Policie ČR narušila demonstraci

3. 12. 2020

čas čtení 6 minut

Tisková zpráva Milionu chvilek pro demokracii

Posviťme na nejdražší zakázku v historii ČR


Čtvrtek 3.12. 2020

Poslanecká sněmovna se již zítra chystá schválit návrh zákona o podpoře nových jaderných reaktorů. Ve čtvrtek 3. prosince v 16:45 chtěl spolek Milion chvilek posvítit v přímém přenosu na jadernou elektrárnu v Dukovanech. Symbolickou akcí chtěl upozornit na to, že pokud by projekt prošel v současné podobě, může ohrozit bezpečnost naší země, zadlužit několik generací a ve svém důsledku také negativně ovlivnit budoucí vývoj a směřování ČR. Spolek Milion chvilek pro demokracii s takovým scénářem nesouhlasí a upozorňuje na nebezpečí, které by pro Českou republiku přijetí zákona znamenalo.

Světelný nápis  “Zeman tlačí ruský tunel“ promítnutý na jadernou elektrárnu Dukovany měl občany varovat před ohrožením zájmů a bezpečnosti republiky. Projekci a živý přenos vysílaný na Facebooku a Youtube však přerušila Policie ČR:

Policisté odmítli zástupcům spolku Milion Chvilek vysvětlit, jaké paragrafy zákona porušují. Jako důvod zákazu laserové projekce uvedli, že Milion Chvilek nemohou nechat promítat žádná hesla, protože nevědí, jaký je jejich text.

30685

Problém ČT spočívá v něčem jiném než v údajném ohrožení její nezávislosti

3. 12. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut


Bohumil Kartous ve svém textu ČT mezi Charybdou a Primou míní, že v době, kdy je naše největší veřejnoprávní médium údajně ohroženo „paragány“ zemanovsko-babišovské kliky, je mu „dost nepříjemné, že není možné Českou televizi kritizovat s cílem posunout ji k lepším výkonům“. Podíváme-li se však na celou lapálii poněkud střízlivějšíma očima, vězme, že to může být právě naopak.

Rozhovor Britských listů 340. Hlasy, které nikdo neslyší

2. 12. 2020

čas čtení 1 minuta


"Moc bych prosil, abychom právě v době Adventu a Vánoc nezapomínali na ty nejstarší mezi námi. Existují lidi, kteří teď právě v této době se trápí, a jsou to lidi, o kterých vůbec nevíme, jsou osamělí, nemusí to být naši rodiče, nebo rodinní příslušníci. Mohou to být sousedé v domě. Ale já bych to i otočil: I my nejstarší bychom měli dávat příležitost lidem v okolí, aby nás mohli mít rádi. To znamená, nezavírat se. Nezabalit se do samoty a do izolace. Naopak, vycházet ven, aby nás lidé mohli mít rádi." - Jan Čulík hovoří s Janem Lormanem z organizace ŽIVOT 90 o šikaně a terorizování starších lidí, o jejich samotě v době pandemie a o tom, jak jim ŽIVOT 90 pomáhá. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 2. prosince 2020.

Mezitím v Absurdistánu 153:

Jak pokračuje boj proti covidu? Policie dál útočí na demonstrující ženy

3. 12. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut

Moji milí čtenáři! Držte si klobouky, protože dnes je mimořádný den. Když si připravuji materiály pro své články, vždycky se snažím předložit vyvážený pohled, jenže obyčejně snaha najít něco pozitivního o straně Právo a spravedlnost je zcela marná. Ale ne tento týden! Existuje jeden poslanec strany Právo a spravedlnost, jehož lze jedině pochválit. Seznamte se s Marcinem Porzuckem,   málo známým poslancem strany Právo a spravedlnost z města Piła. Ten, když se dověděl, že na apel místní nemocnice, která prosila o dobrovolníky, přišla jen jediná reakce, tam začal sám pracovat jako dobrovolník a už čtrnáct dní tam tráví několik hodin denně, přebírá břemeno práce zdravotníků tak, že vykonává jednoduché úkoly, jako je dezinfekce dveřních klik a nábytku, myje nádobí po jídlech nebo myje záchody. V životě jsem neočekával, že bude něco takového kdy moci napsat někomu ze strany PiS, ale musím to udělat: Pane Porzucku, máte můj respekt!

Jestli jste doteď kupovali Lidové noviny, bude možná čas to přehodnotit

3. 12. 2020 / Jaroslav Cerman

čas čtení 3 minuty

V dnešním čísle se totiž můžete dočíst o tom, že pomocí kouzelné aplikace Cell Wellbeing v mobilu lze vytvářet zázračnou vodu, která pochopitelně porazí nejen koronavirus, ale nejspíš uklidní i duchy z indiánského pohřebiště pod vaším domem a dokonale srovná účetnictví.

„Pomocí světelných a zvukových vibrací v rozsahu 256 - 528 Hz mění molekulární strukturu vody a jiných nápojů a tím posiluje vaši imunitu“ - což jak říká titulek, se nám bude hodit proti koronaviru. Tahle věta je zvláštní tím, že je jak ty obrazy co vás sledují v každém bodě místnosti. Akorát to funguje tak, že ať už ji přečtete pozpátku, nebo zepředu, dává stejný smysl. To vše prosím s „porozuměním kvantové mechaniky“ (ovšem!), jak říká v článku doktor Carlos Orozco, který mimo jiné propaguje pro Cell Wellbeing přístroje, které pomocí jednoduché cívky u vás detekují všechny epigenetické změny a podle toho vám upraví jídelníček. Důvěryhodné, vskutku. Ale máme dokonce podporu z tuzemska! S pozitivními výsledky přišla „imunologická klinka“ InPharm Clinic v Jihlavě.

Prlběžné zpravodajství

Na covid-19 zemřel bývalý francouzský prezident

3. 12. 2020

čas čtení 4 minuty

Foto: Bývalý francouzský prezident Valery Giscard d'Estaing

MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Česko registrovalo více než půl milionu nakažených. Přesné číslo je dnes 533 042 nakažených osob.  Ve středu 2.12. bylo registrováno dalších 4563 nákaz, zemřelo 8515 osob (od včerejška nárůst o 108), v nemocnicích je 4667 lidí.   Údaje MZČR o tzv. "vyléčených" jsou pochybné, protože neregistrují tzv. "dlouhý covid", který prý postihuje 10 až 20 procent osob, kteří prošli covidem.

- Bývalý francouzský prezident Valery Giscard d’Estaing  (94) zemřel na komplikace způsobené koronavirem. Byl francouzským prezidentem v letech 1974-1981.


- Spojené státy registrovaly nejvyšší denní počet úmrtí od dubna, a to 2597. Je to druhý nejvyšší počet úmrtí v USA za celou pandemii. Nejvyšší počet mrtvých, 2607, byl zaznamenán v USA 15. dubna.

- Očkování proti covidu začne v Británii příští týden, řekl Boris Johnson. Mezitím vznikl v Británii diplomatický konflikt s EU, protože několik brexitérů se vyjádřilo - lživě - na Twitteru, že schválení vakcíny firem Pfizer a BioNTech je geniálním úspěchem brexitu. Ve skutečnosti to s brexitem nemá nic společného, vakcínu vytvořila firma tureckých imigrantů v Německu a je úspěchem Evropské unie. Británie ji mohla tak rychle schválit v důsledku zákonů EU z roku 2001. Do konce prosince 2020 je totiž v rámci tzv. přechodového období Británie stále ještě členem EU a využívá legislativních nástrojů EU.

- Rusko zaznamenalo ve čtvrtek rekordní nárůst denních infekcí, 28 145 a 554 denních úmrtí. Ve středu registrovalo 25 345 nákaz a 589 úmrtí. Celkem bylo dosud v Rusku oficiálně zaznamenáno 2 375 546 nákaz a 41 607 úmrtí. Rusko je čtvrtou nejpostiženější zemí na světě, po USA, Indii a Brazílii.

- Maďarsko registrovalo ve čtvrtek rekordní počet úmrtí, 182. V Maďarsku došlo během listopadu k rychlému nárůstu infekcí.

- Američtí prezidenti Barack Obama, George W. Bush a Bill Clinton nabídli, že se nechají očkovat před televizními kamerami, aby přesvědčili lidi, aby se nechali očkovat.

- Šéf amerických Center pro zvládání a prevenci nemocí CDC varuje Američany před "tvrdou zimou" v důsledku vlny nákaz koronavirem. V nadcházejících měsících dojde podle něho v USA  k nejdrsnější zdravotní krizi, než budou široce k dispozici vakcíny.

- Čína provádí rozsáhlé inspekce dovozců potravin ze zahraničí, supermarketu, platform pro obchodování na internetu a restaurací s cílem zabránit šíření koronaviru dovezenými mraženými výrobky.

- Lokalizovaná ohniska nákazy v Jihoafrické republice vedou k obavám z inrtenzifikace pandemie, zejména v důsledku nadcházejících rodinných setkání o Vánocích.
-Pozor na falešné vakcíny proti koronaviru, varuje Interpol. Kriminální gangy se připravují prodávat podvodné vakcíny nebo krást skutečné zásoby ZDE 

- Vlna koronavirových infekcí drtí malé venkovské nemocnice v USA. Spojené státy nyní zaznamenávají více než 170 000 nových nákaz denně.  ZDE

- Globální počet mrtvých se přibližuje hranici 1,5 milionu. Nakaženo je celosvětově 64.3 milionů osob. V posledních týdnech umírá na koronavirus denně  více než 11 000 osob.

- Německo prodlouží trvání restriktivních opatření proti infekcím covidu do 10 ledna, informovala ve středu Angela Merkelová po jendání s šéfy německých spolkových států, Restriktivní opatření měla být původně zrušena 20. prosince.

- Španělsko omezilo počet hostů na vánočních a silvestrovských mejdanech na 10 a omezilo cestování v zemi.

- Vakcíny nezabrání krátkodobému vysokému nárůstu infekcí, varuje Světová zdravotnická organizace. Podle ní nebude v prvním půlroce 2021 dostatečné množství vakcín k dispozici, aby se zabránilo vlně infekcí.

- Británie dala přednost při rychlém schválení vakcíny rychlosti před získání důvěry veřejnosti, konstatoval Evropský úřad pro lékařství.

- Vladimír Putin nařídil, aby Rusko zahájilo masové  dobrovolné očkování proti covidu. V Rusku ve středu zemřelo dalších 589 osob. 

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

Referenda v USA aneb Jak si přepravní společnosti Uber a spol. „koupily“ přímou demokracii v Kalifornii

3. 12. 2020 / Kristian Vagenknecht

čas čtení 8 minut

V listopadu se ve stínu prezidentských voleb konalo v některých státech USA i několik zajímavých referend. To nejdůležitější ale proběhlo v Kalifornii, kde má tento způsob rozhodování dlouhou tradici. Jednalo se o hlasování, ve kterém byla schválena iniciativa s názvem „Proposition 22“. Podstata této iniciativy spočívá v tom, že zákon nově vyjme řidiče tzv. „app-based“[1] přepravních společností, jako je například v České republice dobře známá společnost Uber, ze zákonné definice zaměstnance a tito řidiči tak budou v Kalifornii nadále považováni pouze za smluvní poskytovatele služeb, tj. za nezávislé pracovníky. Tento návrh pochopitelně velmi hraje ve prospěch těchto přepravních společností, protože díky němu nebudou muset platit rozličné náklady, které po nich zákony vyžadují na ochranu zaměstnanců.


Nike a Coca Cola lobbují proti zákonu, který má zakázat dovoz zboží vyrobeného perzekvovanými muslimy v Číně

3. 12. 2020

čas čtení 2 minuty

Nike, Coca Cola a další velké korporace a obchodní seskupení v Kongresu lobbují za zmírnění chystaného zákona, který má zakázat dovoz zboží vyrobeného prostřednictvím nucených prací v čínské provincii Xinjiang. Cílem návrhu zákona, který by zakázal import široké škály zboží vyrobeného perzekvovanými muslimskými menšinami, je tvrdý postih porušování lidských práv, píše v New York Times Ana Swanson.

Připraví koronavirus o moc také izraelského premiéra Netanjahua?

3. 12. 2020

čas čtení 2 minuty

Izraelský list Arab48 píše, že modrobílá koalice izraelského ministra obrany Bennyho Gantze, který by měl příští rok v premiérském křesle nahradit Benjamina Netanjahua, bude usilovat o rozpuštění parlamentu. Pokud se jí podaří uspět, mohly by během dvou let být vypsány již čtvrté volby, informuje blízkovýchodní analytik Juan Cole.

"Trumpe, přestaň vyvolávat násilí. Někdo zemře."

2. 12. 2020

čas čtení 2 minuty




Gabriel Sterling, čelný volební činitel v americké státě Georgia, ostře kritizoval Donalda Trumpa za to, že jeho zpochybňování volebních výsledků ohrožuje lidi násilím. Sterling je republikán, který dohlížel na realizaci nového volebního systému ve státě Georgia. Sterling vydal vážné varování, že jestliže Trump nezkrotí své stoupence, "někdo zemře".

"Pane prezidente, zdá se, že jste ve státě Georgia prohrál," řekl Sterling v úterý na tiskové konferenci, během níž zjevně zuřil. "Vyšetřujeme to, vždycky existuje ještě možnost. Chápu to. Máte právo obrátit se na soudy. Co ale nemáte možnost dělat - a musíte se pochlapit a tohle říct - musíte přestat ponoukat lidi, aby potenciálně páchali násilí. Někdo bude zraněn, někdo bude zastřelen, a to prostě není správné. Nění to správné."

30537

Proč USA nevedou válku proti globálnímu oteplování?

3. 12. 2020

čas čtení 2 minuty

Spojené státy jsou zapleteny v nekonečných horkých válkách. Válka v Afghánistánu trvá už skoro 20 let. Skutečnost, že je historie USA tak saturována – někdo by možná řekl znečištěná – válečnými konflikty, se stala předmětem zájmu mnoha odborníků. Tuto otázku si pokládá i výzkumník z Havajské univerzity Jairus Victor Grove. Ptá se, proč američtí občané nevedou další možnou válku: globální válku proti změně klimatu, píše politolog John Buell.

Česká republika a její nečinnost tváří v tvář klimatické krizi

3. 12. 2020

čas čtení 1 minuta

Před pěti lety se téměř 200 států včetně České republiky zavázalo v Pařížské dohodě, že udrží globální průměrné oteplení pod hranicí 2 °C a pokud možno i pod hranicí 1,5 °C. Aktuálně jsme již překročili 1,2 °C (v České republice 2 °C). Spodního pařížského limitu 1,5 °C podle zprávy Climate Reality Check 2020 dosáhneme do deseti let, stojí psáno ve zprávě Climate Reality Check 2020.

Tisková zpráva

Na symbolickou okupaci navázalo Extinction Rebellion blokádou, do které se zapojily matky s malými dětmi.

3. 12. 2020

čas čtení 2 minuty

Dva dny před jednáním uhelné komise eskalovalo Extinction Rebellion již přes dva týdny trvající symbolickou okupaci Ministerstva životního prostředí a za použití šibenice, pod kterou stály matky s malými miminky, na 20 minut zablokovalo provoz na ulici Vršovická.

Blokádou chtějí poukázat na to, že pokud uhelná komise v pátek rozhodne o odstupu od uhlí v jakémkoli pozdějším termínu než 2033, poškozuje tím dnešní mladou generaci. Ani termín 2033 podle Extinction Rebellion není dostatečný. Nejbohatší státy se totiž musí uhlí zbavit v následujících deseti letech. Jen tak se můžeme vyhnout nejhorším dopadům klimatické krize a předejít nutnosti výrazně dramatičtějších opatření v budoucnu.

Singapur schválil prodej masa vyrobeného v laboratoři

2. 12. 2020

čas čtení 1 minuta

Foto: Umělé kuřecí maso firmy Eat Just 

Schválení kuřecích buněk, vypěstovaných v bioreaktorech, se považuje za zásadní mezník

Poprvé bylo schváleno k prodeji v bioreaktorech vypěstované maso, vzniklé bez zabíjení zvířat. Americká firma Eat Just vyrábí "chicken bites", kuřecí kousky, a její výrobky právě schválil k prodeji regulační úřad v Singapuru. Otevírá to dveře do budoucnosti, kdy se bude vyrábět veškeré maso bez zabíjení zvířat, konstatovala firma.

Kampaň COVID kampaň komise kampaň Referendum

2. 12. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Kromě nezvládnuté pandemie a fatálního auditu Evropské komise ohledně Babišova střetu zájmů je nyní ve hře ještě jedna, poněkud regionalizovaná "kampaň" zlovolně postihující reputaci Andreje Babiše: Vyšetřování průmyslové a ekologické havárie na řece Bečvě vedoucí k hromadnému úhynu ryb, které stále přesvědčivěji ukazuje na Babišovu chemičku Deza.

Žádost na MZČR: testujte zemřelé (SARS-CoV-2 a COVID-19)

2. 12. 2020 / David Stein

čas čtení 7 minut

 

Zavedení testů infekce SARS-CoV-2 a protilátek na COVID-19 u zemřelých osob by mohlo dopomoci k přesnějším údajům o šíření nákazy, promořenosti populace, skutečném počtu úmrtí v souvislosti s nemocí COVID-19, a dopadům prodělání nemoci COVID-19 na zdraví pacientů.

Žádost

Po obdržení odpovědi od MZČR ohledně výroků ministra Blatného (viz níže) a testování zemřelých jsem se rozhodl zaslat na MZČR tuto žádost:

Nákazy covidem-19 byly v USA už v prosinci 2019, dávno před Wuchanem

2. 12. 2020

čas čtení 2 minuty



Testování zjistilo, že nákazy covidu-19 se vyskytovaly v USA už v prosinci 2019 podle studie, která dokazuje, že se koronavirus šířil globálně už několik týdnů před tím, než byly první případy zjištěny v Číně.

Výše uvedená studie Oxford University identifikovala analýzou 7398 vzorků krve, získaných od dárců  v období od 13. prosince 2019 do 17. ledna 2020, v  devíti amerických státech 106 infekcí. Vzorky, které shromáždil americký Červený kříž, byly odeslány do amerických Center pro zvládání a prevenci nemocí (CDC) pro testování, zda jsou v nich protilátky proti viru.

Průběžné zpravodajství:

Británie schválila vakcínu firem Pfizer/BioNTech a začíná očkovat příští týden

2. 12. 2020

čas čtení 4 minuty

MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Česko registrovalo více než půl milionu nakažených. Přesné číslo je dnes 528 474 nakažených osob. Stále klesajícím počtem testů  (proč?) zaznamenaly české úřady v úterý 1.12. dalších 5176 nákaz, zemřelo 8407 osob, v nemocnicích je 4741 lidí.   Údaje MZČR o tzv. "vyléčených" jsou pochybné, protože neregistrují tzv. "dlouhý covid", který prý postihuje 10 až 20 procent osob, kteří prošli covidem.

- Británie se stává první západní zemí, která poskytla licenci vakcíně proti covidu a zahajuje příští týden masové očkování, počínaje nejvíce ohroženými osobami. Vakcínu schválila pro krizové použití britská Medicines and Healthcare products Regulatory Authority (MHRA). Británie zakoupila asi 40 milionů dávek této vakcíny a první dávky mají přijít příští týden. Vakcína v testech prokázala 95 procentní účinnost. Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock uvedl, že prvních 800 000 dávek vakcíny bude v Británii k dispozici příští týden. Dodal, že používání vakcíny bude značně obtížné, protože musí být udržována v teplotě -70 stupňů Celsia. Síť prvních padesáti nemocnic je připravená začít očkovat a Británie buduej specializovaná očkovací střediska. Ministr uvedl, že vakcína bude k dispozici i u některých obvodních lékařů a v některých lékárnách, pokud mají příslušné mrazicí zařízení. Peter Liese, lékař zasedající ve zdravotnickém výboru Evropského parlamentu, označil rozhodnutí Británie za probnlematické, protože schvalovací proces byl tam "příliš spěšný". "Doporučuji, aby evropské země tento proces neopakovaly." Regulační úřad EU na to konstatoval, že schvalovací proces pro léky je v EU bezpečnější než v Británii. O schválení vakcíny firem Pfizer/BioNTech rozhodne evropský schvalovací úřad 29. prosince.  ZDE 

- Polsko překročilo hranici 1 milionu nákaz.

- Rusko zaznamenalo dosud nejhorší den na úmrtnost, ve středu oznámilo 589 dalších úmrtí. Celkový počet mrtvých v Rusku je 41 053. Za posledních 24 hodin bylo také v Rusko nakaženo dalších 25 345 osob.

- Francie bude provádět náhodné pohraniční kontroly s cílem zabránit, aby se občané nakazili covidem cestováním do lyžařských středisek v zemích, kde budou tato střediska otevřena.

- Spojené státy zaznamenaly v každý listopadový den dalších více než 100 000 nákaz.

- Evropské země dostaly v úterý jasný časový rámec pro zahájení svých očkovacích programů. Regulační orgán EU pro schvalování léků uvedl, že rozhodne 29. prosince, zda poskytnout mimořádné svolení pro první očkování proti covidu-19. Francie začne očkovat nejzranitelnější skupiny obyvatelstva v lednu 2021, Německo v prvním čtvrtletí 2021. Británie bude zřejmě první evropskou zemí, která schválí užívání vakcíny proti koronaviru a zahájí očkování o mnoho týdnů dříve než ostatní Evropa. Británie má schválit vakcínu firem Pfizer/BioNTech do několika dnů.

- Brazílie dá při očkování přednost starým lidem, zdravotníkům a domorodcům, uvedlo v úterý tamější ministerstvo zdravotnictví.

- Ve Francii bylo v úterý už třetí den nakaženo méně než dalších 10 000 lidí, což je nejméně od září. Vláda rozvolňuje karanténní opatření zavedená 30. října a o víkendu dovolí všem obchodům, aby otevřely.

- Rakousko zakáže o Vánocích lyžování. Podrobilo se nátlaku z Německa, Francie a z Itálie.

- Irina Antonova, která zpřístupnila lidem v Sovětském svazu utajovaná mistrovská díla malířů, zemřela na koronavirus ve věku 98 let. 52 let byla ředitelkou Puškinova muzea v Moskvě. V roce 1974 uspořádala v muzeu výstavu dlouho zakazovaných mistrů kubismu a impresionismu ze Západu i z Ruska. ZDE  

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

Hospodaření OSBL za říjen 2020

4. 11. 2020

čas čtení 1 minuta

V říjnu 2020 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 60 057.20 Kč výdaje byly tentokrát  61 731.50  Kč. Zůstatek ke konci října byl 43 822.19 Kč, dále nevyhnutelně směřujeme k nule

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci říjnu 2020.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 

Trumpův ministr spravedlnosti: Nenašli jsme důkazy volebních podvodů

2. 12. 2020

čas čtení 1 minuta

Ministerstvo spravedlnosti nenašlo důkazy, které by potvrzovaly podezření ohledně rozsáhlých volebních podvodů, jež by mohly změnit výsledky listopadových prezidentských voleb. Oznámil to ministr William Barr v rozhovoru pro agenturu AP. Trumpův "právní tým" však za to Trumpova ministra spravedlnosti ostře napadl:

Rozhovor Britských listů 339. V soudních případech mnohdy není jasné řešení

27. 11. 2020

čas čtení < 1 minuta



Jan Čulík hovoří s dr. Kateřinou Šimáčkovou, soudkyní Ústavního soudu ČR, která také vyučuje ústavní právo na Masarykově univerzitě v Brně, o nynějším stavu českého soudnictví. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 27. listopadu 2020.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Provokuje Čína střet s Austrálií?

2. 12. 2020

čas čtení 2 minuty

Čína nedávno vystupňovala agresi vůči Austrálii. Opatření sahají od nových celních poplatků až po trolling na Twitteru. Vztahy obou zemí byly málokdy tak špatné a podle regionálních expertů by měl svět dávat pozor na to, jak Peking jedná s Canberrou, upozorňuje Sébastian Seibt.

28888

Kreml omezuje zveřejňování údajů o kvalitě života v Rusku

2. 12. 2020

čas čtení 2 minuty

Moskva byla vždy málo ochotna zveřejňovat údaje nebo i vládní dekrety, ale v posledních letech Putinův režim zablokoval zveřejňování údajů, které byly dostupné v oblasti demografie, zdraví a životní úrovně, zejména na regionální úrovni, kde mají největší hodnotu, napsal Ivan Begtin.

Teherán hrozí výrobou jaderné zbraně

2. 12. 2020

čas čtení 2 minuty

Íránský medžlis (parlament) rozhodl o urychleném schválení předlohy, která aktivizuje práce v oblasti jaderného průmyslu. Íránské úřady tak reagují na zabití jaderného vědce Mohsena Fahrizadeha dne 27. listopadu, upozorňuje Gennadij Petrov.

Chystá Trump útok na Írán?

2. 12. 2020

čas čtení 6 minut

Svět vstoupil do potenciálně nejnebezpečnějšího období prezidentování Donalda Trumpa. Americký prezident, který odmítl uznat porážku ve volbách, může před koncem svého funkčního období dne 20. ledna vyvolat zahraničněpolitickou krizi. Region, v němž může jednat, s podporou Izraele a Saúdské Arábie, je Perský záliv, kde se nahromadila řada událostí, jež mohou Trumpa potenciálně vést k zahájení útoku na Írán, upozorňuje Amin Saikal.

Sedmdesát čtyři miliony

2. 12. 2020

čas čtení 6 minut

Seznam důvodů, které diskvalifikují Trumpa z vedení státu na další čtyři roky, je dlouhý. Přesto všechny položky na seznamu nestačily k přesvědčení 74 milionů prezidentových příznivců, aby upustili od hlasování v jeho prospěch, napsal Moisés Naím.

EU tváří v tvář Číně navrhne Bidenovi novou alianci

2. 12. 2020

čas čtení 2 minuty

EU vyzve USA, aby se chopily příležitosti, jaká se nabízí "jednou za generaci" a uzavřely novou globální alianci. Chce tak pohřbít neshody z Trumpovy éry a vyrovnat se se "strategickou výzvou", jakou představuje Čína, upozorňují Sam Fleming, Jim Brunsden a Michael Peel.

Prlběžné zpravodajství

Španělská vláda svým občanům: Chovejte se proboha rozumně

1. 12. 2020

čas čtení 4 minuty

Foto: Davy v Madridu.


MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Česko registrovalo více než půl milionu nakažených. Přesné číslo je dnes 523 298 nakažených osob. Stále klesajícím počtem testů  (proč?) zaznamenaly české úřady v pondělí 30.11. dalších 3572 nákaz, zemřelo 8285 osob, v nemocnicích je 4504 lidí.   Údaje MZČR o tzv. "vyléčených" jsou pochybné, protože neregistrují tzv. "dlouhý covid", který prý postihuje 10 až 20 procent osob, kteří prošli covidem.

- Španělská vláda apelovala na občany, aby se chovali rozumně, poté, co se o víkendu a předtím v tzv. "Černý pátek" naplnily ulice Madridu a dalších měst. Španělsko zápolí s druhou vlnou koronaviru.

- Jak dlouho jste nakažliví? Nejnakažlivější jsou pacienti s covidem po dobu prvních pěti dnů po objevení příznaků. Z několika studií vyplývá, že po devátém dni se virus už není schopen rozmnožovat, takže dlouhý covid není nakažlivý. Je to reakce organismu na virus, který přetrvává v těle dlouhé měsíce, i když už není aktivní. Pokud však máte pocit, že jste byli znovu nakaženi, měli byste se znovu nechat testovat.

- Dlouhý covid může vzniknout i u dětí, ale děje se to méně často. Jonas F Ludvigsson, pediatr v nemocnici na Örebro University ve Švédsku, publikoval připady pěti dětí, kteří mají příznaky covidu ještě šest až osm měsíců po nákaze a byl kontaktován nejméně dalšími čtyřiceti znepokojenými rodiči. Příznaky dětí jsou únava, dušnost, bušení srdce a bolest na prsou. Někdy má dlouhý covid více členů téže rodiny, což zřejmě naznačuje, že je to ovlivňováno genetikou, konstatuje Ludvigsson.

- Proč mají lidi nakažení covidem tak proměnlivé příznaky? Mnoho lidí svědčí o tom, že příznaky covidu se objevují ve vlnách, nebo se pohybují z jedné části těla do druhé. Podle vědců to vypadá jako zánětlivé reakce nebo jako reakce imunitního systému proti vlastnímu tělu. ZDE 

- Dr. Scott Atlas rezignoval z funkce mimořádného poradce prezidenta Trumpa pro koronavirus poté, co se často střetával s ostatními členy koronavirového týmu. Atlas vůbec není odborník na epidemiologii.

- Americký ministr zdravotnictví Alex Azar uvedl, že vakcína firmy Pfizer by měla být po krátce po 10. prosinci distribuována po USA. USA prý začnou očkovat občany před Vánoci.

- Čina poskytla severokorejskému diktátoru Kim Jong-unovi a jeho rodině experimentální protikoronavirovou vakcínu.

- Světová zdravotnická organizace zdůrazňuje, že udělá vše, co bude v jejích silách, aby odhalila původu covidu 19.

- Vakcína firmy Moderna má účinnost 94 procenta, dokazují konečné testy. Firma Moderna předložila svá data americkému regulačnímu úřadu, který má zahájit schvalovací proces pro nouzovou licenci. Americký úřad pro schvalování léků a potravin by měl o věci jednat 17. prosince. Moderna bude mít do konce letošního roku k dispozici 20 milion těchto vakcín pro americké občany. ZDE 

- Světová zdravotnická organizace naléhá na lidi, aby se při setkávání s příbuznými o Vánocích chovali nesmírně opatrně.

- Srbsko bude testovat ruskou vakcínu Sputnik V a zároveň vyjednává s americkou firmou Pfizer o koupi jejích vakcín. V Srbsku dosud zemřelo 1604 osob a je tam 175 438 nákaz.

- Šéf Světové zdravotnické organizace Tedros apeluje: "Nepolitizujme zjišťování původu koronaviru". Vytvořilo by to překážky pro zjištění pravdy.

- Vietnam zaznamenal první domácí nákazu koronavirem za posledních 89 dní.

- Chorvatský premiér Andrej Plenković má pozitivní test na covid. Už byl doma v izolaci, protože o víkendu měla pozitivní test na covid i jeho manželka.

- Více než milion francouzských cyklistů využilo dotaci 50 eur na opravu svých starých jízdních kol. Je to součást opatření proti koronaviru. Program dotací bude prodloužen do konce  března 2021. Ministryně životního prostředí Barbara Pompili také investuje 30 milionů euro do zlepšení infrastruktury pro jízdu na kole.  V Británi v pandemii výrazně vzrostl nákup elektrokol.

- Itálie registrovala dalších 672 úmrtí a 16 377 nových infekcí.

- Ve Francii zemřelo 406 lidí, celkový počet mrtvých je 52 731. Počet nákaz ve Francii se však snižuje. 

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

Boris Johnson anglické brexitéry zradí, jako zradil všechny

1. 12. 2020

čas čtení 5 minut

 

Jsem opravdu zvědav, zda tohle tak opravdu dopadne, poznamenává Jan Čulík. Viz níže.

Ignorujte hysterickou hru s ohněm, kterou inscenuje Johnsonova vláda ohledně brexitu. Dohoda mezi Británií a Evropskou unií uzavřena bude. Tento týden, příští týden, nebo v poslední vteřině než hodiny udeří dvanáctou, tato  brexitem posedlá britská vláda dohodu s EU podepíše, konstatuje Polly Toynbee.

Není zapotřebí mít křišťálovou kouli na to, aby bylo jasné, že Johnson dohodu s Evropskou unií podepíše a její podmínky přijme. I když je Johnsonova vláda hanebná a nepoctivá, není úplně šílená. Nerozhodne se zlikvidovat britský automobilový průmysl, výrobní sektor, zemědělství, finančnictví i rybolov. Ani nevytvoří novou pevnou hranici mezi Severním Irskem a Irskou republikou, čímž by porušila mezinárodní mírovou dohodu z devadesátých let. Ani nezmrazí své přátelství s novým americkým prezidentem, ani si nedovolí vyvolat trvalou nevraživost mezi Británií a jejími nejbližšími evropskými sousedy a obchodními partnery.

Brexit je dar, který poskytuje každý den další a další překvapení...

1. 12. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

 

Britská bulvární žumpa Daily Mail, která posledních pět let šířila hysterickou probrexitovou propagandu, je nyní ohromena, že půl milionu britských důchodců, kteří si zakoupili domy u slunečných a teplých pláží ve Španělsku a v jižní Francii, nebudou mít po 1. lednu 2021 právo jako občané země, která už není členem EU, setrvávat ve Španělsku a ve Francii celý rok, nebo ani celé léto.

Ohromená Daily Mail nyní zjistila, že britští občané budou mít právo na pobyt na území EU pouze po dobu 90 dní každého půl roku, což znamená, že pobyt na francouzských a španělských plážích od května do září pro britské penzisty se vylučuje. (Podobně končí i možnost práce pro mladé Brity v evropských lyžařských střediscích.)

Britští emigranti ve Španělsku a ve Francii bědují, že své tamější domy ani nyní nemohou prodat, protože v důsledku nové nemožnosti bydlet v nich po celý rok, nebo alespoň po celé léto, drasticky poklesla jejich prodejní hodnota...

Na rozdíl od lživého titulku v listu Daily Mail nejde o "nové" omezení: Je to prostě dlouholetý předpis  platný v evropských zemích pro občany zemí, které nejsou členy Evropské unie.

Britové mohou zažádat o trvalý pobyt ve Francii či ve Španělsku, ovšem musejí za to (ve Francii) zaplatit poplatek 99 euro a budou zřejmě muset jít na pohovor s pasovým úředníkem.

Daleko vážnější ale je to, že mnoho Britů, jejichž manželé či manželky jsou občané jiných evropských zemí, ztratí po brexitu právo vrátit se s nimi do své rodné země. Podle nového zákona, který navrhla Johnsonova vysoce kontroverzní ministryně vnitra Priti Patel, budou od roku 2022 do Británie vpuštěni  s "cizím" manželem či manželkou jen ti britští občané, kteří budou vydělávat nejméně 18 600 liber ročně (44 950 Kč měsíčně). U rodin s dětmi je ta částka daleko vyšší. I ta nižší částka vylučuje v podstatě všechny důchodce.

Nikdy není tak zle, aby nemohlo být ještě líp

1. 12. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Podle aktuálního žebříčku agentury Bloomberg je ČR devětačtyřicátá z třiapadesáti zemí hodnocených podle robustnosti protipandemických opatření. Před ní najdeme například smutně proslulý Írán, kde konzervativní duchovní prosazují "alternativní" terapie proti COVIDu-19 (47. místo), Brazílii, jejíž prezident zpochybňuje samotnou nebezpečnost pandemie (37. místo), nebo Trumpovy USA (17. místo). - Podíl pozitivně testovaných za poslední týden se v ČR pohybuje kolem 22 %, přičemž v normálnějším zahraničí se vše nad hranicí 10 % považuje za alarmující údaj. - Skvělá příležitost protipandemická opatření uvolnit, co říkáte?

Vražda íránského vědce aneb Netanjahuův perský gambit?

1. 12. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Atentát na předního íránského jaderného vědce Mohsena Fachrizádeha lze chápat jako nepříliš sofistikovaný pokus o udržení nebezpečeného napětí mezi perskou velmocí a jejími ideologickými nepřáteli v čele se Spojenými státy a Izraelem. Ačkoli prozatím neexistuje hmatatelný důkaz, který by odhalil viníky tohoto činu, zasvěcení pozorovatelé míní, že za Fachrizádeho vraždou stojí nejbližší spojenec USA na Blízkém východě – Izrael.

Rozhovor Britských listů 338. Koronavirus: Omezenost zabíjí

24. 11. 2020

čas čtení < 1 minuta



O nynějším stavu zvládání pandemie v České republice a o postoji českých lékařů a úřadů k ní hovoří Jan Čulík s ekonomem a matematikem Reném Levínským. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 25. listopadu 2020.

COVID úmrtí v ČR: až o polovinu více?

30. 11. 2020 / David Stein

čas čtení 7 minut

Úmrtnost za říjen vykazuje dle ministerstva zdravotnictví nadbytek 4 a půl tisíce úmrtí (50% nárůst), přičemž v souvislosti s nemocí COVID je započteno pouze 2 849 úmrtí -- nejsou tedy COVID úmrtí hluboce podhodnocena?

V prezentaci ministerstva zdravotnictví Data o celkové mortalitě a o příčinách úmrtí pacientů s COVID-19 je na straně 7 tento graf:

Počet úmrtí za říjen (13 809) znamená 4 556 úmrtí nad dlouhodobým průměrem (9 253), takže 2 849 úmrtí v souvislosti s nemocí COVID ponechává 1 707 úmrtí bez vysvětlení. Navíc již v září byl nadbytek 573 úmrtí úředně nesouvisejících s nemocí COVID. Celkem je tu tedy za dva měsíce přes 2 tisíce nevysvětlených úmrtí.

Tato úmrtí nejsou zanedbatelná -- v říjnu se jedná o téměř pětinu očekávaných úmrtí a o téměř 60% zaznamenaných COVID úmrtí. Možné vysvětlení by bylo, že valná většina tohoto nadbytku musí být zapříčiněna nemocí COVID i přesto, že tuto souvislost dokumentace zdravotního systému nezaznamenala.

Rozhovor Britských listů 337. Exekutoři jsou v pandemii agresivní, ale situace se mění

20. 11. 2020

čas čtení < 1 minuta



Exekutoři se chovají v České republice vůči statisícům svých obětí stále brutálněji, protože jim parlament postupně omezuje rozsah jejich parazitické činnosti. O situaci v pozoruhodně kriminální oblasti "podnikání", jíž Česká republika ve světě "jedinečně" vyniká, hovoří Jan Čulík s odborníkem na dluhovou problematiku Radkem Háblem. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 20. listopadu 2020.

Předchozí Rozhovor Britských listů s Radkem Háblem:

Revoluce z roku 1989 jako problém (pro) liberální demokracie

30. 11. 2020 / Tomáš Korda

čas čtení 6 minut

V těchto dnech Evropská unie schvaluje velkou rozvojovou pomoc určenou svým členským zemím. Cílem Fondu obnovy je nastartovat evropské ekonomiky utlumené koronavirem.

Avšak žádný balíček „Next Generation EU“ schválen doposud nebyl. Polsko a Maďarsko ho vetovaly a svá veta opětovně potvrdily. Obě země odmítly dvě základní podmínky, za kterých peníze z Bruselu "přitečou". Jedním důvodem pro utažení kohoutků penězovodu z Bruselu je korupce a druhým nedodržování principů právního státu.

Michal Berg: Nejbezpečnější energie je z obnovitelných zdrojů

30. 11. 2020 / Albín Sybera, Natálie Valdišová, Tomáš Bouška

čas čtení 11 minut


Interview se spolupředsedou Zelených v souvislosti s  chystaným rozšířením jaderné elektrárny Dukovany.


Debata o dostavbě Dukovan se z velké části točí okolo potenciálních dodavatelů. Dodejme, že s ohledem na skutečnost, že česká vláda otevřeně deklaruje úmysl oslovovat i uchazeče z Ruska a Číny, kteří se zodpovídají autoritářským vládám ve svých zemích a pomáhají šířit politiku svých vlád prostřednictvím energetiky, je účast takových uchazečů v budoucím tendru oprávněně kontroverzní a z bezpečnostního pohledu vysoce riziková. Nicméně, vraťme se na začátek, ještě před samotné zahájení příprav tendru na rozšíření Dukovan. Je skutečně rozšiřování jaderných kapacit ČR jedinou cestou, jak dosáhnout uhlíkové neutrality?

Rozhovor Britských listů 336. Na obranu televize veřejné služby

18. 11. 2020

čas čtení < 1 minuta



V úterý 17. listopadu 2020 se na Kavčích horách u sídla České televize konala demonstrace "vozovou hradbou", v období koronavirového uzamčení země demonstrovali příchozí na obranu nezávislosti televize veřejné služby ve svých automobilech. A zaslouží si Česká televize obranu, je dostatečně nestranná? O důvodech této demonstrace a o dalších důležitých tématech spojených s prací médií veřejné služby v dnešní éře lhaní a manipulace hovoří se senátorem Davidem Smoljakem, jedním z organizátorů této demonstrace, v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 18. listopadu 2020.

Hlad, jaký tu ještě nikdy nebyl: Americké potravinové banky mají plné ruce práce

30. 11. 2020

čas čtení 2 minuty

Jedna ze šesti amerických rodin s dětmi neměla během letošního svátečního období dostatek potravin, a to v důsledku národního nouzového stavu zhoršeného koronavirovou pandemií a krizí nezaměstnanosti. Tento alarmující trend v uplynulých dnech mezi jinými skvěle mapovaly Washington Post a National Georgaphic, píše Brett Wilkins na webu commondreams.

Globální oteplování: Vědci požadují od české vlády, ať proboha už jedná

30. 11. 2020

čas čtení 5 minut

Tisková zpráva nezávislé iniciativy českých vědců a vědkyň

Čeští vědci vyzývají vládu České republiky k důslednějšímu postupu proti klimatickým změnám. Podporují klimatické stávky a demonstrace jako formu upozornění vlády na její selhávání.

30. 11.2020 Praha. 198 českých renomovaných i méně známých vědců a vědkyň z rozličných oborů, od klimatologie a environmentálních věd po neurovědy a psychologii,  podepsalo otevřený dopis adresovaný vládě České republiky. Sdílejí v něm obavy z budoucnosti naší civilizace i současné podoby života na Zemi a vyzývají naší vládu k zásadnějším krokům ke snížení příčin změn klimatu a jejich dopadů. Současně vyjadřují podporu občanským protestům, které upozorňují vládu na její nedostatečné snahy v této oblasti.

Průběžné zpravodajství:

V USA za listopad zaznamenali 4 miliony nákaz

30. 11. 2020

čas čtení 1 minuta

 

- V sobotu Spojené státy překročily 4 miliony nákaz za listopad, je to více než dvojnásobek nákaz za říjen, kdy bylo v USA nakaženo 1,9 milionu osob. Nyní experti varují, že je nutno očekávat další ostrý nárůst infekcí částečně v důsledku čtvrtečního svátku Díkůvzdání, kdy miliony Američanů navzdory varování expertů, cestovali k příbuzným na prodloužený víkend. Během tzv. Černého pátku byly také lidmi v USA přeplněny obchody a supermarkety a mnozí chtiví kupující čekali ve frontách před obchody přes noc. Za poslední týden bylo v USA nakaženo více než 1,1 milionu lidí, v průměru více než 170 000 osob denně.

- Brazílie registrovala 24 468 nových denních nákaz za posledních 24 hodin a 272 nových úmrtí. Celkem je v Brazílii nakaženo 6 314 740 osob a zemřelo 172 833 lidí.

- Děti v Iráku se poprvé od konce února začaly vracet do škol. Mají dodržovat sociální distancování.

- Turecko už sedmý den zaznamenalo rekordní počet úmrtí, totiž 185 mrtvých.

- Světová zdravotnická organizace dodala 15 ventilátorů nemocnicím v Gaze, která trpí nárůstem infekcí.

- Školy ve státě New York začnou znovu fungovat od 7. prosince.

- Řecko zaznamenalo v neděli dalších 1193 infekcí. Je to pokles.

- Lékaři a zdravotníci v Madridu protestují proti škrtům, v důsledku nichž nezvládají pandemii.

- Nejvyšší francouzský administrativní soud nařídil vládě, aby povolila více než 30 lidem navštěvovat bohoslužby. Rozhodl na základě stížnosti náboženských představitelů.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

Jak mi Darwin pomohl prožít Advent

30. 11. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

První křesťané věřili, že se dočkají příchodu Ježíše Krista, že skončí svět, nastane soud a všechno bude jinak. To očekávání zlomu, konce světa, to je, myslím, základní křesťanský postoj, který brání tomu, aby křesťanství bylo chápáno jako nějaké ospravedlnění dějin, v nichž se uskutečňuje dobro.

Víme, že ve své době byla velmi populární myšlenka Prozřetelnosti nebo nutného pokroku, jakési dějinné zákonitosti vedoucí k vítězství dobra uvnitř dějin. Obě tyto myšlenky byly užitečné, jen se do nich vlomily světové války, holokaust a bližší poznávání dějin jako absurdního, nahodilého procesu (víra v Prozřetelnost kvetla například během drancování kolonií, obchodu s otroky atd.). Vrcholem krachu dějinného optimismu je ale už Darwin, který sice navázal na snění o nutném pokroku, proto také říkáme procesu, který popisuje, evoluce, nicméně v jeho evoluci není nic jako nad-dějinné dobro nebo zlo nebo konečný účel toho všeho.

Léčba antibiotiky může narušit spánkový režim

30. 11. 2020

čas čtení 2 minuty

Výzkumníci vedení profesorem Masašim Janagisawou z japonské univerzity v Cukubě svým článkem v časopise Nature přitahují pozornost k důležitému prostředníkovi mezi trávením a spánkem: Střevním mikrobům. Jejich detailní studie na myších odhalila rozsah změn, které může složení bakteriální mikroflóry způsobit ve střevech - a nakonec ovlivní i takové procesy jako spánek.

Pozor na to, aby se Biden vracel k "normálu". "Normálnost" přivedla k moci Trumpa

30. 11. 2020

čas čtení 2 minuty



Nudný, ujišťující, normální. To je Bidenova velká síla. Ale musí si dávat pozor. Mohla by se v tom také skrývat velká slabost, píše Robert Reich.

To proto, že jakýkoliv návrat k "normálu" by byl pro Ameriku katastrofou.

"Normálnost" je čtyřicet let stagnujících mezd a rostoucí nerovnosti, kdy téměř veškerý hospodářský prospěch plynul jen těm nejbohatším. "Normálnost" je čtyřicet let likvidace sociálních sítí a nejdražší, ale nejméně funkční zdravotnictví v moderním světě.

Prazemě měla hustou toxickou atmosféru jako Venuše

30. 11. 2020

čas čtení 4 minuty

Země je jediná planeta, o níž víme, že hostí život. Je naše planeta něčím zvláštní? Vědci se léta přou o to, které faktory jsou zásadní pro život, nebo mu prospívají. Odpovědi nám pomohou identifikovat další potenciálně obyvatelné planety jinde v galaxii, napsali Anthony Burnham a Hugh O'Neill.

Rozhovor Britských listů 335. Bojujeme s covidem naslepo, netestujeme

13. 11. 2020

čas čtení < 1 minuta



Zdánlivě dochází v České republice k mírnému poklesu koronavirových nákaz, jenže je to důsledkem skutečnosti, že se řádně netestuje a nákaz je tolik, že se to v současnosti nedá zvládnout. O nejnovější koronavirové situaci v České republice hovoří Jan Čulík s ekonomem Danielem Münichem z organizace Cerge. Dr. Münich ukazuje, jak počet testů v ČR výrazně klesá. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 13. listopadu 2020.

K tomu: Jde o život. Kdo za to ponese odpovědnost?

Zbraň družstva příští generace pro U.S. Army

30. 11. 2020

čas čtení 2 minuty

Ambiciózní projekt U.S. Army Next Generation Squad Weapon (zbraň družstva příští generace) je zamýšlena jako náhrada za ikonickou útočnou pušku M16, karabinu M4 a lehký kulomet M249 (v AČR známý pod původním belgickým názvem Minimi - KD). V současnosti se soutěže účastní tři firmy, které nabídly dosti odlišné platformy - a testování se nachází v závěrečné fázi, napsal Caleb Larson.

Vyšší vzdělání nemusí chránit před demencí

30. 11. 2020

čas čtení 2 minuty

Zdálo se, že stav poznání je jasný: Školní vzdělání chrání před demencí. Každý rok strávený ve škole je považován za faktor, který snižuje riziko demence v pozdějším životě až o 7 %. Výzkumníci z univerzity v Duisburgu a Essenu však prokázali výdrž a nyní vyvrátili takové kauzální spojení. Jejich práce je založena na školní reformě ve Švédsku před 80 lety a zveřejnil ji časopis American Journal of Epidemiology.

Jak může Biden v politice uplatnit vědu

30. 11. 2020

čas čtení 5 minut

Bidenova administrativa brzy převezme management americké reakce na pandemii COVIDu-19. Je tu spousta práce a měla by začít tím, že Demokraté a progresivisté realisticky zhodnotí vlastní slepé skvrny, napsal David Shaywitz.

Kdysi bývalo ve zvyku vyzývat politiky k odpovědnosti. Dnes už ne

30. 11. 2020

čas čtení 8 minut



Organizacím, jejichž úkolem je naším jménem politiky vyšetřovat, se vyhrožuje, lže se jim, nebo jsou rušeny

Většina lidí v Británii vyrostla v zemi, která jim poskytovala alespoň malou naději na spravedlnost, píše Nick Cohen. Politikové mívali ve zvyku manévrovat a vyhýbat se přímým odpovědím, ale otevřeně a drze nelhali. Politické strany měly morální standardy, ať už jakkoliv pružné, a když ministr provedl něco ostudného, prostě odstoupil. Opoziční politikové, novináři, satirikové, charitativní organizace a aliance znepokojených občanů fungovali na základě předpokladu, že když odhalí skandál, existuje pravděpodobnost, že skandální jednání nebude dál pokračovat.

Policie v Paříži zranila syrského válečného fotografa

29. 11. 2020

čas čtení 1 minuta



Organizace novinářů poukazuje na to, že mezinárodně oceněný novinář-fotograf uprchl ze Sýrie před násilím


Organizace hájící svobodu tisku odsoudila "nepřijatelné" zranění mezinárodními cenami oceněného syrského novináře-fotografa během pařížských demonstrací proti policejní brutalitě.

Konzumerismus v pandemii. To má být vtip??

29. 11. 2020

čas čtení 16 minut



Russell Brand: Černý pátek. Výroční festival konzumerismu. Během globální pandemie, kdy si všichni klademe otázky o společnosti a o tom, jaké máme vůči sobě navzájem vztahy, anebo se snažíme udržovat tyto šílené postoje? Odpovědí je, "Ano":

Boris Johnson: "Myslím, že by lidi měli nakupovat a měli by nakupovat se sebedůvěrou."

Russell Brand: Je zajímavé, že, že předák trpícího národa je nucen jít do televize a říkat lidem, aby nakupovali s důvěrou. Necítíte od začátku globální pandemie, že existují dvě agendy? Jedna je, víte, bezpečnost, a zastavení šíření nemoci, a druhá je pokračující snaha udržovat při existenci systémy, které zkolabovaly, znovu, znovu a znovu, nejvýrazněji v roce 2008. Není divu, že se šíří tolik konspiračních teorií. Ve chvíli, kdy se zdá být jasné, že určité informace nejsou otevřeně zveřejňovány. Že diskurs mezi námi a mezi mocnými je rozbitý, zastřený a podmíněný tím, abychom byli dále udržováni uzamčeni do svých rolí, především jako spotřebitelé.

Televize: "Vánoce jsou přímo před námi a i když rychle roste počet nákaz koronavirem, očekává se, že během Černého pátku příští týden se vydají do obchodů tisíce zákazníků..."

Průběžné zpravodajství:

Čína šíří propagandu, že koronavirus nevznikl tam

29. 11. 2020

čas čtení 4 minuty

MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Česko registrovalo více než půl milionu nakažených. Přesné číslo je dnes 518 649 nakažených osob. Stále klesajícím počtem testů  (proč?) zaznamenaly české úřady v sobotu 28.11. dalších 2667 nákaz (o víkendu se v ČR skoro netestuje), zemřelo 8054 osob, v nemocnicích je 5087 lidí.   Údaje MZČR o tzv. "vyléčených" jsou pochybné, protože neregistrují tzv. "dlouhý covid", který prý postihuje 10 až 20 procent osob, kteří prošli covidem.

- Rok poté, co byl identifikován nový koronavirus v čínském městě Wuchan se nyní čínské úřady snaží tvrdit, že virus nevznikl v Číně. Zdůrazňují, že fragmenty koronaviru byly nalezeny na dováženém mraženém zboží a tvrdí, že koronavirus pravděpodobně vznikl v Indii a do Číny byl dovezen. Čína vážně zápolí s globálním poškozením své pověsti kvůli tomu, že se odtamtud rozšířila po světě pandemie. Čínské úřady se nyní snaží tento narativ změnit, ale marně. Mezinárodní vědci se k jejímu propagandistickému úsilí staví velmi skepticky. "Virus zjevně vznikl tam, kde byl poprvé identifikován, tedy ve Wuchanu," konstatují vědci.

- Počet denních mrtvých v USA se přibližuje rekordu z letošního jara. Ve středu USA zaznamenaly 2300 denních mrtvých. Umírají lidé rovnoměrně po celých Spojených státech, není žádná komunita, která by nebyla postižena, píše New York Times. V listopadu 2020 byly v USA nakaženy 4 miliony lidí, je to dvojnásobek nákaz zaznamenaných za říjen 2020. Po čtvrtečním svátku Díkůvzdání, kdy se navzdory varování vydaly miliony Američanů na návštěvu k příbuzným, se američtí zdravotnicí obávají vážného zhoršení počtu nákaz.

4575

Británie: Každý pátý starší občan je obětí týrání

29. 11. 2020

čas čtení 1 minuta



Koronavirus situaci ještě zhoršil, protože zranitelní lidé přišli o kontakty s přáteli, sousedy a s vnějším světem


Jakápak je asi v tomto ohledu situace v České republice? Budeme o tom v nadcházejícím týdnu interviewovat Jana Lormana z organizace Život90. (JČ)

Šikana a týrání starších lidí dosáhla v Británii "bezprecedentní míry", konstatuje charitativní organizace Hourglass. Zjistila průzkumem, že až 20 procent lidí v Británii, starších 65 let, je obětí šikany či týrání. Předchozí odhady byly nižší. Světová zdravotnická organizace odhaduje, že globálně je týrán každý šestý člověk starší šedesáti let.

Z průzkumu také vyplynulo, že mnoho lidí nepovažuje týrání a šikanu starších lidí za nic vážného. Více než třetina dotazovaných si nemyslí, že "nevhodné sexuální akty zaměřené na starší lidi" jsou zneužíváním. Je ohromující, že až 30 procent lidí nepovažuje "strkání, fackování či bití starší osoby" za její týrání. 32 procent lidí si myslí, že "odebírání cenností z příbytků starších lidí bez jejich svolení" je zcela přijatelné. Šokující je, že podstatná část dotazovaných nepovažuje šikanování starších lidí za šikanu, konstatoval Richard Robinson, ředitel organizace Hourglass.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Všichni nebo nikdo

29. 11. 2020

čas čtení 4 minuty



Nabízím článek "Všichni nebo nikdo", píše Josef Bukač. Je to opravdu jiný pohled na věc. I ten kluk, který by chodil do šesté třídy, má jasno. Politici ne.

Ten hoch se řídí dětským rozumem, ten rozum politika není lepší: Už se počet nově nakažených začíná snižovat, tak ho zvýšíme. Tak to bylo na jaře. Lidi přece mají žízeň, otevřeme hospody a noční podniky. Lidé chtějí  tancovat, ať jsou taneční zábavy. Když brzy budou volby, tam jim skutečný stav neřekneme. Taky jim to neřekneme, protože by vznikl chaos.

To přece tak říkali bolševici, že kdyby se lidé stěhovali, tak by vznikl chaos.

Jsem přesvědčen, že jistí politici jsou prostě kriminálníci a že by pro ně byla vhodná spíš šibenice, kdyby byl ten  trest smrti. Zodpovědnost za tisíce mrtvých je na šibenici.

Pozn. JČ: Zajímavé, že v sobotu v diskusním pořadu rozhlasu BBC, kam telefonují posluchači, byli úplně všichni posluchači pro dodržování karanténních opatření a pro nenavštěvování příbuzných o Vánocích. Jedna starší paní svědčila o tom, že nedávno byla navštívit dceru s malými dětmi, nechala se unést emocemi, zůstala v jejich domácnosti déle, než chtěla, sundala si roušku. "Zachovala jsem se jako idiot." Druhý den po návštěvě jí dcera telefonuje, že je nakažená koronavirem. "Prožila jsem následujících čtrnáct dní v hrůze. Naštěstí jsem to nedostala. Proč to už proboha nevydržet v karanténě pár dalších týdnů, když se chystá vakcína? Můžeme se sejít o Velikonocích."

Situace je ovšem složitější. Zoufalí jsme především majitelé restauračních podniků, které krachují. Vláda má povinnost zajistit testování, trasování, karanténu a finanční pomoc. Tak, jak to dokázaly východoasijské země. Nyni i Austrálie. V australském státě Victoria už třicet dní nebyla jediná nová nákaza.

Jak z dukovanské anabáze ven? Přes Nizozemsko!

28. 11. 2020 / Tomáš Korda

čas čtení 4 minuty


Situace okolo dostavby další bloků dukovanské elektrárny se dramatizuje. Rusko a Čína jsou jména zemí, okolo kterých se ta naše dukovanská šlamastyka točí.

Na jedné straně, vyjma Jižní Koreu, neexistují na světě jiné dvě země, než právě Čína a Rusko, které dokázaly od Sametové revoluce jadernou elektrárnu vůbec postavit. A to se nebavíme o tom, že tak učinily za relativně „rozumné“ peníze a v relativně „rozumném“ čase.

Britský ministr financí nedeklaroval obrovské bohatství své manželky

27. 11. 2020

čas čtení 2 minuty

 

Akshata Murty, manželka britského ministra financí Rishiho Sunaka, vlastní bohatství v hodnotě několika stovek milionů liber, je bohatší než britská královna. Sunak to nedeklaroval v parlamentě.

Akshata Murty je dcerou jednoho z nejúspěšnějších podnikatelů v Indii. Její otec založil gigantickou technologickou firmu Infosys a její akcie v této firmě mají hodnotu 430 milionů liber. Murtyová je tak jednou z nejbohatších žen v Británii, je bohatší než britská královna.

Podivuhodné tvrzení ministra Blatného

27. 11. 2020 / David Stein

čas čtení 7 minut

Ministr zdravotnictví Blatný připsal přes tisíc a půl úmrtí v říjnu na vrub neschopnosti zdravotního systému se postarat o pacienty, kteří chorobou COVID netrpěli. Toto šokující a přitom pochybné tvrzení s dalekosáhlými dopady nepodložil žádnými důkazy.


Námluvy pirátů a STAN

27. 11. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty



Námluvy pirátů a STAN nabízejí mnoho scénářů. Asi první, co člověka napadne, je to, že do voleb dojde k hádce a krachu. Je to příliš dlouho. Příležitostí bude nespočet. Na druhou stranu preference obou uskupení jsou na tom zatím tak dobře, že motivace po vítězství ve volbách může být silnější než tendence k rozkladu.

Británie bude účtovat novým studentům z EU dalších 24 000 Kč

27. 11. 2020

čas čtení < 1 minuta

 

Studenti prvních ročníků registrovaní na britských univerzitách od letošního podzimu, kteří však dosud nemohli přicestovat do Británie v důsledku pandemie, budou muset zaplatit kromě vysokého školného dalších 800 liber za brexit, pokud nepřijedou do 31. prosince, kdy Británie odchází z EU.

Johnsonovo ministerstvo vnitra uvedlo, že tito studenti nedostanou automatické povolení k pobytu, pokud nepřijedou před ukončením přechodového období, tedy do 31. 12., i když to kvůli pandemii není možné.

Znamená to, že desetitisíce studentů bude muset zaplatit poplatek 348 liber za žádost o vstupní vizum do Británie a další 470 liber ročně za zdravotní pojištění.

Studium na anglických univerzitách je nejdražší v Evropě, stojí 9000 liber (270 000 Kč) ročně. Ve Skotsku dosud studovali občané Evropské unie, stejně jako Skoti, zadarmo.

Zdroj v angličtině ZDE  

Co píše Jaroslav Miko

27. 11. 2020

čas čtení 1 minuta

Přátelé,

jelikož mi posílají stále různí lidé žádosti o fb přátelství, tak aby nedocházelo k nedorozumění.🙂

Jsem silně proevropský člověk, liberálně smýšlející, jsem volič hnutí STAN, jsem pro přijetí lidí s nárokem na mezinárodní ochranu a kancléřka Merkelová je pro mě top politik.

Nečtu Parlamentní listy, nenávidím komunisty a nemám rád Miloše Zemana s Babišem.

V případě Krymu šlo o jasné porušení mezinárodního práva ze strany Ruska a jsem vděčný, že Trump vypadne v lednu z Bílého domu.

Bašár Al-Asad je zločinec, Kalousek frajer a Jaromír Soukup hloupý narcista.
Luboš Xaver nepatří do rady ČT, oproti tomu Klaus starší patří do blázince.
Brexit byl velkou chybou.

Romové si za své postavení nemohou sami, islám nerovná se terorismus a homosexuálové nejsou úchyláci. Na černých životech záleží.

Jo a pokud bude možnost, nechám se očkovat proti Covid-19, věřím, že existuje a že to není chřipečka.

Tak to bychom asi tak měli.😉🙂


Trump: Odejdu, jestliže bude volební kolegium hlasovat pro Bidena. Vakcíny jsem zařídil já

27. 11. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Donald Trump se ve čtvrtek vyjádřil, že odejde z Bílého domu, pokud bude volební kolegium hlasovat pro Joea Bidena, i když se zapřísáhl, že bude bojovat za to, aby změnil výsledek prezidentských voleb a řekl, že zřejmě nikdy nepřizná svou porážku.

"Samozřejmě, odejdu, a vy to víte," řekl na otázku, zda odejde z Bílého domu, pokud volební kolegium zvolí Bidena.

Univerzita v Glasgow (založená 1451) byla prohlášena Univerzitou roku za to, že přiznala své historické vazby na otrokářství

27. 11. 2020

čas čtení 2 minuty

Profesor Sir Anton Muscatelli, rektor University of Glasgow: S potěšením přijímám ocenění Univerzita roku jménem University of Glasgow a jsem vděčen posuzovatelům z časopisu Times Higher Education za to, že nás Univerzitou roku jmenovali. Tohle je vynikající iniciativa týkající se historického otrokářství  a nápravné spravedlnosti. Opravdu to naši univerzitu proměnilo. Byli jsme první britskou univerzitou, která uznala ty vazby provedením průzkumu našeho zázemí a která se postavila s otevřeností k našim historickým vazbám. Samozřejmě, že to bylo obtížné pro univerzitu otevřít své archivy a zjistit pravdu o naší historii, ale mělo to obrovský dopad na naši instituci. Mělo to dopad na způsob, jak učíme, dopad na to, jak o sobě přemýšlíme, na to, jak přemýšlíme o své historii a jak svou historii interpretujeme.

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: 2,6 milionu britských pozůstalých, jimž zemřel na covid rodinný příslušník, jen těžce zvládá smutek

27. 11. 2020

čas čtení 5 minut

MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. Česko registrovalo více než půl milionu nakažených. Přesné číslo je dnes 515 984 nakažených osob. Stále klesajícím počtem testů  (proč?) zaznamenaly české úřady v pátek  27.11. dalších 4458 nákaz, zemřelo 7967 osob, v nemocnicích je 5048 lidí.   Údaje MZČR o tzv. "vyléčených" jsou pochybné, protože neregistrují tzv. "dlouhý covid", který prý postihuje 10 až 20 procent osob, kteří prošli covidem.

Nemocnice v Anglii se mají připravit na zahájení očkování proti koronaviru do deseti dnů. První dodávka vakcíny firem Pfizer/BioNTech má být v anglických nemocnicích k dispozici 7. prosince. ZDE  

- Spojené státy ve středu registrovaly 181 490 nových denních nákaz. Již šestnáctý den  počet denních nákaz stoupá. Ve středu v USA zemřelo na koronavirus 2297 osob. Celkem už v USA zemřelo 262 065 osob, celkový počet nákaz je tém+ěř 12,8 milionů. Miliony Američanů ignorovaly prosby úřadů, aby necestovaly a nejezdili k příbuzným na čtvrteční Den díkůvzdání. Ve středečním projevu k národu Joe Biden apeloval na to, aby to lidi vydrželi, a vyjádřil sympatie s těmi Američany, kteří se nevydali na setkání s příbuznými. "Vím, že tento čas roku může být obzvlášť těžký," řekl Biden, jehož manželka a dcera zahynuly při automobilové havárii v prosinci 1972. "Věřte mi, já to vím. Pamatuju si na ten první Den díkůvzdání. Ta prázdná židle, to ticho, které vás ohromuje. Je tak těžkě se o cokoliv zajímat. Je také těžké děkovat. Je tak těžké doufat, porozumět." ZDE 

- Americký Nejvyšší soud zrušil omezení bohoslužeb kvůli koronaviru ve státě New York, který v důsledku drasticky se šířící epidemie nařídil guvernér Andrew Cuomo. Rozhodla o tom Trumpem  nedávno jmenovaná ultrakonzervativní soudkyně Amy Coney Barrett. Ukazuje to, jak drasticky Trump pozměnil Nejvyšší soud, k vážné škodě americké veřejnosti ZDE

- Pozůstali po osobách, které v Británii zemřely na koronavirus, daleko hůře zvládají jejich ztrátu, než jak je tomu v případech normálních úmrtí, zjistila studie 500 takových případů. Příbuzní osob, které zemřely na covid, s nimi nemohli mít v posledních týdnech jejich života styky, nemohli se s nimi řádně rozloučit, nekonal se normální pohřeb a po ztrátě příbuzného neměli možnost najít útěchu ve společnosti přátel a příbuzných. V Británii zemřelo od začátku koronavirové pandemie o 70 000 lidí navíc, nad normální úmrtnost za devět měsíců, která je v Británii 450 000 osob. ZDE

- Donald Trump uvedl, že se vakcína proti koronaviru začne v USA distribuovat příští a přespříští týden. Nejprve "frontovým pracovníkům", zdravotnickému personálu a důchodcům.

- Brazílie zaznamenala 37 641 denních nákaz a 691 úmrtí. Celkem je v Brazílii registrováno 6 204 220 nákaz a 171 460 úmrtí.

Americká populace vlků je ohrožena, pokud Biden neobnoví ochranu

27. 11. 2020

čas čtení 1 minuta

Po dekádách rozhořčených právních sporů a kulturní války ohledně osudu divoce žijících vlků ve Spojených státech se Trumpova administrativa snažila udělat za záležitostí definitivní tečku. Když plošně vyjmula vlka z ochrany podle zákona o ohrožených druzích, jednala proti vědeckému poznání i veřejnému mínění a prohlásila tento druh za "biologicky zotavený", upozorňuje Collette Adkinsová.

Odvolávám, co jsem odvolal. Je to kampáň!

27. 11. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Andrej Babiš především díky ODS prohlasoval v poslanecké sněmovně radikální snížení daní - bez odpovídajícího snížení výdajů. Nyní chce po senátorech, aby ze sněmovnou schváleného zákona odstranili zvýšení nezdaněného limitu na poplatníka, které do něj přidali Piráti. Další kritiku pak sklidilo pirátské zdanění prodeje firem a akcií 23 %.

Egypt | Technologie | Druhá světová válka | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Zneužitelné technologie | Mnichov 1938 | Barack Obama a jeho politika | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Modrá šance ODS | Policejní násilí | Občanská společnost | Řecko | Zbrojení | Indie | Zdravotnictví a reformy | Norsko | Náboženství | Bolívie a Evo Morales | T. G. Masaryk a odkaz Republiky československé | Imigrace do Evropy | Islamofobie | Budoucnost médií | Český film | Milan Kundera | Ruská varování před studenou válkou a asymetrické odpovědi | Wikileaks | Hospodaření Občanského sdružení Britské listy | Slovinsko | Genderová nerovnost ve společnosti | Islám | Katolická církev | Životní prostředí | Česká literatura | Německo dnes | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Plynovod Nabucco | Poměry v ČSSD | Socialistická politika a ekonomika | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Automobilismus | Radar v Brdech - klíčové argumenty | Vietnam | Americká protiraketová základna v České republice | 17. listopad | Turecko | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Řádění exekutorů v České republice | Brazílie | Rasismus | Sýrie | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Teroristická hrozba a politické hry | Doprava | Identita | Ekonomika | Afrika | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Spam a šíření dezinformací na internetu | Bělorusko | ISIS, Islámský stát | Rakousko | Polsko | Rozhovory Britských listů | Školství | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Vánoce, svátky míru a konzumerismu | Korupce | Velká Británie - politika a společnost | Budoucnost NATO a OSN | Francie | Vesmír | Lidské zdraví | Česká politická scéna | Brexit - vše | Babiš | Evropská unie | Demokratický proces se zasekl | Írán | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Rusko za Vladimíra Putina | Austrálie | Maďarsko | Extremismus | Donald Trump | Rozhovor Britských listů | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Ekologie | USA | Čína | Lidská práva | Koronavirus | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Česká republika | Sdělovací prostředky
21330