Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: 2,6 milionu britských pozůstalých, jimž zemřel na covid rodinný příslušník, jen těžce zvládá smutek

27. 11. 2020

čas čtení 5 minut
MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Česko registrovalo více než půl milionu nakažených. Přesné číslo je dnes 515 984 nakažených osob. Stále klesajícím počtem testů  (proč?) zaznamenaly české úřady v pátek  27.11. dalších 4458 nákaz, zemřelo 7967 osob, v nemocnicích je 5048 lidí.   Údaje MZČR o tzv. "vyléčených" jsou pochybné, protože neregistrují tzv. "dlouhý covid", který prý postihuje 10 až 20 procent osob, kteří prošli covidem.

Nemocnice v Anglii se mají připravit na zahájení očkování proti koronaviru do deseti dnů. První dodávka vakcíny firem Pfizer/BioNTech má být v anglických nemocnicích k dispozici 7. prosince. ZDE  

- Spojené státy ve středu registrovaly 181 490 nových denních nákaz. Již šestnáctý den  počet denních nákaz stoupá. Ve středu v USA zemřelo na koronavirus 2297 osob. Celkem už v USA zemřelo 262 065 osob, celkový počet nákaz je tém+ěř 12,8 milionů. Miliony Američanů ignorovaly prosby úřadů, aby necestovaly a nejezdili k příbuzným na čtvrteční Den díkůvzdání. Ve středečním projevu k národu Joe Biden apeloval na to, aby to lidi vydrželi, a vyjádřil sympatie s těmi Američany, kteří se nevydali na setkání s příbuznými. "Vím, že tento čas roku může být obzvlášť těžký," řekl Biden, jehož manželka a dcera zahynuly při automobilové havárii v prosinci 1972. "Věřte mi, já to vím. Pamatuju si na ten první Den díkůvzdání. Ta prázdná židle, to ticho, které vás ohromuje. Je tak těžkě se o cokoliv zajímat. Je také těžké děkovat. Je tak těžké doufat, porozumět." ZDE 

- Americký Nejvyšší soud zrušil omezení bohoslužeb kvůli koronaviru ve státě New York, který v důsledku drasticky se šířící epidemie nařídil guvernér Andrew Cuomo. Rozhodla o tom Trumpem  nedávno jmenovaná ultrakonzervativní soudkyně Amy Coney Barrett. Ukazuje to, jak drasticky Trump pozměnil Nejvyšší soud, k vážné škodě americké veřejnosti ZDE

- Pozůstali po osobách, které v Británii zemřely na koronavirus, daleko hůře zvládají jejich ztrátu, než jak je tomu v případech normálních úmrtí, zjistila studie 500 takových případů. Příbuzní osob, které zemřely na covid, s nimi nemohli mít v posledních týdnech jejich života styky, nemohli se s nimi řádně rozloučit, nekonal se normální pohřeb a po ztrátě příbuzného neměli možnost najít útěchu ve společnosti přátel a příbuzných. V Británii zemřelo od začátku koronavirové pandemie o 70 000 lidí navíc, nad normální úmrtnost za devět měsíců, která je v Británii 450 000 osob. ZDE

- Donald Trump uvedl, že se vakcína proti koronaviru začne v USA distribuovat příští a přespříští týden. Nejprve "frontovým pracovníkům", zdravotnickému personálu a důchodcům.

- Brazílie zaznamenala 37 641 denních nákaz a 691 úmrtí. Celkem je v Brazílii registrováno 6 204 220 nákaz a 171 460 úmrtí.

 


- AstraZeneca provede nové testy, aby se zjistilo, proč nižší dávka její vakcíny byla efektivnější než vyšší dávka.

- Francie ve čtvrtek zaznamenala 13 563 denních nákaz. Šíření viru se tam zpomaluje.

- Řecko překročilo 2000 mrtvých. Za posledních 24 hodin tam zemřelo dalších 99 lidí.

- Itálie ve čtvrtek registrovala 822 denních úmrtí, je to nárůst, ve středu jich bylo 722. Ve čtvrtek registrovala 29 003 nových infekcí, ve středu 25 853.

- Chorvatsko uzavře kavárny a restaurace a zakáže svatby až do Vánoc, protože tam dochází k rekordnímu nárůstu infekcí. Chorvatsko, země s 4 miliony obyvatel, zaznamenala ve čtvrtek 4009 nových nákaz a 51 úmrtí.

- Druhá vlna koronavirové infekce, která zasáhla Švédsko, snad vyvrcholí v polovině prosince, uvedli tamější činitelé. Bude to záviset na tom, do jaké míry bude obyvatelstvo dodržovat karanténní opatření.

- Hromadné očkování proti koronaviru bude zahájeno v Africe až v druhé polovině roku 2021 a udržení vakcín ve zmrazeném stavu bude problém, konstatovala africká organizace pro zvládání nemocí.

- Miliony Američanů se vydaly letecky na návštěvu příbuzných na čtvrteční Den díkůvzdání navzdory varování epidemiologů, že hrozí vážný nárůst infekcí.

- Evropská unie debatuje o celoplošném zákazu lyžaření v celé EU. Prosazuje ho Francie a Německo, Rakousko naopak protestuje, že by to bylo katastrofou pro rakouskou ekonomiku. Pokud bude lyžaření v EU zakázáno, zbývá jen možnost jet na lyže do Švýcarska, které lyžaření letos v zimě nezakáže, ale bude se konat za přísných karanténních podmínek. Francie uvedla, že si lyžaři mohou klidně jet do lyžařských středisek, pokud nebudou lyžovat.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
6815

Diskuse

Obsah vydání | 3. 12. 2020