A všechna ta hovada boží útočí na zboží...

20. 4. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Foto: Pixabay.


Podle premiéra Babiše byl ruský bombový útok na sklady munice ve Vrběticích "útokem na zboží", nikoliv aktem státního terorismu. Dva muži ve věku 59 a 56 let, kteří při výbuchu zahynuli, by patrně měli poněkud jiný názor. Když pro nic jiného, tak proto, že se zcela jistě sami za zboží nepovažovali.


Český premiér blábolí dokonce ještě více, než je u něj obvyklé - a je znát, že se mu vůbec nechce přiznat vážnost situace. Trpí ohromnou nechutí připustit fakt, že Putinův Kreml považuje tento stát za místo, kde si může vyřizovat účty s bulharskými zbrojaři metodami obvyklými v prostředí zločineckých gangů.

Když Rusové na Ukrajině sestřelili let MH17, domnívali se původně, že zničili ukrajinské vojenské dopravní letadlo s posilami na palubě. Ale to je pochopitelně v žádném ohledu nezbavuje odpovědnosti za smrt pasažérů civilního dopravního letadla.

Podobně je tomu s vrbětickým útokem. Dáte-li někam bombu, odpovídáte za výsledek, ať už exploduje kdykoliv a za jakýchkoliv okolností. Žádný cizí stát nemá co pokládat bomby do libovolného objektu v České republice, bez ohledu na záměry, které tím sleduje.

Směšná Babišova fráze o "útoku na zboží" jen připomíná těm, kdo to dosud nevěděli, že v čele země stojí osoba absolutně nevhodná, neschopná řádně řídit ani obecní úřad v Řitce.

Obdobně nesmyslné a nekvalifikované je Hamáčkovo tvrzení, že vyhoštěním 18 špionů s diplomatickým krytím Česko "rozbilo ruské špionážní sítě". Tyto sítě odedávna vypadají tak, že jeden agent s diplomatickým krytím (na velvyslanectví) řídí hned několik "ilegálů" v terénu, třeba osm až deset. Což znamená, že druhá, početnější část ruských agentů nikam neodcestovala, v ČR zůstává a jen čeká, až se jim někdo ozve s novými úkoly. 

Ačkoliv nikdo rozumný nehodlá usilovat o vyhrocování konfrontace s Ruskem, pachatel musí nepochybně dostat jasný signál, že absolutně nepřipadá v úvahu, aby podobné akce na českém území ještě někdy zopakoval.

Zlehčování situace a rozmělňování jejího popisu hloupými frázemi, které ani nemají ustálený právní či jakýkoliv jiný význam (na rozdíl třeba od "poškození cizí věci"), takový signál v žádném smyslu nevysílá.

Jediným signálem je, že v čele napadeného státu stojí vystrašený člověk rozumu mdlého.

3
Vytisknout
11764

Diskuse

Obsah vydání | 27. 4. 2021