Mezitím v Absurdistánu 143:

Arcibiskup Jędraszewski: Pozor na nebezpečnou ideologii osob bez manželského partnera!

14. 9. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 10 minut
Je tomu více než tři roky od té doby, do Mateusz Morawiecki oslavoval začátek stavby nové přívozní lodi v městě Štětín. Lod měla být spuštěna na vodu roku 2019 a od roku 2020 měla být v běžném dopravním provozu. Měla. Protože, jak je to obvyklé s přísliby strany Právo a spravedlnost, nestalo se nic. Kýl, k němuž Morawiecki připevnil vzpomínkovou plaketu, byl jen jakýmsi náhodným kusem starého železa. Protože žádná práce na tomto projektu se dosud neprovedla - prostě protože nikdo ani nevypracoval konstrukční plány lodi na papíře.

 
Dnes, déle než o tři roky později, opoziční senátor Krzysztof Brejza se snaží zjistit, co se to vlastně stalo. Ministerstvo nechce poskytovat žádné informace, tak nevíme, kolik ten projekt zatím stál. Ale víme, že přívozní společnosti provedly různé analýzy, že tu přívozní loď potřebují, a "v důsledku odkladů tohoto procesu" se nyní uvažuje o koupi hotových výkresů od někoho. A kdo nese vinu za ty odklady? Samozřejmě, že koronavirová epidemie.  Podívejte se, jak brilantní je polská vláda -  předvídala pandemii už před třemi lety a podle toho zorganizovala své odklady!

Ale vážně. Jak je možné, že nic z toho, co vezme strana Právo a spravedlnost do rukou, nikdy nefunguje tak, jak bylo zamýšleno? Někteří lidé říkají, že to je zřejmě v důsledku obrovského množství protekce, což způsobuje, že žádná zaměstnání ve státní sféře v Polsku dnes nedělají odborníci - teprve nedávno vyšlo najevo, že příjemná protekční zaměstnání dostali manželka náměstka premiéra, bývalý poslanec za stranu Právo a spravedlnost, strýček prezidenta  a manželka čelného propagandisty ve státní televizi TVP.   Ale prosím vás, někdo v těch státních funkcích pracovat musí, a odborníci jsou k ničemi. Víme to přímo od zdroje - mluvčí strany Právo a spravedlnost: vyzkoušeli jsme si to, když jsme byli u moci v letech 2005-2007. Zaměstnali jsme odborníky a "ukázalo se, že je problémem to, že jejich způsob myšlení o ekonomice a řízení byl v naprostém rozporu s tím, co měla strana Právo a spravedlnost ve svém volebním manifestu". Ano, on to skutečně řekl:

A tak si můžeme být opravdu jisti, že tato vláda nikdy nevytvoří ani nepostaví nic rozumného. A totéž platí i pro nové zákony, které zavádí strana Právo a spravedlnost. Vedle Kaminoského národního parku, v přírodní rezervaci, buduje stavební firma 15 nových domů. To by bylo samozřejmě protizákonné, ale majitel stavební firmy poukazuje na nové předpisy pro koronavirovou pandemii, které mu dovolují stavět ty domy bez povolení, pokud ty nové budovy budou pomáhat v boji proti pandemii. A tak ty nové vily vlastně nejsou vily, ale kóje pro karanténu, v nichž se lidé budou moci uzamknout před jinými lidmi.

Vzhledem k tomu, že vláda není schopna udělat nic pořádně a správně, musí předstírat, že něco dělá, a proto tak aktivně na všechny útočí a vyvolává nenávist v obyvatelstvu. Zatím se mohla většina lidí při chození polskými městy cítit bezpečně, protože násilníci mlátí jen homosexuály, nebo lidi, kteří vypadají jako homosexuálové.Podle Piotra Pytlakowského,  známého novináře, přicházejí zprávy o násilných útocích ze všech stran. Jedna kolegyně Pytlakowského se stala na ulici terčem násilného útoku, když šla po ulici se svou třináctiletou neteří. Údajně je útočník považoval za dvojici lesbiček. Jako obvykle, strana Právo a spravedlnost vidí jen jediné řešení.

Jeden ministr požaduje "zákaz ideologie LGBT" a chce odstranit genderová studia  z polských univerzit. Existuje pro to už návrh zákona, který by to realizoval a ještě více - homosexuální pochody hrdosti, například, by byly zakázány. Církev to už podpořila a povzbuzuje kněží, aby pro to získávali v kostelích podpisy. Ale ani to nestačí.

Podle arcibiskupa Jędraszewského hrozí nová nebezpečná ideologie: kromě "genderové ideologie" a "ideologie LGBT" musíme nyní čelit i "ideologii osob bez manželského partnera". Žijete plně pouze, pokud se realizujete v manželství a v rodině, tvrdí ten biskup.

Znamená to, že brzo, až půjdete po ulici sám či sama, násilníci vás zmlátí za to, že "podporujete ideologii osob bez manželského partnera"? Anebo jde o to, že se biskup rozhodl kritizovat svou církev, plnou neženatých mužů a neprovdaných žen, žijících v celibátu?

Pokud je to tohle, pak, zdá se, je církev terčem útoku. Poté, co Otwarte Klatki (Otevřené klece), nevládní organizace bojující proti krutosti vůči zvířatům, zveřejnily film, který natočily ve spolupráci se serverem onet.eu, v němž se aktivista tajně nechal zaměstnat na jedné z kožešinových farem a zdokumentoval děsivé podmínky, za nichž jsou tam drženi norkové, Kaczyński se rozhodl, že tohle je ta pravá chvíle zaútočit na Otce Tadeusze Rydzyka, vlivného kněze a medálního oligarchu. Vím, že to nedává smysl, avšak počkejte, vysvětlím.

Strana Právo a spravedlnost se už v minulosti pokusila zakázat kožešinové farmy, ale byla poražena. Oligarchové z kožešinového průmyslu mají velmi přátelské vztahy s Rydzykem, takže s jeho pomocí zahájilo toto průmyslové odvětví silnou mediální ofenzívu, plačtivě argumentovalo, jak škodlivý by byl nový zákon vůči zemědělství. Což je vlastně skoro pravda: největši firmy vydělávají obrovské peníze vývozem liščích a norkových kožešin a masa halal, a zákaz krutosti vůči zvířatům by bezpochyby většinu těchto operací zlikvidoval. Tehdy Kaczyński prohrál. Rydzykova podpora pro něho byla příliš důležitá a ,musel ustoupit. Za Rydzykovu pomoc podporují kožešinové firmy Rydzykovy aktivity - nejen finančně. Szczepan Wójcik, známý lobbista tohoto průmyslového odvětví, jehož rodina vlastní největší kožešinové farmy v Polsku, poskytl tvář absurdnímu článku zveřejněnému v časopise Svět rolníka, v němž se tvrdí, že LGBT je výraznou hrozbou kožešinovému průmyslu.

Ale dnešní situace je jiné než byla před několika lety. Dnes Rydzyk podporuje hlavně ministra spravedlnosti Zbigniewa Ziobra, který se snaží osamostatnit svou satelitní stranu a učinit se nezávislým na Kaczyńském. Ale protože Rydzykovy sdělovací prostředky oslovují téměř výlučně jen starší generaci a nejsou schopni přilákat žádné nové či mladé diváky či posluchače, je jasně, že jeho mediální impérium nemá budoucnost. Kaczyńského strana se zoufale snaží přilákat mladé, vzdělané voliče, kteří drtivou většinou jsou v opozici vůči vládě strany Právo a spravedlnost. Proto se Kaczyński rozhodl zaútočit - stylizuje se do postoje obránce práv zvířat, protože si myslí, že by mu to mohlo u mladých lidí získat stoupence. Kazcyński se opravdu snaží získat na svou stranu mladé lidi docela zoufale - dokonce natočil video pro TikTok, na němž vyzývá své stranické kolegy, aby tento zákon podpořili a výrazně zdůrazňuje, že to je něco, co mladí lidé chtějí.

Avšak zjevně to všichni mladí lidé nechtějí. Wójcik a další kožešinoví oligarchové nalezli spojence nejen v církvi, ale také v pravicové straně Konfederace. Její poslanec a bývalý prezidentský kandidát Krzysztof Bosak dokonce navštívil Wójcikovi farmu s kamerami, aby ukázal, jak dokonalý je život na té farmě. Mimochodem, v tom filmu moc těch norků nevidíme, protože ho nelze sledovat v HD. Maximální rozlišitelnost tohoto videa je 360p. Že by to bylo proto, abychom nemohli zas tak dobře vidět, v jakém stavu jsou ti norkové?

Samozřejmě, církev své přátele také neopustila. A církev skálopevně vyjadřuje svpou podporu pro lidi, kteří vydělávají bohatství z utrpení zvířat. Tohle je určitě pro Kaczyńského odvážný krok, protože bude-li v této věci poražen napodruhé, jasně to ukáže, že je schopen dělat jen to, co mu radikální pravice a katolická církev schválí. Biskup na kazatelně, ostře kritizující vládního ministra,  to je teď perfektní obraz toho, jaká je dnes situace. Kaczyński si moudře zvolil téma, u něhož absence podpory jeho vlastních lidí může být nahrazena hlasy levice a opozice - která požaduje nové zákony na ochranu práv zvířat už dlouhá léta.

Ovšem Kaczyński se samozřejmě neobrací zády k církvi. Naopak, mobilizuje do války na obranu "katolických hodnot". Cituje příklad Irska, který bylo donedávna extremně katolické a nyní je už jen bezbožeckou pouští zničenou ideologií LGBT.  No, uvidíme, jak to Kaczyńskému půjde.

Mezitím Poláci znovu hovoří o výkalech. Opravdu, doslova. A tentokrát to není o selhání varšavského systému kanalizace. Tentokrát je to přehnaná reklama o nové aplikaci zvané AirPnP  PnP je zkratka Poo and Pee (dětský jazyk v angličtině znamenající "Kadit a čůrat") a je to svého druhu AirBnB pro záchody.  Prý to bylo inspirováno nedostatkem veřejných záchodků ve Varšavě. Zatím všichni lidé, které znám, říkají, že je tato iniciativa naprostá pitomost a je to jen jeden další z tisíců šílených startupů, které se všude rojí jako houby po dešti.  Proč ale vyvolává zrovna tato iniciativa tolik pozornosti? Že by to bylo proto, že je možno znovu zaútočit na varšavského primátora Trzaskowského a vinit ho za nedostatek veřejných záchodků v polském hlavním  městě?

Budu tenhle případ bedlivě sledovat.

0
Vytisknout
7919

Diskuse

Obsah vydání | 21. 9. 2020