Odhalena síť emailů jimiž je spravován Putinův majetek v hodnotě 4,5 miliardy dolarů

21. 6. 2022

čas čtení 6 minut
 
Paláce, jachty a vinice, které údajně Vladimíru Putinovi poskytli jeho přátelé a oligarchové, jsopu zřejmě spojeny st neformální sítí vlastnící majetek v hodnotě více než 4,5 miliardy dolarů.

Digitální stopa naznačuje, že řada rekreačních rezidencí a dalšího majetku, který údajně ruský prezident užívá a který podle dostupných záznamů patří nebo patřil určitým osobám, společnostem a charitativním organizacím, je propojena prostřednictvím společné e-mailové domény LLCInvest.ru.

Snímek uniklých e-mailových výměn z loňského září dále naznačuje, že ředitelé a správci spojení s některými ze subjektů, které vlastní a spravují tento majetek, diskutovali o každodenních obchodních problémech, jako by byli součástí jedné organizace.

Protikorupční expert v Rusku, který si vzhledem k politické situaci v Moskvě přál zůstat v anonymitě, uvedl, že tato zjištění vyvolávají otázky, zda existuje určitá úroveň "společného řízení" těchto nemovitostí.

"LLCInvest vypadá jako družstvo nebo sdružení, v němž si jeho členové mohou vyměňovat výhody a majetek," naznačil.

Již téměř dvě desetiletí je Putin obviňován z tajného hromadění obrovského majetku prostřednictvím zástupců, k čemuž přispěla řada úniků informací o majetkových poměrech jeho nejbližších, jako jsou dokumenty Pandora Papers.

Podnikatel Sergej Kolesnikov před deseti lety prohlásil, že stál za schématem, které umožnilo skupině předních ruských oligarchů shromáždit miliardy rublů do jakéhosi "investičního fondu" ve prospěch Putina, který tehdy zastával funkci premiéra. Tato tvrzení byla popřena a Kolesnikov z Ruska uprchl.

Po ročním vyšetřování identifikovaly organizace Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) a ruskojazyčný zpravodajský web Meduza 86 společností a neziskových organizací, jejichž představitelé zřejmě používají společné doménové jméno LLCinvest, často spolu s firemními e-mailovými účty.

Podle OCCRP a Meduzy mezi majetek spojený s organizacemi nebo firemními strukturami kolem nich, v nichž se používá e-mailová doména LLCinvest.ru, patří např:

- Palác v hodnotě 1 miliardy liber, který byl podle Alexeje Navalného postaven pro Putinovo osobní použití v Gelendžiku u Černého moře. K vlastnictví nemovitosti se přihlásil miliardář a oligarcha Arkadij Rotenberg, na kterého se vztahují sankce EU a USA. Firemní záznamy vedené v ruské databázi Spark uváděly k červnu, že nemovitost patří firmě Kompleks, jejíž mateřskou společností je Binom. Ředitel společnosti Binom do července loňského roku měl registrovanou e-mailovou doménu LLCInvest.ru. Adresa LLCinvest.ru je nadále uváděna v největší ruské databázi firem Spark jako kontaktní.

- Akry vinic v okolí paláce Gelendžik. Navalnyj prohlásil, že vinařství je Putinovým "koníčkem", který se vymkl kontrole. Vinice v okolí paláce patří neziskové organizaci, kterou založili dva Putinovi spolupracovníci, Gennadij Timčenko a Vladimir Kolbin, na něž jsou rovněž uvaleny západní sankce. Kolbin a další osoby spojené s vinicemi mají také  e-mailové účty LLCInvest.ru.

.-  Lyžařské středisko Igora v Leningradské oblasti, kde se v roce 2013 konala svatba Putinovy dcery. Podle pozemkových záznamů jej vlastní společnost Ozon, v níž měl velký podíl Putinův přítel, předseda představenstva a největší akcionář banky Rossija Jurij Kovalčuk, který je pod západními sankcemi. E-mailový účet LLCInvest.ru je kontaktem v záznamech Spark mateřské společnosti Ozon, Relax. Společnost Ozon není nijak spojena se stejnojmenným gigantem v oblasti elektronického obchodování kótovaným na burze Nasdaq.

- Vila severně od Petrohradu, kterou místní obyvatelé nazývají "Putinova dača". Vilu Sellgren vlastnil Oleg Rudnov, Putinův přítel z dětství, a zdědil ji jeho syn Sergej Rudnov prostřednictvím společnosti North. Podle záznamů Sparku se zdá, že Rudnov používá e-mailové adresy LLCinvest.ru.

- Dřevem obložená budova severně od Petrohradu známá jako Rybářská chata. E-maily uniklé ze stavební firmy naznačují, že tři různé společnosti používající název domény vlastnily různé pozemky v okolí komplexu, zatímco čtvrtý subjekt LLCInvest - nezisková organizace s názvem Oživení námořních tradic - řídil výstavbu. Stejná nadace, na kterou byly nedávno uvaleny západní sankce, vlastní dvě jachty, Shellest a Nega, které jsou podle amerického ministerstva financí spojeny s Putinem.


Aktiva v hodnotě 4,5 miliardy dolarů, která drží subjekty LLCInvest, zahrnují velké hotovostní vklady. Značnými finančními prostředky disponují dvě neziskové nadace, jejichž spoluzakladateli jsou Timčenko a Kolbin a které podle firemních záznamů Spark zřejmě používají název domény.

Rozvoj agrárních iniciativ měl na konci roku 2020 na svém vkladovém účtu 17 miliard rublů, zatímco Rozvoj efektivního investičního trhu měl podle veřejně dostupných účtů na konci roku 2020 více než 20 miliard rublů ( v dlouhodobých vkladech a téměř 5 miliard rublů v krátkodobých vkladech.

LLCinvest není standardní poskytovatel e-mailu přístupný veřejnosti, jako je například Yahoo, ale doména na serveru vlastněném telekomunikační společností Moskomsvjaz, která má úzké vazby na banku Rossija. Tato petrohradská banka je pod západními sankcemi a americké ministerstvo financí ji označuje za "osobní banku vysokých představitelů Ruské federace".

Rossija je také označována jako "Putinova banka", protože údajně plní příkazy ruského vůdce.

K odhalení společné e-mailové domény došlo na základě analýzy uniklých metadat ze serverů Moskomsvjaz, která  ukazují jména odesílatelů a příjemců e-mailů LLCinvest.ru, předmět a čas korespondence. Tyto údaje byly porovnány se záznamy z otevřených zdrojů a samostatným únikem obsahu některých úplných zpráv.

Není jasné, k jakému účelu společná e-mailová služba sloužila, ani motivace zjevné spolupráce v personálních a logistických otázkách.

Zdroj ZDE


0
Vytisknout
4774

Diskuse

Obsah vydání | 27. 6. 2022