvedl, že někteří lidé by mohli současné logo vnímat tak, že společnost schvaluje ruskou invazi na Ukrajinu,

"Myslím, že někteří lidé by to tak mohli vnímat, když ho uvidí bez jakéhokoli vysvětlení," řekl Šingo Nišida.

- Válka na Ukrajině může trvat roky, říká šéf NATO


Šéf NATO varoval, že válka na Ukrajině může trvat "roky", když prezident Volodymyr Zelenskij v neděli po své první návštěvě tamní fronty přislíbil, že jeho síly nevydají jih země Rusku.

Ukrajina dále vzdoruje a ,generální tajemník NATO Jens Stoltenberg varoval, že západní země musí být připraveny nabídnout Kyjevu dlouhodobou podporu.

"Musíme být připraveni na to, že to bude trvat roky," řekl Stoltenberg německému deníku Bild.

"Nesmíme oslabit naši podporu Ukrajině, i když náklady jsou vysoké - nejen pokud jde o vojenskou podporu, ale také kvůli rostoucím cenám energií a potravin."

Toto varování je ozvěnou výroků britského premiéra Borise Johnsona, který vyzval ostatní západní představitele, aby Kyjevu poskytli trvalou podporu, jinak riskují "největší vítězství agrese" od druhé světové války.

"Čas je nyní zásadním faktorem," napsal Johnson v článku pro Sunday Times po návratu ze své druhé návštěvy Kyjeva a vyzval Západ, aby zajistil Ukrajině "strategickou výdrž, která jí umožní přežít a nakonec zvítězit".

Rozhovor Britských listů 499. Aby žádný občan nebyl obětí diskriminace

6. 6. 2022

čas čtení 1 minuta



Za Babišovy vlády se zájmy slabších menšin v České republice spíše ignorovaly. Nejen Romů, ale i třeba důchodců či invalidů nebo dětí. Klára Laurenčíková, nově jmenovaná vládní zástupkyně pro lidská práva argumentuje, že ČR má lidskoprávní zákony dobré, jen jejich realizace často kulhá. Potíž je, že ministerstva mají moc, nikoliv ale lidi s expertními znalostmi. Kdežto nevládní sektor má o problémech menšin hluboké a rozsáhlé informace a také má s nimi těsné kontakty, ovšem je frustrován, pokud nefunguje spolupráce s ministerstvy. S Klárou Laurenčíkovou hovoří o těchto věcech Bohumil Kartous. Tento rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 7. června 2022.


Šílená britská ministryně vnitra si nyní vymyslela elektronické náramky pro žadatele o azyl

19. 6. 2022

čas čtení 3 minuty

Po ostře kontroverzních a neúspěšných pokusech posílat uprchlíky, kteří se dostanou do Británie, do Rwandy, po odmítání vytvořit legální možnost pro uprchlíky žádat o azyl v Británii, po rozhodnutí deportovat Juliana Assange do USA, po konfliktech s Francií, po odpírání vstupu ukrajinským uprchlíkům do země a trvání na tom, že je Británie do země pustí jen se vstupním vízum (která uděluje velmi pomalu), po informacích, že ukrajinští uprchlíci končí v Británii jako bezdomovci, protože jim byrokracie neumožňuje pronajmout si byt, si šílená Johnsonova ministryně vnitra Priti Patel vymyslela, že připlouvající uprchlíci dostanou pro kontrolu elektronické policejní náramky.

Ve třicátých letech ještě elektronické náramky neměli:



 18837

Hořící planeta: proč jsou vlny veder na světě stále intenzivnější?

19. 6. 2022

čas čtení 17 minut

 
 

V březnu byly na severním i jižním pólu zaznamenány rekordní teploty. V květnu bylo v Dillí 49 °C. Minulý týden v Madridu 40 °C. Podle odborníků se nejhorším důsledkům klimatické nouze nevyhneme, pokud se budou emise nadále zvyšovat

Existují způsoby, jak snížit dopady na jednotlivce a jak přizpůsobit naše města. Pomoci může natírání střech v horkých zemích na bílo, aby odrážely sluneční paprsky, pěstování břečťanu na zdech v mírnějších oblastech, výsadba stromů pro stín, fontány a více zelených ploch ve městech. Mezi náročnější adaptační opatření patří změna materiálů, které používáme na budovy, dopravní sítě a další důležitou infrastrukturu, aby okna nevypadávala z rámů, silnice se v horku netopily a koleje se neprohýbaly.
 

Když začátkem března začaly přicházet údaje o teplotách z antarktických meteorologických stanic, vědci si nejprve mysleli, že mohlo dojít k nějakému omylu. Teploty, které by se měly s odeznívajícím krátkým létem na jižním pólu rychle ochlazovat, prudce stoupaly - na stanici Vostok, vzdálené asi 800 kilometrů od zeměpisného jižního pólu, teploměry zaznamenaly o 15 °C vyšší teplotu, než byl dosavadní rekord, zatímco na pobřežní základně Terra Nova se voda pohybovala nad bodem mrazu, což je pro toto roční období neslýchané.

Ruská agrese na Ukrajině: - Pentagon zvažuje vyslání dalších jen čtyř raketometů na Ukrajinu

19. 6. 2022

čas čtení 4 minuty


- Zelenskij navštívil frontové jednotky v Mykolajivu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij během pracovní cesty do města Mykolajiv na jihu země, kde v sobotu pokračovaly neutuchající boje na východě země, prohlásil, že "Ukrajina rozhodně zvítězí".

Podle videa zveřejněného na jeho oficiálním účtu na Telegramu prezident rozdával medaile a pózoval na selfie s vojáky v místě, které vypadalo jako podzemní kryt.

 "Rozhodně vydržíme. Rozhodně zvítězíme," řekl.

Ruské síly dosáhly počátkem března předměstí Mykolajova, ale poté byly zatlačeny zpět na východní a jižní okraje regionu, kde pokračují prudké boje.


- Pentagon zvažuje vyslání jan dalších čtyř raketometů na Ukrajinu

Podle představitelů amerického ministerstva obrany  mohou USA pravděpodobně poslat další čtyři vysoce mobilní dělostřelecké raketové systémy, takže celkem asi osm systémů HIMARS.

Rozhodnutí bude "vycházet z okamžitých ukrajinských potřeb", uvedl činitel ministerstva

Jiný čintel řekl:  "Očekáváme, že brzy předáme další HIMARS a další [řízené] střely."

Nicméně Ukrajina žádá o další zbraně, jak řekla serveru Politico poslankyně ukrajinského parlamentu Oleksandra "Saša" Ustinová:

    Rusové jsou na vzdálenost 200 km v naší zemí ...  Potřebujeme na našem území použít dlouhý dostřel, protože jinak je to jen ping-pong dělostřelectva.

Ustinová dále uvedla, že čtyři HIMARSy, které již USA schválily, nebudou stačit, a dodala: "Žádali jsme jich desetkrát více."

Pan Scheinerr udělal něco, co v mnoha politicích musí budit hrůzu

18. 6. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Aktualizace:

Kdyby byla Praha sobě (PS) vládní stranou a měla pod palcem policii, pak by mohlo vzniknout podezření, že kauzu pana Hlubučka policie záměrně řešila tak dlouho, aby se z ní stal skvělý předvolební tah. Nicméně ministrem vnitra je člověk z téhož hnutí, za které byl pana Hlubuček ještě před asi týdnem ve své funkci ve vedení hlavního města.

Pozn. JČ: Nedávno jsme tu psali o tom, jak na stanici metra Staroměstská brutálně fyzicky zaútočili na jednu naši spolupracovnici revizoři pražského Dopravního podniku, protože Dopravní podnik o několik desítek vteřin (záměrně?) zdržel vydání zakoupené jízdenky na jejím mobilu. Jízdenk přišla během útoku revizorů, jim to ale bylo jedno, stejně vyžadovali pokutu tisíc korun. Není přípustné, aby revizoři fyzicky útočili na ženu a osahávali ji. Těmto revizorům to však nevadilo. Naštěstí se jim vysmekla a unikla jim. Psali jsme v této souvislosti, že je zjevné, že brutálními metodami na hraně zákona si Dopravní podnik Praha přivydělává finančním terorizováním cestujících do svého rozpočtu. Nevěděli jsme tehdy, že do několika dní vyjde najevo rozsáhlá korupce, jíž je tento podnik postižen.

 18837

Globální oteplování

Vlna veder v Evropě: Francie se připravuje na rekordní teploty, Španělsko bojuje s lesními požáry

18. 6. 2022

čas čtení 4 minuty

 

Teplota by mohla v některých částech Francie přesáhnout 42 °C. Vědci varují, že vlny veder udeří v důsledku změny klimatu dříve než obvykle

V sobotu má teplota v Praze stoupnout na 33 stupňů, v neděli na 36 stupňů Celsia



Francie, Španělsko a další evropské země se připravily na parný víkend, který má překonat rekordy a vyvolat obavy z lesních požárů a dopadů klimatických změn.

Teploty se v některých částech Francie již v pátek přehouply přes 40 °C.

Sobotní počasí bude představovat vrchol červnové vlny veder, což je v souladu s varováním vědců, že tyto jevy nyní v důsledku klimatických změn budou nynií přicházet  dříve než obvykle.

 16510

V Londýně budou desetitisíce lidí v sobotu demonstrovat proti drahotě

18. 6. 2022

čas čtení 3 minuty

 
Aktualizace: Sobotní demonstrace v Londýně:


Britové zahajují rozsáhlé stávky


Vlna ekonomických nepokojů ve stylu 70. let minulého století hrozí, že se z železnice rozšíří i do veřejných služeb. Odbory zastupující učitele a zaměstnance zdravotnictví varují před možnými protestními akcemi kvůli platům.

V době, kdy se Británie připravuje na úterní, čtvrteční a sobotní stávky na železnici, při nichž bude uzavřena polovina železniční sítě, největší odborový svaz učitelů National Education Union (NEU) sdělil, že pokud do středy neobdrží nabídku platů, která by se výrazně přiblížila inflaci, bude informovat ministra školství o svém plánu hlasovat pro stávku. Tento krok by podle odborů mohl vést na podzim ke stávkám v anglických školách.

Další bod napětí by mohl nastat tento týden, kdy miliony pracovníků zdravotnictví až po úroveň vrchních sester obdrží svou roční nabídku mezd, která by měla být výrazně nižší než inflace, která v současné době činí v Británii 9,2 %.

Největší odborový svaz v zemi Unison, který zastupuje zaměstnance z\dravotnictví, uvedl, že vláda nyní stojí před volbou, zda nabídnout dohodu blízkou inflaci, nebo vyvolat masový odchod zaměstnanců spojený s možnými protestními akcemi v nemocnicích, a to v době, kdy jsou již nyní nesmírně přetížené.

Četné britské zdravotní sestry mají tak malý plat, že musejí spoléhat na potravinové banky.

Demonstrace pořádaná odborovým svazem TUC vyzve vládu, aby uzavřela "lepší dohodu" s občany, kteří se potýkají s prudce rostoucí inflací. (Inflace dosahuje v Británii 9 procent.)

Demonstranti jedoucí do Londýna:


Odborový svaz uvedl, že existují "otřesné" důkazy o dopadu krize na rodiny. Zaměstnanci trpí "nejdelším a nejtvrdším" snižováním výdělků v novodobé historii.
 
Frances O'Gradyová, generální tajemnice strany, uvedla: "Ceny rostou, ale odměny ve správních radách se vrátily na rekordní úroveň. Každý, kdo se živí prací, si zaslouží slušný výdělek, ale britští zaměstnanci trpí nejdelším a nejtvrdším snižováním svých příjmů v novodobé historii.

"Pokud se nám nepodaří zvýšit platy v celé ekonomice, budeme se jen potácet od krize ke krizi. Tato mimořádná situace v oblasti životních nákladů nepřišla zčistajasna. Je to výsledek více než desetiletého stagnačního vývoje mezd."

 18342

Británie posílá Juliana Assange na americkou gilotinu

17. 6. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 11 minut

 
Britská ministryně vnitra Priti Patelová schválila vydání spoluzakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange do USA. Tato organizace se  okamžitě odvolala k britskému Nejvyššímu soudu.

Případ přešel na ministryni vnitra minulý měsíc poté, co Nejvyšší soud rozhodl, že neexistují žádné právní problémy ohledně ujištění poskytnutých americkými úřady o tom, jak bude s Assangem pravděpodobně zacházeno.

 18342

Britská ministryně vnitra schválila deportaci Juliana Assange do USA

17. 6. 2022

čas čtení 3 minuty

 
Rozhodnutí Priti Patelové vydat spoluzakladatele WikiLeaks dokazuje, co je nutno zaplatit za  investigativní žurnalistiku všude tam, kde mají USA navrch, píše pravicový novinář Peter Oborne

 

Vrazi, mučitelé a váleční zločinci si dnes večer připijí na britskou ministryni vnitra Priti Patelovou. Její rozhodnutí schválit vydání Juliana Assange mění investigativní žurnalistiku v kriminální čin a dává Spojeným státům licenci k nemilosrdnému pronásledování pachatelů všude, kde je lze najít, k jejich předvedení před soud a k jejich maximálnímu potrestání.

Údajným zločinem Juliana Assange bylo odhalování zvěrstev páchaných USA a jejich spojenci, především v Afghánistánu a Iráku, během války proti terorismu. Vrhl světlo na systematické týrání vězňů v zálivu Guantánamo. Odhalil skutečnost, že více než 150 zcela nevinných vězňů bylo po léta vězněno, aniž by byli z čehokoliv obžalováni.

Ruská agrese proti Ukrajině: Lavrov: Rusko na Ukrajině žádnou válkou nevede

17. 6. 2022

čas čtení 13 minut


Putin: sankce proti Rusku jsou "bezohledné a šílené"

Putin obviňuje západní spojence, že si myslí, že zbytek světa "je jejich vlastní dvorek", a že se snaží izolovat nebo zrušit "špatné" státy.

Západní země se k těmto zemím chovají "jako ke svým koloniím" a jako k "druhořadým", říká a dodává:

To je podstata současného záchvatu rusofobie na Západě, stejně jako pravidelných sankcí proti Rusku.

Západní sankce proti Rusku označuje za "bezohledné a šílené" a za snahu "rozdrtit ruskou ekonomiku najednou silou".

Putin říká, že aby bylo Rusko úspěšné, musí být nezávislé a "vyvodit vlastní závěry".


Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak se ohradil proti pátečnímu projevu Vladimira Putina v Petrohradě a obvinil ruského prezidenta, že si vymýšlí nové vysvětlení pro svou "kanibalskou" válku.

Putin dříve uvedl, že ruská "speciální vojenská operace" na Ukrajině se "stala záchranným lanem" pro Západ a umožnila mu svádět všechny své problémy na Rusko.

Podoljak napsal na Twitteru:
 
Zaútočíte na Ukrajinu, vymažete z mapy celá města, spácháte masové popravy, proměníte Rusko ve středověk a pak to nazvete ... "záchranným lanem pro Západ"?

 16510

Británie: Uprostřed skandálu rezignoval už druhý Johnsonův poradce pro etiku. Johnson tuto vládní funkci zřejmě zruší

17. 6. 2022

čas čtení 5 minut

"V úřadě premiéra není žádná etika": Boris Johnson zvažuje zrušení funkce lorda Geidta

Systém prosazování ministerského kodexu je přezkoumáván, Johnsonův poradce pro etiku rezignoval kvůli kauze Partygate a clům na dovoz oceli

 
Ekonomický komentátor Will Hutton:

Ještě nikdy jsem nezažil tak odporné období našeho národního života, kdy by se likvidovalo všechno, co je slušné a ušlechtilé. Etika. Slušnost ve vládě. Lidská práva. Dodržování mezinárodního práva. BBC a Channel 4. Jmenování do veřejných funkcí. Zadávání veřejných zakázek. Slušnost. Barbaři jsou v amoku.




Boris Johnson zvažuje zrušení funkce poradce pro etiku po rezignaci lorda Geidta, který ho obvinil, že se Jphnson vysmívá jeho funkci dohlížející na dodržování standardů ve vládě.

Oficiální mluvčí premiéra uvedl, že Johnson nezačne  hledat náhradu za Geidta, ale místo toho přezkoumá systém prosazování ministerského kodexu etických předpisů.
 

Starostové a nezávislí (STAN) ukazují svoji komplexní (kubistickou) tvář vystresované veřejnosti z životních nákladů, které jsou mimo realitu běžných občanů

17. 6. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 8 minut

 


Kdyby byla jen jedna pravda, nebylo by možno sto obrazů na jedno téma.

(Pablo Picasso)

Nečekané nedělní úmrtí starosty Dolních Břežan pana Věslava Michalíka je velmi smutnou událostí české politiky zejména s ohledem k jeho věku a snad i schopnostem. A jakoby tragicky předjímal velmi smutný celý následující týden pro hnutí STAN spojený s panem Hlubučkem a celou skupinou nejen na MHMP.



 18207

Dokud budeme mít lidi neslušně bohaté, máme dost prostředků pro pomoc lidem chudým - jen je třeba si to přiznat a konat

17. 6. 2022 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty


Stále dokola slyšíme o zmrazování mezd s dovětkem, že vláda za nic nemůže. Stát prý nemá peníze na to, aby přidal zaměstnancům ve veřejné sféře. Ta soukromá pak nemá co následovat. Když vezmu třeba 18 tis. hrubého obyčejného člověka od nás z Vysočiny, přijde inflace 15% a on dál bere 18 tis. Kč... jde o zmrazenou mzdu? A co kdyby (bez poplachu) byla inflace třeba 50% nebo dokonce hyperinflace? 18. tis. Kč bude stále to, čemu lze říkat zmrazená mzda?

 18817

Zloději v naději

17. 6. 2022 / Petr Haraším

čas čtení 13 minut

 

Obilí, kukuřice, olej a odvěký ruský zloděj

Pravděpodobně nikdo nevěří ruskému lháři a zloději Putinovi, že sama Ukrajina nechce vyvážet ukrajinské obilí, ukrajinskou kukuřici a ukrajinský olej z ukrajinských přístavů na ukrajinských lodích. Nechce, Ukrajina nechce vyvážet své produkty, aby náhodou neměla zisk a naopak chce svět plný hladu. Jistě, že tomu umírajícímu kgbákovi nevěří, ale vyděšený svět, boje se Putinových atomových záškubů, zaslepené oči má, uši špinavé mazem má, nos ucpaný smradem má, ale chuť na peníze z Ruska a hmat na igelitku plnou bankovek lecjaký politik, ano pravda, má.

 18663

Nová slovinská vláda nechce Orbánův Visegrád

17. 6. 2022 / Albín Sybera

čas čtení 15 minut


Předseda vlády Robert Golob vytyčuje prounijní kurs pro svou zemi

Po zvolení středo-levé vlády ve Slovinsku se může nová vláda poohlédnout po chybách v Česku ve snaze o nastolení politiky imunní vůči výzvám iliberální opozice.

S novým kabinetem vstupuje Slovinsko do nové post-janšovské éry více orientované na střed EU. Nová středolevá koalice se už musela vypořádat s obstrukcemi vedené Slovinskou demokratickou stranou (SDS) bývalého premiéra Janeze Janši. Tato obstrukce fakticky brání Robertu Golobovi získat formát kabinetu, který jeho koalice preferuje, což naznačuje, že některé z dlouhodobějších domácích politických rivalit jsou pevně na místě.

V širším evropském kontextu je Slovinsko spolu s Českem jednou ze dvou zemí, které v minulém roce hlasovaly proti Orbánovi nakloněnému kabinetu. Bližší pohled na kabinet Roberta Goloba ukazuje, že srovnání s Českem nabízí další paralely a ponaučení.

 18409

Putin: Estonská Narva je "ruské město"

17. 6. 2022

čas čtení 2 minuty

Ruský diktátor Vladimir Putin pohrozil estonskému městu Narva na východní hranici, když řekl, že ruský car Petr I. město nedobyl, ale "vzal si ho zpět" ze Švédska – i když to vždy bylo estonské město; použil toto přirovnání k ospravedlnění svých vlastních plánů invaze k sousedům.

 18793

Ruská invaze by mohla vrátit zbrojení k obrněným jednotkám a dělostřelectvu, oslabit zájem od umělou inteligenci a robotiku

17. 6. 2022

čas čtení 2 minuty

Ruská invaze na Ukrajinu by mohla donutit vlády s technologicky vyspělými armádami přehodnotit své investice v oblastech, jako je robotika a umělá inteligence, a vytvořit tak renesanci ve výdajích na brnění a dělostřelectvo, uvedl tento týden panel vojenských vůdců na výstavě obrany Eurosatory, upozorňuje Mike Gruss.

 18788

Ukrajina: Peacenici a hrdinové

17. 6. 2022

čas čtení 1 minuta

Jak pokračuje Putinova válka na Ukrajině, odhodlání mnoha lidí na Západě postavit se ruské agresi oslabilo. Ale ukrajinská vláda a lid zůstávají pevně odhodláni bránit svou zemi.

 16524

Hlavy evropských států v Kyjivě podpořily Ukrajinu

17. 6. 2022

čas čtení 5 minut

Více než 100 dní po začátku války se německý kancléř poprvé objevil na Ukrajině. Přítomni byli také italský premiér Mario Draghi a francouzský prezident Emmanuel Macron. Po návštěvě zničeného předměstí Kyjeva nacházejí vrcholní politici jasná slova.

Ruská agrese na Ukrajině: Scholz požaduje ukončení "nepředstavitelné krutosti" invaze, Macron odsoudil ruské "barbarství"

16. 6. 2022

čas čtení 8 minut

 
- Scholz: Ruská "nepředstavitelně krutá" válka na Ukrajině musí skončit


Německý kancléř Olaf Scholz během návštěvy města Irpin na Kyjevském předměstí s dalšími evropskými představiteli prohlásil, že ruská válka "nepředstavitelné krutosti" a "nesmyslného násilí" na Ukrajině musí skončit.

Stejně jako Buča se Irpin stal symbolem "krutosti" ruské války na Ukrajině, napsal Scholz na Twitteru.

Brutální destrukce v tomto městě je mementem - tato válka musí skončit.


Scholz ve čtvrtek  přijel do Kyjeva ve snaze obnovit důvěru mezi Německem a Ukrajino, která v poslední době poklesla  kvůli opakovaným sporům o nedodané zbraně, které Scholz slíbil Ukrajině.

Německým médiím to Scholz řekl cestou do ukrajinského hlavního města:

    Chceme projevit nejen solidaritu, ale také ujistit, že pomoc, kterou organizujeme - finanční, humanitární, ale také, pokud jde o zbraně - bude pokračovat. A že v ní budeme pokračovat tak dlouho, dokud to bude nutné pro boj Ukrajiny na obranu proti Moskvě.

 17022

Nechci, ale musím..

Budvar!

16. 6. 2022 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

Fakticky je to bezvýznamný spin, který akorát odvádí pozornost od podstatného, ale umožňuje trošku srozumitelné ekonomické osvěty, a to si nenechám ujít. Prosím, dávám úplně stranou sentimenty, jako že "rodinné stříbro", "staletá tradice", "slepice co snáší zlatá vejce", nebo "Američané to koupí a hned zavřou". Nicméně si neodpustím rýpnutí: pokud tolik slzíme po rodinném stříbru, proč jsme teda vůbec v roce 1989 cinkali v té zimě na náměstích? Jsme mohli všecko nechat ve státních rukou, ne? To by bylo rodinného stříbra a slepic a zlatých vajec, to bychom byli všichni bohatí! Budvar podle dostupných informací vydělává něco okolo 300 mil. Kč před zdaněním, řekněme 250 mil. po zdanění. Jenomže tohle vůbec nic neříká o skutečnosti, kolik je schopna firma odvádět (přes dividendy) do státního rozpočtu, a KOLIK SKUTEČNĚ ODVÁDÍ. Rostislav Kocman poukázal, že od roku 2018 zřejmě Budvar do rozpočtu neodvedl ani korunu... jak to, proč?

30778

Názor přesvědčeného katolíka

Manželství pro všechny?

16. 6. 2022 / Vít Kučík

čas čtení 9 minut

Můj bigotně-katolický vkus měl vždy slabost pro církevní velkolepost, nádheru a přepych. To, co spolehlivě šokuje a znechucuje současnou profánní společnost, ve slavných 90. letech nejpřihodněji vystihl jeden známý: "Mluvil jsem s farníky jedné bavorské obce, kteří svému faráři koupili nový Mercedes. 'Proč zrovna drahý Mercedes?! Nestačil by obyčejný Volkswagen? Neměl by církevní hodnostář vyzařovat spíše skromnost a chudobu?' 'Ale vůbec ne, ' oni na to, 'MY bychom nesnesli, aby NÁŠ farář nejezdil v tom nejlepším autě, které si můžeme jako farnost dovolit. Aby NÁŠ kostel neměl nejlepší fasádu, střechu a liturgické náčiní z pravého zlata. Aby NAŠE církev měla něco stejného nebo nedejbože ještě horšího, než máme my sami, protože to odráží hodnotu, jakou ji v našem životě dáváme!'". Což krasně vystihuje středověký vztah lidí ke SVÉ Církvi, důvod jejího zlata a pompéznosti, který se pokusili strhat nejdříve revolucionáři luteránští a posléze revolucionáři rudí, takže onen důvod zapadl v zapomění a byl překryt účelovými konspiračními zkazkami o hamižných prelátech a třídním boji.

 18777

USA, Británie plánují další dodávky zbraní na Ukrajinu

16. 6. 2022

čas čtení 1 minuta

Spojené státy očekávají další západní dodávky zbraní Ukrajině. Země stojí "před rozhodujícím okamžikem na bojišti", řekl americký ministr obrany Lloyd Austin na začátku setkání 45 zemí takzvané Kontaktní skupiny pro Ukrajinu v sídle NATO v Bruselu. 

 16510

Stínové boxování v Británii i v Česku? Stejně jako Trumpova zeď je i Johnsonova deportace uprchlíků do Rwandy jen metaforou

16. 6. 2022

čas čtení 4 minuty

Uprostřed obrovské kontroverze ohledně snah Johnsonovy vlády deportovat uprchlíky a žadatele o azyl do Rwandy - což se nedaří - publikovala komentátorka Marina Hyde brilantní analýzu o tom, jak podvodnická, populistická vláda Borise Johnsona nedělá vlastně nic - jen se snaží lidi naštvat. 


Není to tak trochu podobné dnes i v Česku? S nesmyslnými kulturními válkami ohledně snah nepovolit sňatky homosexuálů, při nesmyslných návrzích zprivatizovat Budvar "a všechno", s neposkytováním řádného ubytování ukrajinským uprchlíkům a dalšími ideologickými excesy vládní koalice - která podobně jako Boris Johnson také vlastně nedělá nic... Nebo nic věcného a rozumného... (JČ) 

 16524

Spravedlnost pro Ukrajinu zastínily obavy o životní náklady, ukázal průzkum veřejného mínění

16. 6. 2022

čas čtení 5 minut

Průzkum v 10 evropských zemích a v Británii ukazuje, že respondenti upřednostňují ukončení konfliktu před vyvozením odpovědnosti vůči Rusku

Jednota Evropy v otázce války na Ukrajině je ohrožena, protože pozornost veřejnosti se stále více přesouvá z bojiště na obavy o životní náklady, naznačuje průzkum veřejného mínění v 10 evropských zemích, přičemž se prohlubují rozdíly mezi voliči, kteří si přejí rychlé ukončení konfliktu, a těmi, kteří chtějí potrestat Rusko.

 18051

Německo zachraňuje Gazprom Germania – a Rusko omezuje dodávky

16. 6. 2022

čas čtení 4 minuty

Německo zachraňuje Gazprom Germania před bankrotem miliardovými půjčkami. Firma by měla zůstat déle pod německou kontrolou – a do Ruska by neměly proudit žádné peníze. Moskva zároveň snižuje množství plynu dodávaného na západ přes Nord Stream 1, upozorňuje Philipp Vetter.

 18381

Rusko: Regionální elity se připravují na rozpad státu

16. 6. 2022

čas čtení 1 minuta

Čím déle bude Putinova válka na Ukrajině pokračovat bez nějakého vítězství, tím je pravděpodobnější, že se Ruská federace rozpadne - nejen proto, že Moskva ztratí schopnost kontrolovat situaci, ale také proto, že elity v regionech se budou snažit získat pozici, z níž by mohly využít postruské budoucnosti, říká Semjon Arcyševskij.

 16478

Co stojí za Bidenovými kritickými poznámkami o Zelenském?

16. 6. 2022

čas čtení 5 minut

Americký prezident Joe Biden obvinil svůj ukrajinský protějšek Volodymyra Zelenského, že nebral varování před ruským útokem dostatečně vážně. Jak věrohodné je toto prohlášení? A proč teď Biden toto obvinění vznáší?, ptá Daniel Friedrich Sturm.

 18556

Putin má blíže k Hitlerovi než k Brežněvovi

16. 6. 2022

čas čtení 2 minuty

Mnozí, kteří nyní argumentují, že by Ukrajina a Západ měly udělat ústupky Moskvě a tím ukončit válku, vycházejí z falešného předpokladu, že Vladimir Putin je "racionální darebák" jako Leonid Brežněv a další sovětští vůdci, s nimiž Západ často vyjednával, upozorňuje Alexandr Skobov.

Soud nařídil českým ministerstvům zavést efektivní opatření k snížení skleníkových emisí

15. 6. 2022

čas čtení < 1 minuta


USA pošlou na pomoc Ukrajině v Donbasu zbrojní pomoc v hodnotě 1 miliardy dolarů, říká Biden

15. 6. 2022

čas čtení 7 minut


- V Severodoněcku uvízly tisíce civilistů, zásoby vody se tenčí, varuje OSN

Tisíce civilistů, včetně žen, dětí a starých lidí, jsou uvězněny v bojujícím ukrajinském městě Severodoněck s klesajícími zásobami potravin, čisté vody, hygienických zařízení a elektřiny.

V bunkrech pod chemickou továrnou Azot ve městě vzniká naléhavá situace, řekl mluvčí úřadu OSN pro humanitární záležitosti Saviano Abreu.

Abreu uvedl: "Nedostatek vody a hygienických zařízení je velkým problémem. Je to pro nás velká starost, protože lidé bez vody nemohou dlouho přežít. Hrozí také vyčerpání potravin a zdravotnických služeb.

Obě strany konfliktu mají podle mezinárodního humanitárního práva povinnost chránit civilní obyvatelstvo.

Samostatně šéf vojenské správy v Severodoněcku Roman Vlasenko řekl CNN, že více než 500 civilistů, kteří se ukrývají pod továrnou Azot, nedostalo zásoby již dva týdny.

Vlasenko uvedl: "Pokud bude existovat humanitární koridor, věřím, že lidé jsou připraveni Azot opustit

- Igor Denisov, bývalý kapitán ruské fotbalové reprezentace, vyzval Vladimira Putina, aby  válku na Ukrajině ukončil


 16578

Budvar a svazácké teze

15. 6. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty



Západní pragmatismus se dívá na výsledky a na to, co funguje. Samotná ideologická teze, které nota bene odporuje realita, je v tomto pohledu na svět směšná. Václav Klaus st. kdysi razil různé ideologické teze tohoto typu, jednou z nich bylo, že stát nemůže podnikat, neboť je automaticky špatný hospodář. Je to stejně pitomá teze jako představa, že soukromé podnikání vždy vede k vykořisťování a sociální hrůze. Klaus nepředstavoval nic jiného než svazáckou tezovitost oblečenou do vnějšího hávu thatcherismu. 

 18817

Rekordní emise metanu v ruském uhelném dole

15. 6. 2022

čas čtení 3 minuty

Šlo o zřejmě největší kdy zaznamenaný únik metanu do ovzduší

Z dolu Raspadskaja se v  letos lednu uvolňovalo asi 90 tun metanu za hodinu

 

V jednom uhelném dole  v Rusku byl zjištěn pravděpodobně největší únik metanu na světě, množství odpovídající emisím CO2 z pěti uhelných elektráren.

Podle údajů společnosti GHGSat, která se zabývá komerčním satelitním monitorováním a sídlí v Kanadě, se v lednu, kdy byl plyn poprvé vystopován až ke svému zdroji, z dolu uvolňovalo přibližně 90 tun metanu za hodinu. Pokud by se toto množství udrželo po dobu jednoho roku, uvolnilo by tolik zemního plynu, že by to stačilo na vytápění  2,4 milionu domácností.

 18778

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajina dostala ze Západu jen 10 procent zbraní, o něž žádá

15. 6. 2022

čas čtení 9 minut

 - Míra zkázy, kterou jsem viděla v Žytomyru, byla nepředstavitelná. Válka má zdrcující dopad na životy dětí. Žádné dítě nesmí vidět nebo zažívat takovéto utrpení, píše Afshan Khan, regionální ředitelka Dětského fondu OSN (Unicef) pro Evropu a Střední Asii.


- Ukrajinská náměstkyně  ministra obrany  Hanna Maljarová sděluje, že její země obdržela od západních spojenců pouze 10 % zbraní, o které žádá, a varuje, že pokud tyto země nezvýší svou podporu, Ukrajina válku s Ruskem prohraje.

Hanna Maljarová v úterním televizním vystoupení zopakovala prosbu, kterou pravidelně vyslovuje ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij, aby USA, Velká Británie, evropští a další světoví spojenci poslali více vojenské pomoci.

"Z toho, co jsme řekli, že potřebujeme, jsme dostali asi 10 %. Bez ohledu na to, jak moc se Ukrajina snaží, bez ohledu na to, jak profesionální je naše armáda, bez pomoci západních partnerů nebudeme schopni tuto válku vyhrát."

Maljarová řekla, že pro tyto dodávky je třeba stanovit "jasný časový rámec", protože každé zpoždění znamená riziko, že další území padne do ruských rukou:

"Musíme znát jasné termíny, protože každý den zpoždění znamená, že jde o životy ukrajinských vojáků a civilistů. Nemůžeme čekat příliš dlouho, protože situace je velmi složitá."

Zelenskij označil postup Ruska v donbaské oblasti za "děsivý" a obává se, že ruské jednotky jsou připraveny ovládnout celou Luhanskou oblast.

Již dříve znovu apeloval na poskytnutí těžkých zbraní ze Západu a kritizoval "zdrženlivé chování" některých evropských představitelů, které podle něj "velmi zpomalilo dodávky zbraní".

V rozhovoru s dánskými novináři během online brífinku řekl:

"Jsem vděčný za to, co přichází, ale musí to přijít rychleji. Rusko má stokrát více vybavení a zbraní. Pokud nedojde ke zrychlení dodávek zbraní, nastane stagnace... lidé budou dál umírat. Pokud dostaneme zbraně, budeme postupovat vpřed."

 18840

Tisková zpráva:

Moetivi Karavan. Speciální rodinná inscenace v karavanu vás vezme na cestu za domovem

15. 6. 2022

čas čtení 4 minuty

Autorská inscenace Dominiky Špalkové a Báry Ungerové hledá odpověď na otázku, co dělá domov domovem. Originální projekt se odehrává ve speciálně upraveném karavanu, který je zároveň výtvarnou instalací a do nějž se vejde pouze osm diváků. Moetivi Karavan / Expedice k domovu má premiéru v Lubné u Poličky, kde projekt vznikal, už 21. června na den letního slunovratu. Po premiéře se karavan vydá na turné po českých festivalech.

Evropský soud pro lidská práva na poslední chvíli dramaticky zakázal deportaci uprchlíků z Británie do Rwandy

15. 6. 2022

čas čtení 9 minut

Johnsonova britská "vláda" chtěla v úterý večer zahájit deportaci uprchlíků, kteří do Británie připluli přes kanál La Manche, do Rwandy, země, která, jak v úterý upozornila reportáž Channel 4 News, drsně porušuje lidská práva:



Právníkům se však na poslední chvíli podařilo dosáhnout u Evropského soudu pro lidská práva rozhodnutí, jímž tento soud let do Rwandy s možná už jen asi dvěma uprchlíky (deportaci ostatních už předtím soudy vyloučily) na poslední chvíli zakázal.

Boris Johnson však podle listu The Times naznačil, že Británie zruší svů podpis pod evropskou úmluvou o lidských právech (kterou v roce 1950 inicioval Winston Churchill):





 18839

Jak si západní společnosti pojišťují návrat do Ruska

15. 6. 2022

čas čtení 6 minut

Ať už z přesvědčení nebo z důvodu kultivace image: Stovky západních společností oznámily, že opouštějí Rusko. Jak ale nyní zasvěcenci odhalují, většina z nich si zajistila velkorysé právo zpětného odkupu. Otázkou zůstává, jakou má tato možnost skutečnou cenu, upozorňuje Eduard Steiner.

 16447

Lidé, kteří se nakazili covidem v první vlně, nezískávají žádnou další imunitu od omikronu

15. 6. 2022

čas čtení 3 minuty

Studie trojnásobně očkovaných osob rovněž zjistila, že infekce omikronem jen málo snižuje pravděpodobnost opětovného nakažení touto variantou

Lidé, kteří se nakazili covidem během první vlny pandemie, nezískají žádnou další imunitu, pokud se následně nakazí omikronem, uvádí studie třikrát očkovaných osob.

Odborníci sdělují, že zatímco tři dávky vakcíny proti covidu pomáhají chránit jedince před závažnými následky v případě, že budou nakaženi omikronem, jejich imunitní reakce nebude posílena následnou nákazou omikronem, pokud prodělali covid v první vlně.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
16864