Průběžné zpravodajství:

V ČR zemřelo na covid dalších 105 lidí

15. 4. 2021

čas čtení 5 minut
Ve středu 14.4. bylo v ČR zaznamenáno 3697 nových denních nákaz.  V ČR do 14. 4. zemřelo  28 229 lidí, to je denní nárůst o 105 mrtvých.  V nemocnicích je 4888 osob.   Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 593 847 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

Ve středu 14. 4. bylo očkováno v ČR  60 430 osob. Ukončeno bylo očkování u 25 522 osob. Denní počet očkovaných je stále přibližně na polovině toho, kolik lidí by bylo potřeba očkovat, kdyby mělo být do léta pročkováno oběma dávkami alespoň 60 procent obyvatelstva.


- 97 procent financování práce na vakcíně Oxford/AstraZeneca pocházelo z veřejných fondů anebo od charitativních organizací. Vědci identifikovali zdroj stamilionů liber, které financovaly práci na vakcínách od roku 2000, která vytvořila moderní technologii, na jejímž základě vznikla vakcína. Drtivá většina těchto financí pocházela ze zdrojů britské vlády, od britských a amerických vědeckých institucí, od Evropské komise a od charitativních organizací. Jen 2 procenta financování pocházela ze soukromého sektoru. Dokazuje to, že tvrzení Borise Johnsona, že úspěšný vznik vakcín je důsledkem "kapitalismu, soukromé chtivosti po penězích", je naprostý nesmysl, jako většina toho, co Johnson kdy říká na veřejnosti. Potíž je, že tutéž lež prosazuje farmaceutický průmysl, který varuje proti uvolnění patentů na vakcíny a tvrdí, že schopnost generovat zisky je hlavním zdrojem inovace vakcín. Není to pravda. ZDE  

- Americká firma Oclo Nanotechnology Science z Miami na Floridě se snaží ilegálně v USA prodávat kysličník chlóru, Savo,  jako údajný "zázračný lék" na rakovinu, HIV/Aids a další nemoci. Nyní i jako "zázračný lék" proti novým variantám koronaviru, které v USA vyvolávají strach. Britská varianta B117 šířící se v USA je daleko nakažlivější a vražednější než původní verze viru. ZDE 

  

- Užívání vakcíny firmy Johnson & Johnson bylo dočasně v USA zastaveno poté, co bylo registrován minimální počet případů srážlivosti krve u očkovaných osob. Americká Centra pro kontrolu infekcí CDC chtějí hodnotit, zda mohly být případy srážlivosti krve způsobeny vakcínou. Po očkování 7 milionů lidí touto vakcínou v USA se vyskytlo 6 případů srážlivosti krve. ZDE 

- Vinou velkého počtu úmrtí na koronavirus v Mexiku je tamější populistická vláda. Odmítla na boj proti pandemii vydávat peníze, testovat obyvatelstvo a reagovat na nové vědecké důkazy. V Mexiku by byl daleko menší počet úmrtí na covid, kdyby reagovalo na pandemii jako normální, průměrné vlády. Podle oficiálních údajů zemřelo v Mexiku, které má 126 milionů obyvatel, na covid téměř 210 000 lidí, ovšem protože se v zemi skoro netestuje, Mexiko přiznává, že skutečný počet mrtvých na covid je asi 330 000 mrtvých. V USA a v Brazílii zemřelo více lidí, ty země ale mají větší počet obyvatel. Mexiko nezavedlo nošení roušek, neomezilo cestování, netestuje a neposkytuje dostatečné množství ochranných prostředků. Nezavedlo sociální distancování. ZDE 

- Německo zaznamenalo nejvyšší denní nárůst infekcí od 8.ledna, o 29 426 na 3,073 miliony. Počet mrtvých stoupl o 293 na 79 381, počet nových nákaz na 100 000 obyvatel stoupl na 160,1.

- Rychle stoupající infekce v Kambodži zxpůsobily, že je země "na pokraji smrti", konstatoval tamější autoritářský premiér Hun Sen. Kambodža zavádí lockdown v Phnom Penhu a v dalším blízkém městě.

- Není vyloučeno, že olympijské hry budou ještě zrušeny, pokud se pandemie výrazně zhorší, konstatoval jeden vysoký činitel vládnoucí japonské politické strany. Japonsko nyní zažívá čtvrtou vlnu nákazy.

- Bývalí světoví politikové včetně bývalého britského premiéra Gordona Browna a nositelé Nobelových cen naléhají na Joea Bidena, aby zrušil autorská práva na vakcíny a umožnil šíření vakcín po světě. 175 bývalých politiků a světových myslitelů podepsalo apel, adresovaný Bidenovi.

- Rusko oznámilo, že se vakcína Sputnik V začne vyrábět v Srbsku.

- Francie bude používat vakcínu firmy Johnson & Johnson navzdory tomu, že bylo její užívání v USA suspendováno.

- Turecko zaznamenalo za posledních 24 hodin 62 797 nových nákaz a 279 úmrtí.

- Portugalský parlament prodloužil nouzový stav o dalších 15 dní.

- Mexiko informuje o dalěších 5 113 nákazách a 518 případech úmrtí.

- Jeden zdravotnický trust britského státního zdravotnictví bude požadovat od svých zaměstnanců povinné očkování.

- Země Evropské unie obdrží do konce června 50 milionů vakcín firmy Pfizer/BioNTech.

- Dánsko přestává natrvalo používat vakcínu AstraZeneca. 

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

2
Vytisknout
5749

Diskuse

Obsah vydání | 20. 4. 2021