Konzumace masa zvyšuje riziko srdečních chorob, cukrovky a zápalu plic

3. 3. 2021

čas čtení 2 minuty

Pravidelné pojídání masa zvyšuje riziko srdečních chorob, cukrovky, zápalu plic a dalších vážných nemocí, vyplývá z nového výzkumu.

Už dříve bylo zjištěno, že konzumace červeného a zpracovaného masa zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva. Nová zjištění však dokazují, že pojídání masa vyvolává  i 25 různých, nerakovinových nemocí, na něž většinou lidé končí v nemocnici.

 
 
Akademikové z Oxfordské univerzity, kteří tuto studii zveřejnili, zjistili, že konzumace červeního masa, zpracovaného masa včetně kuřecího a krocaního masa nejméně třikrát týdně zvyšuje riziko onemocnění devíti různými chorobami.

Tyto důkazy se přičleňují k rostoucím důkazům od dalších výzkumníků i od Světové zdravotnické organizace, že pojídání příliš mnoho masa, především červeného a zpracovaného masa, poškozuje zdraví.

Zjištění, publikovaná v časopise BMC Medicine, jsou založena na analýze zdravotních záznamů 474 985 Britů středního věku. Vědci analyzovali údaje o tom, co pacienti jedli, s informacemi z jejich zdravotnických záznamů ohledně hospitalizace a také úmrtnosti za osm let.

Závěrem studie je: "V průměru ti účastníci, kteří informovali, že jedí maso pravidelně (třikrát nebo víckrát týdně) měli horší zdravotní charakteristiky než účastníci, kteří konzumovali maso méně pravidelně.

Vyšší konzumace červeného a zpracovaného masa byla spojena s vyšším rizikem ischemické srdeční choroby, divertikulózy, polypů v tlustém střevu a s cukrovkou, a vyšší konzumace kuřecího masa vyvolávala větší riziko nemoci refluxu jícnu, gastritidy a choroby dvanácterníku, divertikulózy, nemoci žlučníku a cukrovky."

Každých 70 gramů denně konzumovaného masa zvyšuje riziko srdeční choroby o 15 procent a cukrovky o 30 procent.

Hlavně však byli ohroženi ti pojídači masa, kteří měli nadváhu nebo byli obézní. Většina zvýšeného rizika nemocí poklesla, jakmile vědci začali brát v úvahu BMI respondentů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
6517

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2021