Pandemie zrychluje automatizaci a likvidaci pracovních příležitostí

15. 12. 2020

čas čtení 2 minuty

Více než polovina pracovních příležitostí, jejichž držitelé byli během pandemie odstaveni z práce a byly jim poskytnuty státní dotace na přežití, je nyní ohrožena tím, že nebudou nikdy obnovena. Budou v důsledku automatizace nahrazeny roboty. Koronavirová pandemie totiž urychluje technologické změny na pracovišti. Posiluje nezaměstnanost a nerovnost po celé Británii.

Konstatuje to analýza parlamentní komise pro pracovní síly a technologii. Zjistila, že zaměstnanci v sektorech nejvážněji postižených pandemií, totiž v restauracích, v hostincích, v zábavních podnicích a v maloobchodě, čelí nejsilněji riziku, že jejich zaměstnání budou nahrazena roboty.


Z analýzy vyplývá, že až 61 procent pracovních příležitostí, jejichž držitelé byli letos v důsledku pandemie odstaveni z práce, jsou v sektorech, kde automatizace nejvýrazněji povede k ztrátě pracovních příležitostí.

Rychlé přijetí technologie během koronavirové pandemie pomohlo uchránit pracovní příležitosti milionů lidí, kteří začali pracovat z domova. Avšak zatímco se  zaměstnavatelé uchýlili pro přežití k používání technologie, komise varuje, že mnoho odstavených pracovních příležitostí nebude vůbec obnoveno.

Požadavky na dodržování rozestupů, na práci doma a na nakupování na internetu přivedly spotřebitele i firmy k trvalým změnám v používání technologie. Pandemie bude mít trvalý dopad na podnikatelskou sféru i na společnost. Zatímco obrat mnoha kamenných obchodů zkolaboval, což vedlo k ztrátě tisíců pracovních příležitostí ve známých obchodních řetězcích, utrácení na internetu se astronomicky zvýšilo - z čehož mají prospěch firmy s malým počtem zaměstnanců a s vysoce automatizovanými provozy.

Podle zjištění komise se nachází 5,9 milionu z celkového počtu 9,6 milionu  odstavených pracovních příležitostí v té třetině ekonomiky, která je nejvíce ohrožena rizikem automatizace. Vlády musejí investovat do podpory pracovních příležitostí a do poskytování nové kvalifikace propuštěným pracovníkům.

Nejvíce ohroženi jsou málo placení a diskriminovaní zaměstnanci. Ti pracují především v  místech nejvíce ohrožených automatizací. Nejvíce ohroženy jsou ženy, mladí a staří zaměstnanci, osoby z etnických menšin a invalidi.

Hrozí riziko výrazně prohloubené nerovnosti, dlouhodobé strukturní nezaměstnanosti a nízkých platů, protože lidé nebudou mít možnost mít prospěch z ekonomického oživení a z technologických inovací.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
7082

Diskuse

Obsah vydání | 22. 12. 2020