18653

Ruští vojáci obviňují nadřízené z věznění za to, že odmítli bojovat proti Ukrajincům

2. 8. 2022

čas čtení 5 minut

 
Vzácné veřejné komentáře odhalují napětí v řadách ruské armády kvůli invazi na Ukrajinu.
 
Skupina ruských vojáků obvinila své velitele, že je na východě Ukrajiny uvěznili za to, že se odmítli zúčastnit války, což je vzácné veřejné odhalení napětí v řadách ruské armády kvůli ruské invazi na Ukrajinu.

Maxim Grebenjuk, právník, který vede moskevskou organizaci Vojenský ombudsman, uvedl, že nejméně čtyři ruští vojáci podali písemné stížnosti generální prokuratuře a požadují potrestání nadřízených, kteří dohlíželi na jejich zadržování.

"Máme již seznam 70 ruských vojáků, kteří byli drženi jako vězni. Celkem bylo zadržováno asi 140 vojáků," dodal Grebenjuk, který vojáky zastupuje.

Rozhovor Britských listů 515. Vládní pomoc občanům by měla být cílená podle výdajů na bydlení

2. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta



Bohumil Kartous hovoří s ekonomem Filipem Pertoldem z CERGE-EI o prohlubující se ekonomické krizi v ČR a o tom, jak jí čelit. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionalnitelevizi.cz od úterý 2. srpna 2022.

 18982

Nancy Pelosiová přistála na Tchaj-wanu uprostřed rostoucího napětí s Čínou

2. 8. 2022

čas čtení 5 minut

 

Návštěva americké političky zřejmě vyvolá kroky čínské, tchajwanské a americké armády  

Nancy Pelosiová přistála na Tchaj-wanu na kontroverzní návštěvě tohoto samosprávného ostrova a nabídla "neochvějný závazek" podporovat jeho demokracii v době, kdy se již tak zvýšené napětí s Čínou stupňuje.

Letadlo předsedkyně Sněmovny reprezentantů USA přistálo v úterý kolem 22:45 místního času na letišti Songshan v Tchaj-peji. Přivítal ji ministr zahraničí Joseph Wu a zástupkyně USA na Tchaj-wanu Sandra Oudkirková. Ve středu ráno se má Pelosiová setkat s prezidentkou Tsai Ing-wen.

 18484

Většina ukrajinských uprchlíků v Česku žije v nevyhovujících podmínkách

2. 8. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Jsem velmi rád, že navzdory chvástání premiéra Fialy, jak by se měly jiné země od nás učit zvládání ukrajinské migrace, někdo věnuje také pozornost tomu, jak se ukrajinští uprchlíci u nás skutečně mají.

Nedávno se ukázalo, že tři čtvrtiny z nich mají vážné finanční potíže, což k mému zděšení nevzbudilo žádnou veřejnou debatu, jak jim pomoci. Člověk by čekal, že když teď máme tu správnou vládu, která se pyšní tím, jak stojí na straně Ukrajiny, jak pomáhá a jak je prozápadní, že dojde k obrovskému skandálu a veřejnému tlaku na zodpovědné politiky. A ono nic. Co ti uprchlíci budou dělat za měsíc, za půl roku, jaké budou mít Vánoce?

 18978

Ruská agrese na Ukrajině: Tři lidé byli usmrceni v minibuse evakuantů z Chersonu

2. 8. 2022

čas čtení 10 minut

 Foto: Rusy vybombardovaná nemocnice v městě Mykolajiv

- Tisková agentura Agence France-Presse přináší dnes ráno několik citací lidí z okupovaných oblastí Ukrajiny. Uvádí, že všichni mají změněná jména, aby byli chráněni před pomstou, a AFP nebyla schopna jejich výpovědi nezávisle ověřit.

Jedním z oslovených byl "Oleksandr", pětadvacetiletý učitel z vesnice poblíž města Cherson. Ten agentuře řekl:

    "Osvobození města je jedna věc, ale osvobození celé Chersonské oblasti je něco jiného. Víme, že se to teď nepodaří, ale stále máme naději.

    Silnice v regionu jsou posety četnými kontrolními stanovišti a stále je slyšet bombardování. Ve městech je mnoho vojáků.

    V samotném Chersonu je to velmi depresivní. Léky už vůbec nejsou a mnoho starších lidí kvůli nedostatku léčby zemřelo. Pro starší lidi je to peklo.

    Kdybych měl situaci popsat jedním slovem, řekl bych "těžká". Dochází k totálnímu kolapsu veřejných služeb. Rubl není v oběhu. Pasy se nevydávají - stejně je nikdo nechce.

    Máme dostatek potravin, i když humanitární pomoc se dodává velmi málo. Mnoho lidí zůstává bez práce a často zůstávají jen nekvalifikovaní dělníci.

    V prvních týdnech okupace bylo uneseno mnoho aktivistů. Probíhaly velké demonstrace proti okupaci, ale po měsíci ustaly, protože není internet, žádná komunikace.

    A všichni aktivisté se buď skrývají, nebo byli uneseni či zabiti, nevím.

    Když vás Rusové slyší mluvit ukrajinsky, myslí si, že jste nacista. Kontrolují sociální sítě, tetování, pokud máte na těle ukrajinské symboly, máte problém. Vím, že si někteří lidé nechali odstranit tetování."

 18975

Mezitím v Absurdistánu 219. S hořákem na politikovo přirození

2. 8. 2022 / Tomasz Oryński

čas čtení 16 minut


Nebojte se, toto je stále web Britských listů. To, na co se díváte, je starosta Jarocina pálící tryskovým hořákem genitálie Jana Szyszka. Pokud jste věrnými čtenáři tohoto seriálu, možná vám jméno Szyszko něco říká - byl to ministr životního prostředí známý svým velmi svérázným přístupem k životnímu prostředí: popíral globální oteplování, usiloval o vykácení všech stromů v zemi a byl vášnivým lovcem. Znám v Polsku mnoho lidí, kteří si myslí, že spálení něčích genitálií acetylenovým hořákem by bylo spravedlivým trestem i za některé z těchto zločinů proti polské přírodě, ale věci nejsou takové, jaké jsou.

 16451

Minulý týden skončila éra sociálních sítí a vy o tom ani nevíte

2. 8. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut



Možná jste ve zprávách zaznamenali, že se společnost Meta Marka Zuckerberga rozhodla zrušit své rozhodnutí udělat Instagram spíše jako TikTok (s rolujícími krátkými vídei od cizích lidí, které "nesledujete", namísto obrázků zveřejněných vašimi přáteli). Poté, co Kim Kardashian a další přední celebrity protestovaly na svých účtech na Twitteru a daly tak za pravdu milionům dalších uživatelů, kteří nebyli spokojeni s pokusem Instagramu více se podobat oné čínské aplikaci, byl algoritmus této sociální sítě pro fotografie navrácen k původnímu. Ale příliš se neradujte: o vídea stejně nešlo. Skutečná změna zůstane a brzy se bude týkat i Facebooku a všech existujících sociálních médií.

Lekce z bavorské ústavy podle pana Vyhnánka

2. 8. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Pavel Vyhnánek z Praha Sobě zveřejnil na svém Facebooku text o bavorské ústavě. Myslím, že jsme se měli dávno, hned po listopadu 1989, zabývat v široké veřejné diskusi tím, jak vlastně vypadají ústavy okolních vyspělých států. Celý Vyhnánkův komentář stojí za citování:

„A víte, co se v tý bavorský ústavě píše? Například to, že děti jsou tím nejcennějším bohatstvím celé země. Doslova! A že je školy mají učit lásce k Bavorsku a nepředávat jim jenom znalosti, ale také utvářet charakter a učit zapojovat srdce. A víte, co se píše v úplně posledním článku bavorský ústavy? Že každý žák dostane před dokončením své povinné školní docházky jeden její výtisk. Hezký, že jo?

 18974

Hospodaření OSBL za červenec 2022

1. 8. 2022

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: V srpnu 2022 se poprvé v historii Britských listů zatím vybralo tak málo finančních příspěvků na provoz, že nebude možné uhradit skromný honorář našim třem redaktorům. Prosíme, přispějte, pokud máte zájem zachovat existenci Britských listů. (JČ)

V červenci 2022 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 42 462.13 Kč výdaje byly  53 176.50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže rychle směřujeme k nule. Zůstatek ke konci července byl 14 660.49 Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci červenci 2022.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 18980

Ajman al-Zawahiri: vůdce al-Káidy zabit při útoku amerického bezpilotního letounu v Afghánistánu

2. 8. 2022

čas čtení 3 minuty

 

Prezident Biden  nařídil útok na kábulský úkryt  Zawahiriho minulý měsíc 

Při útoku amerického bezpilotního letounu v Afghánistánu byl zabit nejvyšší vůdce al-Káidy Ajman al-Zawahiri, oznámil v pondělí Joe Biden.

Americký prezident označil smrt Zawahírího, který byl zástupcem a nástupcem Usámy bin Ládina, za velkou ránu teroristické organizace, jež stála za útoky z 11. září 2001.


Úder CIA bude považován za důkaz schopnosti USA provádět operace "nad horizontem" navzdory loňskému stažení armády z Afghánistánu. Zároveň však vyvolal otázky ohledně pokračující přítomnosti Al-Káidy v zemi od doby, kdy se k moci vrátil Taliban.

 18977

Proč média při zmínce o opičích neštovicích hovoří o "mužích, kteří mají sex s muži" místo o "gayích" nebo "homosexuálech"?

2. 8. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut



Moje babička se vždycky ptala, než pustila nějakou mou spolužačku do svého domu, kde jsem trávil letní prázdniny, jestli je dotyčná dívka ještě panna. V případě, že nebyla, návštěva nebyla povolena. To je jen jeden z mnoha jejích konzervativních postojů, které zastávala, stejně jako řada dalších členů mé konzervativní rodiny. Takže jsem zvyklý se celý život setkávat s pravicovými a křesťanskými fundamentalistickými názory. V důsledku toho se v blízkosti neofašistů a jim podobných cítím velmi dobře. To vysvětluje, proč většina mých přátel jsou heterosexuální konzervativci, včetně známých členů českých pravicových stran. Využívám je také k pochopení "druhé strany", k možnosti vidět a slyšet zblízka, proč se bojí modernity a pokroku ve společnosti.

 18973

Ruská agrese na Ukrajině: Ruský útok na Mykolajiv je dosud nejbrutálnější za celou dobu války

1. 8. 2022

čas čtení 10 minut

- Ruský útok na Mykolajiv je   nejbrutálnější  v dosavadním průběhu války v regionu

Zdá se, že Rusko zintenzivňuje svou ofenzivu v regionech na jihu Ukrajiny.

Starosta města Mykolajiv na jihu země uvedl, že dva lidé byli zabiti a tři zraněni poté, co rakety v noci na neděli zasáhly dvě obytné čtvrti.

Oleksandr Senkevyč řekl, že údery byly "pravděpodobně nejsilnější za celou dobu [války]".

Ruský útok  připravil o život také 74letého Oleksije Vadaturského a jeho manželku Raisu, zakladatele jedné z největších ukrajinských zemědělských firem "Nibulon".

Poradce ukrajinského prezidenta uvedl, že se domnívá, že přední ukrajinský zemědělský magnát Oleksij Vadaturskij byl úmyslně zabit, když raketa zasáhla jejich dům v jižním městě.

Mychajlo Podoljak uvedl, že raketa zasáhla podnikatelovu ložnici, což podle něj "nezanechává pochybnosti", že šlo o cílený útok.

- První loď s obilím vyplula. Veze 26 000 tun obilí do Libanonu:



Rozhovor Britských listů 514. Proč šíří v Česku dezinformace tolik lidí postižených exekucemi?

29. 7. 2022

čas čtení 1 minuta



"V lednu jsem popsal dílo milionem zadluženého malíře pokojů, který tisíce lidi odrazoval od očkování a na covid jim prodával koňskou pastu. Netík pak fandům na FB odvysílal video, v němž mi vyhrožoval. Teď je za něj u soudu kvůli šíření poplašné zprávy," píše na Twitteru Lukáš Valášek. Jenže dezinformátoři se trestním stíháním od šíření destabilizujících nesmyslů a lží odradit nenechají a česká policie je v té věci v podstatě neschopná. Velmi zajímavou otázkou je, proč je tolik dezinformátorů v Česku v exekuci. Na to v tomto rozhovoru s Janem Čulíkem poukazuje Albín Sybera. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionalnítelevizi.cz od pátku 29. července 2022.


 

 16879

Kosovo: Na jižní frontě neklid

1. 8. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Od 1. srpna mělo začít platit 5 let oznámené reciproční opatření kosovských úřadů. Ty dopředu oznámily, že nebudou nadále uznávat srbské doklady a espézetky příslušníků srbské menšiny na severu země, tak jako srbské úřady neuznávají doklady kosovské. V neděli však došlo k blokádě dvou hlavních hraničních přechodů a demonstracím Srbů v Kosovu. Severně od hranice se shromáždily srbské vojenské jednotky. Podle některých zpráv srbští speciálové dokonce hranici překročili. Kosovská policie oznámila, že se dostala pod palbu, ovšem bez obětí. 

 16578

O bezdomovcích

1. 8. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 9 minut

Jak to můžete dělat, slečno Kláro?…. Pojďte se mnou do politiky, tam lze skutečně něco změnit, taková hezká, mladá žena a dělat s "bezďákama"...Ani Vás nebudeme muset moc retušovat na plakátech, jak ty vyzobané slunečnice….

"Já vám říkám, pane Mendl, jsou to teď časy. Každý týden dosazuji do obchodu tisíc korun."

" Tak proč obchod nezavřete, pane Geduldiger?"

"Nesmysl! Z čeho bych byl živ?"

/Karel Poláček, Židovské anekdoty/

V sociální oblasti je jedna obrovská skupina obyvatel, kterou já osobně pokládám za ohnisko  naší každodenní práce. Jedná se o lidi  na ulici, střídající ubytovny, Azylové domy, návraty z věznice…Pracovníci, kteří se o ně starají se nazývají se kurátoři pro dospělé a   vážnost jejich profese podle jejich názoru - asi nejvíce propadla. Nějak se přenesl sociální status jejich klientů i na ně. Hhlavně jejich základní cílová skupina, lidé ve výkonu trestu a po propuštění z věznic, se stala sekundární, právě obrovským nárůstem bezdomovectví.

22437

Jedenácté přikázání Kalouska a Topolánka

1. 8. 2022 / Petr Haraším, Pavel Haraším

čas čtení 11 minut

Ministr financí a planých slibů o nutnosti šetření Zbyněk Alena Stanjura předložil svou druhou novelu státního rozpočtu pro letošní rok. Na první novele státního rozpočtu tento nevystudovaný ekonom z Opavy pilně a zodpovědně makal první kvartál roku 2022, kdy už válka na Ukrajině harašila zbraněmi i v Opavě, kdy už ruské hrátky s cenou ropy a plynu sponzorovaly zisky nejedné energetické firmě (i státní) a kdy už děsivá inflace znepokojovala  všechny krom ministra Stanjury. Druhou novelu, protože u první se trochu netrefil, přidává nyní. Jestli dá zlatý hattrick, uvidíme na podzim tohoto roku.

Rozhovor Britských listů 513. Ekologická transformace v ČR musí přijít od místních lidí a musí jim pomoci ekonomicky

26. 7. 2022

čas čtení 1 minuta



S Josefem Patočkou, výzkumníkem v organizaci Reset, v platformě pro sociální a ekologickou transformaci, hovoří Jan Čulík o nové analýze, vypracované Resetem o tom, jak Česká republika zatím zvládá ekologickou transformaci. Moc ji nezvládá, protože vláda přisunuje peníze velkým podnikům a oligarchům, jenže skutečná ekologická transformace musí vycházet od obyčejných lidí, od jejich iniciativy a musí přinášet ekonomický a sociální přínos v místních komunitách. S tím souhlasí i Evropská unie. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionalnitelevizi.cz od úterý 26.7. 2022.


Rozhovor Britských listů 512. Globální oteplování, byty, školství. Dejte hlas mladým lidem

21. 7. 2022

čas čtení 1 minuta



Politikové stárnoucích generací, kteří drží v České republice moc, mrví řízení země. Stát je vážně ohrožen globálním oteplováním, mladí lidé nemají možnost získat slušný byt, školství je absolutně nerovné a pokud se nenarodíte ve správném regionu, řádného vzdělání se vám v ČR nedostane. Mladí aktivisté jako Eliška Koldová ze skupiny Sdruženy se tyto a další věci snaží napravovat, ale poslouchá je někdo? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od pátku 22. července 2022.


Rozhovor Britských listů 511. O energetickém nacionalismu v České republice

18. 7. 2022

čas čtení < 1 minuta



Oslábl vůbec vliv mocných oligarchů, kteří si z ČR udělali pašalík, po odchodu Andreje Babiše z premiérské funkce? Anebo mají i za Fialovy vlády nadále zhoubný vliv na přítomnost i budoucnost České republiky v době globálního oteplování a ohrožují její energetickou i sociální bezpečnost? O tom mluví Jan Čulík s redaktorem Britských listů Albínem Syberou. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od úterý 19. července 2022.

 16525

"Brzy bude Země k nepoznání". Totální klimatický kolaps už nelze zastavit, říká odborník

1. 8. 2022

čas čtení 8 minut


Vlny veder jsou jen začátek. Podle předního britského vědce si musíme připustit, jak špatná je  situace, než se nám podaří zabránit globální katastrofě

Vydání nejnovější knihy Billa McGuira Hothouse Earth (Zeměkoule-skleník) nemohlo být načasovanější. Tento týden se objeví v obchodech a budou si ji prohlížet zákazníci, kteří právě zažili rekordně vysoké teploty v celé Velké Británii a nyní čelí vyhlídce na týdny sucha.

A to je teprve začátek, tvrdí McGuire, emeritní profesor geofyzikálních a klimatických rizik na University College London. Jak ve svém nekompromisním líčení nadcházející klimatické katastrofy jasně ukazuje, příliš dlouho jsme ignorovali výslovná varování, že rostoucí emise uhlíku nebezpečně ohřívají Zemi. Nyní za svou samolibost zaplatíme v podobě bouří, povodní, sucha a vln veder, které snadno překonají současné extrémy.

Albín Sybera v Observeru: Česká vláda je v kapse energetických oligarchů

1. 8. 2022

čas čtení 7 minut

"Současná česká vláda  podpořila některé klíčové právní předpisy, které dlouhodobě zvýhodňují české energetické konglomeráty těžící ze současného energetického mixu," uvedl Albín Sybera, český politický analytik. "Panuje zde neochota střetnout se s mocnou lobby, která tento mix udržuje pohromadě - a kterou by mohl zničit například větší podíl obnovitelných zdrojů. Proto se hlavní strany současné české vládní  koalice zdráhají uznat naléhavou potřebu jednat - a to i tváří v tvář ničivému požáru, který zničil rozsáhlá území nejpozoruhodnějšího národního parku v zemi."

Takto cituje redaktora Britských listů Albína Syberu britský týdeník Observer v souvislosti s tímto jeho Rozhovorem Britských listů:



Český překlad článku v britském týdeníku Observer o katastrofě v Českém  Švýcarsku:

Video Azovského praporu Putinovi: "Budeš popraven spolu se svými šakaly"

1. 8. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty

 
Azovský pluk považuje masovou vraždu ukrajinských válečných zajatců v obci Olenivka za akt veřejné popravy, které se Rusko dopustilo beztrestně. "Vy sami budete popraveni spolu se svými šakaly a velvyslanectvími," uvádí se v oficiálním prohlášení, které v reakci na masovou vraždu ukrajinských válečných zajatců v Olenivce přečetl před kamerou zastupující velitel Azovského pluku Mykyta Nadtočij.

"Rusové 24 hodin lhali o ukrajinské armádě, ale dnes svůj zločin potvrdili prohlášením velvyslanectví Ruské federace ve Velké Británii. Všechno tak, jak se vám to líbí, se všemi certifikáty a pečetěmi, z rozhodnutí mezinárodního tribunálu. Barbarská pseudoříše bude zničena."


Ruské velvyslanectví v Londýně na Twitteru uvedlo, že zabití vojáků pluku Azov bylo oprávněné a že bojovníci Azova "si zaslouží ponižující smrt".

"My, Azovský pluk, Ukrajina jako stát a celý civilizovaný svět se budeme tvrdě bránit, aby si to Rusko jednou provždy zapamatovalo. Již nyní zjišťujeme jména těch, kteří zorganizovali a provedli popravu našich zajatců. Máme předběžné informace, ale ještě je nejsme připraveni zveřejnit. Najdeme je, ať jsou kdekoli - na okupovaných územích Ukrajiny, v Rusku nebo v jiných zemích. Ukrajina jako stát zajistí spravedlivé potrestání," říká Nadočij.

Vraždění ukrajinských zajatců v Olenivce má na svědomí nacistická žoldnéřská skupina Wagner Group. Kontrola nad východní provincií je rozdělena mezi národní ozbrojené síly a proruské separatisty. Kyjev a Moskva se z útoku vzájemně obviňují.


Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

 18935

"Monoetnicita" nových vojenských jednotek ohrožuje Rusko

1. 8. 2022

čas čtení 1 minuta

Aby získala dostatek personálu pro svou válku na Ukrajině, cítila se Moskva nucena umožnit Čečensku a dalším neruským republikám vytvořit vojenské jednotky sestávající téměř výhradně z příslušníků jejich vlastní národnosti. To může Rusku krátkodobě pomoci, ale z dlouhodobého hlediska to představuje vážnou hrozbu, upozorňuje Alexej Malašenko.

 18927

Prohlášení o dekolonizaci Ruska

1. 8. 2022

čas čtení 10 minut

My, zástupci původních obyvatel a kolonizovaných oblastí Ruské federace, jednajíce na základě Všeobecné deklarace lidských práv, práva národů na sebeurčení, jak je uvedeno v Chartě OSN, deklarace OSN o poskytnutí nezávislosti koloniálních zemí a národů, deklarace OSN o právech původních obyvatel, Deklarace o suverenitě RSFSR z 12. června 1990 a deklarace suverenity subjektů současné Ruské federace zahajujeme proces plné a kompletní dekolonizace Ruska.

Rozhovor Britských listů 510. Je Rusko plně fašistický stát?

15. 7. 2022

čas čtení < 1 minuta



Podle běloruského politologa Aliakse Kažarského, působícího na univerzitě v Bratislavě, je Rusko státem, který sice dnes existuje v jednadvacátém století, ale ve skutečnosti svou mentalitou přeživá ve století devatenáctém. Je Rusko plně fašistický stát? O tom s profesorem Kažarským mluví v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík. Tento rozhovor se vysílá na Regionální televizi od pátku 15. července 2022.


 18970

O toleranci postavené na hlavu

1. 8. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Rakouská lékařka Lisa-Marie Kellermayrová kvůli dlouhodobým výhrůžkám a pronásledování agresívními odpůrci očkování spáchala sebevraždu. Její smrt představuje nejvýmluvnější komentář na okraj blábolení o tom, jak prý "nikdo nesmí být nucen" k očkování proti COVIDu-19 a jak údajně máme v této věci spoléhat na "inteligenci obyvatel".

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajinský dron zasáhl velitelství ruské černomořské flotily; Zelenskij vyzval civilisty, aby opustili Doněck

31. 7. 2022

čas čtení 8 minut


- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskijsdělujel, že úroda v zemi by letos mohla být poloviční než obvykle.


Napsal na Twitteru: "Hrozí, že letošní ukrajinská úroda bude dvakrát menší. Náš hlavní cíl - zabránit globální potravinové krizi způsobené ruskou invazí. Přesto si obilí najde způsob, jak být dodáno alternativně."


- Počet obětí pátečního útoku na autobusovou zastávku ve městě Mykolajiv na jihu země stoupl na sedm poté, co v nemocnici zemřeli dva muži,
uvedly ukrajinské úřady.

Ty podle agentury Reuters uvedly, že ruské bombardování zaměřené na jih a východ země si v sobotu vyžádalo další mrtvé v Mykolajivu a jednoho mrtvého v Bachmutu.

- V druhém ukrajinském městě Charkově na severovýchodě země zasáhly tři ruské rakety S-300 školu, uvedl na Telegramu starosta Igor Těrechov a dodal, že hlavní budova byla zničena.

Ruská agrese na Ukrajině: Moskva pořádá letní mejdany s šampaňským

30. 7. 2022

čas čtení 7 minut

- Ukrajinská armáda v sobotu oznámila, že v bojích v Chersonské oblasti, která je ohniskem kyjevské protiofenzívy na jihu země a klíčovým článkem zásobovacích tras Moskvy, zabila desítky ruských vojáků a zničila dva muniční sklady.

Jižní velení armády podle agentury Reuters uvedlo, že železniční doprava do Chersonu přes řeku Dněpr byla přerušena, což může dále izolovat ruské síly západně od řeky od zásobování na okupovaném Krymu a na východě.

Ukrajina v posledních týdnech použila Západem dodávané raketové systémy dlouhého doletu k vážnému poškození tří mostů přes Dněpr, čímž odřízla město Cherson a - podle hodnocení britských obranných představitelů - učinila 49. ruskou armádu umístěnou na západním břehu řeky velmi zranitelnou.

Ukrajinské jižní velení ve svém prohlášení uvedlo:

    V důsledku požáru bylo zjištěno, že provoz po železničním mostě přes Dněpr není možný.

- Tři ruská vozidla explodovala a shořela v Enerhodaru:


- Zatímco ruská válka na Ukrajině se vleče již pátý měsíc, Moskva je městem, které dělá vše pro to, aby před konfliktem zavíralo oči. V ruském hlavním městě se pije šampaňské, navzdory tisícům mrtvých a mnoha dalším zraněným ve válce, která se stále více vyznačuje brutálními zločiny.

V Gorkého parku se konají  venkovní festivaly, jsou tam kina a bary plné lidí, mladé páry tančí a lidé se vzájemně fotografují při procházkách podél nedaleké řeky Moskvy.

"Ano, máme tu večírek," řekla Anna Mitrochina, jedna z tanečnic na venkovním tanečním pódiu na řece Moskvě, v šatech s modrými flitry a silným líčením očí. "Jsme mimo politiku, chceme tančit, cítit a bavit se. Už si nedokážu dělat starosti a tohle mi pomáhá zapomenout."

 18969

Ruský kněz ve jménu Boha bije ukrajinského kněze křížem...

29. 7. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta

 

Ruský kněz jménem Mychajlo Vasiljuk vylezl na oltář a během pohřbu ukrajinského vojáka zbil ukrajinského kaplana Anatolije Dudka křížem. Anatolij, který je z ukrajinské pravoslavné církve, celebroval dne 22. července v ukrajinském městě Mykolajiv při pohřbu vojáka Oleksandra Zinivého. Ruský kněz ho při tom napadl . Na videozáznamech, které sdílela Nexta a ukrajinské internetové stránky Vinbazar, je vidět, jak ruský kněz leze na oltář s křížem v ruce, strká  kaplana a tahá ho za oděv. Ten ho odstrkuje. V sekvenci se kněz snaží ukrajinského kaplana udeřit křížem, zatímco oběť si dává ruce před tělo ve snaze se bráínit.


Poté muž v čepici, který zřejmě patří k ukrajinským ozbrojeným silám, odstrčí ruského kněze. Kaplan po útocích odstrčí i Anatolije.

Po zmatku pohřební obřad pokračuje.

Ukrajinský kaplan utrpěl lehká zranění. Křížek, který Anatolij měl na krku, ruský kněz zlomil a používá ho jako nástroj k bití. Velmi symbolické.

 18967

Vědecký časopis Nature a výročí Johanna Gregora Mendela

29. 7. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 8 minut

Dvousté výročí narození Johanna Gregora Mendela nenechal bez povšimnutí ani časopis Nature. Dokonce mu věnoval velmi zajímavý úvodník (vždy psaný jako postoj redakce). Jako první se asi musí říci, že Mendel je vědec světové úrovně. A za sebe bych podotkl, že to byl katolický mnich a věřící člověk (bylo zvykem, že vědci v těch dobách velkých vědeckých objevů byli věřící, např. Newton rozhodně patřil mezi věřící lidi, dokonce nikoli v nějakém konvenčním smyslu, ale hlásil se k dávné křesťanské „herezi“).

 18930

Vědci: Narativ, že Rusko ekonomicky vítězí nad Západem, je lživý

29. 7. 2022

čas čtení 4 minuty

S tím, jak ruská invaze na Ukrajinu vstoupila do pátého měsíce, se objevil narativ, že jednota světa v odporu proti Rusku se nějakým způsobem zvrhla v "ekonomickou válku, která si vybírá svou daň na Západě", vzhledem k údajné "odolnosti" a dokonce "prosperitě" ruské ekonomiky. To je prostě nepravda - a odraz všeobecně rozšířeného, ale věcně nesprávného nepochopení toho, jak se ruská ekonomika skutečně drží uprostřed odchodu více než 1000 světových společností a mezinárodních sankcí, píší ve vědeckém článku ekonomové z Yale School of Management. Toto je shrnutí jejich akademického článku

To, že tato nedorozumění přetrvávají, není překvapivé. Od invaze Kreml stále častěji vybírá ekonomické informace, selektivně odhazuje nepříznivé ukazatele a zveřejňuje pouze ty, které jsou příznivější. Tyto Putinem vybrané statistické údaje jsou pak bezstarostně šířeny v médiích a využívány spoustou dobře míněných, ale neopatrných odborníků při sestavování prognóz, které jsou pro Kreml nadměrně a nerealisticky příznivé.

 18966

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajina zesiluje protiútoky na jihu země

29. 7. 2022

čas čtení 13 minut

- Fotografie ukrajinské dívky v tričku s nápisem "Ukrajina", která vzdorovitě ukazuje na budovu částečně zničenou ruským ostřelováním, se v pátek  ráno rychle stala symbolem ukrajinského odporu v místních médiích.

Fotografie byla   pořízena v Ruskem okupovaném Mariupolu.

- Byl zveřejněn videozáznam, jak ruský voják kastruje ukrajinského zajatce

Na záběrech je voják s nožem a chirurgickými rukavicemi, jak mrzačí vězně, který leží se svázanýma rukama.

Objevilo se děsivé video, na němž ruský voják kastruje ukrajinského zajatce, který byl následně zavražděn.

Záběry byly hojně sdíleny na proruských mediálních stránkách i na ukrajinských sociálních sítích, přičemž někteří ruští uživatelé zveřejnili snímky zesměšňující zohaveného vojáka.

Mezi komentátory videa byli ukrajinští a západní analytici, kteří vyjádřili své zděšení.
 
- Ukrajina vyzývá světové politiky aby odsoudili ruský válečný zločin zabití nejméně 40 válečných zajatců

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba obvinil Rusko ze "strašlivého válečného zločinu". Obvinil Kreml z ostřelování věznice v Ruskem kontrolované osadě Olenivka v Doněcké oblasti, při kterém podle ruského ministerstva obrany v pátek zahynulo 40 ukrajinských válečných zajatců.

- Ukrajinští představitelé v pátek uvedli, že byl zničen ruský muniční sklad v jižní Chersonské oblasti.

Videozáznamy a snímky zveřejněné v noci a v pátek ráno na místních kanálech Telegramu naznačovaly velký výbuch v oblasti Brylivka, asi 40 km jihovýchodně od města Cherson, uvádí CNN.

"V Chersonské oblasti bylo zničeno jedno z důležitých logistických center okupantů, železniční stanice v Brylivce. Rusové tam právě přivezli vybavení a munici, vše shořelo," uvedl na Facebooku Serhij Chlan, poradce šéfa chersonské civilní vojenské správy.

"Lidé hlásí hlasité výbuchy a detonace. Je pravděpodobné, že byl zasažen sklad ropy," dodal Chlan.

 18965

Organizátoři Prague Pride: varujte účastníky před opičími neštovicemi!

29. 7. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut

 

O tomto tématu jsem již dvakrát psal, ale je to záležitost, která je mimořádná a média v České republice se jí dostatečně nevěnují. Ještě nebezpečnější je, že místní LGBTQIA+ aktivisté proti znepokojivému nárůstu počtu obětí opičích neštovic dostatečně hlasitě a rychle nezasahují. Podle portálu Our World in Data  bylo na světě diagnostikováno už 18 800 případů opičích neštovic. Zdá se, že v naší politicky korektní době, kdy se díky novým konceptům úcty k menšinám stává citlivým tématem, kterého se dotýkají heterosexuálové, se tolik bojíme stigmatizace některých skupin, že nedokážeme poskytnout odpovídající poradenství těm, kteří jsou právě teď nejvíce ohroženi. Pro mě jako homosexuála je tedy jednodušší veřejně v médiích upozornit, že muži, kteří mají sex s jinými muži, tvoří naprostou většinu případů nákazy opičími neštovicemi  na celém světě, což znamená, že gayové a bisexuální komunita jsou ti, kteří se toho musí obávat nejvíce.

 18964

Letošní vedra jsou horší, než předpovídaly klimatické modely

29. 7. 2022

čas čtení 3 minuty



Nedávné extrémní teploty byly vyšší než teploty simulované klimatickými modely, ukazuje analýza

Analýza organizace World Weather Attribution odhalila, že teploty ve Velké Británii během vlny veder, kdy dosáhly 40,3 °C, byly vyšší, než simulovaly klimatické modely.

Vědci konstatují, že extrémní teploty v západní Evropě rostou rychleji, než se očekávalo.

 18962

Děsivá zkušenost s Vodafonem. Je to obdobné i v České republice?

29. 7. 2022

čas čtení 7 minut

Smutek po matčině smrti byl dost těžký - pak jsem se setkal s Vodafonem, napsal v Guardianu jeho komentátor George Monbiot:

Jak zařídit záležitosti, když vám někdo v rodině zemře.  Je toho hodně, i když některé aspekty se v Británii staly jednoduššími - většinu složek státní správy můžete informovat prostřednictvím jediného onlinového formuláře nazvaného Řekni nám to jen jednou. Některé soukromé firmy jsou však méně vstřícné.
 
Moje matka zemřela na začátku března. Můj otec je zmatený a velmi nestabilní, takže jsme se o obstarání osobních záležitostí mé matky po její smrti postarali já a moje sestra a tátova pečovatelka. Většinou to šlo hladce: zrušení matčiných účtů bylo v mnoha případech rychlé a jednoduché. Tedy až do chvíle, kdy jsme narazili na Vodafone.

Počet mrtvých na covid: Česká republika je celosvětově na devátém nejhorším místě

29. 7. 2022

čas čtení < 1 minuta

Upozornění: Noste roušky! Neuvěřitelně, mnozí lidé v ČR NEVĚDÍ, že nákaza omikronem nevytváří proti nové nákaze imunitu. Strategie "promořování" v ČR je tedy zcela zcestná. Hrozí nebezpečí nové zákeřné vlny covidu. Už počty nakažených v českých nemocnicích rostou.

Česká republika má 3776 mrtvých na covid na milion obyvatel a je celosvětově tak na devátém nejhorším místě.

Pozoruhodné je, že kromě několika jihoamerických zemí a USA, mají nejhorší úmrtnost na covid bývalé komunistické země:

Zdroj: ZDE

 18959

"Brazilská Charta 77" znovu vydána na protest proti Bolsonarovým plánům na puč

29. 7. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut


V roce 1977, ovlivněn československou Chartou 77, poté, co Brazílie byla již 13 let pod vojenskou diktaturou, se prestižní profesor právnické fakulty Univerzity v São Paulu (USP) Goffredo Silva Telles Jr. rozhodl riskovat svou svobodu a blahobyt (možná i život) a napsal otevřený dopis režimu. V textu vyzval k obnovení právního státu a svolání Národního ústavodárného shromáždění, které by sepsalo novou, demokratickou ústavu.

 18958

Proč se Rusko snaží získat vliv v Africe: Důvody nejsou pěkné

29. 7. 2022

čas čtení 8 minut

Rusko je zdrojem méně než 1 % přímých zahraničních investic do Afriky. V podstatě tedy Rusko na kontinent přináší jen málo. Ale skutečnost, že ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov podniká významnou cestu do Afriky ve vleku ruské války na Ukrajině, odhaluje, jak moc Rusko Afriku potřebuje, upozorňuje Joseph Siegle.

 18207

Doba a tma satana Václava

29. 7. 2022 / Petr Haraším

čas čtení 10 minut

Nikdy není tak zle, aby nebylo ještě hůř. Vláda fialového státníka potají nechala katolické fanatiky infiltrovat a okupovat ministerstvo financí, ministerstvo práce a sociálních věcí i ministerstvo spravedlnosti.


Po promarněných létech, po desetiletích neoliberálních experimentů na živých lidech a po již skoro zapomenutém utahování opasků v důsledku škůdcovské politiky ODS a jejího primáše Klause se v českých vyschlých luzích a spálených hájích opět ozvalo děsivé zaryčení ekonomické bestie. Ano, znova zabučela ta ideologická stvůra a bučí stejnou odrhovačku o nutnosti utahování opasků a smyček. Podle ekonomických padouchů jsme si žili nad poměry, žili v neskonalém blahobytu a v nadstandardu. A nejvíc nad poměry si žili důchodci.

 18930

Rozpad Ruska bude násilnější než rozpad SSSR

29. 7. 2022

čas čtení 2 minuty

Tak jako zemětřesení, i rozpad SSSR před 30 lety uvolnil mnoho napětí, které znemožnilo jeho přežití - a na určitou dobu se situace stabilizovala. To ale končí, protože Putin nedokázal překonat základní rozpor sovětského systému, tvrdí blogger El-Murid.

 18935

Ruský Titanik

29. 7. 2022

čas čtení 3 minuty

Přinejmenším v minulém století Rusko připomínalo Titanik po nárazu na ledovec, s různými příkazy nabízejícími různá navrhovaná řešení, jak jej udržet nad vodou. Ale nikdo nebyl ochoten čelit dvěma nevyhnutelným problémům ruské státnosti, říká Vladimir Pastuchov.

 18956

Pobertové všech zemí, spojte se!

29. 7. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Když kradou miliardáři, jde o zločin. Když ale krade chudák, budeme tomu říkat "shoplifting" a prohlásíme krádež za normální věc, jež by nikoho neměla stigmatizovat. Odteď totiž platí morálka nikoliv občanská, ale třídní. - Část levice se opět hlásí k vizi kastovnické společnosti. Co je dovoleno volovi, není prý dovoleno bohovi. 

 18955

Kurs filozofie inzerovaný v glasgowském metru

28. 7. 2022

čas čtení 1 minuta

Včera jsem si povšiml této reklamy v glasgowském metru. Poté, co je člověk v  ČR bombardován konzumními, manipulativním reklamními nesmysly, přišlo mi to jako závan čerstvého vzduchu. Dovedete si takovou reklamu představit v pražském metru? (JČ)


Není načase, abyste začali přemýšlet o myšlení?

Trávíme tolik svého času uvažováním o irelevantních a nesmyslných věcech, anebo se pořád vracíme v myšlenkách k témuž. Nebylo by přemýšlení o velkých životních otázkách daleko víc uspokojující?

Během našeho desetitýdenního neakademického kursu se seznámíte s východní i západní filozofií. Nejenže je ten kurs duchovně povznášející, ale také vám pomůže získat toho víc ze života.

Budeme uvažovat o podstatě světa a hluboce se přitom zamyslíte nad sebou a nad vaším místem na světě. Získáte větší vnitřní klid a porozumění, budete osvícenější a svou zvědavou mysl rozšíříte.

Nemyslíte, že je to dobrý nápad?

 18954

Ruská agrese na Ukrajině: Podle britského ministerstva obrany nabírá ukrajinská protiofenzíva v Chersonu na obrátkách

28. 7. 2022

čas čtení 11 minut

Foto: Ruské údery v městě Toreck, Doněcká oblast, 27.7. 2022

Ve zpravodajské zprávě vydané ve steřdu ráno ministerstvo uvedlo:

Ukrajinské jednotky s velkou pravděpodobností vytvořily předmostí jižně od řeky Ingulec, která tvoří severní hranici Ruskem okupovaného Chersonu.

Ukrajina použila své nové dělostřelectvo s dlouhým doletem k poškození nejméně tří mostů přes řeku Dněpr, na které Rusko spoléhá při zásobování oblastí pod svou kontrolou.

Jeden z nich, 1000 metrů dlouhý Antonivský most u města Cherson, byl poškozen minulý týden. Ukrajina na něj znovu udeřila 27. července 2022 a je velmi pravděpodobné, že most je nyní nepoužitelný.

Ruská 49. armáda je umístěna na západním břehu řeky Dněpr a nyní se zdá být velmi zranitelná.

Stejně tak město Cherson, politicky nejvýznamnější populační centrum okupované Ruskem, je nyní prakticky odříznuto od ostatních okupovaných území. Jeho ztráta by vážně narušila snahy Ruska vykreslit okupaci jako úspěšnou."



 16447

Britští vědci učinili "slibný" krok k jednotné vakcíně proti covidu a nachlazení

28. 7. 2022

čas čtení 3 minuty

 

Institut Francise Cricka v Londýně sděluje, že oblast hrotového proteinu viru Sars-CoV-2 by mohla být základem očkovací látky proti jeho variantám i proti chřipce

Vědci učinili "slibný" pokrok na cestě k vývoji univerzální vakcíny proti koronavirům Covid-19 a proti chřipce

Výzkumníci z londýnského Institutu Francise Cricka zjistili, že určitá oblast bílkoviny hrotu viru Sars-CoV-2, který způsobuje Covid-19, je vhodným cílem pro očkování proti všem koronavirům, které by mohlo poskytnout ochranu proti všem variantám Covid-19 a běžnému nachlazení.

 18952

Děti se nemohou vyhnout informacím o válce a klimatické krizi, ale můžeme jim pomoci

28. 7. 2022

čas čtení 7 minut

 
V lednu 2020 zveřejnil fotograf Brad Fleet fotografii klokaního mláděte, které uhořelo u plotu z ostnatého drátu po zmařeném pokusu o útěk před požáry australské buše. Možná si ten snímek pamatujete: zuhelnatělé zbytky rukou mláděte omotané kolem plotu, jeho hlava vykukující mezerou, zaťaté zuby vystupující bledě bíle na šedém těle a postapokalyptickém pozadí.

Fotka se stala virální, šířila se jako požár po zařízeních lidí a do jejich nervových systémů a vyvolávala v nich úzkost a strach z události vzdálené celý svět. Ve své praxi dětské psychoterapie se setkávám se stále větším počtem dětí, které se snaží zvládat své pocity v důsledku děsivých  virálních zpráv, píše psychoterapeut Louis Weinstock.
 

Děsivé, násilné a apokalyptické scénáře nejsou pro lidský druh ničím novým, ale dnes nám připadají obzvlášť konkrétní a bezprostřední. Vidíme a cítíme, že se Země zahřívá. Nedávné záběry požárů zuřících v jižní Evropě (a lesních požárů dokonce i v Londýně) nepotřebují mnoho výkladu. Máme také věc zvanou internet, která spojuje náš nervový systém s nervovým systémem dalších osmi miliard lidí na naší planetě. Blízkost katastrofy už není spolehlivým ukazatelem psychologického dopadu. Autoři neurovědecké studie o posttraumatickém stresu uvedli, že zjistili, že "záplava záběrů v televizi a na sociálních sítích může mít na děti silný psychologický dopad - ať už jsou tyto děti fyzicky v ohrožení, nebo je sledují ze vzdálenosti tisíců kilometrů".


Výživa primátů

28. 7. 2022 / Wenzel Lischka

čas čtení 1 minuta


Výživa primátů je samosebou velice důležitá, neboť primáti bez výživy hubnou, skomírají a umírají. Z těchto důvodů bychom neměli výživu primátů zanedbávat, ale naopak podporovat, a to zvláště v období různých krizí, zdražování, pandemií a válek, kdy jsou potraviny drahé, a pro mnoho primátů jsou nedostupné.

Například primát orangutan (Pongo), který je rodem hominid žijící původně na ostrovech Borneo a Sumatra, je oblíbeným živým a dobře živeným exponátem v našich ZOO.

 16578

O mladé ženě, která právě vedle mne spáchala sebevraždu

28. 7. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 4 minuty

Co jsou mimořádné výdaje? A zpráva dne: Vdova po Petru Kellnerovi se nechala vyfotit do své brožury o dobročinnosti českých, kuponových miliardářů..

"Věnováno anonymní mladé matce, která dne 27.7.2022 ráno ukončila svůj život sebevraždou."

"Sebevražda tvého bližního není jen jeho věc, je to také tvůj zločin." (Vladimír Merta)

Vždy, když sleduji vystoupení mluvících hlav v médiích (zejména ekonomických "expertů"), vzpomenu si na trochu opomíjený film Jiřího Menzela podle předlohy Vladislava Vančury "Konec starých časů"z konce 80. let dvacátého století.

Přesně popsané chytráctví z rozumu, kdy nás laiky bude vždy toto panstvo za každých dob a časů školit a mistrovat, ekonomičtí a pragmatičtí cynici každé doby. Už je slyším:

"Nerozumíte tomu, nechápete základní ekonomické poučky, mlčte a makejte, máte malou produktivitu práce, Vaše žebrácké platy rozjíždějí inflaci a musíte si zvyknout na snížení životního standardu."

Základní otázka této doby je vlastně naprosto jednoduchá: Dokážeme popsat skutečně mimořádné výdaje?

3330

Nová jaderná elektrárna potřebuje obrovské množství vody na chlazení. Kde ji ČR vezme?

28. 7. 2022

čas čtení 6 minut

To je klíčová otázka pro Petra Fialu, který vidí záchranu energetické politiky ČR ve výstavbě jaderných elektráren Posuďte toto varování britského vědce: 

Minulý týden dala britská vláda zelenou výstavbě nové jaderné elektrárny na pobřeží Suffolku. Sizewell C, která bude dodávat nízkouhlíkovou elektřinu pro přibližně 6 milionů domácností, bude stát vedle dvou stávajících elektráren, Sizewell B a vyřazené Sizewell A. Bydlím dost blízko na to, abych téměř každý den viděl 60 metrů vysokou bílou kopuli elektrárnty Sizewell B. Když se chci potrápit, dívám se na "vizualizace stavební fáze" staveniště o rozloze 1 380 hektarů s vysokými haldami hlušiny a lesem jeřábů od developera EDF a přemýšlím, jestli právě tohle bude potřeba k záchraně planety, píše William Atkins.

Z rozhodnutí vlády možná nebylo hned patrné, že inspektorát pro plánování, který je pověřen posuzováním takových projektů, doporučil povolení zamítnout. Problém, jak vysvětlili inspektoři, byl poměrně jednoduchý: firma EDF nedokázala přesně říci, kde získá jednu z hlavních látek potřebných k provozu jaderné elektrárny, kterou je voda.

 18953

V den svých 103. narozenin zemřel James Lovelock, tvůrce teorie Gaia

28. 7. 2022

čas čtení 5 minut

Vědec se proslavil svou teorií, podle níž je Země samoregulujícím se společenstvím organismů

James Lovelock, tvůrce hypotézy Gaia, zemřel v den svých 103. narozenin. Klimatolog zemřel v úterý doma obklopen svými blízkými, uvedla jeho rodina.

Lovelock, který byl jedním z nejuznávanějších nezávislých britských vědců, se těšil dobrému zdraví až do doby před šesti měsíci, kdy ošklivě upadl.

Byl známý jako svérázný vědec, který od poloviny 60. let 20. století šířil předpovědi ze své laboratoře jediného muže a i ve stáří pokračoval v práci.

Jeho hypotéza Gaia předpokládá, že život na Zemi je samoregulující se společenství organismů, které na sebe vzájemně působí a ovlivňují své okolí. Před dvěma lety prohlásil, že se biosféra nachází v posledním 1 % svého života.

 18953

Zemřel James Lovelock, autor teorie Gaia

28. 7. 2022

čas čtení 14 minut

Objevy vědce Jamese Lovelocka měly obrovský vliv na naše chápání globálního vlivu lidstva a na hledání mimozemského života. Jako energický spisovatel a řečník se stal hrdinou  hnutí zelených, ačkoli patřil k jeho největším kritikům.

Jeho výzkumy upozornily na některé problémy, které se staly nejintenzivnějšími obavami o životní prostředí na konci 20. a na počátku 21. století. Mezi ně patří zákeřné šíření průmyslových škodlivin živým světem, ničení ozonové vrstvy a  hrozba globálního oteplování. Podporoval jadernou energetiku a hájil chemický průmysl - a jeho varování nabývala stále více apokalyptických tónů.

30777

Světová produkce ropy roste a její konec je v nedohlednu

28. 7. 2022

čas čtení 17 minut

Možná se tomu nechce věřit, ale ještě před 15 lety mnozí z nás s jistotou hovořili o "ropném vrcholu" - okamžiku, kdy bude celosvětová těžba ropy maximální a po jeho dosažení začne s ubývajícími světovými zásobami její využívání nezvratně klesat. Pak přišlo hydraulické štěpení neboli frakování a samotný pojem ropného vrcholu se do značné míry vytratil. Místo toho začali někteří analytici hovořit o "vrcholu poptávky po ropě" - o okamžiku, který není tak vzdálený, kdy se vlastnictví elektromobilů rozšíří natolik, že potřeba ropy do značné míry zmizí, i když jí bude stále dost na frakování nebo těžbu. V roce 2020 však elektromobily tvořily méně než 1% celosvětového vozového parku lehkých vozidel a očekává se, že do roku 2040 dosáhnou pouze 20% celkového počtu. Ropný vrchol tak zůstává vzdáleným přeludem, který nás ponechává v hluboké závislosti na tyranii ropy se všemi jejími nebezpečnými důsledky, píše Michael T. Klare.

 16510

Chystá Boris Johnson politický comeback?

28. 7. 2022

čas čtení 4 minuty

Když britského premiéra Borise Johnsona před dvěma týdny jeho kolegové poslanci potupně odvolali z funkce, mnozí - včetně mě - předpokládali, že je to jeho konec.

Očekávali jsme, že po odchodu z Downing Street se vrátí ke svým lukrativním povinnostem sloupkaře pro Daily Telegraph, dokončí svou knihu o Shakespearovi a vydělá jmění přednášením pro Američany. Předpokládali jsme, že když byl Johnson odhalen jako sériový lhář, fabulátor a podvodník, jeho politická kariéra skončila.

Nyní bychom měli tento názor přehodnotit. Existují závažné důkazy, že Johnson uvažuje o návratu - a existují důvody se domnívat, že by mohl uspět, píše Peter Oborne.

 16525

Jalovost české debaty o klimatické krizi

28. 7. 2022 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Zatímco v těchto dnech na evropském a americkém kontinentu zuří klimatickou krizí akcelerované požáry, Českou republiku nevyjímaje, stále se najdou tací, kdo primární globální riziko ohrožující přežití lidské civilizace bagatelizují. Mezi tuzemskými bagatelizátory je nepříliš překvapivě i český premiér Petr Fiala. Ten se nechal slyšet, že kupříkladu sucha na jižní Moravě „jsou průvodním jevem určité změny“. 

 

 16637

Změna klimatu způsobí virovou explozi

28. 7. 2022

čas čtení 4 minuty

Když živočichové migrují, ať už se jedná o motýly, losy nebo netopýry, reagují na ekologické podněty, které určují způsob a rozsah migračního procesu. Jakmile změna klimatu naruší tyto signály, naruší i migraci zvířat.

Změna klimatu tak zasadí obrovskou ránu motýlům, netopýrům, losům a všem migrujícím živočichům. Podle nedávné studie v časopise Nature bude mít toto narušení za následek neobvyklé kontakty mezi živočišnými druhy, které zase způsobí nové přenosy a mutace virů,


30774

Grónsko přišlo za tři dny o 6 miliard tun ledu, což je předzvěst nebývalých pobřežních záplav

28. 7. 2022

čas čtení 3 minuty

CNN a list Independent informovaly o masivním tání ledu v Grónsku, kdy během tří dnů ubylo přibližně 6 miliard tun ledu. Důvodem tání byla vlna veder na světových vrcholcích, kterou způsobilo naše spalování uhlí, benzínu a metanu a vypouštění miliard tun nebezpečného oxidu uhličitého, který zadržuje teplo, do atmosféry, píše web informedcomment.com

30776

Papírová brčka nestačí. Klimatickou krizi může zastavit jen "systémová změna", říká George Monbiot

28. 7. 2022

čas čtení 6 minut

AMY GOODMAN: Georgi Monbiote, vítejte zpět v pořadu Democracy Now! Popište nám, proč bylo nedávno v Británii počasí tak neobvyklé a jaké máme k dispozici možnosti k nápravě tohoto stavu?

GEORGE MONBIOT: V porovnání s tím, co letos postihlo mnoho jiných částí světa, zejména Indii a velké části subsaharské Afriky, vám to možná nepřijde moc - dva dny čtyřicetistupňových veder. Ale pro Británii, která je proslulá svým mírným, chladným a deštivým podnebím, to byl obrovský šok, když jste vyšli ven a měli jste pocit, že vstupujete do pece s ventilátorem, protože vám do obličeje foukal horký vítr z ulic. Cítil jsem se prostě špatně. Připadalo mi, že se tady, v tomto pověstně chladném a mírném podnebí, něco hodně pokazilo. A překonalo to všechny rekordy. A viděli jsme takové požáry, které jsou v některých částech Británie naprostou neznámou.

 18952

Pojem přírody v diskuzích o požáru v severních Čechách

27. 7. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

  

V diskuzích o požáru v severních Čechách se objevuje zrádný pojem „příroda“. Osvícenci, kteří jinak odmítali středověkou scholastiku, převzali a až do našeho myšlení donesli takovou představu o přírodě, jako by příroda byla „rozumná“, „moudrá“, správně a účelně utvořená, logická, odpovídající našim představám a potřebám. Ještě např. Voltaire ve Filozofickém slovníku považuje homosexualitu za něco „proti přírodě“, protože přece logicky a rozumně sex musí sloužit k plození (typický balast středověkého racionalismu).

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
18632