Sarkozyho usvědčení je vítězstvím právního státu

5. 3. 2021

čas čtení 1 minuta
Foto: Wikimedia Commons. Licence: Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 Generic.

Tvrdý rozsudek pro bývalého francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, který byl shledán vinným z obchodování s politickým vlivem, znova potvrzuje starou pravdu o politice. Dokonce i v nejstabilnějších demokraciích světa zůstává přítomna korupce, napsal Josef Joffe.


Moc vždy přináší více moci. Silní nemusejí mávat peněženkou. Pět set let před rozsudkem nad Sarkozym Machiavelli slavně prohlásil v Rozpravách o prvních deseti knihách Tita Livia, že "Zlato samo nezajišťuje dobré vojáky, ale dobří vojáci vždycky zajistí zlato." Jinak řečeno, moc je silnější než peníze.

Proto moc přináší pokušení, kterým nelze plně předejít, avšak které je třeba omezovat a kontrolovat. Proto demokracie zavedly systémy brzd a protiváh - především nezávislou justici, což je něco, s čím si despotové nemusejí lámat hlavu. Tříletý trest pro Sarkozyho, nejmocnější osobu ve Francii mezi lety 2007-2012, ukazuje, že francouzský systém funguje, jak má.

Signál vyslaný pařížským soudem nemohl přijít v lepší chvíli. Pandemie podkopává rozdělení moci všude, vychyluje rovnováhu ve prospěch exekutivy, což ohrožuje svobodu ve jménu bezpečnosti.

Navíc autoritářství zvedá hlavu ve Východní Evropě a autoritáři vládnou od Budapešti přes Peking až po Brasílii. Dokonce i v USA prezident Trump strávil čtyři roky útoky na justici a podněcoval násilné vzbouření v Kapitolu, sídle amerického Kongresu.

Oproti tomu rozsudek nad Sarkozym, který zneužil politickou funkci "ve svůj osobní prospěch", vysílá ujišťující zprávu v nejistých časech.

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5653

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2021