Proti apoštolům nenávisti

3. 3. 2021

čas čtení 3 minuty
Počátkem února byli Španělé v Madridu svědky něčeho, co se nedávno v Evropě stalo až příliš běžným. Ve stínu mnohem temnějších časů pochodovali ulicemi neonacisté, aby "uctili" Modrou divizi, španělské vojáky, kteří bojovali na straně nacistů. Chvíli se nad tím zamyslete. Koho ti pochodující uctili doopravdy?, ptá se Ronald S. Lauder.


V dlouhé, politováníhodné historii Evropy, s mnoha válkami, epidemiemi a hladomory, neexistovalo nic tak barbarského jako období mezi lety 1933 a 1945, kdy se nacistické Německo snažilo šířit svou nenávist odůvodňovanou bizarní rasovou naukou po celém kontinentě. Za pouhých šest let války tyto virulentní myšlenky zanechaly prakticky každou evropskou zemi v troskách, obyvatele hladovějící a miliony mrtvých. Období středověku ve srovnání s tím vypadalo takřka krotce.

Ale při nedávném pochodu různí řečníci natahovali ruce k nacistickému pozdravu a mnozí v davu jim odpovídali stejně. Někteří nesli hákové kříže. Jedna mladá žena, Isabel Medinová Peraltová, samozřejmě obvinila ze všeho zlého v Evropě židy. Byl tam dokonce i kněz, Javier Utrilla Avellanas, který promluvil. Ke cti Vatikánu slouží, že extrémní odštěpeneckou skupinu, k níž tento kněz patří, církev neuznává.

Po 76 letech a tři generace po skončení války jsme se zřejmě dočkali časů, kdy lidé zapomněli, jak nebezpečné tyto myšlenky doopravdy jsou. Krátce po skončení války v roce 1945 by si nikdo nepřál být na pozadí snímků hromad lidských těl a vybombardovaných měst spojován s nacisty.

Ale nyní, o desítky let později, lidé zapomněli, nebo je nikdy nenaučili, jak tento typ nenávisti ve skutečnosti končí. Mladá žena na shromáždění, paní Medinová Peraltová, která obvinila židy, se řídí dlouholetou tradicí. Od středověku až dodnes byli židé vždy první, které obviňovali, pokud se něco pokazilo. Během morové epidemie Černé smrti, když lidé nerozuměli pandemii, obviňovali židy z otravování studní a zabíjeli kvůli tomu celé vesnice. Během křižáckých výprav se armády zastavovaly v různých městech po cestě na Blízký východ, aby vybily celé židovské populace. V 15. století kvůli vnitřním sporům v katolické církvi Španělsko prosazovalo inkvizici, která ukončila dlouhou historii různých národů žijících společně v harmonii a ku vzájemnému prospěchu.

Nemylte se. Židé jsou vždy prvními oběťmi nenávisti, ale nikdy nebývají poslední. Nacisté šli nejprve po židech, ale když vše skončilo, celý kontinent byl zdevastován a více než 60 milionů lidí mrtvých. Nikdo nevyhraje, když se projevuje tento typ nenávisti.

Proč jdu tak tvrdě po relativně malé skupině pochodujících s rozhněvanou rétorikou, starými hesly a podivnými účesy? Protože všichni víme, že to může připadat vzrušující některým lidem, které nenaučili pravdě o minulosti. A víme, kam to nakonec vede.

Opět žijeme v čase rozvratu. Pandemie uzavřela země a mnoho lidí připravila o práci. Lidé, kteří přišli o zaměstnání, jsou právem znepokojeni. A víme, že doba takových problémů představuje úrodnou půdu pro starou nenávist.

Před několika lety, když podobní neonacisté pochodovali v Bulharsku, utopili se v mnohem větším davu Bulharů, kteří demonstrovali proti nim. Přidal jsem se k této demonstraci, ale nebyl jsem sám. Přední představitelé bulharské vlády tam byli také a dali jasně najevo, že nikdo u moci nepodporuje tyto relikty nebezpečné minulosti.

Věřím, že se všichni můžeme od Bulharů poučit.

Celý text v angličtině: ZDE

-1
Vytisknout
8910

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2021