Ruská agrese na Ukrajině: Počet mrtvých v důsledku pátečních ruských úderů stoupl na šestadvacet obětí

28. 4. 2023

čas čtení 12 minut
Masový ruský raketový útok proti Ukrajině v pátek 28. dubna usmrtil šestadvacet lidí, včetně pěti dětí:
Počet obětí v Umanu stoupl na čtrnáct

Počet obětí nočního ruského raketového útoku na město Uman v centrální Ukrajině vzrostl na čtrnáct.

Ministerstvo vnitra v aktualizované zprávě uvedlo:

    Uman: z trosek byla právě vytažena těla dalších dvou lidí. K dnešnímu dni bylo při úderu na obytný blok zabito 14 lidí.

Mezi 14 mrtvými v Umanu jsou i dvě desetileté děti. Po dvou mrtvých v Dněpru se celkový počet obětí zvýšil na 16.

Záchranáři pomocí jeřábů hledají přeživší mezi troskami vícepodlažního bytového domu v centru osmdesátitisícového města.

Oblastní guvernér Igor Taburec uvedl, že město bylo zasaženo dvěma řízenými střelami, přičemž jedna zasáhla obytnou budovu a druhá sklad.


- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskj zveřejnil video se škodami způsobenými nočním ruským raketovým úderem na obytný dům v Umanu.

Zelenskij sděluje, že při útoku zahynulo nejméně 13 osob, včetně dvou dětí.

Píše: "Uman ... Trosky se stále odklízejí. Je zde již 13 mrtvých. Dvě z nich jsou děti, které nelze identifikovat. Osud jejich rodičů není znám... Záchranáři budou pracovat tak dlouho, dokud se nepřesvědčí, že pod sutinami už nikdo další nezůstal. Ruský teror můžeme porazit jedině společně - zbraněmi pro Ukrajinu, nejtvrdšími sankcemi proti teroristickému státu a spravedlivými tresty pro vrahy."

 

.
- Výbor OSN v pátek uvedl, že je hluboce znepokojen porušováním lidských práv ruskými silami a soukromými vojenskými společnostmi na Ukrajině, včetně nucených zmizení, mučení, znásilňování a mimosoudních poprav, informuje agentura Reuters.

Výbor OSN pro odstranění rasové diskriminace ve svých závěrech týkajících se Ruska vyzval ruské orgány, aby vyšetřily obvinění z porušování lidských práv, k němuž došlo během invaze na Ukrajinu.

Ve svém prohlášení uvedl:

    Výbor byl hluboce znepokojen závažným porušováním lidských práv, kterého se během probíhajícího ozbrojeného konfliktu dopustily vojenské síly Ruské federace a soukromé vojenské společnosti ...

Stálá mise Ruska při OSN v Ženevě se k této záležitosti bezprostředně nevyjádřila.

Výbor ve své zprávě uvedl mezi porušováními nadměrné používání síly, svévolné zadržování, zabíjení a násilné přemísťování dětí z Ukrajiny do Ruska.

- Eurozóna se vzepřela předpovědím, že ji válka na Ukrajině uvrhne do recese poté, co teplá zima otupila dopad vyšších cen energií.

Údaje Eurostatu - statistické agentury EU - ukázaly, že růst ve 20 zemích používajících jednotnou měnu činil v prvních třech měsících roku 2023 0,1 %.

Malý celkový nárůst zakrýval velké rozdíly mezi jednotlivými členskými státy. Největší ekonomika eurozóny, Německo, v prvním čtvrtletí roku 2023 stagnovala poté, co v posledních třech měsících roku 2022 poklesla o 0,5 %.

Itálie a Španělsko, třetí a čtvrtá největší ekonomika eurozóny, dosáhly lepších výsledků, než trhy očekávaly, a každá z nich vykázala čtvrtletní růst o 0,5 %. Francie vzrostla o 0,2 %.

- Ukrajinské síly dokončují přípravy na dlouho očekávanou jarní protiofenzívu proti invazním ruským jednotkám, uvedl ministr obrany země, a jsou obecně vzato připraveny.
Oleksij Reznikov to řekl na pátečním online brífinku: "Jakmile bude boží vůle, počasí a rozhodnutí velitelů, tak to uděláme." Neuvedl žádné datum, kdy protiofenzíva začne, ale řekl: "Z globálního hlediska jsme z vysokého procenta připraveni." Kyjev již několik měsíců připravuje protiútok, jehož cílem je odrazit ruské síly z východu a jihu.

- Deník New York Times uvedl, že Amnesty International nezveřejnila svou kontroverzní zprávu, že ukrajinské síly nezákonně ohrožují civilisty.
Obvinění Amnesty, že ukrajinské jednotky nezákonně vystavují "civilisty nebezpečí" tím, že mají základny v blízkosti a podnikají útoky z obydlených oblastí, vyvolalo po svém zveřejnění loni v srpnu široký hněv. Rusko ji prohlásilo za ospravedlnění, ale kritici - včetně ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského - tvrdili, že je špatně prozkoumána, ignoruje válečné reálie a klade morální rovnítko mezi Rusko, agresora, a Ukrajinu, oběť.

- Objevují se zprávy, že ruský generálplukovník Michail Mizincev, známý jako "řezník z Mariupolu", byl odvolán z funkce náměstka ministra obrany odpovědného za logistiku a zásobování.
Agentura Reuters cituje vojenského blogera Alexandra Sladkova a zpravodajský web RBC, podle nichž Mizincev, který loni organizoval obléhání zničeného města Mariupol, již není ve funkci, do níž byl jmenován loni v září.



- Mezi oběťmi raketových útoků na několik měst je i tříleté dítě

- Pět lidí, včetně dítěte, zahynulo při útocích v pátek před úsvitem na Ukrajině




Rusko v pátek časně ráno vypálilo na Kyjev a další části Ukrajiny více než deset řízených střel, které zabily nejméně pět lidí a zasáhly obytnou budovu v centrální části Ukrajiny, uvedli představitelé.

Podle kyjevské městské správy se v okolí hlavního města rozezněly sirény při prvním útoku na město za téměř dva měsíce a ukrajinské letectvo zachytilo nad Kyjevem 11 řízených střel a dvě bezpilotní letadla.

V Kyjevě nebyly bezprostředně hlášeny žádné úspěšné údery, ale úlomky ze zachycených raket nebo dronů poškodily elektrické vedení a silnici v jedné čtvrti. Nebyly hlášeny žádné oběti na životech.

Při jiném útoku však byla ve východním městě Dnipro zabita mladá žena a její tříleté dítě, jak uvedl starosta města Borys Filatov ve svém příspěvku na Facebooku. Uvedl, že další podrobnosti budou poskytnuty později.

A čtyři lidé zahynuli při útoku řízenou střelou na výškovou obytnou budovu ve městě Uman
v centrální Čerkaské oblasti, uvedl na Telegramu gubernátor Ihor Taburec.

    V pátek časně ráno byly po celé zemi aktivní letecké poplachy, v Kyjevě byly slyšet výbuchy a jižní Mykolajiv byl opět terčem útoku.

    Úřady v Umanu uvedly, že při útoku byli zabiti čtyři lidé a 17 jich bylo zraněno. Záběry z centrálního města Uman, které má početné židovské obyvatelstvo a před válkou bylo významným poutním místem, ukazovaly budovu v plamenech a částečně v troskách. Na místě stále pracují záchranné složky.

- Student inženýrství z Cambridge Harry Blakiston Houston přišel s důmyslným a levným způsobem, jak pomoci občanům Ukrajiny, kterým válka rozbila okna:

Blakiston sestavil okno s trojitým zasklením, jehož výroba trvá pouhých 15 minut, a to z levných materiálů: polyethylenových desek, PVC potrubí, trubkové izolace a lepicí pásky. Okna propouštějí světlo a izolují domy.

Při ceně asi 300 Kč za metr čtvereční, což je zlomek ceny jakékoli jiné opravy, mohou dobrovolníci dostat materiál na 4 000 oken na korbu nákladního auta, které by mohlo převézt jen 30 ekvivalentních skleněných oken. Z Harryho jednoduchého nápadu se stala kampaň "Zateplení Ukrajiny", v jejímž rámci již byly po celé zemi instalovány stovky oken.


- Nové satelitní snímky nabízejí pohled na následky dlouhodobého ruského ostřelování Mariupolu.


Více než 80 dní snášel Mariupol brutální a neúnavné bombardování, protože ruské síly odhodlané dobýt toto přístavní město z velké části proměnily v trosky.

V březnu 2022, několik dní po začátku války, ruské síly přerušily dodávky elektřiny, vody a plynu, což donutilo obyvatele rozpouštět sníh pro vodu a vařit venku na otevřeném ohni. Mariupol byl obklíčen a začalo neúnavné bombardování města.

Poté, co byla ostřelována porodnice a do celého světa byly vysílány záběry zkrvavených, těžce těhotných žen, se obléhání Mariupolu stalo symbolem brutality ruské invaze.

Aktualizované satelitní snímky z Google Maps odhalily rozsah destrukce v rozsáhlých částech ukrajinského města - a ruské snahy o vymazání jakýchkoli důkazů o zvěrstvech, která se zde odehrála.

-  Rusko v pátek brzy ráno vypálilo na Kyjev a další části Ukrajiny více než tucet řízených střel, které zabily nejméně pět lidí a zasáhly obytnou budovu v centrální části Ukrajiny, uvedli představitelé.

Podle kyjevské městské správy se v okolí hlavního města rozezněly sirény při prvním útoku na město za téměř dva měsíce a ukrajinské letectvo zachytilo nad Kyjevem 11 řízených střel a dvě bezpilotní letadla.

Zatímco v zimě Rusko pravidelně bombardovalo ukrajinská města a infrastrukturu, v posledních měsících byly masivní údery méně časté.

Většina bojů se nyní odehrává na východě země o kontrolu nad průmyslovou oblastí Donbasu, zejména nad městem Bachmut, které bylo téměř zcela zničeno.

Letecká pohotovost ustala také v Chersonu, jak uvedla Chersonská oblastní státní správa na Telegramu.

- V Kyjevě nejsou žádné oběti na životech - Kyjevská městská vojenská správa


Kyjevská městská vojenská správa (KMBA) uvádí, že během pátečních  ranních útoků nedošlo v Kyjevě k žádným obětem. V Kyjevě přestal být vyhlašován letecký poplach.

KMBA to uvedla na Twitteru:

    Po pauze trvající 51 dní nepřítel zahájil další raketový útok na Kyjev. (Poslední raketový útok na hlavní město se uskutečnil 9. března 2023).

    Podle upřesňovaných informací bylo ostřelování provedeno ze strategických leteckých letadel. Podle předběžných údajů bylo ve vzdušném prostoru Kyjeva zničeno 11 řízených střel. Kromě raket byly sestřeleny ještě 2 bezpilotní letouny (typ dronů se zjišťuje).

    Předtím bylo v důsledku pádu trosek přerušeno místní elektrické vedení a poškozen povrch silnice v Obolonské čtvrti hlavního města.

    Nedošlo k žádným obětem z řad civilního obyvatelstva ani ke zničení obytných objektů či infrastruktury. Informace se prověřují a upřesňují.

- Na šokujícím videu, které natočila  obyvatelka výškové budovy zasažené dnes brzy ráno ruskou raketou v ukrajinském Umanu, říká s tváří a rukama potřísněnýma krví: "Raketa zasáhla náš dům. Všichni jsme celí od krve. Děti tu spaly, díky Bohu, že jsme všichni naživu. Všechna naše okna jsou pryč. Všichni jsme celí od krve. Byla jsem tak vyděšená."

Žena je viditelně rozrušená a natáčí škody způsobené v jejím bytě, kde jsou okna vyhozená z pantů a všude je sklo.

- Páteční ranní vlna útoků ze strany Ruska napříč Ukrajinou přišla den poté, co Kreml prohlásil, že uvítá cokoli, co by mohlo přiblížit ukončení konfliktu, s odkazem na středeční telefonát mezi čínským prezidentem Si Ťin-pchingem a ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Bylo to poprvé, co spolu oba lídři hovořili od invaze Ruska na Ukrajinu v únoru loňského roku.

Kreml však také uvedl, že stále potřebuje k dosažení cílů to, co nazývá "zvláštní vojenskou operací".

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
10124

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2023