Demonstrace na Staroměstském náměstí usmrtí další množství lidí. Proč Policie ČR nejedná?

10. 1. 2021

čas čtení < 1 minuta

Motto: Hlavní britský epidemiolog profesor Chris Whitty v dnešních Sunday Times: "Jestliže nebudete dodržovat karanténu, zabijete tisíce dalších lidí."
Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock v neděli: "Britská policie bude přísně pokutovat kohokoliv, kdo nebude dodržovat karanténu. Jde o život."

Pandemická situace v Británii je velmi podobná katastrofální pandemické situaci v ČR.


K tomu píše Radek Mokrý:


Plné Staroměstské náměstí bez roušek a rozestupů. Lidé chtějí otevřít Česko


...a nyní vystupuje největší kouzelník Václav Klaus :)))

"Policie zbaběle odhadla, že se na Staroměstském náměstí sešlo asi 2 000 lidí." Plnej Staromák nejsou dva tisíce lidí, soudruhu policejní šéfe. Kde je policie? Proč nevymáhají dodržování opatření od začátku? To je na demisi ministra vnitra.

Koukám se na to se spadlou čelistí....tolik debilů pohromadě se jen tak nevidí.




Rozhovor Britských listů 352. Koronavirus: Situace v ČR je opravdu hrozná. Co s tím?

8. 1. 2021

čas čtení < 1 minuta

 

Vzhledem k drasticky se zhoršující koronavirové situaci v České republice hovoří Jan Čulík znovu s imunologem Václavem Hořejším o tom, co teď. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 8. ledna 2021.

Průběžné zpravodajství:

Vitamín D zřejmě brání těžkému průběhu covidu-19

10. 1. 2021

čas čtení 3 minuty

- Vitamín D zřejmě brání těžkému průběhu covidu-19, respektive nedostatek vitamínu D, když lidé nechodí ven a nevystavují se slunci, v zimě, nebo u nebělochů, způsobuje těžký průběh covidu-19 a smrt. V zemích, kde se přidává vitamín D do potravin, je menší množství těžkého průběhu covidu-19, stejně jako v rovníkových zemích, kde jsou lidé vystavováni silnému slunci, který vytváří v organismu vitamín D. Státy by měly přidávat vitamín D lidem do potravy. V Británii se už dává obyvatelům starobních domovů. ZDE


- Poslanci Sněmovny reprezentantů byli zřejmě při středečním útoku trumpovských ultrapravičáků na Kapitol koronavirové nákaze, když se během obklíčení skrývali v budově Kapitolu. Byli v přítomnosti nejmenované osoby nakažené koronavirem.

- Itálie v neděli zaznamenala 361 dalších úmrtí, v sobotu do bylo 483 mrtvých. Celkem zaznamenala Itálie od začátku pandemie 78 755 úmrtáí na koronavirus.

- V Británii byly dosud na koronavirus očkovány dva miliony lidí, třetina lidí nad 80 let. Vláda chce očkovat 13 milionů lidí do poloviny února a do podzimu všechny osoby starší 18 let.

ČR: Covidioti lyžují

10. 1. 2021 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Ministr Havlíček z vlády vysvětluje občanům, že povolí provoz lyžařských vleků za podmínek přísných jako v Rakousku. Už jednou jsem psal o Havlíčkovi, kde že žije, jestli byl teď někdy nakupovat a viděl, jak se lidi, v rouškách sice, tlačí u pokladen.
To , co jde v Rakousku, nejde u nás, protože obyvatelstvo u nás není disciplinované.

Kdyby bylo, tak na hory vůbec nepojedou.

V Tagesthemen taky ukazovali sjezdovky, a sice v Oberhofu v Alpách, kde policie kontroluje u závory projíždějící auta a brání vjezdu dalších.

Pak tam byl Oberwiesenthal v Krušných horách, tedy v bývalé NDR, kde to vypadá asi jako u nás. Oni si taky chtějí užít tu svobodu o niž se nijak nezasloužili. Budiž jim to dopřáno!

I z Chebu se jezdí na Boží dar a na Klínovec.

Situace  nemocných v tamní nemocnici je nezajímá.

Hurá na hory, jako by se nechumelilo.

Pardon, chumelí. Mě by zajímalo, jak to asi vypadá v těch lyžařských autobusech. Znám to z vlastní zkušenosti. Veselá nálada a po nás potopa. Tak tomu bylo v době normalizace...

Navzdory vládnímu opatření o uzavření skiareálů se na Šumavě lyžuje. Ve středisku Samoty v Železné Rudě je pro děti z lyžařských oddílů otevřená tři sta metrů dlouhá sjezdovka s talířovým vlekem, tzv. pomou. Provozovatel areálu se ohání právním výkladem, podle kterého žádná nařízení neporušuje. To je skoro ve středu města. Bylo odtamtud vidět dráty. Policie je směšná. Viz Novinky.cz

Britské zdravotnictví kolabuje: 46 000 zdravotníků je nakaženo covidem

10. 1. 2021

čas čtení 4 minuty

Foto: Jednotka intenzivní péče v městě Milton Keynes měla 7. ledna jen jedno volné lůžko

Aktualizace: Situace v ČR je stejná. V ČR je nakaženo 7800 zdravotníků, na britský počet obyvatel (šestinásobný) by to bylo 46 800 nakažených zdravotníků, v Británii je nakaženo 46 000 zdravotníků:


Počet zdravotníků britského zdravotnictví, kteří onemocněli na covid-19, dosáhl krize. Vážně to ochromuje boj proti rychle eskalující pandemii, varovali čelní představitelé NHS, britského státního zdravotního systému.

Problém nepřítomnosti zdravotníků v zaměstnání, buď proto, že jsou nakažení, anebo proto, že musejí do karantény, protože někdo v jejich rodině měl pozitivní test, vážně ohrožuje i očkovací program právě v době, kdy se vláda snaží vyvinout maximální úsilí, aby bylo do poloviny února očkováno 15 milionů nejohroženějších občanů, tedy čtvrtina obyvatelstva.

Koronavirus: Nezavolali jsme na pohotovost. Do rána můj bratr (36) zemřel

9. 1. 2021

čas čtení 7 minut

Aktualizace, k níže uvedenému:

Skutečný průšvih. Můj syn byl právě odvezen na sledování na nemocniční pokoj s covidem, nemůže dýchat a bolí ho na prsou. Doslova nemůže dýchat. Prosím, všichni, berte tohle vážně. Je mu jednadvacet. Nemá žádné zdravotní problémy.





Andy Davies, reportér Channel 4 News: Chtěl jsem tohle zveřejnit už včera. Martha Kearney interviewuje Jamese Jordana, jehož šestatřicetiletý bratr David zemřel  dne 2. ledna na covid. Neuvěřitelně silný rozhovor.


Moderátorka: Po tak dlouhé době jsme se stali téměř imunní vůči každodennímu zveřejňování počtu mrtvých. Představte si ale, že byste slyšeli poprvé, že v této zemi zemřelo na smrtící virus za jediný den více než tisíc lidí. Nyní jsme dosáhli druhého nejvyššího počtu od začátku pandemie. 1162. Počet mrtvých, který může jen stoupat. Celkem v Británii zemřelo více než 78 000 lidí (pozn. red., nyní je to číslo už vyšší než 80 000 mrtvých). Většina obětí jsou starší lidé. Davidu Barrovi bylo 86, když v prosinci zemřel. Byl nakažen virem v nemocnici. Zde je jeho dcera, Alison Kier:

 16391

Přišel jsem do Británie jako 15letý uprchlík. Nyní pomáhám jako lékař v boji s covidem

10. 1. 2021

čas čtení < 1 minuta

Dr. Waheed Arian: Přišel jsem do Británie v patnácti letech jako uprchlík. Nemohl bych být víc hrdý, že nyní bojuji proti covidu-19 na frontové linii spolu se svými kolegy zdravotníky, včetně tisíců uprchlíků a imigrantů! Asyl je lidské právo, pandemie ukázala, že my vracíme pomoc, kterou jsme dostali. Mohli bychom prosím nyní začít projevovat pomoc a slitování s uprchlíky?

Zdroj ZDE

Průběžné zpravodajství:

Vakcína firmy Pfizer je {zřejmě) účinná proti britskému i jihoafrickému kmenu

8. 1. 2021

čas čtení 6 minut

Počet oficiálně registrovaných nákaz v ČR překročil 800 000. V sobotu 9.1. dosáhl počet registrovaných nakažených 831 165. Potíž je, že počty registrovaných nakažených jsou dost náhodné, protože závisejí na provedených testech, jichž je málo. Údaje MZČR o tzv. "vyléčených" jsou lživé, protože 10-20 procent nakažených trpí až půl roku dlouhým covidem. Za sobotu 9.1.  přibylo 8406  oficiálně registrovaných denních infekcí. O víkendech se skoro netestuje. Zemřelo 12 115 osob, je to denní nárůst o 137 mrtvých. V nemocnicích je 6741 lidí.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

- Jen 23 procent pacientů na covid léčených doma je po půl roce bez následků. Z těch, co museli do nemocnice, má normální nálezy jen 17 procent. Přednosta plicní kliniky FN Hradec Králové doc.MUDr. Vladimír Koblížek Ph.D. v pátek  ve speciálním programu na ČT24 uvedl, že skupinu pacientů důkladně vyšetřili po třech a šesti měsících a výsledky jsou tady: jen 23 % z těch léčených doma bylo bez následků po uplynulých šesti měsících. Z těch, co museli do nemocnice, mělo normální nálezy jen 17 % případů. Poškození plic vyvolává snížení výkonu, člověk se brzy vyčerpá. Část pacientů ale hodnotí svůj stav jako normální a nejsou si vědomi, že před Covidem byl jiný. Patogen snad přenastavuje vědomí oběti nebo co? píše Radek Mokrý.

- Lékaři na jednotkách intenzivní péče v Londýně znovu vážně apelují na veřejnost, aby plně dodržovala karanténu. Zápolí s daleko větším počtem pacientů než kdykoliv předtím. Morálka britských zdravotníků klesá a hovoří se o tom, že jich mnoho hromadně opustí britské zdravotnictví. Vláda je řádně nepodpořila, většina zdravotníků pracovala bez přestávky 10 měsíců, zdravotníci opakovaně varovali, že uvolnění karanténních opatření přes Vánoce povede k vlně hospitalizací, avšak vláda to ignorovala a nyní nese zdravotnictví následky. V Británii již zemřelo více než 80 000 osob. V sobotu bylo registrováno dalších 1035 úmrtí ZDE 

- V sobotu byli očkováni anglická královna Alžběta a její manžel princ Philip. Královna si výslovně přála, aby bylo zveřejněno, že byla očkována.

- Papež František má být očkován příští týden.

"Jednejte, jako byste byli nakažení," žádá hlavní britský vládní zdravotník profesor Chris Whitty veřejnost, vzhledem k tomu, že denní počet mrtvých v Británii dosáhl v pátek rekordního čísla 1325 a očekává se, že počet denních úmrtí nepoklesne nejméně celý měsíc .Nárůst infekcí a úmrtí je důsledkem šíření nového, daleko nakažlivějšího kmene koronaviru.  ZDE 

- University of Texas provedla určité testy, podle nichž by vakcína firmy Pfizer měla být účinná i proti zmutovanému "britskému" a "jihoafrickému" koronavirovému kmeni. Problém je, že existuje ještě dalších 17 mutací koronaviru, které University of Texas vůči vakcíně netestovala.

- Londýnský primátor Sadiq Khan vyhlásil nouzový stav v Londýně. Nemocnice tam nezvládají počty koronavirových pacientů. Londýn má zřejmě nyní více než 1000 nákaz na 100 000 obyvatel. Modlitebny budou uzavřeny a lidé maji na ulicích nosit roušky. Sadiq Khan na ně apeloval, aby zůstávali doma. ZDE 

- Írán zakázal americké a britské vakcíny proti koronaviru jako "absolutně nedůvěryhodné" navzdory tomu, že je Írán jednou z nejnakaženějších zemí na Blízkém východě. "Není nepravděpodobné, že západní země chtějí kontaminovat jiné země," řekl ajatolláh Ali Chameneí. "A vzhledem k zásobám krve, kontaminované virem HIV ve Francii, ani francouzské vakcíny nejsou důvěryhodné," poukázal Chameneí na francouzský skandál z osmdesátých a devadesátých let. ZDE 

- Švédský parlament schválil nový zákon o pandemii, dovolující vládě uzavřít podniky, včetně divadel a kin, veřejné dopravy, obchodů a nákupních středisek a veřejných parků a pláží a omezovat počty návštěvníků a otevírací doby. Je to poprvé, co Švédsko zavádí povinná protikoronavirová uzamčení země.

- Z obav, že vakcíny nebudou fungovat proti jihoafrické variantě koronaviru zablokovala Británie přístup cestujících z Jihoafrické republiky na své území. Avšak z nové studie zřejmě vyplývá, že vakcína firem Pfizer/BioNTech funguje i proti britskému a jihoafrickému kmenu koronaviru.

- Británie vpustí od nynějška do země jen ty cestující, kteří budou mít negativní test.

- Angličtí pacienti čekají v sanitkách, do nemocnic se už nevejdou a některé nemocnice oznamují, že už nejsou schopny poskytovat vysoce kvalitní intenzivní lékařkskou péči. Zdravotnictví je před kolapsem. ZDE 

- Evropská unie si objednala od firem Pfizer/BioNTech dalších 600 milionů dávek vakcíny.

Brexit: Ukazuje se, že v důsledku špatně vyjednané dohody s EU se nedá z Británie skoro nic vyvážet

10. 1. 2021

čas čtení 3 minuty


 

Britská vláda musí okamžitě zahájit nové vyjednávání s Evropskou unií a odstranit "zmatený" systém překážek, který nyní brání vývozu britského zboží do Evropy, požadují čelné britské podnikatelské organizace.

Mezi britskými podnikateli sílí zuřivost, že jejich vývoz do Evropské unie je blokován překážkami, o nichž je Johnson a jeho kumpáni ujišťovali, že po brexitu nebudou existovat. Organizace sdružující britské výrobce a obchodníky uskutečnily ve čtvrtek krizové jednání s brexitérem, Johnsonovým ministrem Michaelem Govem, ohledně nefunkční dohody s EU, kterou Johnson uzavřel s Bruselem na Štědrý den.

 16385

Dav skandoval "Pověste Mikea Pence!"

10. 1. 2021

čas čtení < 1 minuta

Piers Morgan, čelný britský pravicový televizní komentátor: Prezident Trump vybičoval svou chátru do takové hysterie, že chtěla zavraždit jeho viceprezidenta. To bude jeho dědictvím, nad nímž se zvedá žaludek.

ZDE je video trumpovského davu, jak skanduje "Pověsit Mikea Penceho!!" (Zemanův mluvčí Ovčáček mimochodem na Twitteru Trumpa nadšeně obhajuje. Většina populistů rychle Trumpa přestala podporovat - Ovčáček však ne. Ani maďarská státní televize. )

 16376

Twitter nyní trvale suspendoval účet Donalda Trumpa kvůli "trvajícímu nebezpečí, že bude Trump povzbuzovat lidi k násilí"

9. 1. 2021

čas čtení 1 minuta

Trvale jsou suspendovány také jeho účty na Facebooku a Instagramu.

Od 88 milionů sledovatelů k tomuto:

"Účet suspendován. Twitter suspenduje účty, které porušují jeho pravidla."

Twitter zhodnotil dva tweety, které Trump zveřejnil v pátek ráno jako "vysoce pravděpodobné, že povzbudí a budou inspirovat lidi k opakování trestného jednání, k němuž došlo na americkém Kapitolu ve 6. ledna 2021", uvedla firma ve svém prohlášení. Plány na "budoucí ozbrojené protesty" se šíří na Twitteru i jinde, varovala firma, "společně s navrhovaným druhým útokem na americký Kapitol a na budovy státního kapitolu dne 17. ledna 2021.L"

Rozhodnutí Twitteru zablokovat Trumpův osobní účet nese silnou symboliku pro Trumpa, jehož zneužívání této sociální sítě k vyvolávání a posilování nenávisti a strachu vedlo k jeho nepravděpodobnému politickému vzestupu i k potupnému konci jeho prezidentského úřadu, konstatuje Guardian. ZDE 



Je pravděpodobné, že blokace Twitteru Donalda Trumpa ještě více rozzuří v situaci, kdy i jeho spojenci se obávají, co udělá v posledních dnech svého úřadu. Blokace Trumpova twitterového účtu je také symbolickou kritikou prezidenta, jehož zneužívání této platformy k šíření lží a vyvolávání nespokojenosti přispělo k temnému konci jeho funkčního období.

Trump nyní čelí rostoucímu naléhání, aby byl co nejdříve odstraněn z úřadu. Vlažně sice ve čtvrtek na Twitteru apeloval, aby se lidi uklidnili, ale v četných tweetech chválil násilníky, například napsal, že jejich činy jsou "věci a události, k nimž dochází, když posvátné lavinovité volební vítězství je tak brutálně a zlovolně ukradeno velkým vlastencům, kteří byli terčem tak špatného a neférového zacházení tak dlouho."

Konstatujme, že v České republice Trumpovy lži o údajných volebních podvodech šířila ODS.   Je neuvěřitelné, že někdo tuto prolhanou stranu vůbec volí. (JČ)

"Zrádče! Zrádče!!" Republikánský senátor Lindsey Graham terčem verbálních útoků na letišti ve Washingtonu

9. 1. 2021

čas čtení 1 minuta

Horda Trumpových stoupenců verbálně zaútočila  na letišti ve Washingtonu na dlouholetého spojence Donalda Trumpa, republikánského senátora Lindseyho Grahama za to, že nakonec odmítl lež, že prezidentské volby byly zfalšované, a potvrdil vítězství Joea Bidena.

Linndseyho Grahama musela doprovázet policie, zatímco stoupenci šíleného konspirativního hnutí QAnon na něho řvali "Lháři! Zrádče!!"

"Jednoho dne nebudeš moci vyjít na ulici. Ten den je dnes."

Mindy Robinsonová, která se sama charakterizuje jako konzervativní aktivistka a komentátorka, zveřejnila další video, na němž žena, zřejmě Robinsonová sama, označuje Grahama za "odpadní lidskou bytost". "A takhle to teď bude pro tebe pořád, ať půjdeš kamkoliv, po celý zbytek tvého života," řvala žena. Toto video je ZDE, avšak Twitter ho označil za lživé a zabránil jeho sdílení.

Zde jsou záběry z New York Post, video Daniela Lipmanna a Robinsonové jsou níže, když si otevřete článek.

Google suspendoval Parler ze svého Play Store

9. 1. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Středeční násilí ve Washingtonu vede v USA k přehodnocování role sociálních sítí a k agresivnějším akcím vůči lžím a vyvolávání nenávisti. Kdy k témuž dojde ve střední Evropě?


Firma Google suspendovala sociální síť Parler ze svého Play Store, dokud Parler nezavede "robustní" moderování svého obsahu. Zatímco Twitter trvale zablokoval účet Donalda Trumpa kvůli riziku, že Trump bude nadále prostřednictvím Twitteru vyzývat k násilí, Google oznámil, že blokuje Parler, a firma Apple dala Parleru 24 hodin na to, aby předložil podrobný plán moderování příspěvků.

Parler je sociální síť, kam odešel velký počet Trumpových stoupenců z Twitteru. Plány na útok proti Kapitolu, k němuž došlo tento týden ve středu, byly široce sdíleny na sítí Parler.

Ředitel serveru Parler John Matze na něm napsal v pátek, že firma Apple si vynucuje na Parleru podmínky, které sama neododržuje a že Google a Apple útočí na občanské svobody. Dodal ale v textové zprávě tiskové kanceláři Reuters: "Koordinace nepokojů, násilí a vzboužení nemá místo na sociálních sítích."

Pravicoví uživatelé sociálních sítí v USA přešli na Parler, na Telegram a na sociální síť Gab, aby se vyhnuli agresivnějšímu moderování politických výroků na mainstreamových platformách, jako je Twitter a Facebook.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

Washington Post: Pokud by chtěl Trump použít jaderných zbraní, nikdo mu v tom nezabrání

8. 1. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosi hovořila s předsedou Spojených štábů americké armády generálem Markem A. Milleyem, aby armáda zabránila "nestabilnímu prezidentu" k přístupu ke kódům pro odpálení jaderných zbraní. Vyšlo to najevo nedlouho poté, co Trump napsal na Twitteru, že se nebude účastnit 20. ledna inaugurace prezidenta Joea Bidena.  Den před inaugurací odletí Trump na Floridu na své sídlo v Mar-a-Lago.

Demokraté se snaží provést ještě před 20. lednem druhý impeachment Donalda Trumpa.

Vipin Narang, politolog z MIT a odborník na šíření jaderných zbraní a na jadernou strategii, upozornil, že americkému prezidentu nemůže nikdo zabránit, aby použil jaderných zbraní, i když útok jadernými zbraněmi například na západní Evropu by byl posléze považován za trestný čin, útok na Írán či Severní Koreje zřejmě ne. Právo amerického prezidenta odpálit jaderné zbraně není omezováno nikým jiným v důsledku situace v období studené války, kupodivu neexistuje ani v Rusku, kde nemůže Vladimír Putin odpálit jaderné zbraně bez souhlasu někoho jiného. ZDE 

 

ČR má nehoráznou očkovací strategii

8. 1. 2021

čas čtení 6 minut

Mimořádně vysoko hodnotím osobní nasazení pana MUDr. Kubka, prezidenta České lékařské komory, který se velmi odvážně a opakovaně snažil do médií dostat pravdu, jak španě na tom v ČR v porovnáním se zbytkem světa opravdu jsme (viz jeho email níže) a  https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries, kde se pozice ČR bohužel v počtech vztažených na 1 milion obyvatel neustále "vylepšuje", píše Petr Firbas.



Seznámil jsem se s publikovaným plánem pro očkování (návrhem Metodického pokynu MZDR) a nabyl jsem dojmu, že ten, kdo toto psal, zcela převrátil priority.


Lze odhadnout, že změnou strategie, kdy se se do července 2021 vyloučila z očkování ohrožená kategorie 65 - 80 (až na část s těžkými  komorbiditami, což je menší část z této kategorie), pak tato podivná předložená strategie s prioritním očkováním skoro celé státní správy by mohla vést k nárůstu počtu úmrtí o cca 3500 - 4000 - podrobněji viz níže.

Ústup: Uprostřed ostré kritiky jeho chování požaduje nyní Trump "ukončení násilí"

8. 1. 2021

čas čtení 3 minuty

Aktualizace: Trumpovi stoupenci se cítí zrazeni jeho čtvrtečním videem, v němž Trump odsoudil násilí útočníků na Kapitol a konstatoval, že "ti, kdo porušili zákon, za to zaplatí", poté co je ve středu vyzýval k útoku na Kapitol. Jeho video vyvolalo vlnu hněvu, smutku a odporu od jeho fundamentalistických stoupenců. "Zvracel bych," napsal jeden. "Bodl nás do zad," napsal druhý. "Praštil nás pěstí do břicha," konstatoval třetí.

Mnoho lidí opakovalo: "Nejprve tvrdil, že to bude divoké, a pak když to je, divoké, označí to za odporný útok a udělá obscénní gesto vůči těm svým stoupencům, kterým řekl, aby tam šli."

Šílenější Trumpovi stoupenci v temnějších koutech 4chanu a Parleru spekulovali, že video je fake a zveřejnili ho Trumpovi nepřátelé, jiní v něm nalezli řadu tajných signálů, že Trump potvrzuje, že splní šílená očekávání stoupenců hnutí QAnon. ZDE  



Tváří v tvář vlně požadavků, aby byl okamžite odvolán z funkce, Trump udělal veřejný obrat o 180 stupňů

Nedlouho poté, co ve středu 6. ledna Trump vyzýval dav svých stoupenců, aby napadli americký Kapitol, vystoupil nyní na Twitteru, na jediné onlinové platformě, která mu bylo po jeho útocích znovu zpřístupněna, s videem, v němž vyzývá k ukončení násilí a konečně přiznává, že se Joe Biden stane novým americkým prezidentem. Konstatuje, že "20. ledna bude inaugurována nová vláda" a slibuje hladké předání moci.

Je teď fašismus silou v americké politice?

8. 1. 2021

čas čtení 4 minuty

"Tohle všechno je motivováno rasismem"


Od minuty 3. 35:

;

Moderátor: Hovoříme nyní s Timothy Snyderem, je to profesor historie na Yale University. Argumentuje systematicky, že způsob, jímž se Donald Trump chová po celé své funkční období, směřuje k tyranii. Vy jste varoval, že se to stane a ono se to stalo. Má-li Joe Biden pravdu, když tyto lidi nazývá "domácími teroristy", jak byli zradikalizováni?

 16366

Konflikt v USA se v roce 2021 stane největší globální hrozbou

8. 1. 2021

čas čtení 8 minut




Podnikatelský model sociálních sítí  je zásadním způsobem neslučitelný se zdravou občanskou společností


Video od minuty 7.36  

Moderátor: Jen před několika dny předpověděla politická instituce analyzující rizika, že konflikt ve Spojených státech se v roce 2021 stane největší globální politickou hrozbou, větší dokonce než covid. Eurasia Group hodnotí Bidenovo prezidentské funkční období jako nejhorší globální riziko. Horší než globální oteplování, kybernetické hrozby a klesající ceny ropy. Bidenovo prezidentství považuje téměř polovina Spojených států za nelegitimní. Instituce varuje, že nedůvěra v Bidena se rozšíří za hranice USA a bude ovlivňovat jeho vliv v mezinárodních záležitostech. A, varuje zpráva, množství Trumpových stoupenců může znamenat, že další trumpovský prezident bude zvolen v roce 2024.

Zánik světa skrze kouzlo (ne)chtěného

8. 1. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

V roce 1922 publikoval rakouský kulturní kritik Karl Kraus knihu "Untergang der Welt durch schwarze Magie" (Zánik světa skrze černou magii). V díle od roku 2010 kompletně dostupném v českém překladu Hanuše Karlacha se zabývá děsivým stavem dobového tisku, který postupně dospěl od věcného informování přes "básnění nálad" ve fejetonech až k rozeštvávání národů nacionalistickou propagandou - čímž je vlastně v předvečer I. světové války na stříbrném podnose naservíroval vražednickým demagogům.

29885

Kterak bělošská nadřazenost slavila triumf v „chrámu americké demokracie“

8. 1. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Dočasné obsazení Kapitolu zdivočelými Trumpovými stoupenci vyvolalo všeobecný šok, nicméně ti, kteří detailně sledují turbulence na americké politické scéně, jež otřásají tamní společenskou smlouvou, zaskočeni nebyli. Ať tak či onak, Spojené státy zažily mírnou příchuť podkopávání demokratických procesů, které v jejich režii probíhalo v celém světě. Zdá se tedy, jako by se rozsévání mizérie a teroru v lehké formě přesunulo na americkou půdu: Donald Trump a jeho banda de facto odhalují ošklivou tvář amerického impéria. Je však zjevné, že Trump se svou destruktivní misi nakonec neuspěje, když nyní zvažuje, že si sám udělí milost.

 16368

Trumpova venkovanská chátra

8. 1. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut


Nejrozšířenější chybou, kterou dělají ti z nás, sledující tyto absurdní události, které vyvolala klaka populistických světových politiků v dnešní orwellovské éře, je věřít, že jejich voliči jsou prostě jen nějací primitivní, rasističtí, nepříliš gramotní, neempatičtí občané. Bližší pohled tento stereotyp rozbíjí.

J. Wigginsová studovala umění na univerzitě na Floridě, v městě Gainesville, když se stala mou spolubydlící. I když jako žena neměla bydlet na pokoji na koleji s mužem, vybojovala si to, protože to byla lesbická feministická aktivistka. V roce 1991 žalovala univerzitu, aby jí dovolila bydlet na pokoji s muži.

 16374

“Lovec“ lží na internetu: Covid dělí společnost a dezinformátoři z toho těží

8. 1. 2021

čas čtení 1 minuta

Denik.cz:

Z covidové kaše může svět dostat jedině vakcína. Čím více lidí bude v co nejkratší době naočkováno, tím dříve se společnost vrátí k normálnímu životu. Tato jednoznačná rovnice je ovšem zpochybňována mnoha jedinci. Některými nevědomky, jinými záměrně.

Občanské hnutí Čeští elfové si klade za cíl odhalovat fámy a úmyslné klamy a uvádět je na pravou míru. Podle něj totiž stále podceňujeme sílu lží a polopravd masivně šířených zejména v prostředí sociálních sítí. „Ve společnosti rezonující koronavirová krize je zneužívána k maximálnímu rozdělování společnosti. Dosavadní komunikace vlády a dalších aktérů debaty není schopná překonat dosud mimořádně silné fake news, které se přelévají mimo standardní hranice dezinformační scény,“ píše se v jeho analýze.

S Bohumilem Kartousem, mluvčím skupiny Českých elfů a spolutvůrcem kampaně „Nelež“ za omezení příjmů dezinformačních zdrojů z reklamy, Deník hovořil o tom, jak důležité je umět lidi přesvědčit o přínosu vakcinace.

Celý článek ZDE  

Rozhovor Britských listů 351. Koronavirus: Jestli se ČR nezbaví dezinformací, dojde ke katastrofě

3. 1. 2021

čas čtení < 1 minuta



Redaktoři Britských listů Bohumil Kartous a Jan Čulík srovnávají postoje ke koronavirové epidemii a k protikoronavirovému očkování, stejně jako míru lží a dezinformací, které ovlivňují chování společnosti, v České republice, v Británii a na Západě obecně. Pokud se Česku nepodaří zlikvidovat obrovský vliv dezinformací, které vedou velký počet českých občanů k odmítání očkování, dojde ke katastrofě, protože nový kmen koronaviru se šíří astronomicky a nemocnice se plní těžce nemocnými, i mladými, obrovskou měrou. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 6. ledna 2021.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Narcistický puč

8. 1. 2021

čas čtení 2 minuty

Před několika dny se mě libyjský přítel zeptal: "Stane se Joe Biden opravdu prezidentem Spojených států?", napsala Ann Marloweová.

Trumpova ochlokracie

8. 1. 2021

čas čtení 2 minuty

Donald Trump se svými napomahači nese odpovědnost za dav, který ve Washingtonu zaútočil na Kapitol. Jeho odstavení od moci nesnese odklad, napsala Ines Pohlová.

Co také umí Covid - cesta na JIP a zpět

7. 1. 2021

čas čtení 36 minut

Jak na mých na stránkách bývá zvykem, mé recenze se snaží být objektivní a vždy vychází z reálných zkušeností. Žádný přepis specifikace od výrobce nebo opisování z jiných zdrojů. Dnes udělám výjimku. Má "recenze" SARS-CoV-2 bude velmi subjektivní ... nicméně stále zachovám onen aspekt vlastní zkušenosti z "podrobného testování".

Detailní popis počátku, průběhu a dosavadních následků COVID-19 u Michala, člověka mimo rizikové skupiny, trénovaného sportovce. Včetně jeho pohledu na dopady na zdravotníky, kteří se o nemocné starají. Těžký zápal plic, dny strávené na JIP, svalová atrofie, měsíce rekonvalescence před sebou.

Projekt České zájmy zpracoval fakta o vakcíně, její dostupnosti v ČR a roli EU

Fakta k očkování v EU: Co si ČR vyjednala a jak EU dohodu plní?

7. 1. 2021

čas čtení 7 minut

Projekt České zájmy v EU dal dohromady přehled základních otázek a odpovědí k vakcínám. Kromě jiného se dozvíte, zda na vývoj vakcíny dala více ČR nebo zpěvačka Madonna, jak dopadly české alternativní plány a co se v Německu svádí na “východní Evropu”.

OSN varuje: Bohaté země nesnižují urgentně emise, které ničí planetu

7. 1. 2021

čas čtení 3 minuty

Sliby o dosažení nulových emisí skleníkových plynů jsou sice vítané, jenže je zapotřebí zahájit rapidní akci v národních klimatických plánech, jak je uvedeno v Programu OSN pro životní prostředí (UNEP). Počet zemí, které se zavázaly k dosažení nulových emisí do poloviny tohoto století, podle UNEP představuje „signifikantní a povzbuzující vývoj“. Jenže tyto dlouhodobé cíle nejsou konzistentní se současnými národními strategiemi v duchu pařížské klimatické dohody, píše na webu informedcomment Catherine Early.

30650

Měla by česká vláda nést trestní odpovědnost za zpackanou reakci na epidemii?

7. 1. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

To, co se ještě na podzim zdálo být nepředstavitelné, se stalo chmurnou skutečností. Jestliže jsme se na jaře vyvarovali nejhoršího a koronavirovou infekci zvládli s grácií, nebylo to dílo Babišova kabinetu, ale prachobyčejná náhoda, když ten, který „měl přijít“, prostě přišel a ty nahoře přesvědčil, že jde do tuhého. Bojím se domyslet, co by se stalo, kdyby se bývalý ředitel České pojišťovny Pavel Řehák neznal s ministrem Hamáčkem…

30542

Perspektiva české společnosti po varovném roce 2020

Sami sobě žábou na prameni

7. 1. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 8 minut

Jsem přesvědčen, a v knize No Future na to poukazuju, že jde nedostatečnou sociální kohezi, soudržnost. To je ovšem pro posttotalitní společnosti charakteristické: nevěřím v nic, co mě nebo mému nejbližšímu okolí nepřináší okamžitý užitek, neboť vše ostatní je mimo dosah mé vůle a mého jednání. Tento způsob uvažování omezuje participaci a participace je základem pro reakci na jakékoliv ohrožení nebo na jakoukoliv výzvu. Jsme příliš rozděleni - a stále aktivně rozdělováni - v mezigeneračních vztazích, v postoji k intervenujícím technologiím, ve vztahu ke klimatu. Dezinformacemi i politickými oportunisty, kteří z nich vědomě těží. jenže důvěra v dezinformace není nic víc než inverze nedůvěry v oficiální reprezentaci a ta reprezentuje veřejný zájem. Česká společnost má nepochybně výhodu v tom, že na rozdíl od Maďarska nebo Polska nedošlo k tak pokročilé retrográdnosti, nové instalaci prvků autoritářství a s tím spojené demagogie. Opozice vůči tomu ale nutně potřebuje zažít politický úspěch, jenž potvrdí, že má cenu vzdorovat. Dlouho se jí to nestalo.

O společenských výzvách, kterým česká společnost nečelí příliš zdatně, a o klíčové roli vzdělávání pro každou společnost, která nechce v 21. století pouze přežívat.

29892

Externality covidové

7. 1. 2021 / David Marenčák

čas čtení 5 minut

Aktuální ministr zdravotnictví Blatný před koncem roku 2020 nepokrytě přiznal, že chce promořovat, cituji:

Zpřísnění opatření na nejvyšší stupeň protiepidemických opatření by mohlo podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (ANO) nastat nikoliv od pátku 25. prosince, ale až od neděle 27. prosince. Důvodem je podle ministra umožnit lidem, aby se během vánočních svátků setkali s příbuznými.“

Neřekl to sice přímo, ale v momentální situaci, kdy je ČR v „nezvládání“ pandemie nejlepší na světě, to znamená jediné – třetí pilíř důchodové „reformy“ -  chceme, aby se lidé nakazili. Budiž mementem míry rozpadu naší společnosti, že za toto blatantní přiznání fašismu a eugeniky ještě nehoří ohně barikád v ulicích.

Americký Kongres certifikoval Bidenovo vítězství

7. 1. 2021

čas čtení 6 minut

Přehled:

- Ve 3.41 hodin ráno místního času certifikoval  Kongres  vítězství Joea Bidena jako amerického prezidenta.

- Ceremonie skončila oznámením, které pronesl viceprezident Mike Pence, že Biden zvítězil s 306 hlasy volebního kolegia vůči Trumpovým 232.

- Trump přislíbil "spořádané předání moci dne 20. ledna", ale opakoval lži o volebních podvodech.

- Čtyři lidé zemřeli při středečním útoku davu na americký Capitol. Jednu osobu zastřelila policie, ostatní zemřeli v důsledku svého zdravotního stavu.

- Republikáni, kteří chtěli zpochybnit Bidenovo vítězství, po útoku na Kapitol rychle ustoupili od svých požadavků.

- Spojené zasedání Kongresu dvakrtá zahájilo debatu o námitkách proti volebním výsledkům v Arizoně a v Pennsylvánii. Oboje námitky byly hlasováním poslanců odmítnuty.

- Členové Sněmovny reprezentantů se pokusili vznést námitky proti výsledkům ve čtyřech dalších státech, avšak nenašli žádného senátora, který by je podpořil.

- Při útoku na Kapitol bylo údajně zatčeno nejméně 52 lidí.

- Po útoku na Kapitol vydal Trump video, kde vzkázal násilníkům "We love you", ale požádal je, aby šli domů. Bezpečnostní orgány získaly kontrolu nad Kapitolem pozdě ve středu večer.

- Trump zahájil na sociálních sítích otevřenou válku jak proti svému viceprezidentu Mikeu Penceovi, tak proti šéfovi senátní republikánské většiny Mitchi McConnelovi. Twitter i Facebook však poté dočasně suspendovaly jeho účty.

* * *

Americký Kongres certifikoval Joea Bidena jako příštího prezidenta Spojených států jen několik hodin poté, co agresivní dav stoupenců Donalda Trumpa zaútočil na Kapitol. Poslanci amerického Kongresu ten útok odsoudil jako pokus o povstání, jehož cílem bylo zvrátit výsledek amerických prezidentských voleb.

Otřeseni neuvěřitelnými scénami chaosu a násilí, které udeřily na samé jádro americké demokracie, a které odsoudili stoupenci USA po celém světě, se poslanci Sněmovny reprezentantů i Senátu vrátili na Kapitol a pokračovali v procesu schvalování Bidenova vítězství. Zasedání skončilo krátce před čtvrtou hodinou ranní místního amerického času.

USA: V Georgii vyhráli doplňovací volby oba demokraté. Biden bude ovládat americký Senát

7. 1. 2021

čas čtení 2 minuty

Demokratický kandidát, filmař Jon Ossoff zvítězil v doplňovacích senátních volbách za Georgii, stejně jako demokrat Raphael Warnock.

Projev Joea Ossoffa k jeho volebnímu vítězství:




Znamená to, že americký Senát má nyní 50 demokratických a 50 republikánských senátorů. Demokratická viceprezidentka Kamala Harris bude 51. rozhodujícím hlasem. Znamená to, že poprvé od roku 2015 mají demokraté pod kontrolou americký senát. Republikáni nebudou moci Joea Bidena blokovat.

Průběžné zpravodajství:

Britský ministr zdravotnictví: Lidé se možná budou muset nechat znovu očkovat proti koronaviru každého dalšího půl roku

7. 1. 2021

čas čtení 3 minuty

Počet oficiálně registrovaných nákaz v ČR se blíží 800 000. Ve středu 6.1. dosáhl počet registrovaných nakažených 794 740.  Údaje MZČR o tzv. "vyléčených" jsou lživé, protože 10-20 procent nakažených trpí až půl roku dlouhým covidem. Za středu 6.1. přibylo 17 668 denních infekcí, je to světový rekord. Zemřelo 12 621  osob, je to denní nárůst o 185 mrtvých! v nemocnicích je 7143 lidí.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

- Zatím nevíme, jestli se lidé budou muset očkovat protikoronavirovou vakcínou více než jednou, podobně jako je to s vakcínou proti chřipce, řekl britský ministr zdravotnictví Matt Hancock. Domnívá se, že se zřejmě budou muset přeočkovávat. Možná jednou za půl roku, možná jednou ročně.

- Británie zaznamenala dalšícvh 1162 denních úmrtí. Je to nejvyšší počet od 21. dubna, kdy v Británii zemřelo 1224 osob. Celekm v Británii zemřelo na koronavirus 78 508 osob.

- V USA ve středu zemřelo na covid 3865 osob, je to nejvyšší denní počet na celém světě za celý průběh pandemie. Je to už pátý den, co v USA umírá na covid více než 3500 denně. V neděli překročil počet mtrvých v USA 350 000.

Pokus o puč: Trumpisté vnikli do Kongresu, přerušili debatu o volbách. Trumpův viceprezident Mike Pence povolal Národní gardu

6. 1. 2021

čas čtení 4 minuty

Žena, kterou postřelila na Kapitolu policie,  zemřela.

Washington vyhlásil zákaz vycházení od 18 hodin do 6 ráno. O půlnoci středoevropského času ve Washingtonu minula 18. hodina. "Kdo tady bude po 18. hodině, bude zatčen," suše oznámila policie.



Trump sdělil svým stoupencům, kteří zaútočili na Kapitol, "We love you", Biden odsoudil obklíčení Kapitolu.

Poté, co se proti Trumpově snaze odmítnout volební výsledky dnes postavil i jeho viceprezident Mike Pence, uspořádali exprezidentovi spolupracovníci a příznivci demonstraci před Kongresem. Trump na tomto shromáždění osobně vystoupil a vyzval přítomné, aby se postavili na odpor procesu předání moci: "Musíte ukázat sílu", řekl. Akce proti společnému zasedání obou parlamentních komor poté přerostla v násilí, demonstranti přes odpor policistů rozbili vstupní dveře Kapitolu a podle některých zpráv od osob v jednacím sále dokonce údajně střílejí směrem do budovy.

Prozatímní ministr obrany Christopher Miller uvedl v prohlášení, že jednal o aktivaci Národní gardy s Mikem Pencem, nikoliv s Donaldem Trumpem. Miller jednal také s Nancy Pelosiovou, McConnelem, Schumerem a Hoyerem. Napsal: "Plně jsme aktivovali Národní gardu ve Washingtonu na pomoc místní a federální policii. Budou pokojně řešit situaci. Jsme připraveni poskytnout další podporu, jak to bude nutné a vhodné, jak o to budou žádat místní úřady.

 16340

Průběžné zpravodajství:

ČR je nejintenzivněji nakaženou zemí na celém světě

6. 1. 2021

čas čtení 4 minuty

 

Server Our World in Data zaznamenává, rekordní nárůst nákaz v ČR dne 5.1.2020: 1206.56 na milion obyvatel. Česká republika registrovala 17 278 nákaz za posledních 24 hodin, je to nejvyšší denní rekord a zřejmě nejvyšší nárůst nákaz na obyvatele kdekoliv na světě, píše ve středu deník Guardian. Poukazuje na to, že přestože na jaře ČR epidemii výborně zvládla, zatímco jí byl postižen západ Evropy, nyní se stává nejpostiženější zemí světa. I v pondělí s 12 901 nákazami měla ČR vyšší počet nákaz než Británie a Spojené státy. Guardian k tomu cituje čtenáře, který se rozhodl zůstat v anonymitě: "Dnešní počet případů je zase rekord - daleko horší per capita než v Británii. Zjevně nejhorší počty per capita na celém světě i za minulý týden. Vláda přesto změnila svůj systém hodnocení nákazy. Ode dneška už nebude při rozhodování o přijímání opatření brán v úvahu poměr pozitivnéch testů - zřejmě proto, že skoro dosahuje 40 procent."


- MZČR registruje  celkem 776 967 nákaz. Údaje MZČR o tzv. "vyléčených" jsou lživé, protože 10-20 procent nakažených trpí až půl roku dlouhým covidem. Za úterý 5.1. přibylo 17 278 denních infekcí, je to světový rekord. Zemřelo 12 436 osob, je to denní nárůst o 179 mrtvých! v nemocnicích je 7001 lidí. Je to denní nárůst o 321 osob.  Jsou to otřesná čísla. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

- Británie zaznamenala ve středu 1041 denních mrtvých a dalších 62 322 nákaz.

- V Peru a v Bolívii jsou po vánočních a novoročních svátcích zcela zahlceny nemocnice.

- Evropská unie musí distribuovat protikoronavirovou vakcínu i do sousedních zemí na Balkánu a na Ukrajinu, konstatovalo 13 ministrů zahraničí členských zemí EU ve společném dopise výkonné radě EU. Bulharsko, Chorvatsko, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Maďarsko, Litva, Lotyšsko, Polsko, Rumunsko, Slovensko a Švédsko konstatovaly, že EU by nebyla v bezpečí před covidem, dokud se nezotaví z pandemie i sousední země.

- Evropský úřad pro regulaci léčiv schválil vakcínu firmy Moderna.

- Dánsko zakázalo obyvatelům Jihoafrické republiky vstup do země z obav, že tam rozšíří nákazu nového jihoafrického kmenu koronaviru.

- V Británii prý dojde od příštího týdne "k velkému nárůstu" distribuce vakcín, slíbil ministr pro vakcíny Nadhim Zahawi.

Budou následovat vysoká úmrtí

6. 1. 2021

čas čtení 2 minuty



Před Vánocemi vydaly Britské listy soubor informativních článků o koronavirové pandemii, o vážné pokračující hrozbě české společnosti, o tom, jak fungují vakcíny a na jakém principu jsou založeny, rozhovory s odborníky na pandemii, atd.


Články varovaly, že vážným nebezpečím přes svátky jsou rodinná setkání - v jejich důsledku se po Novém roce drasticky zvýší počet nakažených a od poloviny ledna 2021 se drasticky zvýší i počet mrtvých.

Ve veřejném zájmu umístil Jan Čulík tento soubor článků před Vánocemi jako reklamu na Facebooku a zaplatil za ni z vlastní kapsy - protože v rozpočtu Britských listů na to nemáme peníze - 10 000 Kč.

Články mj. argumentovaly, že je životně důležité se o Vánocích, o Silvestru a o Novém roce nesetkávat s příbuznými.

Reakce na soubor článků pod touto Facebookovou reklamou byly:

Co je to za sprostotu? Proč bychom se o Vánocích neměli stýkat?

Co si to dovolujete psát Neusmrťte babičku!!??

Já žádné své prarodiče v žádném případě o Vánocich nenechám o samotě!

Co to tady píšete za drzosti? Že když se už musíme s prarodiči o Vánocích setkávat, že máme aspoň pravidelně jednou za hodinu místnost větrat? V žádném případě takovou blbost dělat nebudu, nezpůsobím babičce tím zápal plic!

Atd.

6. ledna 2021 zaznamenává Česká republika globálně rekordních 17 278 denních nákaz. Rekordní počty úmrtí budou následovat do čtrnácti dnů.

Jedinou záchranou je rychlé očkování celého českého obyvatelstva. Jenže velká část Čechů zřejmě raději zemře na koronavirus, než aby se nechala očkovat, protože věří lžím na sociálních sítích, že vakcíny jsou "nebezpečné". A je velkou otázkou, zda se českým politikům podaří rychlou a masovou očkovací kampaň vůbec zorganizovat. Jak konstatoval matematik René Levinský, muselo by se očkovat půl milionu lidí týdně...

 16342

Bláboly o stádní imunitě jsou opravdu nebezpečné

6. 1. 2021

čas čtení 3 minuty


Profesor Hořejší také upozorňuje, že už vědci varovně píší o tom, že mutace viru získávají potenciálně odolnost vůči očkováním získané imunitě ZDE


"Příchod druhé vlny a uvědomění, s jak obrovskými problémy se budeme muset v budoucnosti potýkat, vedly k obnovenému zájmu o tzv. o přístup tzv. stádní imunity, v jehož rámci se doporučuje dovolit velké množství volné epidemie v málo rizikovém obyvatelstvu při ochraně zranitelných. Zastánci tohoto přístupu argumentují, že to by vedlo k získání imunity obyvatelstva v nízkorizikové populaci a ta by nakonec ochránila i zranitelné osoby.

Je to nebezpečný omyl, který vědecké důkazy nepodporují.

Výzva: Ať pan rektor nediskredituje Karlovu univerzitu nesmysly!

6. 1. 2021 / Václav Hořejší

čas čtení 2 minuty

Níže uvedenou výzvu poslal Václav Hořejší všem členům Akademického senátu Univerzity Karlovy, prorektorům i rektorovi, jehož se to týká. "Nevím, jakou to bude mít odezvu," dodává autor.

Vážení kolegové, působím na Univerzitě Karlově jako přednášející již 35 let – sice jen jako externista, ale je to moje Alma mater a záleží mi na její pověsti.

Jsem znepokojen opakovaným veřejným vystupováním rektora UK ve věci pandemie covid-19, kde se hlásí ke zdiskreditovaným a nevědeckým přístupům, a přispívá tak k matení veřejnosti v současné složité situaci.

Andrej Babiš se nechce (a nemůže) stát zachráncem Česka

6. 1. 2021 / Albín Sybera

čas čtení 4 minuty


Český premiér je ochoten riskovat svou politickou kariéru, aby se nemusel postavit dezinformační lobby

Chtělo by se říct, že přišla hvězdná chvíle Andreje Babiše, který má jedinečnou příležitost přestavět svou image a svého hnutí ANO z protikorupčního hnutí (která už mu politickou hegemonii zřejmě nezajistí) v image spasitele země topící se v koronavirové nákaze.

Po všech svých skandálech, nemluvě o výrobě nového kmotra kmotrů současné české politiky v osobě Jaroslava Faltýnka, je dnes otázkou, jak moc může Babišovo hnutí stále pomýšlet na vítězství v podzimních volbách.


Vasil Babiš získává zlatou

6. 1. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Českým hokejistům do dvaceti let se letošní mistrovství světa tak úplně nevydařilo. To premiér Babiš si počíná podstatně úspěšněji: Minulý týden se svým týmem řídil stát jako firmu natolik prvotřídně, že získal zlatou medaili za největší světový přírůstek COVIDových pacientů na 100 000 obyvatel. Podle imunologa Zdeňka Hela v ČR dochází k nepřiznanému promořování populace, při němž ve skutečnosti již zemřelo na 18 000 lidí - a další tři měsíce budou co do úmrtnosti nesmírně tragické.

"Strategická chyba". Ať EU novou dohodu s Čínou zruší

6. 1. 2021

čas čtení 2 minuty


Po zatčení desítek hongkongských prodemokratických aktivistů naléhají  politikové, aby Evropská unie odstoupila od své nové dohody s Čínou

Chris Patten, poslední britský guvernér Hongkongu, varoval, že je ohroženo právo EU být považována za seriozní světovou mocnost

Zatčení 53 hongkongských politiků za "podvracení státu" prostě jen tím, že chtěli kandidovat ve volbách, vedlo posledního britského guvernéra Hongkongu Chrise Pattena k varování Evropské unie, že by přišla o právo být považována za seriozní globální ekonomickou a politickou mocnost, kdyby dohodu s Čínou podepsala.

Má Evropská unie skutečný parlament?

6. 1. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Aby Německo zajistilo postavení svých automobilek a dalšího byznysu v Číně, v samotném závěru loňského roku v rámci svého předsednictví EU uzavřelo nový obchodní pakt s Pekingem. V zásadě jej lze označit za cynický a současně nerovný kšeft, v jehož rámci se EU definitivně naplno otevírá čínským investicím, zatímco protistrana uvolní jen několik starostlivě vybraných sektorů, na nichž speciálně Berlínu záleží. Kromě toho na sebe Čína vzala několik směšných, čistě verbálních závazků ohledně lidských práv, o nichž ani největší naivové nemohou doopravdy předpokládat, že by něco praktického znamenaly.

Superšiřitelé lživých poplašných zpráv o vakcínách dále fungují na Facebooku a na Instagramu

6. 1. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Konspirační teoretikové a dezinformace o protikoronavirových vakcínách se stále ještě intenzivně šíří na Facebooku a na Instagramu více než měsíc poté, co Facebook přislíbil, že je bude odstraňovat.

Pod tlakem, aby odstranil lavinu lží o vakcínách přislíbil Facebook dne 3. prosince, že odstraní prokazatelné lži o údajné nebezpečnosti protikoronavirových vakcín, které jsou nyní distribuovány po celém světě.

 16339

Financial Times: Po brexitu od 1.1. uprchl z Londýna do EU obchod s akciemi v hodnotě 6 miliard euro

6. 1. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Finanční podniky v Londýně, zaměřující se na obchody s akciemi v euro, včetně firem Cboe Europe, Turquoise a Aquis Exchange, se přesunuly do svých nových evropských entit, založených koncem loňského roku pro situaci po brexitu. Objem obchodu, který uprchl z Británie, se rovná šestině veškerého objemu všech transakcí na evropských burzách. Londýnská City přišla o své obchodování s Evropskou unií, píše list Financial Times.

Například firma Cboe Europe informovala, že 90 procent jejích finančních transakcí se nyní provádí v Amsterdamu. Firma Aquis uvedla, že "téměř všechno" obchodování v eurech se přes jedinou noc přesunulo do Paříže. Firma Turquoise také přesunula většinu svého obchodování s akciemi do Amsterdamu.

Po mnoho desetiletí bylo obchodování s akciemi v Londýně v samém ohnisku mezinárodního finančního obchodování. Až třicet  procent veškerých akcií kupovaných a prodávaných v Evropě procházelo londýnskou City. Avšak Johnsonova dohoda s Evropskou unií se nezabývá sektorem finančnictví ani sektorem služeb.

Regulační orgány Evropské unie zdůraznily, že Evropská unie a Velká Británie jsou nyní dvě odlišné jurisdikce. Proto odebraly registraci šesti credit ratingovým agenturám, které mají sídlo v Londýně.

Putinismus neobsahuje možnost návratu k právnímu státu

6. 1. 2021

čas čtení 5 minut

Mnozí obviňují Vladimira Putina, že vytvořil fašistický stát, ale ve skutečnosti dělá ještě cosi horšího. Obnovuje v modernizované verzi sebeudržující se režim založený na arbitrární a neomezené moci pánů a z velké části dobrovolné podpoře filištínských mas, tvrdí Vladimir Pastuchov.

Trump "může před Bidenovou inaugurací odletět do Skotska"

6. 1. 2021

čas čtení 1 minuta

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová varovala Donalda Trumpa, že návštěva Skotska by byla porušením pravidel na ochranu veřejného zdraví. Předtím se vyskytly zprávy, že prezident možná plánuje odletět z USA před tím, než dojde k inauguraci jeho nástupce Joea Bidena, upozorňuje Josie Ensorová.

Hospodaření OSBL za listopad 2020

11. 12. 2020

čas čtení 1 minuta

V listopadu 2020 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 63 069.12 Kč výdaje byly tentokrát  81 281.50  Kč. Zůstatek ke konci lsitopadu  byl 25 509.81 Kč, dále nevyhnutelně směřujeme k nule

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci listopadu 2020.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 

Brexit | Brexit - vše | Koronavirus | Oligarchie | PPF | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
56968