ČT mezi Charybdou a Primou

26. 11. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Den před tím, kdy většina Rady ČT i přes námitky o nezákonnosti svého jednání jmenuje novou dozorčí komisi, se na veřejnost dostává informace o tom, že jakýsi digitální dělník SPD a Trikolóry bude "analytikem" zpravodajského kanálu CNN Prima. Přitom právě podobní nominanti v radě, jmenovitě paní Lipovská, kterou její intelekt přivedl do Institutu Václava Klause čehosi podobného, co založila paní Bobošíková, iniciují snahy změnit vlivové těžiště v ČT. Uvážíme-li, že před nějakým časem potvrdila Evropská komise, že skupina PPF může převzít TV Nova, máme tu zaděláno na další vlnu vzpoury deprivantů v českém mediálním mikrosvětě. Hygienická opatření vláda v tomto případě nenařizuje. Upřímně, roušky ani zákaz nočního vyjádření v tomto případě nepomohou...

Zdeněk Šarapatka, jedn z pouhých tří členů Rady ČT, kteří odmítli odvolat dozorčí komisi a jmenovat nové členy, napsal k včerejší volbě následující:


"„Lokajství bývalo vysoce kvalifikovaným povoláním...dokud neudělalo politickou kariéru“. Gabriel Laub

Rota rychlého nasazení v Radě České televize rozhodla, že dnes od 9:00 uspořádá v Konferenčním centru ČT na Kavčích horách představení uchazečů o členství v nové dozorčí komisi. A od 13:00 ji chce zvolit. Navzdory zákonu i skutečnosti, že odvolaní členové dozorčí komise dají radní k soudu. A natruc usnesení pléna horní parlamentní komory a jejím právním expertům, autorům Zákona o České televizi, části poslanců a nově i ministru kultury, kteří je upozorňují, že odvolání bylo nezákonné. Žádná autorita pro ně není dost velká, legislativce mají za nýmandy a parlament za obtížný hmyz. Do stoje spatného jdou leda před svými řídícími důstojníky z ANO, Hradu, SPD a Trikolóry. Jejich zadání plní beze zbytku. Lžou, kudy chodí, mluví za ně trollí farmy, kolaboranti, bizarní proruské instituty a vyšinuté figury politických třetihor. Tleskají jim bolševici, nácci, normalizační nostalgici a vysokoškoláci života. Čtenáři titulků... A Miloš Zeman.

Spoléhají na čas. Až se unaví občanský odpor. Že si tak nějak zvykneme. Že se z toho vylžou. Až prohrají soudy, budou kuňkat, že to „mysleli dobře“. Mezitím Českou televizi podrobí politice. Teď jsou spojenci z nouze, časem si půjdou po krku. Mají to v genech. Hrají vabank a spěchají. Jdou „přes mrtvoly“. Zákon pro ně neplatí, zneužívají pandemie a neveřejných jednání, bez občanů."

Při určité znalosti poměrů v ČT si nemyslím, že není na místě bedlivý dohled nad činností vlivného veřejnoprávního média. Na druhou stranu, představa, že tento dohled zajišťují lidé podobného ražení, jako je paní Lipovská nebo pan Veselý, mi připadá jako krok z bláta do něčeho poněkud horšího, než do louže. 

Problém politických nominantů, kteří nutně v Radě ČT kopírují složení sněmovny, je v tom, že věrně kopírují zájmy svých volitelů. Paní Lipovská, jejíž zaměstnavatel v současnosti přesně kopíruje určité dezinformační narativy ve vztahu k pandemii SARS-CoV-9, vykonává svou roli zcela algoritmicky. Taktéž další členové prosazení stranami, jako je Ano, nebo SPD, případně podporovaní nevoleným parlamentním tělesa Trikolóra, jsou ochotni svou relativně marginální pozici, z hlediska významu, velmi aktivně používat ve prospěch populistů, kteří je zvolili. U bývalých sportovců s rozhledem a rozsahem sportovního kanálu to nepřekvapuje, u špičkového ekonoma s vysokým kreditem je participace na poskytování podobných služeb zarážející.

Je mi dost nepříjemné, že není možné Českou televizi kritizovat s cílem posunout ji k lepším výstupům, tedy v dobrém. V takovém případě by se kritik mohl velmi jednoduše - při zjednodušeném vnímání - ocitnout v podobné pozici, jako lidé, kteří ČT dlouhodobě kritizují s destrukčním záměrem. ČR je ve srovnání s dalšími zeměmi Visegradu pravděpodobně poslední, která má doposud relativně vysoce nezávislá a přitom stále vlivná veřejnoprávní média. To je v době informačního chaosu a rozmělňování důvěry ve zdroje informací významná společenská hodnota. Je mi líto, že jsme v pozici, ve které je primárně důležité hájit samotnou nezávislost a udržení jeho vlivu v informačním spektru. 

Zejména tehdy, pokud další pokusy o vytvoření plošného zpravodajského pokrytí dopadají jako CNN Prima News. Zajímal jsem se o to, do jaké míry je vedení CNN informováno o tom, kam vložila respektovaná americká stanice svou značku. Ze zdroje, který má velmi dobrou znalost vnitřního prostředí, jsem se dozvěděl, že na prvním místě jsou v tomto případě podle všeho příjmy z prodeje značky, kontrola kvality výstupy a eticky jednání je dle všeho mimo čelní pozice priorit. Jinak by bylo těžko možné učinit z původně ambiciózního projektu naprostý nepodařen, který na pozici analytiků zaměstnává dezinformátory ochotně sloužící populistům. Sympatické je, že řadě zaměstnanců ambiciózního zpravodajského projektu posun směrem do oblastí blat, louží a mrvy evidentně vadí. Předpokládaným dalším krokem bude angažmá Klause mladšího na moderátora hlavního zpravodajského pořadu..


0
Vytisknout
10642

Diskuse

Obsah vydání | 2. 12. 2020