USA obnovují bezpečnostní spolupráci s Německem

14. 4. 2021

čas čtení 1 minuta
Prvním představitelem Bidenovy administrativy, který osobně navštívil Německo, se stal ministr obrany Lloyd J. Austin III. V agendě měl několik témat klíčového významu a oznámil několik překvapivých novinek, upozorňuje William Noah Glucroft.


V Německu přibude 500 amerických vojáků, pravděpodobně na podzim. Tento krok znamená jasný rozchod s politikou Donalda Trumpa, který nařídil odsunout 12 000 vojáků z Německa, stejně jako evropské a africké velitelství (EUCOM, AFRICOM).

Prezident Biden toto rozhodnutí pozastavil krátce po nástupu do úřadu.

Austinova návštěva je součástí komunikace s klíčovými americkými spojenci, jako jsou Izrael, Británie a NATO v Bruselu. Ministr během své kariéry sám sloužil v Německu, ale teď se vrátil v civilní roli.

Jeho přítomnost v Evropě koinciduje s rostoucím tlakem na mnoha frontách. Ruští vojáci se hromadí na ukrajinské hranici. Termín stažení z Afghánistánu se odkládá. Izrael zřejmě sabotoval íránské zařízení pro obohacování uranu, což se stalo, když byl Austin v Izraeli a v době, kdy se evropské státy snažily restartovat jednání s Íránem.

Snadných řešení bezpečnostních problémů se nedostává a aliance zůstává kvůli několika z nich rozdělena.

Navzdory krátkodobému úspěchu v podobě zastavení ruského postupu na Ukrajině jej Západ "nedokázal změnit v politický proces, který by se byť jen o krok přiblížil dlouhodobému řešení. Nakolik je to prozíravé nám ukazují pohyby ruských vojsk," uvedl Thomas Kleine-Brockhoff, viceprezident agentury German Marshall Fund.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5504

Diskuse

Obsah vydání | 20. 4. 2021