Propuštění Kylie Mooreové-Gilbertové ukazuje nebezpečnost dohod s Íránem

30. 11. 2020

čas čtení 1 minuta
Jednání o dalších zadržených se dvojím občanstvím riskují, že přimějí Teherán, aby považoval braní rukojmí za úspěšnou strategii, napsal Patrick Wintour.


Propuštění Kylie Mooreové-Gilbertové, akademičky britsko-australského původu, představuje hořkosladký okamžik pro příbuzné dalších zadržovaných íránských občanů s dvojím občanstvím po celém světě. Mnohé rodiny její propuštění oslavují, ale také se ptají, zda jejich vlády dělají vše, co mohou, aby jejich milované dostaly domů.

Sherry Izadiová, žena šestašedesátiletého britsko-íránského konstruktéra Anoosheha Ashooriho uvězněného na deset let, řekla listu Guardian: "Australská vláda byla připravena zajít mimořádně daleko, aby zajistila její propuštění. Zdá se, že přesvědčili thajskou vládu, aby vyměnila tři Íránce obviněné z terorismu za její propuštění." Třístranná jednání mezi vládami si vyžádala šest měsíců.

Izadiová tvrdí: "Íránci považují všechno to braní rukojmích za jakési šachy. Vše je vypočítáno a příští tah promyšlen. Vše je koordinováno."

Takováto propouštění rukojmích po jednáních vyvolávají složité morální otázky zejména pokud jde o to, zda není Írán za své braní rukojmích odměňován.

Čínskoamerický akademik z Princetonu Si-jüe Wang byl svévolně zatčen Íránem, než ho propustili v rámci výměny vězňů mezi USA a Íránem v roce 2019. Tvrdí, že motivy braní rukojmích lze snadno odhalit. Organizaci International Observatory on Human Rights sdělil: "Myslím, že odpověď je dost prostá, protože to funguje. Protože pokaždé, když sledujete úspěšné řešení situace s rukojmím... pokaždé Íránci něco dostanou."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5154

Diskuse

Obsah vydání | 3. 12. 2020