Prohlášení ministerstva zahraničí Ukrajiny k omezení svobody plavby v Černém moři Ruskou federací

16. 4. 2021

čas čtení 1 minuta
Ruská federace ohlásila od příštího týdne uzavření části černomořské vodní oblasti ve směru Kerčského kanálu pro vojenská plavidla a státní lodě jiných států pod záminkou vojenského cvičení, a to do října 2021.


Takové akce Ruské federace představují porušení norem a principů mezinárodního práva a uzurpují svrchované právo Ukrajiny jako pobřežního státu, podle nějž je sama Ukrajina oprávněna regulovat lodní plavbu ve vodách Černého moře.

Totéž platí pro hrubé porušení práva na svobodu lodní plavby garantovaného Úmluvou OSN o námořním právu. Ve skutečnosti byla Ruská federace podle úmluvy povinna nepoškozovat a neblokovat tranzitní průjezd mezinárodním kanálem do přístavů v Azovském moři.

Navrch k trvajícímu navyšování své vojenské přítomnosti u hranice s Ukrajinou na souši Rusko přistoupilo k zesílení eskalace na moři. Převezlo lodě z Kaspického moře a posiluje svůj vojenský potenciál v azovsko-černomořské oblasti, stejně jako protiprávně vyhlásilo uzavření této vodní cesty pro vojenské lodi jiných zemí, včetně Ukrajiny.

Chování ruské strany zřetelně ukazuje na záměry provádět agresi proti Ukrajině s využitím ozbrojených a hybridních metod.

Ministerstvo zahraničí Ukrajiny důrazně protestuje v souvislosti s těmito činy Ruské federace, která neprávem rozhodla o nezákonném uzavření černomořských vod.

Vyzýváme mezinárodní partnery, aby zesílili politicko-diplomatický tlak na na stát agresora v souvislosti s uzavřením plavebních tras a vyvoláváním eskalace v v azovsko-černomořské oblasti.

Podrobnosti v ukrajinštině: ZDE

0
Vytisknout
5353

Diskuse

Obsah vydání | 20. 4. 2021