Pohřeb prince Filipa

18. 4. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty
V sobotu odpoledne se ve Windsorském zámku konal pohřeb prince Filipa, manžela anglické královny Alžběty, který zemřel 8. dubna 2021, jen několik týdnů před svými stými narozeninami. V důsledku pandemie šlo o drasticky zredukovanou akci, které se v kapli sv. Jiřího v zámku účastnilo jen třicet příslušníků královské rodiny. Královna v černé roušce seděla sama.

Pohřeb měl vojenský charakter, v  prostranství uvnitř Windsorského zámku zemřelému Filipovy vzdaly poctu stovky vojáků.

 


V Británii vyvolalo úmrtí prince Filipa určitou kontroverzi, tedy nikoliv jeho smrt, ale poněkud severokorejské mediální pojetí této akce, kdy v pátek 8. dubna, kdy Filip zemřel, společnost BBC zrušila své pravidelné vysílání a na všech televizních a rozhlasových okruzích vysílala jednotný, "severokorejský" pořad, věnovaný oslavě prince Filipa. Toto rozhodnutí vyvolalo více než 110 000 stížností proti společnosti BBC a stalo se tak nejkritizovanějším rozhodnutím této mediální společnosti za celou její existenci. Komentátoři upozornili na to, že britská společnost je v dnešní době nesmírně rozrůzněná a jednotný názor na skutečnosti a události neexistuje. Vlna stížností neznamenala ani tak nenávist veřejnosti vůči Filipovi (toho si veřejnost spíš cenila pro jeho lakonický humor a pro jeho odmítání veškeré pompéznosti), ale doprdelismus BBC. Mnozí konstatovali, že ten severokorejský předklon byl pro Filipa a pro britskou veřejnost od BBC vlastně urážkou.

Filipovo úmrtí bylo připomínkou smrtelnosti lidí a upozorněním, že nic netrvá věčně. Samotné anglické královně Alžbětě je 94 let a je velkou otázkou, zda anglická monarchie přežije po jejím úmrtí. Následník trůnu prince Charles nemá v anglické společnosti takovou autoritu jako Alžběta.  Královská rodina je přitom pronásledována nejrůznějšími skandály, týkajícími si především Alžbětiných dětí. Největším je skandál kolem prince Andrewa, který se přátelíl s americkým pedofilem Jeffreym Epsteinem. Asi před měsícem poskytli americké televizi riozhovor princ Harry a jeho manželka Megan, kteří si stěžovali na otevřený rasismus v královské rodině. Harry se pohřbu prince Filipa účastnil (Megan je těhotná a lékaři nedoporučili dlouhou cestu letadlem z Kalifornie do Londýna) a komentátoři spekulují, zda snad došlo k určitému zmírnění rozkolu v královské rodině. Komentátoři také upozorňují, jak schopná je anglická královská rodina při organizování akcí pro veřejnost (ta tradice vznikla v 19. století za královny Viktorie) a že pohřeb neprozradil absolutně nic důvěrného z života královské společnosti - osobního britské veřejnosti nesdělil nic.

1
Vytisknout
6241

Diskuse

Obsah vydání | 20. 4. 2021