Sputnik v Česku? Tunel na konci tunelu

3. 3. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
Zdroj: Wikimedia Commons. Licence: Attribution 4.0 International.

Hrad a komunisté nadále tlačí na dovoz řádně neotestované a v EU neschválené ruské vakcíny do České republiky. Zatímco v první fázi se proti takové možnosti postavil ministr zdravotnictví Blatný a pod vlivem jeho stanoviska i většinového postoje expertů premiér Babiš otočil, s avízovaným pádem Blatného a ministra zahraničí Petříčka nastává další kolo.


Rusko dodnes nepožádalo o registraci své anticovidové vakcíny Sputnik V u Evropské lékové agentury.

Možná vysvětlení jsou dvě - a mohou platit obě současně.

Za prvé, Kreml, který se tak často a rád ohání "multipolárním" světem, systematicky ignoruje všechny multilaterální organizace s pevnými vnitřními pravidly - a snaží se je obcházet čistě dvojstrannými vztahy, v nichž uplatňuje na partnery nevybíravý nátlak a diktuje si vlastní pravidla. Jak daleko je ochoten zajít viděl celý svět při nedávné ostudné tiskové konferenci ruského ministra zahraničí Lavrova v přítomnosti šéfa zahraniční politiky EU Borrella v Moskvě, ze které se - slovy Jana Masaryka - Borrell vrátil jako Putinův pohůnek.

Evropská léková agentura má jasná pravidla povolování léčiv, která mj. musejí být prověřená a bezpečná. A co více, Evropská komise v rámci konkrétní politiky zajišťování vakcín při centrálním nákupu prosadila i právní zodpovědnost výrobců vakcín za možné nežádoucí účinky očkování.

Ruská vakcína Sputnik V v honbě za "ruským prvenstvím" na rozdíl od tří západních, v EU schválených vakcín neprošla náležitými testy účinnosti a bezpečnosti - a osoby naočkované tímto preparátem v případě poškození zdraví nemohou počítat s tím, že by u výrobců nárokovali náhradu škody. Proto - za druhé - jediná cesta, jak vůbec lze dostat tento problematický výrobek na trh EU, vede přes obcházení evropských pravidel bezpečnosti a odpovědnosti výrobce na národní úrovni.

Kromě toho, že bezpečnost ruské vakcíny není patřičně ověřena a výrobce nelze žalovat o náhradu škod, osoba naočkovaná přípravkem neschváleným Evropskou lékovou agenturou se může setkat s omezeními pohybu v rámci EU. Maďarská opozice upozorňuje, že vládou připravené vakcinační průkazy, které neuvádějí typ použité vakcíny, mohou v konečném důsledku postihnout svobodu pohybu všech očkovaných Maďarů. 

Babišova vláda, která počínaje loňským letním rozvolněním v pandemii zpackala, co mohla - a nyní se jí už těžko podaří dohnat ztracený čas - může ovšem ve Sputniku vidět naději. Naději, že se vyhne odpovědnosti za vlastní neodebrání plného počtu evropských vakcín a nezvládnutou očkovací kampaň.

Brouk Pytlík na Hradě právě v televizi ujistil občany, že epidemie "skončí na podzim". Lékaři, kteří na rozdíl od hradního podnájemníka o COVIDu něco málo vědí, však žádné světlo na konci tunelu nevidí.

A bodejť by také viděli. Na druhé straně pandemického tunelu, který Babišův kabinet svou neschopností a neumětelstvím napříč Českem vyryl, se rýsuje maximálně tunel č. 2, který převede Českou republiku do vlivové sféry Ruské federace.

-2
Vytisknout
10957

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2021