Rozhovor Britských listů 597. Bude zrušeno pražské divadlo Rokoko?

4. 5. 2023

čas čtení < 1 minuta

  

V důsledku ideologické posedlosti vládnoucích českých politiků "plošnými škrty" a "privatizací všeho" je nyní ohrožena existence většiny pražských divadel. O tom hovoří s Janem Čulíkem herec a odborář Stanislav Lehký.

30742

A jaké dezinformační téma bude v nabídce příští týden?

4. 5. 2023 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

Jistě si toho taky všímáte: v periodicitě někde mezi týdnem až čtrnácti dny se vždy objeví nové dezinformační téma. Vesměs hlouposti i bez nějakého zrníčka podstaty - níže je odkaz na článek, ve kterém se Jakub Hruška vypořádává s "ukrajinskou pšenicí" stručně a jasně. Zásah, potopená. Ale "špatný pocit zůstal"; a Hrušku čte pár set lidí.
Před čtrnácti dny cvrčci v mouce, teď ukrajinské obilí, příští týden se můžeme těšit zase na něco nového. Určitě to přijde.

 19152

Korunovace Karla III. a co je to vlastně monarchie

4. 5. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Ke skutečné monarchii má dnes mnohem blíže Putinův režim než Británie nebo Švédsko.

V souvislosti s korunovací Karla III. lze zase očekávat v médiích zvýšený výskyt pojmu „monarchie“, jako by monarchie bylo to, co vidíme dnes v Británii nebo Švédsku nebo Nizozemsku. Monarchie, včetně konstituční monarchie, ale znamená něco jiného.

Karel III. ani jeho matka Alžběta II. nepředstavují skutečnou monarchii. Představují jakési slepé střevo, které tu zbylo po reálném ústrojí s dlouho historií. Monarchie ve středověku a vlastně až do 19. století znamená vládu pomazaného Páně, jednotlivce, který z Boží milosti vládne všem. Králům byly přisuzovány dokonce zázračné vlastnosti. Jejich moc byla spojena se systémem trojího lidu a nerovností před zákonem.

Ruská agrese na Ukrajině: Drony, které v noci zasáhly Oděsu, byly označeny nápisy "za Moskvu" a "za Kreml"

4. 5. 2023

čas čtení 4 minuty


Ukrajina sestřelila 18 dronů.  Dva, které zasáhly školní internát v Oděse, nesly proruský nápis; během dvou dnů byla zasažena již druhá ruská ropná rafinerie

V noci na čtvrtek došlo k dalším výrazným ruským raketovým útokům a útokům dronů na ukrajinská města.. V návaznosti na tvrzení Ruska, že Ukrajina se svými bezpilotními letouny zaměřila na Kreml a "pokusila se zavraždit Vladimira Putina", zahájila Moskva vlnu kamikadze dronů, jejichž cílem byl především Kyjev a Oděsa.

Zatímco všech 18 dronů vypuštěných proti ukrajinskému hlavnímu městu bylo  sestřeleno, tři drony dopadly do oblasti budovy školního internátu v Oděse, ačkoli nebyly hlášeny žádné oběti. Na úlomcích ocasů dvou dronů byly načmárány nápisy "za Moskvu" a "za Kreml".

- Anton Geraščenko, bývalý náměstek ministra vnitra a současný poradce ministerstva vnitra, zveřejnil na sociálních sítích video, které podle něj zachycuje spuštění protivzdušné obrany Ukrajiny proti nočnímu útoku dronů.


- Tamara Cohenová, politická zpravodajka britské televize Sky News, na Twitteru uvedla, že o incidentu s kremelským dronem hovořila s vysoce postaveným zdrojem z britské obrany. Sdělil jí toto:

"Možné je všechno, ale Ukrajina nemá žádný prospěch z takovéto akce, takováto akce nemá žádný vojenský význam, všichni vědí, že Putin v Kremlu nebydlí a všechny motivy této akce jsou ve skutečnosti ve prospěch Ruska - veřejnost, která se má semknout; záminka pro další náhodné a bezohledné bombardování; snaha získat sympatie pro Rusko ohledně Ukrajiny."

Ukrajina popřela útok na Kreml

4. 5. 2023

čas čtení 7 minut

Rusko obviňuje Ukrajinu, že se pokusila "zabít Putina" útokem dronu na Kreml. Přitom všichni vědí, včetně ukrajinské vlády, že Putin se v Kremlu nezdržuje

Zelenského poradce popřel, že by šlo o ukrajinský útok


Moskva obvinila Kyjev ze zinscenování útoku dronem, jehož cílem prý bylo zabít ruského prezidenta Vladimira Putina v Kremlu, a slíbila odvetu.

Kreml ve středu uvedl, že při útoku byly použity dva drony, které však ruská obrana zneškodnila.

V prohlášení zveřejněném na svých internetových stránkách Kreml uvedl, že útok považuje za plánovaný teroristický čin a pokus o atentát na prezidenta Ruské federace.

"Na Kreml mířily dva bezpilotní letouny. V důsledku včasných opatření armády a speciálních služeb s využitím systémů radarového boje byly tyto drony vyřazeny z provozu," uvedla kremelská tisková služba. Uvedla, že trosky z dronu "dopadly na území Kremlu".

Proniknutí dronů až na Kreml - pokud to nebyla ruská provokace - by však bylo pro ruský režim neuvěřitelným ponížením.

Rozhovor Britských listů 596. Ideolog šlendrián potřebuje, aby získal moc

2. 5. 2023

čas čtení < 1 minuta



Výtvarník a sochař Pavel Karous zveřejnil otevřený dopis na obranu mezinárodné známé historičky střední Evropy Muriel Blaive, kterou z ideologických důvodů vyhodili z tzv. Ústavu pro studium totalitních režimů. Pak se situace ještě zhoršila, protože vedení Ústavu vyhodilo i šéfa oddělení vzdělávání a nahradilo ho policistou, takže všichni jeho zaměstnanci rezignovali. Co motivuje ideology spoléhat se na šlendrián? Proč ho potřebují? O tom a o dalších aspektech tohoto závažného modelového případu, který, jak se zdá osvětluje v dnešní České republice skoro všechno, hovoří s Pavlem Karousem Jan Čulík.

29864

Památka odbojové skupiny Předvoj

Proti purizaci dějin

4. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

Paměť druhé světové války se v kontextu ruské agrese na Ukrajině znovu intenzivně politizuje, snaha přepisovat a přeznačovat, s kterou máme u nás bohaté zkušenosti, se hlavně v proruských vodách bude v prvních květnových dnech přiostřovat, ale nedělám si iluze o tom, že o moc jiné to bude v kruzích řekněme protiruských, píše Matěj Metelec, redaktor a komentátor revue A2.
Bez ohledu na dodnes nezpracovanou a nevstřebanou míru protektorátní kolaborace či přinejmenším u nás tradičně vyznávaného "klidu na práci", se budou hlavně vyzvedávat jedny odbojové skupiny, a naopak potlačovat role jiných. Pro mě je důležité se těmhle snahám o instrumentalizaci vyhnout a nezapřahat ty, kteří vybojovali dost vlastních bojů ještě do našich bitev.

 19152

Británie: Policie se zařekla, že nedopustí narušení Karlovy sobotní korunovace demonstranty. Bude proti nim používat technologii pro rozpoznávání obličejů

4. 5. 2023

čas čtení 6 minut

 
 

Metropolitní policie byla obviněna, že využije korunovaci k uspořádání největší operace rozpoznávání obličejů v britské historii

Londýnská policie tvrdí, že technologie rozpoznávání obličejů  nebude použita k útokům na demonstranty nebo aktivisty, ale podle aktivistů je její použití "velmi znepokojivé"


Policie ve středu uvedla, že hodlá použít kontroverzní technologii, která skenuje obličeje a porovnává je se seznamem osob hledaných policií pro údajné trestné činy a mohla by "identifikovat odsouzené teroristy", kteří se mísí v davu.

V sobotu, kdy bude ve Westminsterském opatství po průvodu centrem Londýna korunován král Karel, se v ulicích očekávají statisíce lidí. Policie plánuje rozsáhlou bezpečnostní operaci.

Hospodaření OSBL za duben 2023

1. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Kritický stav financí Britských listů.

Přišel účet za vypracování účetnictví BL za rok 2022, 19 500 Kč. Zaplatili jsme zatím polovinu, znamená to, že  19. 5. 2023 máme na účtu 20 724 Kč. Potřebujeme 70 000 měsíčně.

Bez finanční podpory od čtenářů je další vydávání Britských listů nerealistické. Upozorňujeme, že my Britské listy vydávat nemusíme. Možná by byla úleva s tím po 27 letech denní práce skončit.

Jan Čulík
šéfredaktor

Vážení čtenáři,

Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme.  Bohužel, příspěvky čtenářů každý měsíc mírně klesají. (JČ)

V dubnu 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou bohužel jen 48 418,97 Kč (v březnu to bylo 49 589,72 Kč),  výdaje byly v dubnu  54 820,89 Kč. Nemohli jsme našim redaktorům zaplatit řádný honorář.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Tři zhotovené cesty na dálnici D8 nejsou stále řádně povolené

4. 5. 2023

čas čtení 7 minut

 

Řízení o vydání dodatečného stavebního povolení probíhá více než deset let

tisková zpráva Dětí Země

Krajský úřad Ústeckého kraje dne 24. dubna 2023 zrušil dodatečné stavební povolení pro dvě polní cesty a pro příjezd na hřiště ve Vchynicích, které 1. listopadu 2022 vydal Městský úřad v Lovosicích.

I když jsou tyto tři cesty jako součást dálnice D8 Lovosice – Řehlovice již dávno zhotovené, stále nemají stavební povolení, takže jde o tzv. černé stavby. Krajský úřad totiž stačil prohrát dva soudní spory s Dětmi Země.

 20255

V pořadí již dvanáctý pochod za zklidnění dopravy a stanovení základní rychlosti v širším centru na 30 km/h prošel ve středu v podvečer Prahou

4. 5. 2023

čas čtení 1 minuta

Tisková zpráva

I na první květnový týden svolala skupina Poslední generace pochod za zklidnění dopravy v Praze a snížení základní rychlosti z padesáti na 30 km/h. V úterý proběhl první podobný pochod i v Brně. Zúčastnilo se ho zhruba padesát lidí a i Brněnská skupina plánuje pochody organizovat pravidelně.

Nový lék na Alzheimerovu chorobu zpomaluje pokles kognitivních funkcí o 35 %, ukazují výsledky studie

4. 5. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Donanemab je druhým lékem během jednoho roku, který uspěl ve zkouškách, jež by mohly být "začátkem konce" této nemoci

 
Nový lék na Alzheimerovu chorobu zpomalil pokles kognitivních funkcí o 35 %, jak vyplývá z výsledků pozdní fáze studie, což zvyšuje vyhlídky na druhou účinnou léčbu této choroby.

Donanemab splnil všechny cíle studie a zpomalil progresi onemocnění o 35 % až 36 % ve srovnání s placebem u 1 182 osob s Alzheimerovou chorobou v raném stadiu, uvedl výrobce léku Lilly.

Přichází poté, co výsledky studie zveřejněné v loňském roce ukázaly, že lekanemab, vyráběný společnostmi Eisai a Biogen, snížil u pacientů s časnou Alzheimerovou chorobou míru poklesu kognitivních funkcí o 27 %.

31472

Média vytvářejí na základě podkladů ministerstva financí zkreslené informace

Zavádějící informace ministerstva financí o výdajích státního rozpočtu

4. 5. 2023 / Daniel Münich

čas čtení 1 minuta

Už se mi zajídá, jak zavádějícím způsobem Ministerstvo financí ČR informuje veřejnost. Z textů čerstvě zveřejněné zprávy o Plnění státního rozpočtu ČR za duben 2023 se méně znalým a méně pozorným čtenářům včetně novinářů opět může zdát, že za rostoucí deficit státního rozpočtu může hlavně obrovský nárůst sociálních dávek. Jenže skutečnost je jiná.

Za růst státního rozpočtu sice může hodně růst důchodů, což ale žádná sociální dávka není, jde o plnění sociálního pojištění, na které si lidé dříve přispívali. 

Naopak výdaje na skutečné sociální dávky (ostatní sociální dávky) narostly velmi málo, reálně bych odhadoval dokonce klesaly. Jejich růst, procentně i v absolutním objemu, přitom bledne před obrovským nárůstem obsluhy státního dluhu.



Autor zveřejnil poznámku na sociální síti.

 19995

Rusko obvinilo Ukrajinu z pokusu usmrtit Putina

3. 5. 2023

čas čtení 8 minut

Zelenskij: Svět tohle musí vidět.

Svět to musí vidět a vědět.

Nádraží a křižovatka, dům, železářství, supermarket s potravinami, benzínová pumpa - víte, co tato místa spojuje? Krvavá stopa, kterou za sebou zanechávají střely 🇷🇺, jež zabíjejí civilisty v Chersonu a Chersonské oblasti.

K dnešnímu dni bylo zabito 21 lidí! 48 zraněných! Všichni civilisté! Za jediný neúplný den! V jednom regionu! Upřímnou soustrast rodinám a přátelům obětí.

Viníkům nikdy neodpustíme. Porazíme 🇷🇺 zlý stát a poženeme všechny viníky k odpovědnosti!

Rozhovor Britských listů 593. Radní pro dopravu Ryvola: Zpoplatníme vjezd auty do Prahy 1

25. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta



S Vojtěchem Ryvolou, radním pro dopravu na Praze 1, hovoří Jan Čulík o jeho plánech jak vyřešit šokující dopravní situaci v centru Prahy, které je zahlceno auty. Vjezd na Staré Město pražské bude zpoplatněn, bude vyřešeno parkování (už nyní začíná Městská policie tvrději zasahovat proti nepatřičně zaparkovaným vozidlům) a pan Ryvole chce vybudovat páteřní cyklostezky, oddělené od komunikací pro automobilová vozidla, vedoucí přes celou Prahu. Aby nevjížděli občané do centra města auty, musejí vzniknout na pražských předměstích na uzlech veřejné dopravy lehce dostupná parkoviště.

Žák školy zabil v Bělehradě osm dětí a člena ochranky

3. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

 
Čtrnáctiletý chlapec zahájil palbu ve třídě a zabil osm žáků a člena ochranky, uvedlo srbské ministerstvo vnitra


Čtrnáctiletý chlapec zahájil střelbu ve třídě v Bělehradě, zabil osm dětí a člena školní ochranky a zranil dalších šest žáků a svého učitele, uvedlo srbské ministerstvo vnitra.

Ruská agrese na Ukrajině: Dnipro zasaženo při nejnovějších ruských úderech, sděluje Ukrajina

3. 5. 2023

čas čtení 14 minut


- Rusko zahájilo třetí noční sérii útoků na Kyjiv během posledních šesti dnů, uvedly ve středu úřady v ukrajinském hlavním městě, přičemž dron zasáhl budovu v Dněpropetrovské oblasti


Velení ukrajinského letectva uvedlo, že jeho síly zničily 21 z 26 bezpilotních letounů Šahíd íránské výroby, které Rusko vypustilo,   kyjevští představitelé uvedli, že systémy protivzdušné obrany zlikvidovaly ty, které byly vyslány nad město, přičemž podle prvních zpráv nejsou žádné škody ani oběti.

Jeden ze středečních dronů zasáhl administrativní budovu v Dněpru, správním centru Dněpropetrovské oblasti, uvedl na Telegramu její gubernátor Serhij Lisak, a zapálil ji, i když do rána byl požár uhašen.

Dodal, že jednotky protivzdušné obrany sestřelily nad regionem sedm dronů.

Suspilne, ukrajinský státní vysílatel, nabízí na svém kanálu na Telegramu tento souhrn nočního vývoje. Píše:

Uhelný návrat se nekonal, čisté zdroje a úspory jako pilíře bezpečnosti EU

3. 5. 2023 / František Marčík

čas čtení 1 minuta

Foto: Ember
 
Evropská unie obstála. Tváří v tvář energetické krizi, nedostatku zdrojů, vysokým cenám energií a výraznému poklesu dodávek ruského plynu a uhlí Unie jako celek obstála.

Návrat uhlí do EU se minulou zimu navzdory prognózám četných nekonal. Evropským domácnostem, podnikům a obcím se podařilo výrazně snížit spotřebu. Obnovitelné zdroje energie se ukázaly být důležitým nástrojem energetické bezpečnosti a soběstačnosti. Toto je stručné shrnutí hlavních zjištění  zprávy Ember.

Rozhovor Britských listů 592. Zlikviduje nás umělá inteligence?

25. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta



Bohumil Kartous hovoří se spisovatelem a pedagogem Františkem Tichým o jeho varujícím dystopickém, orwelliánském románu Rekrut 244. Zničí nás umělá inteligence? František Tichý argumentuje, že nemusí to tak být, ale nestane se to pouze tehdy, budeme-li efektivně a rozhodně jednat. Bude to složité. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od úterý 25. dubna 2025.

K tomu:

 20076

Umělá inteligence: Chatboty provozují kvůli reklamám téměř 50 "novinářských" serverů generovaných umělou inteligencí. I v češtině!

3. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

Chatboty na těchto "zpravodajských" webových stránkách vytvářejí články, často s falešnými narativy, a vytvářejí tak servery pro reklamy, sděluje firma bojující proti dezinformacím
 
Podle vyšetřování organizace NewsGuard, která se zabývá bojem proti dezinformacím, bylo zjištěno, že chatboti, kteří se vydávají za novináře, provozují téměř 50 "zpravodajských obsahových farem" generovaných umělou inteligencí.

Výzkumníci zjistili, že tyto webové stránky chrlí články týkající se politiky, zdraví, životního prostředí, financí a technologií ve "vysokém objemu", aby zajistily rychlý obrat materiálu, který se za účelem zisku nasytí reklamami.

 20252

Požáry elektrokol a e-koloběžek zranily ve Velké Británii nejméně 190 lidí

3. 5. 2023

čas čtení 7 minut


Požáry elektrokol a elektrokoloběžek se od roku 2020 více než zčtyřnásobily po prudkém nárůstu popularity těchto dopravních prostředků

Požáry způsobené vadnými elektrokoly a elektrokoloběžkami zranily ve Velké Británii nejméně 190 lidí a osm jich zabily.

Podle údajů získaných na základě zákona o svobodném přístupu k informacím vznikají při  přehřátí lithium-iontové baterie prudké požáry, při nichž se uvolňuje jedovatý kouř, a ve Spojeném království k nim nyní dochází nejméně šestkrát týdně. Odborníci na požáry a elektrotechniku varují řidiče před nákupem baterií na méně regulovaných internetových trzích, zejména z Číny, a nabádají k větší opatrnosti při nabíjení.

 20254

Rozhovor Britských listů 594. Konec školského oddělení ÚSTRu. Rada ÚSTRu (a potažmo Senát ČR) zlikvidoval důležité odborné pracoviště

26. 4. 2023

čas čtení < 1 minuta



Po vyhození šéfa Oddělení vzdělávání Ústavu pro studium totalitních režimů a jeho nahrazení policistou bez historického vzdělání zaměstnanci školského oddělení rezignovali. V rozhovoru s Janem Čulíkem vysvětluje jeden z postižených, historik a pedagog Jaroslav Najbert, celý kontext. Novému vedení ÚSTRu, najmenovanému Senátem, stejně jako nové Radě ÚSTR, vadil nezávislý, akademický přístup školského oddělení k historii. Požadavek byl šířit ideologii. Poslanci Senátu a Rada ÚSTR tak zničili - částečně z diletantismu, částečně ze zlé vůle - významné odbornéé pracoviště, jehož úkolem bylo vytvořit pro školy moderní, pluralitní, kritický přístup k výuce historie, který měl sloužit pro ministerstvo školství jako vzor pro obdobnou reformu vyučování i v jiných předmětech. Oddělení vzdělávání ÚSTRu po ukončení  výpovědní lhůty jeho zaměstnanců letos v červnu končí.

 16578

"Sociální pracovník roku 2023" ve veřejné správě popisuje ČR, kde se stále jede tehdy volhou, dnes mercedesem do morální řiti…

2. 5. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 6 minut

Uznáváme, soudruhu redaktore, že je to všechno pravda, ale musíme se ptát - pomůže nám to?

(Pavel Juráček 195, Ze života tajtrlíků)

Předem děkuji za všechny pochvaly a krásné dopisy, které jsem dostal, moc si toho vážím. Pro sociálního pracovníka opravdu někdy "hodně přeceněné" a až úsměvně dojemné. Dokonce jsem byl vyzván, abych alespoň radil politikům. Krásný vtip.

Musím zde připomenout, že moje tzv. "poradenská činnost" u jedné političky proběhla. Jmenuje se Olga Richterová od pirátů a od ledna 2018 do konce roku 2021 jsem byl v jejím týmu užším týmu (66 lidí!). Naše spolupráce skončila velkým zklamáním zejména na mé straně. Nepochopil jsem současnou politiku a nativně si myslil, že je alespoň trochu o ideálech.

 19152

Británie: Antimonarchisté obdrželi "zastrašující dopis" ministerstva vnitra o nových zákonech proti veřejným protestům

3. 5. 2023

čas čtení 5 minut

 
Britské ministerstvo vnitra tvrdí, že načasování nových pravomocí, které vstoupily v platnost několik dní před královskou korunovací, je náhodné


Antimonarchistům, kteří plánují pokojné protesty při korunovaci krále Karla III., byly zaslány oficiální varovné dopisy, v nichž se uvádí, že byly urychleně uzákoněny nové trestné činy, které mají zabránit narušování veřejného pořádku.

"Jediné, co děláme, je to, že žádáme, aby demonstranti proti ničemu neprotestovali."



 20027

Důchody a jak na ně

3. 5. 2023 / Aleš Zuzaňák

čas čtení 4 minuty


V rámci důchodových reforem se objevují nejrůznější úvahy. Odborné týmy pracují, ministři pak průběžně informují veřejnost prostřednictvím sdělovacích prostředků o možných variantách úprav současného důchodového systému. Uveďme zde stručně některé z nich, aby bylo patrné, že to není vůbec jednoduché.

V některých vyspělých zemích světa je zaveden tzv. třípilířový důchodový systém.

 19376

"Pokud Putin na Ukrajině vyhraje, Rusko čeká stalinský fašismus. Prohraje-li, přijde hitlerovská varianta"

3. 5. 2023

čas čtení 1 minuta

Většina analytiků je přesvědčena, že budoucnost Ruska závisí do značné míry na výsledku Putinovy války na Ukrajině. Přitom většina také věří, že pokud Putin na Ukrajině vyhraje, čekají Rusko temné dny; ale že pokud prohraje, může mít Rusko šanci stát se svobodnějším, demokratičtějším a federativním státem. Politolog Sergej Medveděv si to nemyslí.

 20250

Ruské regionální elity nejsou žádnou nadějí do budoucna

3. 5. 2023

čas čtení 3 minuty

Rusové, kteří jsou proti putinismu, téměř jednomyslně věří, že aby se Rusko stalo skutečně demokratickým, musí vytvořit skutečný federalismus. To je nepochybně pravda, jenže většina těch, kteří tuto myšlenku podporují, si neuvědomuje problémy, které je třeba v regionech řešit, a zaměřuje se pouze na Moskvu, říká politolog Grigorij Golosov.

 16578

To se to hoduje, když stát zisky dotuje

30. 4. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 8 minut

Jedním z hlavních témat debaty ministra Síkely, exministra Havlíčka a ekonoma Zámečníka v nedělních Otázkách V. Moravce byla data Eurostatu o tom, jak jsou u nás drahé energie. Shoda byla na tom, že ta data neodpovídají realitě, že na tom zdaleka nejsme tak zle, jak by podle těch dat vypadalo. Problém je prý v tom, že český stát není schopen donutit distributory k poskytování aktualizací dvakrát ročně, ale to prý napraví novela zákona.

Zjevil se nám Šetřil Pán, radujme se!

2. 5. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 6 minut

 

Pokud bude vládní neoliberální pravice tančící v posledním dějství klausí parokomedie dál dementně zavírat oči před problémy, které sama způsobila a působí, tak jim zanesené oči otevře znovu až budoucí vláda kdovíjakého střihu a vyznání. Spoléhat na to, že uvědomělý volič, na kterého vláda po celé volební období házela šetřící bobek a čtyři roky pravidelně zvyšovala náklady na veškerý prachmizerný život se zdárným snižováním reálné mzdy, už podruhé nemusí vyjít. Vládní politici se zuby nehty brání přenést řešení krize, do které jsme hrdě vykročili po jednání Fiala Babiš prosinec 2020, na vrstvy, jež na opatřeních ANO plus ODS zhoubně vydělaly. Rozhodli se milí, že se ještě jednou a znovu pokusí řešit finanční krizi republiky ohlodáním chudiny až na sociální kost. Hlavně, ať se nijak nezmění státní financování oligarchické větve české zbabělosti plněné do sytosti.

 19831

Polské tvrzení, že je novým evropským "těžištěm", prochází kontrolou reality

3. 5. 2023

čas čtení 24 minut

 
Střední a východní Evropa se může z "těžiště" stát "centrem rozvratu", pokud voliči nezastaví příliv nacionalismu,
píše Adam Jasser na serveru VIsegrad Insight


Polská vládnoucí nacionalistická strana PiS se pokusila využít zaslouženého vděku Kyjeva a Západu za chvályhodnou reakci společnosti na ruskou invazi na Ukrajinu, ale stejně jako u jiných pravicových populistů se jí do cesty postavila její vlastní politika.

Překvapivý krok Polska zablokovat vývoz ukrajinského obilí je jen jedním z příkladů chaotického pokrytectví jeho nacionalistické vlády. Ještě horší je, že přehnaná očekávání, jak Varšava může hrát roli ukrajinského šampiona v EU nebo se stát novým "těžištěm" Evropy, jsou odtržena od reality.

Na Ukrajině bylo za pět měsíců zabito více než 20 000 ruských vojáků

2. 5. 2023

čas čtení 4 minuty


Toto množství mrtvých představuje zrychlení počtu obětí. Většina vojáků byla zabita v brutální zákopové válce o město Bachmut na východě země


Podle odhadů amerických zpravodajských služeb bylo za pouhých pět měsíců bojů na Ukrajině zabito více než 20 000 ruských vojáků a více než 80 000 jich bylo zraněno, což představuje intenzifikaci již tak velkých ztrát Moskvy.

Většina vojáků byla zabita v brutální zákopové válce o malé východní město Bachmut, o němž Rusko opakovaně tvrdilo, že je na pokraji jeho dobytí, uvedl mluvčí Rady pro národní bezpečnost Bílého domu John Kirby, když v pondělí zveřejnil nový odhad.

Uman. Otec dvou dětí, které v pátek zabila ruská raketa:



 20043

Francie: Nejméně 108 zraněných policistů a 291 zadržených demonstrantů při prvomájových protestech

2. 5. 2023

čas čtení 3 minuty

 
Francouzská policie v pondělí v Paříži a dalších městech použila slzný plyn a střetla se s demonstranty poté, co odbory změnily své tradiční pochody na Svátek práce v protivládní demonstrace proti zvyšování věku odchodu do důchodu.

Ministr vnitra Gérald Darmanin řekl novinářům, že při násilnostech, které vypukly v několika městech na okraj hlavních odborářských pochodů, bylo v celé Francii zraněno nejméně 108 policistů a zadrženo 291 osob.

 20248

Plasty jsou již obsaženy v krvi, mateřském mléce i v placentě. Nyní se zjišťuje, že je zřejmě máme i v mozku

2. 5. 2023

čas čtení 4 minuty

 
Částice by mohly souviset s kognitivními poruchami a neurodegenerativními onemocněními, jako je Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba


Vědci z Vídeňské univerzity objevili částice plastu v mozku myší pouhé dvě hodiny poté, co myši požily pitnou vodu obsahující plast.

Jakmile se plastové částice dostanou do mozku, "mohou zvyšovat riziko zánětu, neurologických poruch nebo dokonce neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba," uvedl ve svém prohlášení jeden z výzkumníků Lukas Kenner, ačkoli k určení vztahu mezi plasty a těmito mozkovými poruchami je zapotřebí dalšího výzkumu. Kromě potenciálně závažných degenerativních důsledků se vědci domnívají, že kontaminace našeho mozku mikroplasty může způsobit i krátkodobé zdravotní účinky, jako jsou kognitivní poruchy, neurotoxicita a změněné hladiny neurotransmiterů, které mohou přispět ke změnám chování.

 20248

Umělá inteligence umožňuje neinvazivní čtení myšlenek - převádí na text

2. 5. 2023

čas čtení 5 minut


Pokrok zvyšuje vyhlídky na nové způsoby obnovy řeči u osob, které mají problémy s komunikací v důsledku mrtvice nebo onemocnění motorického neuronu

 
Byl vyvinut dekodér založený na umělé inteligenci, který dokáže převádět mozkovou aktivitu na souvislý proud textu. Je to průlomový objev, který poprvé umožňuje neinvazivní čtení myšlenek člověka.

Dekodér dokázal rekonstruovat řeč s neuvěřitelnou přesností, zatímco lidé poslouchali příběh - nebo si ho tiše představovali - pouze pomocí dat ze snímků fMRI. Předchozí systémy dekódování řeči vyžadovaly chirurgické implantáty. Nejnovější pokrok zvyšuje vyhlídky na nové způsoby obnovy řeči u pacientů, kteří mají problémy s komunikací v důsledku mrtvice nebo onemocnění motorického neuronu.

Dr. Alexander Huth, neurolog, který vedl tuto práci na Texaské univerzitě v Austinu, uvedl:  "Byli jsme trochu šokováni, že to funguje tak dobře, jak to funguje. Pracoval jsem na tom 15 let ... takže to bylo šokující a vzrušující, když to konečně fungovalo."

 19248

Koho drtí inflace a ekonomický růst luxusních značek

2. 5. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Politikou vlády je zjevně zajistit pro bohaté co nejvíce luxusního zboží, zatímco chudí lidé budou podrobení škrtům, vyhazování z práce a nebudou mít na léky, na brýle, možná ani na jídlo. To je realita, ve které žijeme. A je obrovské selhání médií, že se nevěnují právě tomu, co popisuje pan Bureš, tedy kde ty peníze v tomto státě vlastně jsou.

Právě jsem si přečetl na Seznamu detailní analýzu zaměřenou na to, koho v Česku nejvíce drtí zdražování. Nepřekvapivě jsou to chudí lidé včetně seniorů (navzdory tomu, že se o nich ve veřejném prostoru dokola opakuje, jak prý mají inflaci kompenzovánu, ačkoli jich jsou stovky tisíc pod hranicí chudoby), studenti a děti z chudých rodin. Výrazně rostou ceny léků a brýlí, obrovské zatížení je vidět u zubní péče.

A teď si s tím srovnejte rozhovor s ekonomem Janem Burešem na iRozhlase z minulého týdne:

 20076

"Otec umělé inteligence" Geoffrey Hinton odchází ze společnosti Google a varuje před nebezpečím strojového učení

2. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

 
Průkopník neuronových sítí varuje, že nebezpečí chatbotů je "docela děsivé", a varuje, že by mohly být zneužity


Muž, který je  často označován za otce umělé inteligence, odešel ze společnosti Google s odvoláním na obavy ze záplavy falešných informací, videí a fotografií na internetu a z možnosti, že umělá inteligence rozvrátí trh práce.

Éra bossů

2. 5. 2023 / Vít Kučík

čas čtení 7 minut

Dominik Feri teď u soudu vysvětluje, jak není možné, co proti němu ona děvčata vypovídají. Těžko k tomu cokoli říkat, soud probíhá, a je právě jeho úkolem stanovit, jak se co semlelo.

Nicméně již nyní je jasné (a Feri to sám přiznává), že jeho chování nebylo - diplomaticky řečeno - gentlemanské. Ony dívky 'lovil', 'lamal', přemlouval z pozice slavného, obletovaného a dominantního alfa-samce, a teď jde jen o to, zda na tu hru ony dívky přistupovaly dobrovolně či nikoli.

Nijak mne nezajimají konkretní pikantní triviality, případ je zajímavý z jiného úhlu - jako typický exemplář generačního modu chování, který měl svůj vrchol v pozdních osmdesátých letech ...a nyní definitivně sedí na lavici obžalovaných, obrazně i doslova.

Rozsáhlá studie zjistila, že zvýšené znečištění ovzduší zvyšuje riziko srdeční arytmie

2. 5. 2023

čas čtení 2 minuty


Výzkum založený na téměř 200 000 hospitalizací v Číně zjistil výrazné zvýšení rizika arytmií v prvních hodinách po zvýšení úrovně znečištění ovzduší. Srdeční arytmie mohou zvyšovat riziko srdečních onemocnění a náhlé srdeční smrti.

"Zjistili jsme, že akutní expozice znečištěnému ovzduší je spojena se zvýšeným rizikem symptomatické arytmie," uvedl doktor Renjie Chen z Fudanské univerzity v Šanghaji. "Rizika se projevila během prvních několika hodin po expozici a mohla přetrvávat po dobu 24 hodin."

Studie z loňského roku uvádí souvislost mezi znečištěním ovzduší jemnými částicemi a srdečními arytmiemi u jinak zdravých dospívajících a potvrzuje, že to znamená významné zdravotní riziko. Studie rovněž naznačila, že riziko expozice šesti znečišťujícími látkami je zhruba lineární bez zjevné bezpečné prahové hodnoty.

Skalní sklepy

2. 5. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 14 minut

Vzhledem k tomu, že se o Česku hovoří jako o největší památkové rezervaci na světě, je i jako takové opředeno řadami tajuplných záhad, legend a pověstí, které se k jednotlivým pamětihodnostem vztahují. Třeba jako ta, která se týká skalních sklepů pod pražským Vyšehradem, jenž je považován za nejstarší sídlo českých knížat, Libuše a prvních Přemyslovců. A právě o nich, a mnoha dalších záhadách se můžete dočíst v knize Tajemná místa Česka, jejíž autorkou je známá česká publicistka a překladatelka JUDr. Jitka Lenková.

Paní Lenková, kolika historickými archivy jste musela při sběru podkladů k dané knize projít?


Válka našeho věku: jak bitvu o Súdán podněcují síly daleko za jeho hranicemi

2. 5. 2023

čas čtení 13 minut

Západní Evropa se ocitne v blízkosti obrovské zóny konfliktů a chaosu. Není divu, že diplomaté v soukromí přiznávají, že ve východní a severní Africe čelíme "scénáři noční můry"

Nejnovější konflikt v Africe, v němž vládne krvavý chaos plný válečných vůdců, šikanujících a cynických vykořisťovatelů, má paralely se Sýrií,
varuje Jason Burke.

Dnes v noci, stejně jako každou jinou noc po celé týdny, se konvoje nákladních aut vydají přes jižní libyjskou poušť směrem k 250 kilometrů vzdálené hranici se Súdánem. Od soumraku pojedou se ztlumenými světly ve snaze vyhnout se odhalení. Jedná se o tajnou operaci - i když sotva tajnou. Po překročení hranice se konvoje rozdělí, některé pojedou na jih, jiné se vydají na východ.

Většina reportáží ze Súdánu se dosud soustředila na pouliční boje v hlavním městě, 500 nebo více mrtvých a 4 000 zraněných, hrozící humanitární krizi a evakuaci cizinců. Ale i když jsou zásobovací linie vedoucí pouští v celkovém schématu věcí jen detailem, mohou nám o povaze tohoto konfliktu říci více než bezduché zprávy  o příjezdu britských evakuovaných zpět do Spojeného království nebo informace z Washingtonu.

 19152

Anglie se už úplně zbláznila. Proměňuje se v Severní Koreu

1. 5. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

V neděli jsem se už opravdu rozčílil, píše Jan Čulík. Nebyl jsem sám. Idioti, kteří připravují "korunovaci" Karla III. si vymysleli totalitní podnik. Národ prý má hromadně "novému králi" pronést "přísahu věrnosti".

Český rozhlas publikuje pitomosti o králi Karlovi III., ale že se celá "korunovace" ve značně vzdorném národě propadá do absurdity, to nezaznamenává. 

Ruská agrese na Ukrajině: Rusko se znovu pokusilo o vlnu raketových útoků

1. 5. 2023

čas čtení 7 minut

- Mezi nejméně 34 zraněnými po útoku na Pavlohrad je pět dětí. Cílem útoku byl zřejmě muniční sklad

Ukrajinská státní televizní stanice Suspilne informovala o aktualizovaných údajích o počtu obětí nočního útoku na ukrajinské město Pavlohrad, který byl zřejmě vedle obytných domů a bytů zaměřen také na muniční sklad. Počet zraněných v důsledku raketového útoku na Pavlohrad se zvýšil na 34, včetně pěti dětí, informoval šéf regionálního úřadu. Dvě ženy jsou na intenzivní péči.


Ukrajinská protivzdušná obrana během vlny ruských úderů v noci z neděle na pondělí sestřelila 15 ruských raket

 17079

Máj

1. 5. 2023 / Karel Hynek Mácha

čas čtení 37 minut

Úvod připravil Jan Čulík

Máchovo postavení v české literatuře se vždycky zdálo být kontroverzní - jako by jeho dílo nemělo absolutně nic společného s tradicí české poezie z devatenáctého století. Existenciální motivy, úvahy o nicotě, smrti, časnosti, vině a trestu jsou nesmírně moderní, jako by patřily nejméně do dvacátého století. Hudební struktura Máje, založená na integraci všech vrstev jazyka básně (jak to ukázal ve třicátých letech dvacátého století Jan Mukařovský) je neuvěřitelně složitá a nepřeložitelná do jiných jazyků.

Loupežník Vilém není český literární typ, napsal Josef Jedlička. Ani jeho družka Jarmila jím není. Přesto - nemůžeme Máchu jen tak beze všeho obejít. Vyjádřil za nás cosi skrytého a zapíraného a cosi z jeho díla nám přešlo do krve, třebaže jsme o to dvakrát nestáli a vůbec jsme to nefedrovali.

Jedlička pokračuje:

To, čemu jsme obvykle přiznávali hodnotu a úctu vlasteneckého konání, byla ona drobná zlepšovatelská práce, čím klopotnější, tím úctyhodnější, to jaré a důvěřivé spění k cílům komunálně občanským. Věru, že bylo mnoho co dělat: reformovat pravopis a vydat slovník, zakládat školy a spolky, cvičit v Sokole, psát české kuchařky, přeložit světovou literaturu, vést státoprávní boje, učit se obecní samosprávě, vymaňovat se z vlivu kapitálu a dohánět, dohánět a dohánět - jednou Evropu, podruhé Ameriku, potřetí Sovětský svaz...

Ta přemíra úkolů nás vždycky vedla k tomu, že jsme do své představy vlastenectví zahrnovali i jakousi povinnou spokojenost s málem, snadno se smiřovali s tím, že nejsme původní, a když se z dopuštění osudu stalo, že u nás vyrostla světová osobnost, jakou byl třeba Purkyně, honosili jsme se tím sice, ale za jeho hlavní zásluhu jsme přece jen pokládali, že si občas zašel na pivo k Tomášovi.

Urpostřed toho shonu a kutění nám byl na obtíž každý, kdo se nechtěl podřídit této vlastenecké disciplíně, kdo - třebas byl Čech - chtěl na daném terénu svést svůj nejprivátnější existenciální boj, kdo široce a tvořivě pojal svou národní určenost a snažil se ji povznést na úroveň všelidskou.

První kritikové obvinili Máchu, že je "cizí a nečeský".

A skutečně: loupežník, oblečený v plášť rudě podšitý jako karbonář, aristokratický vůdce tlupy spříseženců je vlastně nemyslitelný v zemi Babinského, který jak známo na stará kolena okopával kajícně v Kartouzích kedlubny. Česká dívka bledá "co amaranth na jaro svadlý" a k tomu ještě v bílém rouchu tesknící na skalním ostrohu je zjev právě tak exotický a právem se jí nedostalo obliby Mařenčiny, Vendulčiny či paní Mullerové. Jen právě zase naše vlastenectví nás přimělo k tomu, abychom děj Máje situovali k doksánskému rybníku, když je přece nade vši pochybnost zřejmé, že scenérií Máje je italské jezero, až do těch plachetních člunků a labutí. Sotvakdy se našimi lesíky ozýval "táhlý trouby zvuk" a vůbec je nepředstavitelné, že by u nás byl někdy zval k lásky hrám "hrdliččin hlas"...

A přece. Navzdory všemu rozumu a zkušenosti, navzdory přízemnímu pragmatickému vlastenectví, navzdory pohodlnosti, z níž se neradi dáváme vyrušovat, a i navzdory politické manipulaci vyvstává u nás od dob Máchových nad temné hory růžný den, borovými háji vane vítr, který nad lesy řídí divokých husí let a po horách mladičké stromky sklání, chvějeme se zvukem strhané harfy a opíjíme se sladkostí pýru na ladech a dokud nejsme zcela staří anebo dočista zlí a nelidští, občas k nám zaléhá i přes hory a doly, přes oceány a šílený mumraj světa žežulčino volání a sladký hrdliččin hlas.

Neboť nad pravdu zkušenosti a denní potřeby je koneckonců vždycky pravda básníkova. Ona nás pak vede i k tomu, abychom byli více lidmi, a lidmi co nejúplnějšími.

Josef Jedlička, České typy aneb Poptávka po našem hrdinovi, Praha 1992

Plné znění Máchova Máje BL

 20241

White House Correspondents' Dinner je nejlepším důkazem toho, že Amerika je stále majákem demokracie a svobody tisku

30. 4. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty


Prezident Joe Biden vtipkuje o svém pokročilém věku a poslouchá vtipy o důvěrných dokumentech nalezených u něj doma. To je jen kapka z množství otevřeného šikanování prezidenta přímo v jeho přítomnosti ze strany novinářů a komiků, ke kterému dochází každý rok na večeři korespondentů v Bílém domě (White House Correspondents' Dinner). Herec a bývalý kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger zahájil večeři předem natočeným videem o důležitosti svobodného a nezávislého tisku. 



 19475

Tuniské hřbitovy se plní, na pobřeží moře vyvrhuje stovky mrtvol uprchlíků

30. 4. 2023

čas čtení 6 minut



Nemocnice, márnice a pohřebiště jsou pod tlakem, jen v jednom regionu bylo letos nalezeno více než 300 těl


Tuniské úřady zvažují výstavbu nových hřbitovů, protože v zemi dochází místo pro pohřbívání uprchlíků, kteří jsou každý den vyplavováni na pobřeží.

Podle OSN byly první tři měsíce roku 2023 pro lidi, kteří se pokoušeli překonat centrální Středomoří, nejsmrtelnější od roku 2017, přičemž stále více lodí s žadateli o azyl ztroskotalo na moři.

Těla, včetně těl dětí a těhotných žen, se často objevují na plážích Tuniska, kde jsou sbírána a pohřbívána.

Ruská agrese na Ukrajině: V Záporoží se ukrajinská armáda připravuje na bezprostřední ofenzívu

30. 4. 2023

čas čtení 11 minut

- Ruský propagandista Mardan argumentuje, že rozhovor Zelenského se Si Jinpingem je "zradou" Ruska. Proč tedy Si narušil tři dny Putinovu "práci" během své návštěvy?

- Noční ostřelování ve městě Cherson zranilo dva lidi, uvedl v neděli  ráno zástupce předsedy Chersonské oblastní rady Jurij Sobolevskij.

V sobotu bylo v širší Chersonské oblasti podle jejích úřadů zaznamenáno více než 27 útoků na obytné oblasti, bylo vypáleno asi 135 střel.

Jedná se o následek zvýšeného počtu útoků na oblast, která již v průběhu války čelila intenzivnímu bombardování.

Místní vláda se prý připravuje na hromadnou evakuaci oblasti v případě dalších silných útoků, píše The Kyiv Independent. Oblastní gubernátor Oleksandr Prokudin v sobotu uvedl, že se již vytyčují bezpečné cesty ven a dočasná obydlí.
 

 18993

Británie: Labouristé mají před čtvrtečními komunálními volbami náskok nad konzervativci o 18 procentních bodů

30. 4. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut



Průzkum společnosti Opinium také ukazuje ukazuje propad osobního hodnocení konzervativního premiéra  Rishiho Sunaka: 26 % respondentů jeho výkon schvaluje a 44 % neschvaluje

 
Tento kreslený komentář týdeníku Observer přesně vyjadřuje situaci: Chromý kačer kulhá ke komunálním volbám:

Rány, které způsobily jeho zchromnění: Brexit, inflace, korupce při udělování covidových kontraktů, krize nákladů na živobytí, imigrační politika, soukromé vodárenské firmy vypouštějí hektolitry splašků do britských řek, pomalý hospodářský růst, stávky... ale:

"Bylo to těžkých třináct let, co vládneme, ale PODÍVEJTE SE: Vyřešili jsme ZÁSADNÍ OTÁZKU volebních podvodů!"


Žádné volební podvody nebyly...
 

Podle posledního průzkumu společnosti Opinium   před komunálními volbami ve čtvrtek 4. května  činí náskok labouristů před konzervativci propastných 18 bodů.

Mimochodem, zajímavé je, že na rozdíl od snad všech ostatních evropských zemí, kde se  logicky - volby konají o víkendu, aby se jich voliči lehce mohli účastnit, v Británii se tradičně volby konají ve čtvrtek. Igor Hájek, bohemista a překladatel, spolupracovník a přítel Josefa Škvoreckého, se k tomu vždycky v Británii vyjadřoval velmi pohrdavě: interpretoval to jako historickou snahu establishmentu zabránit chudším lidem jít k volbám.

Od nynějška si britští konzervativci vymysleli další sprosťárnu, ve snaze omezit přístup k volbám pro ty voliče, kteří pro ně nehlasují. Zavedli příkaz, že se od nynějška u volebních uren volič bude muset prokázat průkazem totožnosti. Prý tím odstraňují problém volebních podvodů, jenže v Británii žádné volební podvody nebyly.

Prokazovat se u voleb občankou může českým čtenářům připadat jako naprosto samozřejmá věc. JENŽE: Británie nemá občanské průkazy. Zejména chudší občané, kteří nikam necestují, nemají cestovní pas, jímž by se mohli prokázat,. Konzervativní vláda zařídila, aby komunální úřady občanům, kteří si o to zažádají, vydali osobní volební průkaz. Jenže k tomu neuspořádala žádnou informační kampaň, takže o tom lidi nevědí. Důchodcům, kteří většinou hlasují pro konzervativce, povolila, aby se u voleb prokázali svým průkazem opravňujícím je ke slevám ve veřejné dopravě. Studentům, kteří nehlasují pro konzervativce, nedovolila, aby se u voleb prokázali svými studentskými průkazy.

Na parlamentní dotaz v minulých dnech, zda se bude statisticky zaznamenávat, kolika voličům byla u nynějších voleb odmítnuta možnost hlasování, odpověděla konzervativní funkcionářka, že se to zjišťovat nebude.

Dva miliony lidí nezažádaly o volební průkaz. Je to absolutní antidemokratický skandál:



Zranitelné ženy ve Spojeném království jsou kvůli krizi životních nákladů nuceny k sexu za nájem

29. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

 
Charitativní organizace varují, že se ženy uchylují k prostituci, aby pokryly základní náklady na bydlení

Ženy jsou stále častěji nuceny provozovat "sex pro přežití" kvůli krizi životních nákladů v souvislosti se zhoršujícími se podmínkami pro nejzranitelnější obyvatele Británie.

Charitativní organizace varují, že rostoucí náklady spojené s dlouholetým nedostatečným financováním znamenají, že se ženy, včetně těch s traumatem a duševními problémy, musí obracet k sexu výměnou za bydlení nebo k uspokojení jiných základních potřeb.

 20240

Otevřený fašismus v Británii: Britská pobřežní stráž "nechala uprchlíky v Lamanšském průlivu na pospas osudu", což vedlo k hromadnému utonutí

29. 4. 2023

čas čtení 5 minut

Fotografie pořízená jedním mužem, který přežil díky zásahu nevládní organizace Utopia 56.

Vyšetřování odhalilo, že v týdnech před nejhorší katastrofou v Lamanšském průlivu za posledních 30 let bylo zřejmě záměrně zanecháno bez pomoci britské pobřežní stráže nejméně 440 lidí. Není jasné, zda přežili


Stovky zranitelných migrantů byly ponechány svému osudu poté, co britská pobřežní stráž ignorovala hlášení o malých člunech v nouzi ve dnech předcházejících nejhoršímu neštěstí v Lamanšském průlivu za posledních 30 let, kdy zahynulo nejméně 27 lidí.

Podle analýzy interních záznamů a námořních údajů, do nichž nahlédly deníky Observer a Liberty Investigates, se zdá, že pobřežní stráž nevyslala k 19 nahlášeným člunům s migranty ve vodách Spojeného království žádné záchranné plavidlo a nechala tak na moři na pospas vlnám přibližně 440 lidí.

Odborníci uvedli, že toto odmítnutí pomoci  porušuje mezinárodní právo.

K incidentům došlo ve čtyřech termínech na začátku listopadu 2021, několik týdnů před hromadným utonutím, kdy se převrátil člun s migranty.

Ačkoli důkazy týkající se tragédie z 24. listopadu musí být ještě zveřejněny před oficiální zprávou, dokumenty vyvolávají otázky ohledně nedostatečného personálního obsazení pobřežní stráže a nedostatku životně důležitých zdrojů v období bezprostředně před katastrofou.

Z dvou ukrajinských dívek, uprchlých před válkou, se vyklubaly neuvěřitelně hudebně nadané, zázračné děti

29. 4. 2023

čas čtení 3 minuty

Když dívky hrají při otevřeném okně, na ulici se lidi zastavují s otevřenou hubou

Mathesonová, televizní novinářka v částečném důchodu, vysvětlila: "Než přijeli, věděli jsme jen, že jsou hudební rodina. Pár dní předtím mi poslali film, na kterém Chrystyna hraje Čajkovského klavírní koncert č. 1 [ve věku pouhých 14 let]. Řekla  jsem si: 'aha, správně, tak to bude trochu jiná liga':




Když angličtí manželé ze severoanglického  Northumberlandu loni otevřeli svůj venkovský dům ukrajinské matce a jejím dvěma dcerám, reagovali tak na těžkou situaci uprchlíků, kteří utekli před ruskou invazí. Sheilagh Mathesonová a Chris Roberts se dozvěděli pouze to, že se jedná o hudební rodinu, a tak nabídli dvě ložnice a rozvrzané staré piano.

Brzy se jim podařilo zařídit zapůjčení klavíru Steinway poté, co zjistili, že tyto děti mají mimořádný hudební talent - takový, že se kolemjdoucí zastavují a poslouchají u otevřeného okna.

Obě dívky nyní získaly stipendia na dvou předních britských hudebních školách, a to necelý rok poté, co uprchly z domova nedaleko Kyjeva a začaly nový život v Corbridge nedaleko Newcastlu.

Sedmnáctiletá Chrystyna Mykhailičenko získala plné čtyřleté stipendium na studium klavíru na Royal Academy of Music v Londýně. Její dvanáctiletá sestra Saša, houslistka, získala stipendium na týdenní internátní studium na Yehudi Menuhin School nedaleko Leatherheadu v Surrey.

Pro okamurovce v ČR: Množství Britů je nyní odpírána možnost nastoupit do letadla k cestě do zahraničí

29. 4. 2023

čas čtení 1 minuta

Oni totiž nevědí, že nesmí cestovat s pasem starším než deset let, i když ještě nepozbyl platnosti. A pas britského turisty při cestě do EU musí mít po jeho návratu do Británie stále ještě platnost tři měsíce, v některých zemích EU šest měsíců.

Lidem, kteří tohle nevědí a dostaví se na letiště s příliš starým cestovním pasem, je odmítnuta možnost nastoupit do letadla. Přijdou o cenu nevyužité letenky i o zaplacené ubytování v zahraničí. Pojištění se na takovouto eventualitu nevztahuje.

Až se odpůrcům Evropské unie v ČR podaří uskutečnit Czexit, i čeští občané budou zažívat takováto "dramata".

Žena: "Přišla jsem o cenu letenky i o cenu ubytování, protože blbci hlasovali pro brexit, Nechápu, proč jsme v Británii o tomto předpisu nebyli informováni vládní kampaní."



Ruská agrese na Ukrajině: po útoku ukrajinského dronu zuří rozsáhlý požár v ruské ropné zásobárně na Krymu

29. 4. 2023

čas čtení 10 minut

Požár skladu pohonných hmot na Krymu byl uhašen

Podle agentury Reuters to na Telegramu uvedl Michail Razvožajev:

    Otevřený požár byl uhašen na ploše 1 000 metrů čtverečních.

Sergej Aksjonov, Ruskem jmenovaný šéf Krymu, na Telegramu uvedl, že síly protivzdušné obrany a elektronického boje sestřelily v sobotu nad Krymem dva drony.

Potvrdil, že nedošlo k žádným obětem na životech Rusů, a z útoků obvinil Ukrajinu.

Mluvčí ukrajinských ozbrojených sil uvedl, že nemá žádné informace, které by naznačovaly, že za sobotní útok  je odpovědná Ukrajina.
- Čtyři palivové nádrže zcela shořely:


Krymské palivové nádrže hoří po podezření na útok dronu

V krymském přístavním městě Sevastopol vzplála palivová zásobárna, uvedl v sobotu tamější ruský guvernér.

Moskvou dosazený gubernátor Michail Razvožajev napsal: "Podle předběžných informací byl požár způsoben zásahem dronu."

Ukrajinská armáda v sobotu na žádost o komentář bezprostředně nereagovala. Kyjev se téměř nikdy veřejně nepřihlašuje k odpovědnosti za útoky uvnitř Ruska nebo na Ruskem kontrolovaném území na Ukrajině.

Razvožajev uvedl, že při sobotním požáru nebyl nikdo zraněn.

    Situace je pod kontrolou našich hasičů a všech operativních služeb. Vzhledem k tomu, že objem paliva je velký, bude trvat nějakou dobu, než se podaří požár lokalizovat.

Záběry zřejmě pořízené z místa požáru ukazují velké plameny na místě a hustý dým stoupající k obloze.
Gubernátor Michail Razvožajev na svém kanálu Telegram uvedl, že požár v sobotu ráno se snažilo likvidovat 18 hasičských jednotek.


 20239

Česká televize: Kdo bude novým generálním ředitelem?

28. 4. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 10 minut


Předseda správní rady BBC Richard Sharp v pátek rezignoval poté, co vyšetřování dospělo k závěru, že neoprávněně neoznámil svůj podíl na sjednání půjčky ve výši téměř 1 milionu dolarů pro bývalého premiéra Borise Johnsona. Pod drobnohledem je i rada České televize, která bude muset brzy vybrat nového generálního ředitele - nebo potřetí vrátit toho stávajícího. V roce 2000 se rada proslavila volbou Jiřího Hodače, bývalého zaměstnance BBC, volbou, která vedla k zakotvení zaměstnanců televize uvnitř velína zpravodajství a k patové situaci, která trvala několik týdnů a na protest proti ní vyšlo do ulic více než sto tisíc lidí. Jak tehdy upozornil list Idnes, Hodač nikdy neřídil víc než dvacet lidí. Hodač neměl se šéfováním v televizi žádné zkušenosti. Ale to ze začátku neměli jeho předchůdci Jakub Puchalský a Dušan Chmelíček taky.

 19887

USA vybavily Ukrajinu radiačními senzory, které mají odhalit jaderné výbuchy

28. 4. 2023

čas čtení 3 minuty


Americký Federální Národní úřad pro jadernou bezpečnost zřizuje pokročilou síť, která dokáže ověřit identitu útočníka


Spojené státy zapojují na Ukrajině senzory, které jsou schopny detekovat výbuchy radiace z jaderné zbraně nebo špinavé bomby a potvrdit totožnost útočníka.

Cílem je částečně zajistit, aby v případě, že Rusko odpálí radioaktivní zbraň na ukrajinském území, bylo možné ověřit její atomový podpis a vinu Moskvy.

Tým pro podporu jaderných havarijních situací neboli NEST, stínová jednotka atomových expertů řízená bezpečnostní agenturou, spolupracuje s Ukrajinou na rozmístění radiačních senzorů, školení personálu, monitorování dat a varování před smrtící radiací.

Cesta do mentality tradiční medicíny

28. 4. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

 

Nedávno jsem tu psal, že tradiční, staré způsoby léčení nemoci těžko mohly fungovat. Na prvním místě nebylo možné poznat, zda opravdu fungují, protože k tomu jsou nutné klinické testy, randomizace testovaných skupin atd. Nicméně pořád si myslím, že se mi zdaleka nemohlo podařit vysvětlit, jak vlastně pracovala ta mentalita léčitelů (a do značné míry je tomu tak stále). To nebylo tak, že by bojovali o nalezení nějaké objektivní pravdy, nebyli k tomu ani nijak mentálně vybaveni.

 16951

V Británii konečně rezignoval pochybný předseda správní rady BBC

28. 4. 2023

čas čtení 5 minut

Richard Sharp odstoupil z funkce předsedy BBC poté, co neoznámil své spojení s půjčkou Borisi Johnsonovi

Podle vyšetřování Sharp porušil předpisy pro jmenování do veřejných funkcí, čímž vytvořil "potenciální zdánlivý střet zájmů"

Richard Sharp odstoupil z funkce předsedy BBC poté, co porušil pravidla pro jmenování do veřejných funkcí, když neoznámil své spojení s tajnou půjčkou 800 000 liber poskytnutou Borisi Johnsonovi.

Sharp skončil ve funkci v pátek ráno poté, co dospěl k závěru, že jeho další působení v BBC "může odvádět pozornost od dobré práce korporace".

 19304

Britská podpora pro monarchii je na historickém minimu

28. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

Česká média ohledně britské monarchie šílí, zatímco se monarchie v samotné Británii propadá do bezvýznamnosti

V předvečer královské korunovace si podle průzkumu pouze tři z deseti Britů myslí, že monarchie je "velmi důležitá"

Počet lidí, kteří tvrdí, že monarchie je "velmi důležitá", klesl v roce 2022 na 29 % 

Pouze tři z deseti Britů si myslí, že monarchie je "velmi důležitá", což je nejnižší podíl v historii, ukázal průzkum v době, kdy se blíží královská korunovace.

Průzkum Národního centra pro sociální výzkum (NatCen) ukazuje, že podpora monarchie ze strany veřejnosti klesla na historické minimum. Celkem 45 % respondentů uvedlo, že by měla být zrušena, není vůbec důležitá nebo není příliš důležitá.

Ruská agrese na Ukrajině: Počet mrtvých v důsledku pátečních ruských úderů stoupl na šestadvacet obětí

28. 4. 2023

čas čtení 12 minut

Masový ruský raketový útok proti Ukrajině v pátek 28. dubna usmrtil šestadvacet lidí, včetně pěti dětí:

Počet obětí v Umanu stoupl na čtrnáct

Počet obětí nočního ruského raketového útoku na město Uman v centrální Ukrajině vzrostl na čtrnáct.

Ministerstvo vnitra v aktualizované zprávě uvedlo:

    Uman: z trosek byla právě vytažena těla dalších dvou lidí. K dnešnímu dni bylo při úderu na obytný blok zabito 14 lidí.

Mezi 14 mrtvými v Umanu jsou i dvě desetileté děti. Po dvou mrtvých v Dněpru se celkový počet obětí zvýšil na 16.

Záchranáři pomocí jeřábů hledají přeživší mezi troskami vícepodlažního bytového domu v centru osmdesátitisícového města.

Oblastní guvernér Igor Taburec uvedl, že město bylo zasaženo dvěma řízenými střelami, přičemž jedna zasáhla obytnou budovu a druhá sklad.


- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskj zveřejnil video se škodami způsobenými nočním ruským raketovým úderem na obytný dům v Umanu.

Zelenskij sděluje, že při útoku zahynulo nejméně 13 osob, včetně dvou dětí.

Píše: "Uman ... Trosky se stále odklízejí. Je zde již 13 mrtvých. Dvě z nich jsou děti, které nelze identifikovat. Osud jejich rodičů není znám... Záchranáři budou pracovat tak dlouho, dokud se nepřesvědčí, že pod sutinami už nikdo další nezůstal. Ruský teror můžeme porazit jedině společně - zbraněmi pro Ukrajinu, nejtvrdšími sankcemi proti teroristickému státu a spravedlivými tresty pro vrahy."

 

 18993

Zničili Británii a odejít se nechystají

28. 4. 2023

čas čtení 8 minut

Přišel vám článek o Británii z  německého časopisu Der Spiegel deprimující? Zde je totéž v deníku New York Times:

Zatímco se Británie připravuje na korunovaci nového krále, národem se šíří pocit konce světa. V atmosféře sociálních nepokojů, ekonomické nefunkčnosti a vládní korupce zavládlo hluboké politické rozčarování. Konzervativní strana zaostává v průzkumech o 15 procentních bodů za opozicí a popularita premiéra Rishiho Sunaka, pátého premiéra konzervativců za posledních sedm let, zůstává tvrdošíjně nízká. Po letech špatného vládnutí toryů se zdá, že názor britské veřejnosti je jasný: máme toho dost.

A má k tomu dobrý důvod. Více než deset let konzervativci plenili zemi, o níž tvrdí, že ji milují, ničili její základy a obohacovali své kamarády. Zatímco bohatství těch nejbohatších raketově rostlo, program úsporných opatření, který zahájil David Cameron v roce 2010 a od té doby v něm pokračoval každý konzervativní premiér, vyhladověl veřejné služby, vytvořil jeden z nejchudších sociálních států ve vyspělém světě a přispěl k nejdelšímu období stagnace mezd - pro mnohé k jejich regresi - od napoleonských válek. Průměrná délka života se snížila, dětská chudoba vzrostla a na obzoru je jen málo známek úlevy. Život pod vládou toryů se stal chudším, odpornějším, brutálnějším a kratším.

30537

USA: Muž byl zastřelen sousedem za použití foukače listí na vlastní zahradě, informuje americká policie

28. 4. 2023

čas čtení 6 minut

Muž z Illinois, který pracoval na zahradě před svým domem, byl tento měsíc zastřelen do hlavy svým devětasedmdesátiletým sousedem poté, co se dostali do sporu kvůli jeho foukači listí, uvedly tento týden úřady.

Střelba v Antiochu ve státě Illinois patří mezi nedávné případy, kdy byli lidé zastřeleni při běžných každodenních činnostech, od zvonění u dveří po vjíždění na příjezdovou cestu.

Úřad šerifa okresu Lake reagoval 12. dubna na hlášení o nereagujícím muži na příjezdové cestě v Antiochu, ve vesnici poblíž hranic s Wisconsinem, která leží asi  100 km od Chicaga, uvedly úřady v tiskové zprávě. Když po půl osmé večer dorazili na místo, našli zástupci majitele domu, devětapadesátiletého Williama Martyse, se střelným zraněním hlavy. Martys byl v nemocnici prohlášen za mrtvého.

 18489

Proč je Putinova propaganda efektivní

28. 4. 2023

čas čtení 1 minuta

Ve třicátých letech 20. století Moskva propagovala komunistický internacionalismus se základní myšlenkou, že transformace, kterou Rusové procházeli, by otevřela cestu k transformaci všech ostatních. Nyní se Kreml místo toho zaměřuje na národní bolševismus, na způsob, jakým izoluje a povznáší ruský lid, říká Vladimir Pastuchov.

 18969

Proč Kreml nesnáší pluralitu církví

28. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

Od konce sovětských časů ruská vláda rozdělila náboženství v zemi na čtyři tradiční vyznání – ruské pravoslaví, islám, judaismus a buddhismus – které považuje za součást národního dědictví. Všechny ostatní často zahrnuje pod termín "sektáři", upozorňuje Alexandr Orlov.

 20180

O deportacích a dalších projevech putinského teroru

28. 4. 2023

čas čtení 1 minuta

Autoritářské a totalitní státy se obvykle spoléhají na kombinaci ideologie a teroru - protože samotný teror, aby zůstal účinný, se stále prodražuje, což je něco, co se nakonec ukáže být mimo kapacitu režimu, tvrdí blogger El Murid.

 20237

Rusko naléhá na Indii kvůli autům, náhradním dílům a potravinám

28. 4. 2023

čas čtení 2 minuty

Rusko aktivně hledá příležitosti k zavedení dodávek automobilových komponentů a strojů z Indie, stejně jako zemědělských produktů, podle Times of India. Ačkoli jednání o zvýšení nákupů probíhají od doby, kdy západní země uvalily sankce proti Rusku, nyní jsou ze strany Moskvy stále naléhavější, protože je stále obtížnější najít náhradní díly pro automobily v Rusku kvůli zastavení práce zahraničních výrobců, píše deník.

11022