Více než stovka zemí volá po uvolnění patentů na vakcíny. USA to blokují

4. 3. 2021

čas čtení 2 minuty

Striktní opatření týkající se práv k duševnímu vlastnictví mohou zabraňovat tomu, aby byl svět zásoben vakcínami proti covidu-19. Více než 50 milionů Američanů už dostalo přinejmenším jednu dávku vakcíny, zatímco obyvatelé 130 zemí nikoliv, jak nedávno uvedla OSN. Kritikové této strategie hovoří o „očkovacím apartheidu“, informuje web Democracy Now!

Ve Světové obchodní organizaci (WTO) více než stovka států v čele s Jihoafrickou republikou a Indií usiluje o uvolnění opatření ohledně duševního vlastnictví, které farmaceutickým firmám poskytují monopol a kontrolu nad vakcínami, které byly do značné míry vyvinuty prostřednictvím veřejných financí.

Americká vláda je však hlavní překážkou v tom, aby farmaceutické firmy o toto privilegium přišly. Loni na podzim Trumpova administrativa dočasné zrušení těchto opatření blokovala. Nyní Bidenova vláda čelí zvyšujícímu se tlaku ze strany organizace Public Citizen a dalších uskupení, aby Spojené státy od své opozice vůči požadavku stovky zemí odstoupily.

„Navzdory tomu, že řada zemí z celého světa investovala stovky miliard dolarů do vývoje vakcín, jsou tyto státy na základě regulí WTO nuceny poskytnout monopol nad vakcínami farmaceutickým společnostem. Ty pak mají kontrolu nad tím, kde a kolik bude těchto potřebných léků vyráběno. Aby se produkce očkovacích látek mohla přichystat, potřebujeme zrušení celé sítě práv k duševnímu vlastnictví, kterými nyní disponují velké farmaceutické společnosti, což jednotlivým státům znemožňuje tato léčiva vyrábět“, říká Lori Wallach z Public Citizen.

Pokud nás pandemie něčemu naučila, tak je to skutečnost, že pokud je někde někdo nemocen, jsme ohroženi všichni. Covid-19 nám názorně ukázal, do jaké míry je dnešní svět propojen.

„Návrh, který počítá se zrušením privilegií farmaceutických firem, by měl zajistit zvýšenou produkci vakcín. Byli jsme svědky obrovských výpadků v distribucí vakcín, a to právě kvůli existenci nepatřičných práv k duševnímu vlastnictví,“ uvádí Mustaqeem de Gama z jihoafrické delegace při WTO.

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

 

 

0
Vytisknout
8373

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2021