Írán: Duchovní vůdce Chameneí varuje před nadějemi ohledně "otevření" vztahů se Západem

27. 11. 2020

čas čtení 1 minuta
Íránský nejvyšší duchovní vůdce varoval před nadějemi ohledně "otevření" vztahů se Západem. Došlo k tomu poté, co vláda prezidenta Rúháního signalizovala připravenost jednat s nově zvoleným americkým prezidentem Joem Bidenem.


Biden v listopadových volbách porazil Donalda Trumpa a slíbil vrátit se k diplomatickým jednáním s Íránem po čtyřech napjatých letech během úřadování bývalého prezidenta.

"Nemůžeme důvěřovat cizincům," prohlásil ajatolláh Alí Chameneí na jednání s Rúháním, šéfem parlamentu Mohammadem Bagherem Ghalibafem a šéfem justice Ebrahimem Raisim.

"Jednou jsme se pokusili uvolnit sankce a několik let jednali, ale nikam to nevedlo," uvedl Chameneí v prohlášení, které odvysílala státní televize, s odvoláním na jadernou dohodu z roku 2015.

Dohoda, která uvolnila sankce výměnou za omezení jaderného programu je od roku 2018 ohrožena, protože Donald Trump od ní jednostranně odstoupil a znovu zavedl trestající opatření.

V reakci na to islámská republika postupně .přestala plnit závazky plynoucí z této dohody.

Od Bidenova volebního vítězství Rúháního vláda vysílá signály a indikuje, že je připravena s nadcházející americkou administrativou znova jednat.

Avšak Chameneí ve svém televizním vystoupení varoval, že "situace ve Spojených státech není jasná".

"Jsou to pro každého těžké časy. Jejich obtíže jim ve skutečnosti neumožňují vyjadřovat se k mezinárodním otázkám, vyslovit názor, s nímž lze do budoucna počítat," uvedl ajatolláh.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6651

Diskuse

Obsah vydání | 3. 12. 2020