Konec českých exekutorů? EU v rámci ozdravení po pandemii prosadí nadnárodní rámec insolvenčních zákonů

20. 4. 2021

čas čtení 1 minuta
 

V rámci ozdravení ekonomiky po ukončení pandemie se Evropská unie rozhodla prosadit nadnárodně platný insolvenční zákon. Cílem je urychlit uzdravení ekonomik po pandemii. Evropská unie prosadí unii kapitálových trhů: Vznikne jednotný, hluboký, likvidní a integrovaný kapitálový trh, konstatovala komisařka EU  pro finanční služby Mairead McGuinness ve čtvrtek 15. dubna.

"Zatím byl pokrok velmi pomalý, především v oblastech, kde vládnou národní zákony, jako v oblastech nebankovních insolvencí a podnikatelského práva," stěžovala si McGuinness. Nyní však rychlé prosazení harmonizovaného jednotného rámce insolvenčních zákonů platných nadnárodně je v Evropské unii prioritou.

 

Paschal Donohoe, předseda euroskupiny, konstatval po videokonferenci euroskupiny, že "dobře fungující insolvenční rámce velmi napomohou oživení ekonomiky". Ministři financí EU podle něho podpořili "nelegislativní opatření pro vznikl insolvenčních rámců".

Cílem je "zajistit rychlé a efektivní jednání a minimalizovat ekonomické dopady po covidové krizi".

Bylo zjištěno, že "insolvenční režimy v jednotlivých zemí EU se výrazně odlišují svými charakteristikami i praktickým používáním a ani dokonce neexistuje společná definice toho, co je insolvence."

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

1
Vytisknout
6192

Diskuse

Obsah vydání | 26. 4. 2021