Povinně testujeme

4. 3. 2021 / David Marenčák

čas čtení 4 minuty

Panstvo sice rozkázalo, testujte, ale není čím. Od rána do večera lžou o tom, jak jsou testy dostupné, kolik milionů kde leží ve skladech, ale když obvoláte firmy a distributory nejen ze schváleného seznamu, buď vás rovnou odmítnou, že nemají, nebo slíbí a zaplacenou objednávku za pár dní stornují, protože nic nemají a jsou velmi překvapeni, že sklady zejí prázdnotou.

Očekávatelně, oproti velkohubým prohlášením, jak ceny testů budou klesat, s akutním nedostatkem naopak rostou do nebes

K dokreslení nepřehlédnutelného chaosu a chyb, které činovníci produkují, přikládám již tradiční cimrmanovskou „Hospodu na mýtince“: vyzvali firmy, ať používají existující testovací centra, ale chodili jim tam lidi.

Na webu vlády, zdravotních pojišťoven, Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva průmyslu a obchodu (možná by je v rámci úspor už mohli sloučit, stejně je jasné, co je komu podřízeno) se lze dočíst například toto:

Antigenní testování a použití ochranných prostředků

Povinné testování zaměstnanců, Ministerstvo zdravotnictví nařizuje:

„Níže popsaný systém samotestování, tedy testování antigenními testy na covid - 19 bez zdravotníků, je doplňkový. Nadále platí, že pokud je to možné, využívá se k testování sít POC antigenních center, v níž je vyšetření plně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Protože se v nich výsledek přímo zaznamenává do informačního systému infekčních nemocí, lze pozitivní osobu bezodkladně izolovat a trasovat. Firmy mohou testování nadále realizovat i přímo v podniku, pokud si sjednají potřebného zdravotníka. Metodika je k dispozici zde.“

Ministerstvo průmyslu a obchodu a zdravotnictví dále píše (záludně až na dně, v části odůvodnění):

Provedení testu laickou osobou není zdravotní službou ve smyslu příslušných právních předpisů (test není prováděn zdravotnickým pracovníkem na náležité odborné úrovni v rámci poskytování zdravotních služeb), a samotný test, který je zdravotnickým prostředkem, nelze v případě použití laickou osobou uhradit z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Z veřejného zdravotního pojištění jsou plně hrazeny výkony vyšetření RT-PCR a POC antigenní test, pokud je prováděn k tomu příslušným poskytovatelem zdravotních služeb podle mimořádného opatření MZ č.j. MZDR47828/2020-10/MIN/KAN. Tato vyšetření lze plně využít pro naplnění povinnosti prokázání bezinfekčnosti onemocnění COVID-19 negativním testem a jsou s ohledem na jejich provedení v rámci poskytování zdravotních služeb a přímou návaznost na systém ISIN jednoznačně preferována."

Krom mylného závěru, který z textu ovšem plyne, že samotestování se vlastně vůbec neproplácí, by naivní pracovník ve firmě mohl nabýt dojmu, že žádoucí je posílat kolegy do testovacích center.

Ústy příslušných politiků je tato informace, že mají firmy preferovat síť oficiálních odběrových a testovacích pro jistotu několikrát ve svých výstupech a tiskovkách zopakována, aby si pak vyslechli toto:

SeznamZprávy 3.3.2021, online, 12:14:

„V důsledku povinného testování ve firmách se část poptávek přelila do současných kapacit antigenního testování zdarma. To určitě budeme řešit. Budeme se snažit přesvědčit firmy, aby šly cestou samotestování a nevyužívaly testy zdarma,“ vysvětlil ministr vnitra Jan Hamáček a odpovídal tak na otázku, zda se bude nějak řešit, že čekací lhůty na antigenní testování se prodloužily."

Škoda, že je to vlastně všechno tak nějak nihilisticky jedno, bez ohledu na pot, krev a zbytečnou smrt. Když je hromada chyb a zločinů dost velká, bez ohledu na to, kolik na ní kdo přiloží, bude vypadat pořád stejně. Jakýkoli příspěvek k nekonečnu je zanedbatelný.

 

 

 

0
Vytisknout
8439

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2021