Průběžné zpravodajství:

Varianta delta "není smrtnější než předchozí varianty," tvrdí Světová zdravotnická organizace. "Avšak má těžší průběh," konstatují CDC

30. 7. 2021

čas čtení 4 minuty
V jednom americkém okrese se po účasti na veřejných akcích pod střechou nakazilo koronavirem 75 procent plně očkovaných osob. Proto byly v USA znovu zavedeny roušky.

Nejpostiženějšími oblastmi nákazou jsou Plzeň  a další oblasti kolem Plzně směrem od Plzně na jih až po okres Klatovy, Praha a okolí, Jablonec, Pardubice. V pátek 30.7. zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví ČR 140 denních nákazV ČR do 30.7. zemřelo 30 373 lidí, je to za posledních 24 hodin o 10 více. V nemocnicích je 50 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR dosáhl počtu 1 673 576 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

První dávkou bylo v ČR očkováno 5 495 331 osob, i druhou dávkou 4 683 232 osob. Před nebezpečnou variantou delta je tedy dosud v ČR stále ještě nechráněno  cca 53 procent obyvatelstva.


- Italsky institut zdraví publikoval data o úmrtích na covid za půl roku (2/2021-7/2021), kdy se už očkovalo. Pouze 1,2% všech úmrtí na covid v tomto období bylo plně očkovaných, a naopak téměř 99% obětí nebylo očkovaných, anebo mělo jenom jednu dávku. Podle institutu tak očkování skýtá velmi vysokou účinnost ochrany před covidem.  ZDE

- Mexické ministerstvo zdravotnictví potvrdilo dalších 459 denních úmrtí na covid, celkem je v Mexiku registrováno úmrtí 240 456 osob na covid, avšak odhaduje se, že je počet mrtvých až o 60 procent vyšší.

- V Brazílii zemřelo dalších 963 lidí, celkový počet mrtvých na covid je tam 555 460. Bylo také registrováno dalších 40 904 denních nákaz. Celkem bylo v Brazílii nakaženo covidem více než 19,8 milionů lidí.

- EU dostane do října od firmy Moderna dalších 40 milionů vakcín.

- Světová zdravotnická organizace naléhá, aby svět potlačil koronavirus, než vzniknou nové varianty. Šíření varianty delta je varováním, že je nutno virus potlačit, než zmutuje v něco horšího. 



- Walt Disney Company oznámila, že všichni její zaměstnanci se musejí povinně očkovat proti covidu.

- USA dosud proočkovaly 344 928 514 vakcín.


- Varinta Delta není smrtnější než předchozí varianty, oznámila Světová zdravotnická organizace. Je nakažlivější, ale nutně to neznamená vyšší počet mrtvých. Avšak americká Centra pro zvládání nemocí a prevenci proti nim (CDC) citují studie z Kanady, ze Singapuru a ze Skotska, z nichž vyplývá, že varianta delta má horší zdravotní dopady než původní britská varianta alfa.

. Tři čtvrtiny lidí nakažených na veřejných akcích v jednom okrese v americkém státě Massachusetts byly plně očkovány, vyplývá z nové studie, doporučující, aby bylo povinné nosit při veřejných akcích v místnostech roušky, bez ohledu na to, zda byli lidi očkováni, nebo kolik je v komunitě nákaz. Studie identifikovala 469 osob nakažených covidem na velkých veřejných akcích v okresu Barnstable. Virální nálož byla obdobná u očkovaných i u neočkovaných osob. "Je to znepokojující a bylo to hlavním důvodem, proč nyní znovu doporučujeme nošení roušek," konstatovala ředitelka CDC Rochelle Walensky.

- Izraelský prezident Isaac Herzog obdržel třetí vakcínu proti koronaviru a tím zahájil očkování třetí vakcínou pro lidi starší 60 let. Je to svým způsobem test, protože neexistují studie, zda jsou posilující třetí vakcíny účinné.

- Keňská vláda suspendovala veškeré schůze a veřejná shromáždění pod střechou a zavedla noční zákaz vycházení. Human Rights Watch varuje, že reakce keňské vlády na pandemii "zničila život mnoha lidem".

- Thajská vláda zakázala sdílení zpráv, které "šíří strach", i když jsou pravdivé. Thajská vláda čelí rostoucí kritize za to, jak se postavila k pandemii.

- Osoby přijíždějící do Německa ze zahraničí budou od nynějška muset mít negativní test na covid, pokud nebyly plně očkovány nebo se z covidu neuzdravily.

- Miliony Američanů nyní čelí vystěhování ze svých domovů, protože federální zákaz vystěhovávat v pandemii neplatiče nájmu končí tento měsíc.

- Vojenská junta v Myanmaru zneužívá pandemie ke konsolidaci své moci a k likvidaci opozice. Útočí především na zdravotníky.

- Francouzský prezident Emmanuel Macron žaluje občana, který nechal vyvěsit plakáty zobrazující Macrona jako Adolfa Hitlera. Macron však hájil časopis Charlie Hebdo za jeho zveřejnění karikatur proroka Mohammeda.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

1
Vytisknout
6057

Diskuse

Obsah vydání | 4. 8. 2021