Evropská unie zahájí soudní řízení proti Británii

5. 3. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut
 
Korupční a nekompetentní londýnská vláda učinila v posledních dnech několik šokujících kroků, přesto však se popularita Konzervativní strany Borise Johnsona mezi Angličany (Skotové ho nenávidí) výrazně zvýšila, zřejmě v důsledku úspěšné očkovací kampaně, kdy bylo proti covidu už první vakcínou v Británii očkováno více než 31 procent obyvatelstva, Angličané Johnsonovi zřejmě odpouštějí oněch 124 000 mrtvých... - Johnsonovi konzervativci mají navzdory svému absolutně nepřijatelnému chování nad opozičními labouristy nyní v žebříčku popularity náskok 13 procent!

Johnsonova vláda se rozhodla jednostranně porušit dohodu s EU o Severním Irsku a odložit zavedení celních kontrol mezi hlavním britským ostrovem a Severním Irskem, které jsou nutné, protože Severní Irsko zůstává v jednotném evropském trhu a Anglie ne, od letošního dubna až na podzim. Udělala to, přestože o této věci s Bruselem jednala a ten souhlasil, jen požadoval od Británie určité záruky. Namísto, aby tyto záruky Johnsonova vláda poskytla, vyhlásila, že si bude dělat bez ohledu na dohodu s EU, co sama chce.

 

Slovenský viceprezident Evropské komise Maroš Šefčovič konstatoval, že v této věci Evropská unie zahájí proti Británii velmi brzo soudní řízení. Evropský parlament v důsledku už druhého tohoto šokujícího britského porušení mezinárodního práva odložil ratifikaci dohody o brexitu, takže znovu hrozí, že Británie vypadne z EU bez dohody a bude must platit tvrdá cla za jakýkoliv vývoz svých výrobků do evropského trhu. Nelíbí se to ani Bidenově vládě, Joe Biden má totiž vazby na Irsko.

Jakou kůlničku na dříví dělají Johnsonovi brexitéři z mírové dohody o Severním Irsku z konce devadesátých let, to vyplývá z nové výhrůžky severoirských unionistů, že od nynějška už mírovou dohodu z Velkého pátku o ukončení severoirského násilí nebudou respektovat, prý ale proti ní budou protestovat "jen pokojně". Obavy, že brexit způsobí obnovení násilí v Severním Irsku, což bude znamenat absolutní propad jeho ekonomiky, po více než dvaceti letech míru a prosperity, jsou tedy nyní reálné.

Brexit likviduje středně velké a menší britské firmy, které zjišťují, že vůbec nemohou do Evropy vyvážet. Prodejný britský tisk a zbabělá BBC o této situaci skoro vůbec neinformují. Britský ministr financí Rishi Sunak tuto středu zveřejnil státní rozpočet na příští rok, o ekonomické katastrofě brexitu se vůbec nezmínil, Johnsonovi brexitérští maniaci ve vládě předstírají, že brexit vůbec není problém. Kdosi včera napsal na twitteru, že celá řada londýnských novinářů-třicátníků, kteří původně byli, jako většina mladých lidí v Británii, proti brexitu, si nyní uvědomila, že v zájmu své profesní kariéry musí kolaborovat s brexitéry, a tak ve svých článcích nyní nadávají Evropské unii.

Labouristický premiér Walesu Mark Drakeford varoval, že Johnsonova vláda s vládami Walesu, Skotska a Severního Irska vůbec nekomunikuje a nekonzultuje a že to povede k rozkladu Británie.

Během pandemie britská veřejnost, včetně členů Johnsonovy vlády, chválila zdravotníky jako "hrdiny" a každý čtvrtek ve 20 hodin jim všichni celonárodně na ulicích tleskali. Nyní však vyšlo najevo, že vláda v novém státním rozpočtu přidá zdravotníkům jen 1 procento k platu, což je méně než inflace, a že podrobí už tak zdecimované britské státní zdravotnictví škrtům ve výší desítek miliard liber.

Johnsonova vláda "nemá peníze" pro zdravotnictví a zdravotní sestry, protože vydala 37 miliard liber (!) (1110 miliard Kč) na nefunkční testovací a trasovací systém, do jehož čela jmenovala nekompetentní kamarádku Borise Johnsona, "podnikatelku" Dido Harding.

Silně kontroverzní Johnsonova ministryně vnitra Priti Patel šikanovala vysokého státního úředníka Philipa Rutmana, který se postavil na obranu jiných státních úředníků, které Priti Patel také tvrdě šikanovala. Johnson ji odmítl potrestat a Rutman, který byl vyhnán ze zaměstnání, se rozhodl ministryni pohnat k soudu. Nyní bylo oznámeno, že britská vláda Rutmanovi poskytla odškodné ve výši 340 000 liber (10,2 milionů Kč). To ovšem nehradí ministryně Patelová, ale britští daňoví poplatníci. Případ bohužel také nedojde už k soudu, takže se šikana ministryně zamete pod koberec.

Na základě soudní žaloby crowdfundingové organizace Good Law Project shledal soud vinným ministra zdravotnictví Matta Hancocka. Ten totiž porušil zákon a nezveřejnil, jak má zákonnou povinnost, soukromé kontrakty na dodávky ochranných prostředků pro pandemii, které britská vláda poskytla svým soukromým  kamarádům. Tyto kamarádšoftské  kontrakty mají hodnotu mnoha miliard liber.

Priti Patel umístila během pandemie uprchlíky, přicházející do Británie, do dvou polorozpadlých táborů vojenských ubikací, jeden z nichž armáda nepoužívala, protože se v zimě nedají vytopit. Udělala to, přestože analýza varovala, že ubytování ve velkých ubikací s mnoha postelemi v jediné velké místnosti bude zdrojem ohniska nákazy. To se také stalo, více než 300 uprchlíků zde ubytovaných bylo nakaženo koronavirem.

1
Vytisknout
7070

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2021