Od doby, kdy bohaté státy začaly bránit zrušení patentů na vakcíny, zemřely na covid tři miliony lidí

29. 7. 2021

čas čtení 4 minuty
-  Monopol farmaceutických firem na vakcíny proti covidu připravil za devět měsíců tři miliony lidí o život

- Tuto vražednou politiku podporují bohaté země, včetně Německa, Velké Británie a Kanady. Více než sto zemí naopak podporuje dočasné zastavení patentů

- O případném zrušení patentů se má opět jednat až v říjnu


Za zhruba devět měsíců od chvíle, kdy Indie a Jihoafrická republika poprvé navrhly dočasnou výjimku z patentů na vakcíny proti covidu, na infekci zemřely více než tři miliony lidí po celém světě. Toto populární opatření zablokovalo Německo, Spojené království, Kanada a další bohaté země.

Podle analýzy, kterou v úterý zveřejnila britská skupina na obranu práv Global Justice Now, podlehlo od října koronaviru 3,08 milionu lidí. Tehdy členové Světové obchodní organizace začali zvažovat výjimku z patentu; kdy počet obětí pandemie činil něco málo přes milion. Začátkem tohoto měsíce překročil celosvětový počet úmrtí hranici čtyř milionů, píše Jake Johnson na webu commondreams.org.

Více než 100 členských zemí WTO - včetně Spojených států - podpořilo výjimku z patentové ochrany, stejně jako stovky občanských organizací, nositelé Nobelovy ceny za ekonomii, odborníci na duševní vlastnictví i šéf Světové zdravotnické organizace.

Jelikož však WTO funguje na základě konsensu, podařilo se několika mocným bohatým zemím snahy o zrušení patentů zmařit. Farmaceutické společnosti tak mají kontrolu nad výrobou vakcín, i když je naprosto zřejmé, že současná úroveň výroby nestačí pokrýt celosvětovou potřebu.

"Miliony lidí zemřely, zatímco se vlády bohatých zemí přely o monopolní práva na vakcíny proti covidu," řekl Nick Dearden, ředitel organizace Global Justice Now. "Každé z těchto úmrtí je znamením hanby vlád zemí, jako je Velká Británie a Německo, které chránily patenty před lidskými životy."

Informace organizace Global Justice Now přicházejí v době, kdy se má v Ženevě sejít generální rada WTO - nejvyšší orgán organizace - aby projednala stav jednání o zrušení patentů. Ta se od května, kdy USA návrh opožděně schválily, prakticky nikam neposunula.

Vyjednavači žádají o více času na vypracování potenciální dohody o duševním vlastnictví. Rada WTO pro TRIPS - orgán pověřený sledováním globálních pravidel duševního vlastnictví - se má znovu formálně sejít až v polovině října, což představuje téměř tříměsíční mezeru v jednáních, zatímco varianta delta nadále působí spoušť v nedostatečně proočkovaných regionech.

Organizace Global Justice Now upozornila, že za poslední tři měsíce covidu-19 podlehl téměř milion lidí.

"Je neuvěřitelné, že vlády mohou odkládat pokrok v jednání o další tři měsíce," řekl Dearden. "Virus pustoší nejchudší obyvatele světa, zatímco bohaté vlády nakupují dodatečné dávky vakcín a očkují nízkorizikové skupiny. Extrémní nerovnost v očkování bude nekonečná, pokud neodstraníme monopoly společností, které světu brání ve zvýšení výroby."

"Británie vyhodila do koše více vakcín, než kolik jich dosud darovala nebo vyvezla," pokračoval. "Není divu, že většina zemí nedůvěřuje bohatému světu, že se vypořádá s covidem-19. Přinejmenším je načase, abychom umožnili zemím vyrábět vlastní vakcíny. Mnoha úmrtím, která dnes oplakáváme, se dalo zabránit, nebýt hanebné neústupnosti vlád, jako je ta naše."

Očekává se, že generální rada WTO tento týden přijme zprávu, z níž vyplyne, že bylo dosaženo jen malého pokroku směrem ke konečné dohodě o výjimce z patentové ochrany, kterou spoluvytvářely Mosambik, Keňa, Indonésie, Namibie a další země, jež se snaží získat přístup k vakcínám, protože se v jejich populaci šíří varianta delta.

Namibie, která má jednu z nejvyšších úmrtností na covid na světě, byla dosud schopna poskytnout jedinou dávku vakcíny pouze 1% své populace.

Lori Wallach, ředitelka divize Global Trade Watch organizace Public Citizen, WTO vyčetla, že chystá na šest týdnů přestávku, zatímco "monopolní ochrana farmaceutických korporací zůstává překážkou pro rozšíření výroby vakcín, testů a léčebných postupů potřebných k překonání covidu".

“Varianta delta si klestí vražednou cestu světem," uvedla Wallach v úterním prohlášení. "Dokud nebudou zrušeny překážky duševního vlastnictví v rámci WTO a dokud si vlády nevynutí transfer technologií a nebudou financovat nové velké výrobní kapacity, aby se vyráběly potřebné vakcíny a očkoval celý svět, bude se líhnout jedna varianta za druhou."

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

-1
Vytisknout
11573

Diskuse

Obsah vydání | 3. 8. 2021