Průběžné zpravodajství:

Čína šíří propagandu, že koronavirus nevznikl tam

29. 11. 2020

čas čtení 4 minuty
MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Česko registrovalo více než půl milionu nakažených. Přesné číslo je dnes 518 649 nakažených osob. Stále klesajícím počtem testů  (proč?) zaznamenaly české úřady v sobotu 28.11. dalších 2667 nákaz (o víkendu se v ČR skoro netestuje), zemřelo 8054 osob, v nemocnicích je 5087 lidí.   Údaje MZČR o tzv. "vyléčených" jsou pochybné, protože neregistrují tzv. "dlouhý covid", který prý postihuje 10 až 20 procent osob, kteří prošli covidem.

- Rok poté, co byl identifikován nový koronavirus v čínském městě Wuchan se nyní čínské úřady snaží tvrdit, že virus nevznikl v Číně. Zdůrazňují, že fragmenty koronaviru byly nalezeny na dováženém mraženém zboží a tvrdí, že koronavirus pravděpodobně vznikl v Indii a do Číny byl dovezen. Čína vážně zápolí s globálním poškozením své pověsti kvůli tomu, že se odtamtud rozšířila po světě pandemie. Čínské úřady se nyní snaží tento narativ změnit, ale marně. Mezinárodní vědci se k jejímu propagandistickému úsilí staví velmi skepticky. "Virus zjevně vznikl tam, kde byl poprvé identifikován, tedy ve Wuchanu," konstatují vědci.

- Počet denních mrtvých v USA se přibližuje rekordu z letošního jara. Ve středu USA zaznamenaly 2300 denních mrtvých. Umírají lidé rovnoměrně po celých Spojených státech, není žádná komunita, která by nebyla postižena, píše New York Times. V listopadu 2020 byly v USA nakaženy 4 miliony lidí, je to dvojnásobek nákaz zaznamenaných za říjen 2020. Po čtvrtečním svátku Díkůvzdání, kdy se navzdory varování vydaly miliony Američanů na návštěvu k příbuzným, se američtí zdravotnicí obávají vážného zhoršení počtu nákaz.

 

- Rusko v neděli registrovalo 26 683 nových nákaz poté, co v pátek zaznamenalo rekordní počet denních nákaz 27 543. Celkem Rusko registruje 2 269 316 nákaz. Za posledních 24 hodin zemřelo v Rusku 459 osob, celkový počet mrtvých v Rusku je 39 527.

- Británie si zajistila další dva miliony dávek vakcíny proti covidu-19 od fírmy Moderna, což znamená, že bude mít dost vakcín pro asi 3,5 milionů lidí. Celkem má přístup k 357 milionům dávek vakcíny od sedmi různých tvůrců vakcín.

- V Británii v sobotu zemřelo dalších 479 lidí na koronavirus, v pátek to bylo 521. Policie potvrdila, že v Londýně bylo v sobotu zatčeno 155 demonstrantů proti karanténním opatřením a proti rouškám. Spáchali trestné činy jako porušování koronavirových předpisů, fyzické útoky proti policistům a vlastnictví narkotik.

- Jižní Korea v neděli zřejmě zpřísní předpisy pro sociální distancování, protože se tam minulý týden nákaza šířila nejvíce od začátku pabndemie.

- Brazílie registrovala za posledních 24 hodin 51 922 nových nákaz a 587 dalších úmrtí.

- Mexiko zaznamenalo v sobotu dalších 10 008 nových nákaz a 586 úmrtí.

- Australský stát Victoria už po dobu třiceti dnů nezaznamenal jedinou nákazu na koronavirus a chystá se rozvolnit některá karanténní opatření. Podnikům bude dovoleno otevřít své dveře čtvrtině svých zaměstnanců.

- V Singapuru se narodilo nemluvně s protilátkami na koronavirus. Covidem-19 nebylo ale nakaženo. Jeho matka prodělala nákazu koronavirem letos v březnu. Její protilátky se dostaly do organismu nemluvněte.

- V důsledku nezastavitelného počtu nákaz hrozí kolaps zdravotnictví na západním Balkánu. Je to nejchudší oblast Evropy a zdravotnictví jsou tam tvrdě podfinancována. Nemocnice trpí nedostatkem zdravotníků, protože lékaři a sestry onemocněli. V Srbsku je v izolaci asi 2000 zdravotníků, zatímco jsou nemocnice zahlceny nakaženými. Bosna, Severní Makedonie a Černá Hora patří k deseti evropským zemím, kde je nejvyšší úmrtnost na koronavirus na jednoho obyvatele.

- Počet nákaz v Německu vzrostl v neděli o 14 611 na 1 042 700. Počet mrtvých o 158 na 16 123.

- Pandemie zdevastovala turistiku v Thajsku. V provincii Lopburi hladovějí šimpanzi, které normálně krmí turisti. Nyní žádní turisti nejsou. Britský hudebník Paul Burton jim hraje na klavír, aby je uklidnil:


Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
6649

Diskuse

Obsah vydání | 3. 12. 2020