Ruská agrese na Ukrajině: Rusko zuří nad blokací dopravy zboží do Kaliningradu

21. 6. 2022

čas čtení 21 minut
- Rusko bombardováním podpálilo školu v městě Avdiivka:





Ukrajina zahájila údery na Hadí ostrov

Ukrajinská armáda uvedla, že podnikla letecké údery na  Hadí ostrov, a způsobila ruským silám "značné ztráty".

- Vojenská situace pro obránce Ukrajiny na východě Donbasu je "mimořádně obtížná", uvedl gubernátor Luhanské oblasti. Předpokládá se, že v severodoněcké chemičce Azot se ukrývá asi 568 civilistů. Ruské útoky zesílily ve snaze dobýt Severodoněck a Lysyčansk.

- Ruské jednotky se zmocnily frontové vesnice Toškivka poblíž dvojměstí Severodoněck a Lysyčansk v oblasti Donbasu.
Náčelník vojenské správy Severodoněcké oblasti Roman Vlasenko uvedl, že vesnice není od pondělí pod ukrajinskou kontrolou, a dodal, že bitva o Donbas je nyní "v plném proudu".

- Požár, který vypukl poté, co ukrajinské síly údajně zaútočily na ropné plošiny v Černém moři u pobřeží Krymu, se podle proruského představitele blíží k ropnému vrtu.
Tři lidé byli zraněni a sedm osob se údajně stále pohřešuje. Ruskem podporovaný vůdce anektovaného Krymu Sergej Aksjonov z útoku obvinil Kyjev.


- Americký generální prokurátor Merrick Garland je na Ukrajině, aby projednal snahy o stíhání osob zapojených do válečných zločinů během ruské invaze, uvedl představitel ministerstva spravedlnosti.
Garland se setkal s ukrajinskou generální prokurátorkou Irynou Venediktovou a oznámil vytvoření týmu pro odpovědnost za válečné zločiny, který bude pracovat na identifikaci a stíhání všech, kdo se na Ukrajině dopustili válečných zločinů.
.


- Turecko by mělo být opatrné při dodávkách dalších zbraní na Ukrajinu, uvedl šéf turecké agentury pro výrobu zbraní.
Výroky Ismaila Demira pro Wall Street Journal ukazují, jak Ankara na rozdíl od ostatních spojenců v NATO stále více hraje na obě strany ruské války na Ukrajině, a to jen několik měsíců poté, co v obraně Kyjeva proti ruské invazi sehrály rozhodující roli bezpilotní letouny vyrobené v Turecku.

- Turecká vojenská delegace tento týden odcestuje do Ruska, aby jednala o možném bezpečném námořním koridoru v Černém moři pro vývoz ukrajinského obilí.
V příštích týdnech se v Istanbulu uskuteční čtyřstranné jednání mezi Tureckem, Ukrajinou, Ruskem a OSN, pravděpodobně za účasti tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese, uvedly zdroje.

- Evropské země jednotně podporují udělení statusu kandidátské země Evropské unie Ukrajině, uvedl lucemburský ministr zahraničních věcí.
Novinářům  řekl Jean Asselborn: "Pracujeme na tom, abychom Putinovi řekli, že Ukrajina patří do Evropy a že budeme také hájit hodnoty, které hájí Ukrajina."

- Britská vláda je "odhodlána" uvalit na Rusko další sankce a bude v tom pokračovat, dokud se Moskva plně nestáhne z Ukrajiny, uvedla britská ministryně zahraničí Liz Trussová.
V parlamentu uvedla, že ve středu odcestuje do Turecka, aby projednala možnosti, jak pomoci dostat obilí z Oděsy.

- Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov uvedl, že německé samohybné houfnice "konečně" dorazily na Ukrajinu v rámci první dodávky těžkých zbraní slíbené Berlínem.

Německo se minulý měsíc zavázalo poslat na Ukrajinu sedm samohybných houfnic a přidat se tak k pěti takovým dělostřeleckým systémům, které přislíbilo Nizozemsko.


- Ukrajinská skupina Kalush Orchestra, která v roce 2022 triumfovala v písňové soutěži Eurovize, vystoupí na festivalu Glastonbury na svém vůbec prvním koncertě ve Velké Británii.

Jejich vítězná píseň Stefania v sobě spojila hip-hop se složitými flétnami a procítěným zpěvem jejich národní lidové hudby a zaznamenala obrovský ohlas u veřejnosti, která je v telefonickém hlasování Eurovize vynesla k vítězství - jasnému projevu solidarity s Ukrajinou během války s Ruskem.


- USA "důrazně nesouhlasí" s ruským stanoviskem, že na zajaté Američany se nevztahují Ženevské konvence, uvedl představitel amerického ministerstva zahraničí.

Tento činitel  se vyjádřil poté, co mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov prohlásil, že dva Američané zadržení na Ukrajině během bojů byli žoldáci, kteří ohrozili životy ruských vojáků a měli by za své činy nést odpovědnost.

USA sdělily svůj postoj k této otázce ruské vládě, dodal americký státní činitel.

Podle západních představitelů se v Rusku "chystá masová mobilizace".  Kreml verbuje lidi z chudších regionů do bojů na Ukrajině.

Moskva se "obává", že mobilizace by byla "přiznáním neúspěchu" v tom, co mělo být rychlou a čistou operací na Ukrajině a změnilo se v pomalý a vleklý konflikt, uvedli činitelé.

Obavy, že by mobilizace v celé zemi mohla podnítit nepokoje ve městech, vedly Kreml k "velmi významnému náboru" v chudých oblastech ve snaze zvýšit počet svých bojovníků, uvedli.

Činitelé  rovněž uvedli, že se "více hovoří" o zdravotním stavu Vladimira Putina a "více se spekuluje" o tom, kdo ho v Rusku nahradí.

Prezidentské volby v roce 2024 "rozhodně vypadají zajímavěji než možná před půl rokem", řekli.

Nezdá se však, že by pozice ruského prezidenta byla "bezprostředně ohrožena" ze strany elit nebo obyvatelstva.

- Nobelova medaile pro ruského novináře se prodala za 103,5 milionů dolarů. Peníze půjdou pro ukrajinské dětské uprchlíky prostřednictvím UNICEFU.

- Rusko pohrozilo důsledky, které budou mít "vážný negativní dopad na obyvatele Litvy", kvůli sporu o omezení tranzitu zboží do ruské enklávy Kaliningrad.

Na zasedání v Kaliningradu to řekl tajemník Rady bezpečnosti Ruské federace Nikolaj Patrušev:
"Rusko na takové nepřátelské akce rozhodně odpoví. V meziresortním formátu se vypracovávají příslušná opatření, která budou přijata v nejbližší době. Jejich důsledky budou mít vážný negativní dopad na obyvatelstvo Litvy." Ruská tisková agentura RIA Nostovi cituje jeho slova, že "blokáda tranzitu velké skupiny zboží přes své území do Kaliningradské oblasti Litvou na návrh západních zemí, v rozporu s normami a zásadami mezinárodního práva ... ukazuje, že nelze věřit nejen ústním, ale ani písemným prohlášením Západu".

Ve stejné době, kdy byl Patrušev v Kaliningradu, byl na ministerstvo zahraničí v Moskvě předvolán velvyslanec Evropské unie v Rusku. Markus Ederer podle agentury Reuters po schůzce řekl, že požádal Rusko, aby problém vyřešilo diplomatickou cestou. Uvedl, že se nejedná o blokádu ze strany Litvy, neboť tranzit nesankcionovaného zboží pokračuje. Litva tvrdí, že pouze brání přepravě zboží přes své území v souladu s novými sankcemi EU, které vstoupily v platnost o víkendu.

- Rusko hrozí odvetnými opatřeními kvůli zákazu tranzitu zboží

Rusko pohrozilo odvetnými opatřeními kvůli zákazu tranzitu některého zboží přes území Litvy do ruské exklávy Kaliningradu.

Krok vlády ve Vilniusu byl v Moskvě označen za "bezprecedentní" a ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že si vyhrazuje právo reagovat v zájmu ochrany svých národních zájmů.

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov v pondělí dále vystupňoval napětí, když pohrozil reakcí na podle něj "nezákonný krok".

    Toto rozhodnutí je skutečně bezprecedentní. Je to porušení všeho. Považujeme to za nezákonné. Situace je více než vážná... Potřebujeme seriózní hloubkovou analýzu, abychom mohli vypracovat naši reakci."

Kaliningrad, vklíněný mezi Litvu na severu a východě a Polsko na jihu, je od Moskvy vzdálen asi 1 300 km a spoléhá se normálně  na to, že většina jeho dodávek přichází po železnici.

Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že Vilnius musí tento "otevřeně nepřátelský" krok zrušit.

Pokud nebude tranzit nákladu mezi Kaliningradskou oblastí a zbytkem Ruské federace přes Litvu v blízké budoucnosti plně obnoven, pak si Rusko vyhrazuje právo přijmout opatření na ochranu svých národních zájmů," uvedlo.

Litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis uvedl, že Moskva šíří nepravdivé informace a že státní železniční služba jedná v souladu se zákonem, když pouze realizuje sankční režim EU zakazující dodávky oceli nebo zboží vyrobeného ze železné rudy do Ruska.

Landsbergis uvedl, že sankční režim se časem bude vztahovat na méně než polovinu zboží, které se obvykle dodává tranzitem přes Litvu, přičemž zákaz dodávek oceli vstoupil v platnost 17. června.

"Myslím si, že ze strany ruských úřadů zazněly, a to ne poprvé, nepravdivé informace, ale jsem rád, že máme možnost to vysvětlit," řekl. "V tuto chvíli je na sankčním seznamu asi o něco méně než polovina zboží, které prochází Litvou, ale to neznamená, že by se sankce vztahovaly na všechno zboží právě teď.

"Protože existují různá  období pro zavedení sankcí a na některé z nich, například na ropu, budou sankce uvaleny až na konci roku, počínaje prosincem, i když úřady oznámily, že už sankce jsou, což ve skutečnosti není pravda."
- Sestra Brahima Saadouna, Maročana, který byl zajat během služby v ukrajinské armádě, uvedla, že se obává, že se na něho marocká vláda vykašlala, a vyzvala mezinárodní společenství, aby se "podpořilo mého bratra".

"Chci jen, aby jakákoli autorita, kdokoli, kdo je ochoten pomoci, přišel a pomohl," řekla Iman Saadounová v rozhovoru pro Guardian a popsala, že na její žádost o pomoc marocká vláda nijak nepomohla.

Saadoun je jedním ze tří mužů odsouzených k trestu smrti ruskými loutkami  na východní Ukrajině v monstrprocesu, který měl napodobit odsouzení ruských vojáků za válečné zločiny. Dalšími dvěma jsou  Britové Aiden Aslin a Shaun Pinner. Ministryně zahraničí Liz Trussová prohlásila, že udělá "vše, co bude nutné", aby zajistila jejich propuštění.

Maroko se snažilo nekritizovat Rusko, které je členem Rady bezpečnosti OSN, za jeho invazi na Ukrajinu. Zatímco evropské země tuto válku většinou odsoudily, na Blízkém východě a v Africe převažují proruské názory.

Iman uvedla, že místní tisk a mnoho lidí na sociálních sítích rozsudek nad jejím bratrem oslavovalo.

- Ruská tisková agentura RIA Novosti uvedla, že Krym, který byl v roce 2014 anektován Ruskem, zahájil integrační projekty s okupovanými oblastmi Cherson a Záporoží.

Georgij Muradov, místopředseda rady ministrů Krymu, se nechal slyšet, že byly navázány úzké obchodní a hospodářské vazby a že se snaží zlepšit dopravní spojení.

- Rusko: Za případný nedostatek obilí ve světě mohou "západní režimy" a "nelegitimní sankce".

Ruské ministerstvo zahraničí vydalo stanovisko tiskové mluvčí Marie Zacharovové k celosvětové situaci s obilím. Cituje statistické údaje, podle nichž je úroveň produkce a obchodu s obilím vyšší než v předchozích letech, a uvádí, že "obilí bude na světě více". Zacharovová dále píše:

"Zástupci Západu využívají všechny platformy, včetně OSN, aby obvinili Rusko, že svými kroky snižuje množství obilí dostupného na trhu a údajně hází klacky pod nohy obilným operacím, což podle Západu způsobilo růst cen pšenice a dalších obilovin. Ve skutečnosti je však na trhu více obilí než v předchozích letech a obchod se také zvýšil."

Vysoký diplomat Evropské unie Josep Borrell včera označil ruskou blokádu vývozu obilí z Ukrajiny za "skutečný válečný zločin".

- Gruzínský premiér Irakli Garibašvili na ekonomické konferenci v Kataru prohlásil, že jeho země je odhodlána vstoupit do NATO, ale nejprve musí vyřešit své územní problémy s Ruskem.

Gruzie se nachází mezi Ruskem na severu a Tureckem, Arménií a Ázerbájdžánem na jihu. Odštěpenecké regiony Abcházie a Jižní Osetie jsou mezinárodně uznávány jako součást gruzínského území. Oficiálně ker uznává jen hrstka států a  Rusko.

- Podle příspěvku gubernátora oblasti Oleha Synyehubova na Telegramu byli při ruském ostřelování Charkovské oblasti za posledních 24 hodin zabiti tři lidé a sedm osob bylo zraněno.
Po úderech se bojuje s požárem v závodě na zpracování plynu v Izjumu a  vzdělávací budova v Charkovské čtvrti Kyjev byla po útocích ze 40 % zničena. Řekl, že boje v oblasti Izjumu pokračují, ale že ukrajinské síly "odrážejí nepřátelské útoky a bezpečně drží své pozice".

- Serhaj Hajdaj, ukrajinský gubernátor Luhanské oblasti, potvrdil, že pravidelný bezplatný evakuační vlak z Pokrovska na východě Ukrajiny pojede dnes odpoledne do Lvova přes Dněpr.

- Ruský novinář vydražil Nobelovu cenu za mír, prodala se za 103,5 milionu dolarů

Nobelova cena míru, kterou ruský novinář Dmitrij Muratov dražil, aby získal peníze pro ukrajinské dětské uprchlíky, se prodala za 103,5 milionu dolarů. 

Muratov, který získal tuto zlatou medaili v říjnu 2021, pomáhal založit nezávislé ruské noviny Novaja Gazeta a byl jejich šéfredaktorem. V březnu bylo vydávání Nové gazety zrušeno v souvislosti s kremelským zásahem proti novinářům a proti  nesouhlasu veřejnosti s ruskou invazí  na Ukrajinu.

Muratov uvedl, že výtěžek půjde přímo organizaci Unicef na pomoc dětem vysídleným válkou na Ukrajině. Roztavených 175 gramů 23karátového zlata, které Muratovova medaile obsahuje, by mělo hodnotu asi 10 000 dolarů.

- Ukrajina hlásí první úspěch s protilodními střelami Harpoon darovanými Západem, sděluje Ministerstvo obrany Spojeného království

Ukrajinské síly se přihlásily k prvnímu úspěšnému použití protilodních střel Harpoon darovaných Západem k zasažení ruských námořních sil, tvrdí britská rozvědka.

Podle nejnovější zprávy britského ministerstva obrany byl cílem útoku 17. června téměř jistě ruský námořní remorkér Spasatel Vasilij Bech, který dopravoval zbraně a personál na Hadí ostrov v severozápadní části Černého moře.

Zničení ruského plavidla na zásobovací misi "demonstruje obtíže, kterým Rusko čelí při pokusech podpořit své síly okupující Hadí ostrov", dodává zpráva.

Jedná se o poslední z řady ruských plavidel, včetně křižníku Moskva, která byla během konfliktu poškozena nebo zničena Ukrajinou.

Ukrajinská schopnost pobřežní obrany do značné míry neutralizovala schopnost Ruska vytvořit námořní kontrolu a projektovat námořní sílu v severozápadní části Černého moře.

To zpochybnilo životaschopnost původního ruského operačního plánu ruské invaze, který počítal s ohrožením Oděsy z moře."

- Dánsko vyhlásilo "včasné varování" kvůli obavám o dodávky plynu z Ruska

Dánská energetická agentura vyhlásila první stupeň "včasného varování" kvůli obavám o své dodávky plynu v důsledku nejistoty ohledně dovozu energie z Ruska v důsledku války na Ukrajině.

Evropská unie zavedla systém, který členským státům umožňuje upozornit na hrozící potíže s dodávkami energie pomocí tří vzestupných stupňů výstrahy - počínaje "včasným varováním", následovaným "výstrahou" a poté "stavem nouze".

Systém umožňuje vzájemnou pomoc ostatních zemí EU, ale může také znamenat zahájení přídělového řízení dodávek.

V pondělí vydal zástupce ředitele Dánské energetické agentury Martin Hansen varování prvního stupně.

"Jedná se o vážnou situaci, které čelíme a která se zhoršila snížením dodávek," uvedl Hansen v prohlášení, o němž informovala agentura Reuters.

V současné době jsou dánské zásoby plynu naplněny přibližně ze 75 %, "a v posledních dnech byl plyn doplněn", dodala agentura.

Prohlášení přichází poté, co dánská energetická společnost Orsted koncem května oznámila, že dodávky ruského plynu do skandinávské země budou od 1. června pozastaveny poté, co Orsted odmítl uhradit platbu v rublech.

Podle Dánské energetické agentury je Rusko jedním z hlavních zdrojů dovozu zemního plynu do Dánska.

Nizozemsko v pondělí rovněž oznámilo, že zruší omezení výroby elektřiny z uhlí, den poté, co Německo a Rakousko přijaly podobné kroky, aby zmírnily svou závislost na dodávkách ruského plynu.

- Rusko drží ve věznicích více než 1 500 ukrajinských civilistů, tvrdí ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

Jsou v Rostově,  v Kursku, jsou ve vězení, jsou drženi jako váleční zajatci, ačkoli by válečnými zajatci být neměli... Měli by být propuštěni," řekl Vereščuk během pondělního televizního brífinku.

- Podle náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanny Maliar Rusko shromáždilo téměř všechny své síly k útoku na osady poblíž bojujícího východního města Severodoněck. V oblasti Severodoněcka probíhají "rozhodující" boje, přičemž ruské vedení usiluje o to, aby do konce týdne dosáhlo hranic Luhanské oblasti, citovala Maliar.

- Ruští představitelé obvinili Ukrajinu z raketových úderů proti třem plynovým plošinám v Černém moři jižně od Oděsy. Je to  zjevná eskalace snahy Kyjeva oslabit námořní nadvládu Ruska. Podle šéfa okupovaného Krymu Sergeje Aksjonova bylo po pondělních úderech pohřešováno sedm lidí a tři byli zraněni.

- Podle ukrajinské armády byl v pondělí ruským raketovým útokem zničen sklad potravin v přístavním městě Oděsa na jihu Ukrajiny. Armáda uvedla, že ruské síly vypálily na jižní Ukrajinu 14 raket během tříhodinové palby "v bezmocném hněvu nad úspěchy našich vojsk". Žádní civilisté nebyli zabiti, uvedla.


- Ruská blokáda vývozu milionů tun ukrajinského obilí je válečným zločinem, uvedl šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell.
"Vyzýváme Rusko k deblokádě přístavů... Je nepředstavitelné, nelze si představit, že miliony tun pšenice zůstávají na Ukrajině zablokovány, zatímco ve zbytku světa lidé trpí hladem," řekl.

- Turecko uvedlo, že summit NATO, který se uskuteční příští týden, nepovažuje za konečný termín pro vyřešení svých námitek proti vstupu Finska a Švédska do vojenské aliance. Mluvčí tureckého prezidenta Ibrahim Kalin neinformoval o žádném průlomu v rozhovorech v Bruselu, ale uvedl, že diskuse mezi Ankarou, Stockholmem a Helsinkami budou pokračovat.

- Američany zajaté na Ukrajině Moskva označila za "žoldáky" zapojené do nezákonných aktivit, kteří by měli nést odpovědnost za své "zločiny".
Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov podle ruské tiskové agentury RIA prohlásil, že na zadržené muže se nevztahují Ženevské konvence, protože nejsou pravidelnými vojáky.

- Spojené státy jednají s Kanadou a dalšími spojenci o dalším omezení energetických příjmů Moskvy zavedením cenového stropu na ruskou ropu, řekla v pondělí novinářům ministryně financí Janet Yellenová. "Hovoříme o cenových stropech nebo cenové výjimce ..., které by tlačily na snížení ceny ruské ropy a stlačily Putinovy příjmy, přičemž by umožnily větší dodávku ropy

- Bývalý ředitel britských speciálních sil uvedl, že Spojené království se musí "připravit na válku" jako odstrašující prostředek proti Rusku. Komentář generála sira Adriana Bradshawa přišel poté, co nový šéf britské armády generál sir Patrick Sanders řekl vojákům, že se musí připravit "znovu bojovat v Evropě".

- Podle německého kancléře Olafa Scholze se Putin obává "jiskry demokracie", která se šíří do Ruska, a ruský prezident se podle něj snaží rozdělit Evropu a vrátit se ke světu ovládanému sférami vlivu. "Ruský prezident musí akceptovat, že v jeho sousedství existuje společenství právních demokracií, které se stále více sbližuje. Zjevně se obává jiskry demokracie, která se šíří do jeho země," řekl Scholz listu Muenchner Merkur.

 Blížící se rozhodnutí o tom, zda bude Ukrajině udělena kandidatura na členství v EU, Rusko "velmi znervózňuje", uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij ve svém posledním nočním projevu v pondělí večer. "Směřujeme k hlavnímu rozhodnutí Evropské rady, které bude přijato v pátek. Jak jsem předpověděl, Rusko je z naší aktivity velmi nervózní."

-  Paláce, jachty a vinice, které údajně Vladimiru Putinovi poskytli jeho přátelé a oligarchové, lze nyní spojit s  neformální sítí držící majetek v hodnotě více než 4,5 miliardy dolarů. Digitální stopa zřejmě naznačuje, že řada rekreačních domů a dalšího majetku, který údajně ruský prezident využívá, je propojena prostřednictvím společné e-mailové domény LLCInvest.ru.

- Ruský velvyslanec ve Spojeném království Andrej Kelin má být vykázán z parlamentu ve Westminsteru "až do odvolání",
jak se uvádí ve zprávě, kterou dnes ráno rozeslali předseda Dolní sněmovny . er. Zákaz, který se vztahuje i na všechny ostatní ruské diplomaty a úředníky akreditované ve Spojeném království, byl poprvé písemně potvrzen.

0
Vytisknout
5359

Diskuse

Obsah vydání | 27. 6. 2022