Prlběžné zpravodajství:

Koronavirus: Spojené státy vážně varují své občany před cestami do zahraničí. V ČR zemřelo dalších 108 lídí

20. 4. 2021

čas čtení 2 minuty
V pondělí 19.4. ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo 3301 denních nákaz. V ČR do 19.4. zemřelo  28 640 lidí, to je nárůst o 108 mrtvých.  V nemocnicích je 4108 osob, to je nárůst o 195 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 606 030 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

V pondělí 19.4. bylo v ČR očkováno 55 085 osob, ukončeno bylo očkování u 14 613 osob. 

- Americké ministerstvo zahraničí drasticky zvýší varování pro své občany, aby necestovali do zahraničí. 80 procent zemí světa bude označeno varováním "Úroveň pandemie 4. Necestovat!"  "Nadále silně doporučujeme americkým občanům, aby necestovali do zahraničí a pokud možno své cesty odložili."

- Izrael se domnívá, že vakcína Pfizer je alespoň částečně účinná proti indické variantě. Izrael zaznamenal osm případů indické varianty, i když účinnost  vakcíny je snížená. Izrael, který má 9,3 milionů obyvatel, plně očkoval 81 procent svých občanů či lidí s trvalým pobytem nad věk 16 let. Nákazy a hospitalizace tam výrazně poklesly. Na okupovaných palestinských územích však neočkoval a pandemie tam zuří.

- Miliony lidí jsou v důsledku pandemie ohroženy hladomorem varovaly dopisem světové vlády organizace bojující proti hladomoru. Upozorňují, že pandemie vážně zhoršila konflikty, klimatickou krizi a nerovnost. Je zapotřebí miliard dolarů, pokud nemají miliony zemřít hladem. ZDE 

 

- Americké ministerstvo zahraničí distribuje vakcíny všem svým zaměstnancům v zahraničí a očekává, že všichni budou do poloviny května očkováni.

- Indie, kde žije 1,3 miliardy lidí, zápolí s obrovskou vlnou nákazy. Za poslední týden zaznamenala nárůst nákaz o 1,6 milionu případů. Za posledních 24 hodin zaznamenala 259 170 nových nákaz. Počet mrtvých tam stoupl za den o 1761 na 180 530.

- Evropská unie má v úterý rozhodnout o tom, zda je vakcína firmy Johnson&Johnson bezpečná. Řeší vzácné případy krevní srážlivosti. Indie naopak vakcínu použije v boji proti obrovské vlně nákaz.

- Irsko zaznamenalo první případ indické varianty koronaviru.

- Indie zpřístupní of 1. května očkování všem občanům nad 18 let.

- Británie v pondělí zaznamenala čtyři úmrtí na koronavirus - je to nejnižší počet od loňského září.

- Spojené státy zpřístupňují očkování proti koronaviru všem občanům nad 16 let.

- Rakousko nebude používat ruskou vakcínu Sputnik V, dokud ji Evropský lékový úřad neschválí, řekl rakouský kancléř Kurz.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

1
Vytisknout
5457

Diskuse

Obsah vydání | 27. 4. 2021